Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

U nas, jak mieszkalam w PL to babcia robila kluski z makiem, ktore pozniej sama zazwyczaj jadla jeszcze dlugo po swietach ,ja kiedys zrobilam zeby podtrzymac tradycje ,niestety tez jak babcia konczylam po swietach, teraz juz nie robie bo nie chce sama jesc :)

 Moj kuzyn natomiast tradycyjnie po babci robi  łamańce 

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388709
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

U nas, jak mieszkalam w PL to babcia robila kluski z makiem,

Electra ... moja też robiła :) i ja też robię, choć nie w takiej ilości jak to robiła moja Babunia .... moje są bardzo słodkie i nie da się tego dużo zjeść, a zresztą są do spróbowania jeszcze inne smakołyki. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388719
Udostępnij na innych stronach

@Anuś, dokladnie ja tez zrobilam malo ale nas zazwyczaj jest 4 na wigili wiec nawet mala losc to duzo, a to baaardzo slodka potrawa :) w tym roku bedzie z makiem tylko makowiac a ja tradycyjnie moj kex na grzancu upieke :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388720
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ja tradycyjnie moj kex na grzancu upieke

Electra ... proszę o przepis :) nazwa tego ciasta brzmi zachęcająco :laugh:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388722
Udostępnij na innych stronach

Najlepszą kutje robi mój syn, oprócz normalnych składników takich jak łuskana pszenica, mak, miód,to bakalie a w szczególności rodzynki namacza przez tydzień w "lyskaczu" i to jest pycha. Dzieci dostają makiełki :D .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388725
Udostępnij na innych stronach

@Anuś, to typowe szwedzkie ciasto ktore pieke conajmniej od 20 lat ,w smaku bardzo dobre i naprawde szybkie w wykonaniu  i jeszcze ani razu sie nie  nieudalo  :) i moge si epochwalic ze kiedys jeden z lepszych kucharzy szwedzkich smakowal go i poprosil o przepis :tongue:

a ciasto juz jest na forum 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/?p=286982

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388727
Udostępnij na innych stronach

No i właśnie o takie przepisy nam chodzi -pyszne,niecodzienne ,sprawdzone.

Ja od lat piekę na święta makowiec na ucieranym cieście.Wszystkim nam smakuje.

Ciasto

25dkg masła

25 dkg cukru

25 dkg mąki

5dkg mąki ziemniaczanej

5 jaj

2 łyzeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

50 dkg maku

25 dkg cukru

2 jajka

1dkg drożdży

olejek migdałowy

Utrzeć masło z cukrem dodawać po mału żółtka ,mąki wymieszane z proszkiem ,a na koniec pianę z białek .

 Zaparzony Mak przepuscić przez maszynkę ,dodać cukier,żółtka ,rozkruszone drożdze,olejek i pianę z białek

Do blaszki wyłożyć trochę wiecej jak połowę ciasta [ciężko sie rozprowadza]przykryć masa makowa i na wierzch reszta ciasta.

Piec około 45 min

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388744
Udostępnij na innych stronach

planuję podać na obiad grasicę wg. przepisu Rav-a., ale jeśli ktoś dysponuje jeszcze jakimś przepisem na tą potrawę to bardzo proszę.

 

Temat jest tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3107-grasica-cieleca/#entry86034 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388788
Udostępnij na innych stronach

U mnie tradycyjnie po Slasku, zupa z karpia z grzankami, karp smazony, kapusta kiszona zasmazana z suszonymi grzybami, ziemniaki, a na deser moczka i makowki.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388805
Udostępnij na innych stronach

 a ja jeszcze o Wigilji ponoc powinno byc 8-12 potraw ? Jak to z tym jest ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388823
Udostępnij na innych stronach

 

 

8-12 potraw ?

12 :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388826
Udostępnij na innych stronach

no ja tez sklanialam si ez tymi 12 ale w net wyczytalam o tych 8..czy w to wchodza dodatki typ chrzan pieczywo ..bo moj tata to zawsze znajduje wiecej na stole niz ja z mama wyliczylysmy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388828
Udostępnij na innych stronach

Dodatki się nie liczą . potrawa to potrawa :D   

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388848
Udostępnij na innych stronach

U mnie tradycyjnie po Slasku, zupa z karpia z grzankami, karp smazony, kapusta kiszona zasmazana z suszonymi grzybami, ziemniaki, a na deser moczka i makowki.

Pozdrawiam yogi

ja to samo bede jadl oprocz moczki :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388896
Udostępnij na innych stronach

Skoro tak wyliczacie to u mnie od lat jest takie menu na Wigilię -czasem coś eksperymentujemy z jakimiś nowościami

śledź po grecku
śledź w sosie śmietanowo-majonezowym z koperkiem
śledź w oleju
barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym
karp smażony
karp w galarecie
pierogi z kapustą i grzybami
sałatka jarzynowa
sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulki
własny chleb jeden z migdałami a drugi z mieszanymi ziarnami
kompot z suszonych owoców
kutia
makowiec, piernik, orzesznik .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388899
Udostępnij na innych stronach

beatag po prostu na etapie dodawania ziaren dajesz  do ciasta chlebowego migdały https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/?view=findpost&p=138331

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388905
Udostępnij na innych stronach

sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulki

 

To jest bardzo dobra sałatka- jedna z naszych ulubionych, tylko zamiast cebulki wrzucam białą część pora  :)

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389078
Udostępnij na innych stronach

 U mnie bez karpia bo nikt go nie lubi,więc tak:

 

barszcz czerwony z uszkami z farszem z kiszonej kapusty i grzybów

filet z dorsza smażony

dorsz w galarecie

ryba po meksykańsku

ryba po chińsku z marynowanymi warzywami w sosie pomidorowym

sałatka jarzynowa

pierogi z kapustą i grzybami

śledź na ostro z suszonymi śliwkami

śledź w śmietanie z kiszonym ogórkiem,cebulką

kompot z suszonych owoców

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389100
Udostępnij na innych stronach

 

 

ryba po meksykańsku ryba po chińsku z marynowanymi warzywami w sosie pomidorowym

 

może wrzucisz recepturki?

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389101
Udostępnij na innych stronach

 

ryba po meksykańsku ryba po chińsku z marynowanymi warzywami w sosie pomidorowym

 

może wrzucisz recepturki?

 

Ryba po meksykańsku jest w dziale RYBY-DORSZ( ryba na słodko)

 

Ryba po chińsku:

 

1kg filetów z mintaja lub dorsza

Filety pokroić na małe porcje,posolić solą

 

Ciasto:

2jajka całe

2szkl maki pszennej

1szl wody

Wszystko razem zmikosować na jednolitą masę.

 

Zalewa:

2 szkl wody

1/2szkl oleju lub oliwy

3łyżki cukru

3łyżki octu

4łyzki ketchupu

słoiczek koncentratu pomidorowego

3małe cebulki obrać z łupinek

Wszystkie składniki zalewy zagotować i pozostwić do wystygnięcia.Można doprawić wedle gustu bardziej lub mniej słodkie czy ostre.

 

Słoiczek ogórków konserwowych i papryki konserwowej pokrojonych w paski.

 

Filety obataczmy w cieście naleśnikowym i smażymy na oleju na złoty kolor,pozostawiamy do wystygnięcia. Zimną rybę układamy w dużej salaterce lub naczyniu żaroodpornym.Układamy na nią pokrojoną parykę i ogórki i tak na przemian.Górną warstwę stanowią warzywa.Zalewamy to wszystko przygotowaną zalewą i wstawiamy na noc do lodówki.

 

Smacznego :)

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389113
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedys robiłam takiie chrzanowe faworki z karpia

4 filety z karpia

3cebule

łyzeczka chrzanu

3 żółtka

szkl białego wina

1/2 l oleju

kawałek korzenia chrzanu

mąka

masło

sól,pieprz

filety z karpia pokroić w poprzek w paski ok. 2-3cm [jak ciasto na faworki] i marynować przez 24 godz.cebuli pokrojonej w piórka z dodatkiem  utartego kawałka chrzanu oraz łyzeczki chrzanu.Na srodku paska zrobić naciecie i przełożyć przez nie pasek ryby.Faworki obtaczać w mące i smazyć w głębokim oleju.

żółtka ubić na parze z winem,dodać masło trochę chrzanu -sos podawać osobno w sosjerce.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389963
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.