Skocz do zawartości

Pawła wyroby z praski, osłonek barierowych. Konserwy.


Rekomendowane odpowiedzi

 

Jak to mówi andrzejk, trochę na śniadanko.  :)

 

attachicon.gifSzynka mielona i mielonka z indyka.jpg

....a gdzie trzecia...? :cool:

W UK.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • Odpowiedzi 147
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

....rozjeżdżają sie dzieci po świecie.... :cry:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

 

 

Jak to mówi andrzejk, trochę na śniadanko.

Podpowiesz z jakiego przepisu?

Wyglądaja bardzo radośnie i warte popełnienia. Gratulacje!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Ta po lewej wygląda smakowicie.

 

Wysłane z mojego SM-N9005

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

 

Jak to mówi andrzejk, trochę na śniadanko.

Podpowiesz z jakiego przepisu?

Wyglądaja bardzo radośnie i warte popełnienia. Gratulacje!

Dzięki, już podaję.

Po lewej szynka mielona: 

http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/203-szynka-mielona-w-puszce-sloju-lub-szynkowarze

 

 

A po prawej, mielonka z podudzi indyka:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10560-wyroby-z-praski-osłonek-barierowych-konserwy/?p=341050

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Paweljack, szynka mielona (lewa strona) według przepisu nie dajemy żadnych przypraw? pytam z ciekawości bo albo nie doczytałem, albo nic nie dajemy.... powiedz jeszcze jak w smaku, dobra, czy bardzo dobra?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Paweljack, szynka mielona (lewa strona) według przepisu nie dajemy żadnych przypraw?

Dokładnie tak, mamy wtedy smak szynki, zresztą tak jak przy wędzonkach. Wiem, że jest na forum petarda ale to jest pewnie wieksza petarda.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dzięki Paweł, domyślałem się smaku ale wolałem spytać u źródła :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Dzięki Paweł, domyślałem się smaku ale wolałem spytać u źródła :)

Drobiazg. I nie daję 30 g/kg peklosoli, tylko 23.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Ja w tego typu wyrobów z szynkowaru trzymam się dawki  20g/kg i wszystkim smakuje :) każdy ma inny smak, inne upodobania dlatego nie poruszałem tematu dawki.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Parówki konserwowe już robiłem, więc przy następnej próbie czas je zaprezentować.

 

Składniki na 5 kg:

 

Wieprzowina III kl - 2 kg

Wołowina I kl. - 1 kg ( w oryginale 1,5 kg)

Tłuszcz drobny - 2 kg (w oryginale 1,5 kg)

 

Przyprawy:

 

peklosól - 17 g/kg

cukier - 0,7 g/kg

papryka - 0,5 g/kg

pieprz czarny - 1 g/kg

gałka - 0,3 g/kg

 

 

Reszta w PW 19 - str. 76 i 225   :)

 

 

post-55133-0-71733800-1455029713_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-74796500-1455029714_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Na cały 2016 będzie

Do najbliższych Świąt siostrzeńcy wciągną wszystko.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 3 tygodnie później...

Praski kolegi jumbo pracują pełną parą.

 

post-55133-0-50947900-1456391041_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

Praski kolegi jumbo pracują pełną parą.

Bravo!!!

Produkcja jakbyś ekostragan na ryneczku prowadził. :clap:   :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

 

Praski kolegi jumbo pracują pełną parą.

Bravo!!!

Produkcja jakbyś ekostragan na ryneczku prowadził. :clap:   :thumbsup:

 

Pięknie Paweł, wielkie gratki :clap:

 

Dyzio, też tak pomyślałem gdy dostrzegłem wpisaną wagę na każdym kawałku :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Praski kolegi jumbo pracują pełną parą.

 

 

...muszą być zmęczone biedaczki.... :cry:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Produkcja jakbyś ekostragan na ryneczku prowadził. :clap:   :thumbsup:

 

 

Dyzio, też tak pomyślałem gdy dostrzegłem wpisaną wagę na każdym kawałku :D

Dzięki panowie, waga jest po to abym wiedział jaką mam zjeść porcję dzienną.  :D  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

Po lewej szynka mielona:  http://wedlinydomowe...lub-szynkowarze

 

 

Po kontroli upeklowania mięsa, wieprzowinę kl. III rozdrabniamy przez siatkę o średnicy oczek 3 mm, wieprzowinę kl. II przez siatkę o średnicy oczek 2 mm

Tak ma być, czy odwrotnie?

 

 

Parówki szyfr 603_2.jpg

Czy już próbowałeś tych parówek konserwowych? Jak wrażenia smakowe? Czy zalewa i pasteryzacja w znaczny sposób zmieniają ich smak?

Tak ma być, czy odwrotnie?

 

 

Po kontroli upeklowania mięsa, wieprzowinę kl. III rozdrabniamy przez siatkę o średnicy oczek 3 mm, wieprzowinę kl. II przez siatkę o średnicy oczek 2 mm

Szczerze mówiąc nie zastanawiałem się nad tym mając w zelmerku tylko 2,7 mm ale w wilku mam 2 i 3 mm więc pewnie następnym razem tak zrobię, choć to małe ilości jak na praskę ok. kilograma.

 

 

 

Parówki szyfr 603_2.jpg

Czy już próbowałeś tych parówek konserwowych? Jak wrażenia smakowe? Czy zalewa i pasteryzacja w znaczny sposób zmieniają ich smak?

 

Chcę jeszcze słoik przetrzymać dla testów a inni "testerzy" twierdzą, że ten mały roztwor soli nie zmienia smaku po sparzeniu w świeżej wodzie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 10 miesięcy temu...

 

Tak ma być, czy odwrotnie?

 

 

Po kontroli upeklowania mięsa, wieprzowinę kl. III rozdrabniamy przez siatkę o średnicy oczek 3 mm, wieprzowinę kl. II przez siatkę o średnicy oczek 2 mm

Szczerze mówiąc nie zastanawiałem się nad tym mając w zelmerku tylko 2,7 mm ale w wilku mam 2 i 3 mm więc pewnie następnym razem tak zrobię, choć to małe ilości jak na praskę ok. kilograma.

 

 

 

Parówki szyfr 603_2.jpg

Czy już próbowałeś tych parówek konserwowych? Jak wrażenia smakowe? Czy zalewa i pasteryzacja w znaczny sposób zmieniają ich smak?

 

Chcę jeszcze słoik przetrzymać dla testów a inni "testerzy" twierdzą, że ten mały roztwor soli nie zmienia smaku po sparzeniu w świeżej wodzie.

 

Zapomniałem trochę o tych parówkach. Zjedzone zostały po kilku miesiącach. Przechowywanie w solance zdecydowanie lepsze niż mrożenie.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Pierwszy wyrób w nowym roku, testowy. Testy w nowej prasce przebiegly pomyślnie.  :)

 

 

post-55133-0-68799500-1484052434_thumb.jpgpost-55133-0-63250400-1484052433_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Ładna :) Z którego przepisu korzystałeś?

Dzięki. Z pierwszego w tym temacie.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.