electra Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) U nas, jak mieszkalam w PL to babcia robila kluski z makiem, ktore pozniej sama zazwyczaj jadla jeszcze dlugo po swietach ,ja kiedys zrobilam zeby podtrzymac tradycje ,niestety tez jak babcia konczylam po swietach, teraz juz nie robie bo nie chce sama jesc Moj kuzyn natomiast tradycyjnie po babci robi łamańce Edytowane 8 Grudnia 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Grudnia 2014 U nas, jak mieszkalam w PL to babcia robila kluski z makiem, Electra ... moja też robiła i ja też robię, choć nie w takiej ilości jak to robiła moja Babunia .... moje są bardzo słodkie i nie da się tego dużo zjeść, a zresztą są do spróbowania jeszcze inne smakołyki. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Grudnia 2014 @Anuś, dokladnie ja tez zrobilam malo ale nas zazwyczaj jest 4 na wigili wiec nawet mala losc to duzo, a to baaardzo slodka potrawa w tym roku bedzie z makiem tylko makowiac a ja tradycyjnie moj kex na grzancu upieke Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Grudnia 2014 a ja tradycyjnie moj kex na grzancu upieke Electra ... proszę o przepis nazwa tego ciasta brzmi zachęcająco Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Najlepszą kutje robi mój syn, oprócz normalnych składników takich jak łuskana pszenica, mak, miód,to bakalie a w szczególności rodzynki namacza przez tydzień w "lyskaczu" i to jest pycha. Dzieci dostają makiełki . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) @Anuś, to typowe szwedzkie ciasto ktore pieke conajmniej od 20 lat ,w smaku bardzo dobre i naprawde szybkie w wykonaniu i jeszcze ani razu sie nie nieudalo i moge si epochwalic ze kiedys jeden z lepszych kucharzy szwedzkich smakowal go i poprosil o przepis a ciasto juz jest na forum https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/?p=286982 Edytowane 8 Grudnia 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Grudnia 2014 No i właśnie o takie przepisy nam chodzi -pyszne,niecodzienne ,sprawdzone.Ja od lat piekę na święta makowiec na ucieranym cieście.Wszystkim nam smakuje.Ciasto25dkg masła25 dkg cukru25 dkg mąki5dkg mąki ziemniaczanej5 jaj2 łyzeczki proszku do pieczeniaNadzienie50 dkg maku25 dkg cukru2 jajka1dkg drożdżyolejek migdałowyUtrzeć masło z cukrem dodawać po mału żółtka ,mąki wymieszane z proszkiem ,a na koniec pianę z białek . Zaparzony Mak przepuscić przez maszynkę ,dodać cukier,żółtka ,rozkruszone drożdze,olejek i pianę z białekDo blaszki wyłożyć trochę wiecej jak połowę ciasta [ciężko sie rozprowadza]przykryć masa makowa i na wierzch reszta ciasta.Piec około 45 min Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Grudnia 2014 planuję podać na obiad grasicę wg. przepisu Rav-a., ale jeśli ktoś dysponuje jeszcze jakimś przepisem na tą potrawę to bardzo proszę. Temat jest tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3107-grasica-cieleca/#entry86034 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Grudnia 2014 U mnie tradycyjnie po Slasku, zupa z karpia z grzankami, karp smazony, kapusta kiszona zasmazana z suszonymi grzybami, ziemniaki, a na deser moczka i makowki.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Grudnia 2014 A na drugi dzień?-jakie atrakcje -bo Wigilia to u wszystkich podobnie. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Grudnia 2014 a ja jeszcze o Wigilji ponoc powinno byc 8-12 potraw ? Jak to z tym jest ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Grudnia 2014 8-12 potraw ? 12 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Grudnia 2014 no ja tez sklanialam si ez tymi 12 ale w net wyczytalam o tych 8..czy w to wchodza dodatki typ chrzan pieczywo ..bo moj tata to zawsze znajduje wiecej na stole niz ja z mama wyliczylysmy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Dodatki się nie liczą . potrawa to potrawa Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Grudnia 2014 U mnie tradycyjnie po Slasku, zupa z karpia z grzankami, karp smazony, kapusta kiszona zasmazana z suszonymi grzybami, ziemniaki, a na deser moczka i makowki.Pozdrawiam yogija to samo bede jadl oprocz moczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Skoro tak wyliczacie to u mnie od lat jest takie menu na Wigilię -czasem coś eksperymentujemy z jakimiś nowościamiśledź po greckuśledź w sosie śmietanowo-majonezowym z koperkiemśledź w olejubarszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowymkarp smażonykarp w galareciepierogi z kapustą i grzybamisałatka jarzynowasałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulkiwłasny chleb jeden z migdałami a drugi z mieszanymi ziarnamikompot z suszonych owocówkutiamakowiec, piernik, orzesznik . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Ja poproszę o przepisik na ten chlebek z migdałami ,bo migdały uwielbiam! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Grudnia 2014 beatag po prostu na etapie dodawania ziaren dajesz do ciasta chlebowego migdały https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/?view=findpost&p=138331 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-388905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Grudnia 2014 sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulki To jest bardzo dobra sałatka- jedna z naszych ulubionych, tylko zamiast cebulki wrzucam białą część pora Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Grudnia 2014 U mnie bez karpia bo nikt go nie lubi,więc tak: barszcz czerwony z uszkami z farszem z kiszonej kapusty i grzybówfilet z dorsza smażonydorsz w galarecieryba po meksykańskuryba po chińsku z marynowanymi warzywami w sosie pomidorowymsałatka jarzynowapierogi z kapustą i grzybamiśledź na ostro z suszonymi śliwkamiśledź w śmietanie z kiszonym ogórkiem,cebulkąkompot z suszonych owoców Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Grudnia 2014 ryba po meksykańsku ryba po chińsku z marynowanymi warzywami w sosie pomidorowym może wrzucisz recepturki? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Grudnia 2014 ryba po meksykańsku ryba po chińsku z marynowanymi warzywami w sosie pomidorowym może wrzucisz recepturki? Ryba po meksykańsku jest w dziale RYBY-DORSZ( ryba na słodko) Ryba po chińsku: 1kg filetów z mintaja lub dorszaFilety pokroić na małe porcje,posolić solą Ciasto:2jajka całe2szkl maki pszennej1szl wodyWszystko razem zmikosować na jednolitą masę. Zalewa:2 szkl wody1/2szkl oleju lub oliwy3łyżki cukru3łyżki octu4łyzki ketchupusłoiczek koncentratu pomidorowego3małe cebulki obrać z łupinekWszystkie składniki zalewy zagotować i pozostwić do wystygnięcia.Można doprawić wedle gustu bardziej lub mniej słodkie czy ostre. Słoiczek ogórków konserwowych i papryki konserwowej pokrojonych w paski. Filety obataczmy w cieście naleśnikowym i smażymy na oleju na złoty kolor,pozostawiamy do wystygnięcia. Zimną rybę układamy w dużej salaterce lub naczyniu żaroodpornym.Układamy na nią pokrojoną parykę i ogórki i tak na przemian.Górną warstwę stanowią warzywa.Zalewamy to wszystko przygotowaną zalewą i wstawiamy na noc do lodówki. Smacznego Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dziękuję Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Może ktoś poda jakiś ciekawy przepis na karpia Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Ja kiedys robiłam takiie chrzanowe faworki z karpia4 filety z karpia3cebulełyzeczka chrzanu3 żółtkaszkl białego wina1/2 l olejukawałek korzenia chrzanumąkamasłosól,pieprzfilety z karpia pokroić w poprzek w paski ok. 2-3cm [jak ciasto na faworki] i marynować przez 24 godz.cebuli pokrojonej w piórka z dodatkiem utartego kawałka chrzanu oraz łyzeczki chrzanu.Na srodku paska zrobić naciecie i przełożyć przez nie pasek ryby.Faworki obtaczać w mące i smazyć w głębokim oleju.żółtka ubić na parze z winem,dodać masło trochę chrzanu -sos podawać osobno w sosjerce. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10702-co-dobrego-przygotowujecie-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-389963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.