Skocz do zawartości

Pawła wyroby z praski, osłonek barierowych. Konserwy.


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Mielonka i szynka z szynkowaru.

 

post-55133-0-26982900-1384422768_thumb.jpg

 

 

To samo w osłonkach barierowych

 

post-55133-0-60630600-1384422806_thumb.jpg

 

 

Golonka z szynkowaru

 

post-55133-0-55134500-1384422865_thumb.jpg

 

Robione wg tych przepisów:

 

post-55133-0-13896400-1384422927_thumb.jpgpost-55133-0-19860300-1384422939_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 147
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam, to nie tajemnica, kiszony czosnek po mołdawsku wg przepisu http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/07/Czosnek-kiszony-po-Moldawsku.html

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam, to nie tajemnica, kiszony czosnek po mołdawsku wg przepisu http://wyrobydomowe....-Moldawsku.html

 

Dziękuję za link :)

 

Na zdrowie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po ostatnich wędzeniach rybek uznałem, że czas na paprykarz szczeciński.

 

Zasadniczo zrobiłem wg przepisu BonAira https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1199-paprykarz-szczecinski-wg-bonaira/?hl=%2Bpaprykarz+%2Bszczeci%C5%84ski 

 

Drobne różnice to dwa filety z dorsza atlantyckiego ugotowane na parze.

 

Mój ryż siedział dłużej w wodzie i ze 100g zrobiło się 400. (ugotowałem dwie paczki po 100g)

 

Oprócz zwykłej papryki dodałem jeszcze wędzonej.

 

A dodatkowo dołożyłem mięso z całego wędzonego pstrąga oraz całej wędzonej makreli.

 

Całość wyszła 2,5 kg

 

Pierwsza pasteryzacja 45 min, w około 100 st. następnego dnia 30 min

 

post-55133-0-50873700-1391361527_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paprykarz nie wątpię pychotka :clap: :clap: :clap:

Też takie robię, znikają błyskawicznie. Rybkę kroisz nożem, czy mielisz przez maszynkę?

Ja mielę, ale masakra umyć później maszynkę, czyli pozbyć się zapachu.

 

Smacznego i pozdrawiam.

Młodszy syn mi pomagał, a że jest harcerzem i często jada paprykarz na wyjazdach, powiedział że zrobiliśmy prawie taki sam paskudny  ;) po czym zabrał parę słoiczków.

Mieliłem ale jakoś nie było źle z zapachem maszynki. Popsikałem brisem  :laugh:

Pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Znalazłem mielonkę u animusa

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/?p=338977 który zobaczył ją gdzieś u arkadiusza

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-wyroby-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-oraz-konserwy/ która zdaje się, że jest od beiota :D

 

W każdym razie ja zrobiłem z podudzi indyczych

 

post-55133-0-44082900-1394996345_thumb.jpg

 

nie dodałem mąki, bo chciałem mieć galaretkę ale niestety indyk blado tu wypada, galaretki maciupko :D

 

post-55133-0-97024900-1394996346_thumb.jpg

 

ale smak jest przedni, no i trochę chudziej.

 

Polecam przepis.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Widziałem u @arkadiusza tyrolską i postanowiłem spróbować. Wg 19-stki Szyfr 423

 

Składniki na 5 kg

 

Wieprzowina II kl. - 2 kg

Wieprzowina III kl. - 0,75 kg

Wołowina II kl. - 1,25 kg

Podgardle - 1 kg

 

Przyprawy:

 

peklosól - 16 g/kg

pieprz 1 g/kg

czosnek 1 g/kg

ziele angielskie 0,2 g/kg

mąka ziemniaczana 50 g/kg

 

Peklowanie 72 godziny.

 

Rozdrabnianie:

 

II wp. i podgardle siatka 10 mm

wp.III i woł. II siatka 3 mm + 1 % wody w stosunku do masy mięsnej tych dwóch rodzajów.

 

Pasteryzowanie 3 krotne w odstępach dobowych. Po ostatnim szybkie chłodzenie.

 

post-55133-0-71508200-1400763614_thumb.jpg

 

post-55133-0-27605200-1400763615_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 % wody w stosunku do masy mięsnej tych dwóch rodzajów

Tej wody to coś mało,tym bardziej że dodałeś mąkę ziemniaczaną .Wyrób ładnie wygląda :thumbsup:  

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Powyżej znajdują się wcześniejsze próby różnych wyrobów. A w dalszej części tematu, ku uciesze znakomitej większości forumowiczów, pojawią się nowe, smaczne wyroby.  :thumbsup:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Widziałem u @arkadiusza tyrolską i postanowiłem spróbować. Wg 19-stki Szyfr 423

 

Moim zdaniem bardzo dobry przepis tylko z ilością wody 20-30 % bo inaczej wyjdzie dość twarda. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwsza próba nowej praski.

Zanurzaj w wodzie całą praskę, będziesz miał z każdej strony dobrze sparzone.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zanurzaj w wodzie całą praskę, będziesz miał z każdej strony dobrze sparzone.

Tak też zrobiłem przy kolejnym parzeniu. 

 

post-55133-0-62409900-1415704871_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł,

ja mam odmienne zdanie co do sposobu zanurzania szynkowara. Woda ma temperaturę około 80°C. Para wodna nad nią ma podobną, jeśli przykryjesz garnek. Kwestia tylko sonndy termometru.

U Ciebie już widać wyciek soków, które w zasadzie powinny być wciągnięte przez wyrób w ostatniej fazie produkcji, czyli schładzania. Pozbywasz się trochę czegoś moim zdaniem parząc w ten sposób.

Jest też kwestia docisku. Metodą prób i błedów dojszedłem do tego że, po zapakowaniu wyrobu i przed włożeniem na 12 godzin do lodówki daję docisk na maxa. Przed parzeniem popuszczm o jeden, dwa ząbki w zależności od wielkości wkładu. Dzięki temu soki podczas parzenia nie mają tendencji do wypływania. A soki to smak.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie, że są różne opinie. Mi się też wydawało, że wystarczy jak woda będzie powyżej poziomu wsadu. Ale jak lepiej, to nadal nie wiem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapisuj sobie czasy parzenia i temp. wody przy parzeniu poszczególnych wyrobów. Będziesz mógł parzyć bez wbijania termometru, praska będzie cała przykryta wodą, równiej się będzie parzyć, soki nie wyciekną.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbóju Mistrzu Madeju,

czym podeprzesz swoja teorię. Argument o równiejszym w ten sposób uparzeniu, nie uważam za zbyt trafny.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyciek soköw z wyrobu, daje odpowiedź jak nie należy parzyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podeprę swoimi wyrobami parzonymi. Robiłem już różne parzonki. Na dnie gara są większe temp. wody niż na górze. Więc górna część prasowanki będzie się parzyć w mniejszej temp. wody. Jeżeli będziesz chciał mieć dobrze sparzone u góry to jest duże prawdopodobieństwo, że na dole będzie przeparzone. Jak zalejesz wodą całą praskę to te różnice temp będa mniejsze i całość lepiej i równiej będzie sparzona.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już w 16-tce, w dziale wyrobów prasowanych można poczytać jak się powinno robić. Teraz, dzięki komorom parzelniczym praca jest łatwiejsza. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podeprę swoimi wyrobami parzonymi. Robiłem już różne parzonki.

Patrz Pan Panie, a my nie parzymy. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.