stanido Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2014 witam. szukałem ostatnio na internecie ale nic nie mogłem znaleść. więc stwierdziłem że spróbuję napisać tutaj.aktualnie pracuję na magazynie pewnego sklepu i często mam taki problem że przychodzi do mnie inny pracownik z pretensjami dlaczego przyjąłem ser z tak krótką datą ważności. więc prosił bym aby ktoś napisał mi jakie powinny być minimalne oraz maxymalne daty ważności na serach.( wiem że każdy sklep ma inne wymogi ale tak na oko) powiedzmy: ser twardy- tyle i tyle. z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2014 To i tak nic Ci nie da, gdyż w handlu miarodajne jest jedynie zdanie producenta, co powinno być potwierdzone terminami przydatności na każdym serze. Nie wytłumaczysz klientowi, że np. ser Edamski może być przechowywany (w odpowiednich warunkach) ok. roku, skoro producent na opakowaniu tegoż sera (zabezpieczając się) podał jedynie półroczną datę.Poza tym, na prawidłowe przechowywanie serów ma wpływ cała masa waznych czynników. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2014 ser twardy to może leżeć śmiało kilka lat (dobre warunki przetrzymywania) ale wyrób sero podobny to pewnie krótko Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Tak, tylko wytłumacz to klientowi, kiedy data przydatności na opakowaniu dobiega końca. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Najstarzy ser jaki widziałem w muzeum sera w Alkmar/Holandia/ pochodził z 1940 roku choć już chyba nie nadawał się do spożycia. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanido Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2014 ale każdy ser ma jakąś maksymalna datę ważności jaką podaje producentzapytam tak. jak długą date przeważnie podaje producent na opakowaniu sera(może ktoś wie)( producent zrobił ser twardy nalepia datę powiedzmy o długości 6 miesięcy to ja wtedy wiem że ser twardy z datą ważności 1 miesiąca to jest krótko) ( wiem że sery są robione z różnego rodzaju mleka. i każdy ser ma inną długość daty ważności ale potrzebuję tak mniej wiecej. ile to jest długo a ile krótko.ser twardy-ser pół-twardy(czy jakoś tak):P-ser miękki-ser kozi-ser pleśniowy-(jeżeli o czymś zapomniałem to proszę dopisać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Przyjmuj sery z jak najdłuższym okresem do spożycia i nie będziesz miał problemów. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Grudnia 2014 wszystkie odpowiedzi są wymijające, czyli nikt nie ma odwagi powiedzieć nie wiem Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Termin ważności produktu jest nadawany producentowi przez padania bodajże SANEPID-u.O ile się orientuję, producent ma ten termin przyznawany co roku, ale może go zmienić po ponownym badaniu.Na etykiecie powinna być podana data produkcji, oraz termin przydatności do spożycia. Raczej nie ma czegoś takiego, jak uśredniony, czy ustawowy termin przydatności.Wystarczy poprosić producenta o kartę charakterystyki produktu, a tam wszystko jest wyszczególnione. Z tego co również wiem, to sklepy ustalają z dostawcą minimalne terminy do spożycia, jakie przyjmą na sprzedaż.Towar którego termin jest za krótki, nie zostaje odebrany przez odbiorcę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Grudnia 2014 wszystkie odpowiedzi są wymijające, czyli nikt nie ma odwagi powiedzieć nie wiem To nie tak @pioro,Nie ma dobrej odpowiedzi na zadane pytanie.Kolega @stanido nawet nie sprecyzował, czy pyta o sery podpuszczkowe czy kwasowe, mieszane, maziowe lub zwarowe.Nawet w obrębie jednego rodzaju serów termin przydatności może być różny.Sery tzw świeże kwasowe lub kwasowo podpuszczkowe miękkie lub półmiękkie moga mieć ten termin od kilku dni do kilku nawet tygodni.Zależy to od technologii wytworzenia, stopnia zasolenia, zastosowanych konserwantów, sposobu pakowania, ewentualnej sterylizacji i warunków przechowywania.Sery twarde można generalnie długo przechowywać ale w całych kregach, poddane powolnemu suszeniu z wypielegnowaną sucha skórką. Ale i one twardnieją i traca walory serów optymalnych z punktu widzenia klienta. Takie stwardniałe nadmiernie sery przesuwane są do kategorii serów przyprawowych i sprzedawane po starciu. Zapakowane w ochronną atmosferę zapobiegająca jełczeniu mają przedłużony o kilka miesięcy żywot.Co innego to ogromne kręgi parmezanu, z nienaruszoną skórką, przechowywane w naturalnych warunkach dojrzewania. Wykrojony kawałek zapakowany próżniowo można przechować w lodówce np. 3 miesiące, ale otwarty szybko stwardnieje i będzie się nadawał wyłącznie do tarcia.Osobiście przechowuję w lodówce w papierowych torebkach resztki serów twardych i pleśniowych, które wysychają i co jakiś czas trę wszystko razem na wiórki. Zużywam je nawet po dwóch latach. Ale to są sery przeze mnie robione a nie jakieś ersatze.Podsumowując, w każdym przypadku o długości przydatności decyduje producent w oparciu o znajomość zastosowanej technologii, wymogów konsumenta a nawet sposobu rozdrobnienia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanido Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2014 nie potrzebuje nie wiadomo jakiej wymagajacej odpowiedzi. nie wiadomo o jakim serze. tak jak wspomniałem wczesniej.dobra zapytam tak. moze teraz ktos prosto odpowie..mam ser twardy typ holenderski(gouda).. 1 miesiac do końca terminu to jest długa data? czy krótka? ( ile to jest ta długa data?)mam ser pół-twardy typ szwajcarsko-holenderski(tylżycki) 1 miesiac do końca terminu to jest długa data? czy krótka? ( ile to jest ta długa data?)mam ser miękki pleśniowy(brie)1 miesiac do końca terminu to jest długa data? czy krótka? ( ile to jest ta długa data?)nie potrzebuje nie wiadomo jakiego sera. chce tylko wiedziec ile to jest długa data. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2014 pracuję na magazynie pewnego sklepu "na magazynie" to może np dekarz papę układać a nie magazynier ser przyjmować dobra... sarkastyczny żart był, a teraz do rzeczy...... @stanido, nikt Ci nie da odpowiedzi na tak postawione pytanie....- nie rozumiem czego Ty oczekujesz, przecież np kol. EAnna dostatecznie jasno "wyłożyła" zależności.... wystarczy tylko pomyśleć i wyciągnąć wnioski.Dla jednego miesiąc przed terminem to jeszcze bardzo długi czas, ale dla kogoś kto z góry zakłada że towar będzie leżał na półce tygodniami to i całego okresu od produkcji będzie mało..... Ty jako pracownik masz wykonywać instrukcje, a te powinien określić przełożony, na podstawie ustaleń z dostawcą...- wtedy masz jasno powiedziane że np ser Gouda w bloku, od producenta X możesz przyjąć najpóźniej X tygodni przed końcem terminu ważności I to w zasadzie wyczerpuje ten temat...... PS Na etykiecie powinna być podana data produkcji... z tym że niekoniecznie jest to czytelne dla konsumenta... data produkcji może być "zakodowana" wewnętrznym sposobem producenta np w numerze partii Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zadzwoń do producenta sera i zapytaj się. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2014 z tym że niekoniecznie jest to czytelne dla konsumenta... data produkcji może być "zakodowana" wewnętrznym sposobem producenta np w numerze partii Zgadza się może tak być, ale producent musi podać datę ostatecznego spożycia. Jednak widzę, że kolega stanido nie czyta tego co piszemy, tak więc szkoda mojego czasu na dalsze tłumaczenie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Ostateczne spożycie następuje bezpośrednio przed ostatecznym zejściem ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Ostateczne spożycie następuje bezpośrednio przed ostatecznym zejściem ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak56 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Grudnia 2014 nie potrzebuje nie wiadomo jakiej wymagajacej odpowiedzi. nie wiadomo o jakim serze. tak jak wspomniałem wczesniej.dobra zapytam tak. moze teraz ktos prosto odpowie..mam ser twardy typ holenderski(gouda).. 1 miesiac do końca terminu to jest długa data? czy krótka? ( ile to jest ta długa data?)mam ser pół-twardy typ szwajcarsko-holenderski(tylżycki) 1 miesiac do końca terminu to jest długa data? czy krótka? ( ile to jest ta długa data?)mam ser miękki pleśniowy(brie)1 miesiac do końca terminu to jest długa data? czy krótka? ( ile to jest ta długa data?)nie potrzebuje nie wiadomo jakiego sera. chce tylko wiedziec ile to jest długa data.A czy nie możesz zadać takiego pytania kierownikowi.Sam pracowałem kiedyś jako pracownik logistyki i przyjmowałem świeżą żywność.Kierownictwo sklepu(jeśli to sieć to kupiec) ustalał minimalny termin przydatności dla poszczególnych kategorii żywności, termin był różny zależnie od typu przyjmowanego asortymentu.I tak były sery z terminem 3 miesięcznym ale i 2 letnim.Teraz pracując jako z-ca kierownika w Makro wiem iż:-ryby świeże TPS:minimum 4 dni łącznie z dniem dostawy- ryby wędzone TPS minimum 7 dni licząc od dnia dostawy- ryby wędzone vac TPS minimum 2 tygodnie- salinat TPS minimum 45 dniSą też wyjątki ale to już za długo by pisać.Więc widzisz nie jest tak łatwo.Może o TPS na sery nie wiele napisałem ale za to wiesz jaki jest minimalny TPS na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-387760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Lutego 2015 Oprócz daty ważności na żółtych serach sprawdzam też dodatki chemiczne w serach .Otóż zobaczyłem,żę oprócz barwnika annato do sera dodano azotyny.Nie mogłem uwierzyć ,że aż tyle trucizn dodaje się do serów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-403261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Lutego 2015 Nestorze, dodatek azotynów to stary sposób na konserwację sera. Mam gdzieś fajny artykuł na ten temat i w wolnej chwili wrzucę. podobnie, jak konserwowanie mleka do wyrobu serów wodą utlenioną (perhydrolem). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-403262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Lutego 2015 O perhydrolu to Obrusiewicz z tego co pamiętam wspominał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-403310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Lutego 2015 Maxell,na szczęście tylko do niektórych serów dodają azotyny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-403338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Lutego 2015 No i dobrze. One są po to, aby chronić przed działaniem bakterii ecoli, żeby sery nie miały wzdęć. Wszyscy producenci sklepowi mają obowiązek pasteryzowania mleka, więc dodatek azotanów jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-403448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wędzonka Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Witam forumowiczów.Może temat odkurzony ale mam nadzieję, że komuś wiedza na temat terminu ważności żółtych serów się przyda.(informacje zaczerpnięte ze strony jednej z polskich mleczarni): Ser Gouda w bloku ok.3kg - 90 dniSer Edamski w bloku ok.3 kg - 90 dniSer Tylżycki w bloku ok.3kg- 90 dni sery pakowane w opakowania typu otwórz/zamknij po 150g - 60 dni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-490835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 To są oczywiście terminy mleczarń. Wiemy, że nasze sery im dłużej dojrzewają, tym są smaczniejsze (oczywiście do 5 lat ok.). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-490843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 hehhe oczywiście do 5 lat ??? a skąd wiesz ???? mój najstarszy ma z 1,5 roku i dobrze mu się wiedzie.Kolego wędzonka : ja nie jestem czepialski więc tylko informacyjnie napiszę. Nie ma czegoś takiego jak sery żółte . To określenie z czasów jak jeszcze jako małe dziecko kolejkę trzymałem żeby na kartki rodzice mogli coś kupić.W nomenklaturze serowarskiej nie ma czegoś takiego jak ser żółty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10683-terminy-wa%C5%BCno%C5%9Bci-ser/#findComment-490858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.