Gość ArkoGdynia Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Nie, nie, nie. Nie miałem na myśli ilości. Po prostu zrobiłeś piękne wyroby i aż się prosi, by wykorzystać nawet sznurki. Dzięki za dobre słowo.... ale i tak sznurki poszły wraz z wyrobami więc zupki nie będzie Przede wszystkim za ilość. Znam ten ból. Rodzina, ach rodzina...... Och tak...... ja to mam "liczną" rodzinę Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-398741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Stycznia 2015 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-398752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Stycznia 2015 To se Panowie podymaliście.... Ciężki zapiątek, jednak cel uświęca drogę Fajne... takie normalne... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-398755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Arek bój się Boga toż to średniej wielkości masarnia . Asortyment jak w przedwojennych delikatesach Pięknie to wszystko wygląda Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-398761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Arek bój się Boga toż to średniej wielkości masarnia Oj boję się boję.... szczególnie że podobne słowa wypowiedziała moja żonka jak przytargałem jej to całe mięso do kuchni..... Pięknie to wszystko wygląda tutaj musi być poprawka.... wyglądało!! bo już się 95% rozlazło po lodówkach i ledwo cokolwiek się dla mnie ostało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-398762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dlaczego ja tera nie moge wedzic az serce sciska jak sie patrzy na takie cos Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-398922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Lutego 2015 Witajcie BiS-y!!Jako że weekend był to trzeba było podymić W tym tygodniu na warsztat poszły kabanosy.... przysmak mojej rodzinki!Żona drąży mi zawsze dziurę w brzuchu, kiedy zrobię im kabanosy znowu ... bo przecież ostatnia partia się jeszcze nie skończyła ale już widać pustki w lodówce a poziom kabanosów w lodówce "technicznej" MUSI się zgadzać...... więc zatankowałem trochę kabanosów..... 16kg farszu Jako że rzuciłem koleżance info że robię kabany to i ona miała ochotę więc zrobiliśmy małą filię "pomorskiego Neptuna" w wersji 2 osobowej!!Na dwie osoby wyszło nam 30 kg farszu Hendi i jelita poszły w ruch i już pa paru godzinach kabany poszły do osadzania do następnego dnia....a wyglądały tak.... oraz ja również wrzuciłem w dymek moje długo dojrzewające a tak wyglądała moja wędzarnia po załadunku moich 16 kg.... na złość wszystkim co mówili że moja wędzarnia będzie dużo za mała i nic w niej nie upakuję.... a efekt finałowy wędzenia drugiego wsadu wyglądał tak.... Ja swoje powiesiłem w mojej dojrzewalni..... muszą się jeszcze dobrze obsuszyć..... tak do 75% wydajności by robiły klasyczne "pstryk" przy łamaniu!A koleżanka wraz z mężem zabrali do domu dwie michy kabanosów ku swej wielkiej uciesze oczywiście Tak więc weekendzik minął, podymiło się troszkę..... teraz trzeba się szykować na Spółdzielnię Neptun!!!! która to już w ten weekend się odbędzie....... oj będzie się działo!! Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-401706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Lutego 2015 W jaki kaliber jelit pakowałeś farsz? Strasznie grubo to wygląda,punkt odniesienia kij wędzarniczy. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-401707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) W jaki kaliber jelit pakowałeś farsz? Strasznie grubo to wygląda,punkt odniesienia kij wędzarniczy. To jeszcze nie jest tak grubo Moja familia lubi większą strukturę wewnątrz kabanosa.... a jelita...... klasyka baranki 22-24 ale odniesienie niestety jest nie ten-tego.... bo te kijaszki są bardzo cieniutkie...... jest to dębowa 16-stka z braku laku i to było dobre jak nie miałem innego materiału a potrzebowałem drugiego kompletu kijów do wędzarni!! Ale oko wprawne..... Z Dymnym pozdrowieniem.... Edytowane 2 Lutego 2015 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-401709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Lutego 2015 No to jeszcze zamieszczę gotowy produkt w ilości 11,5 kg czyli wydajność 72% po 3 dniach suszenia i przekrój tylko jeden jest problem...... już wszystko się rozeszło całe szczęście że choć dla siebie coś udało mi się "uszczknąć"..... A i jeszcze rozpakowałem długo dojrzewające robione na początku stycznia ale zdjęć jeszcze nie zrobiłem.... Wyszły ciut za słone ale i tak sa po prostu rewelacyjne..... cieniuteńkie listki wspaniale "grają" na kanapkach Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-402267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Lutego 2015 Ładnie kolego zaszalałeś same pyszności Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-402269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Lutego 2015 Witaj .Szkoda że się rozeszły . Może kolejnym razem się załapię. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-402288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Lutego 2015 Może kolejnym razem się załapię. Jakby co to odłożę dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-402291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Lutego 2015 Witajcie BiS-y!! Dziś popielec czyli już środa a ja nawet nie miałem czasu na wrzucenie małej relacji z weekendowego wędzenia jakoś ostatnio doba dla mnie jest za krótka..... No to zaczynamy... tak trochę na śniadanko..... Na początek poszły "nogi kurzęce" czyli ćwiartki tylne.... oraz jako nowość pierś z indyka.....Wszystko peklowane na mokro 24 h z przyprawami w solance 8%, następnie parzone.... oczywiście w moim garze z lidla następnie powędrowały do wędzarni..... a w kolejce już czekał kolejny wsad..... piersi z kurczaka..... tutaj świeżo po parzeniu .. jeszcze dymią a dymu jeszcze nie widziały nawet Pierwsza partia już gotowa.... I "cycki" poszły do wędzarni a na kijach wylądowały do obsuszenia pstrągi... jako 3 wsad..... ale to już następnego dnia bo człowiek już był Kuraki wylądowały tymczasem na noc do "chłodni" Następnego dnia, czyli po niedzielnym obiadku i spacerze z rodzinką pstrągi wylądowały w dymie.... i po uwędzeniu..... a tutaj jeszcze całość "śniadankowej produkcji" ... Tak więc troszkę się podwędziło Jedyna dygresja jaką miałem po zważeniu wszystkiego..... teraz wiem dlaczego w sklepach nie można kupić wędzonej piersi z kurczaka......przy wydajności 60% to się w ogóle nie opłaca!! a piersi kupowałem na prawdę dobre i ze sprawdzonego miejsca.... masakra! Z drugiej strony pierś indycza to prawdziwy rarytas.... super delikatne mięsko i na pewno będę go częściej robił... w zamian za piersi kurzęce Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-405324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Lutego 2015 Arek czy ja dobrze zauważyłem że piersi najpierw parzyłeś a dopiero potem wędziłeś...? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-405326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Lutego 2015 dokładnie!! Raz zrobiłem odwrotnie..... i efekt był taki że zrobiłem tak pierwszy i ostatni raz!! Piersi miały bardzo mało wyraźny smak, kolor był w miarę ok ale za mało wyło "czuć dymu" po prostu wypłukał się przy parzeniu! dlatego teraz najpierw parzę a później wędzę i jest super... smak i konsystencja taka jak miała być! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-405327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Lutego 2015 No z tego co pamiętam to tak się robi tylko z udkami lub całym kurakiem czyli tym co w skórze siedzi... Ja zawsze robię normalnie czyli najpierw wędzenie potem parzenie i zawsze wychodzą super. Martadela się nimi zażera na potęgę. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-405329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Lutego 2015 A widzisz, mi ( nam ) smakuje bardziej jeżeli najpierw parzę a później wędzę.... w myśl zasady że najpierw się myję a później perfumuję Ale wiadomo że każdy ma swoje smaki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-405332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Lutego 2015 ArkoGdynia próbowałeś tego?:http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=899&Itemid=4 http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/1020-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-ii#comment-13820 Z braku czasu (a konkretnie sklerozy ) pominąłem proces peklowania (uda i piersi) i wykonałem parzenie coś na zasadzie rosołu następnie poszły do wędzenia.Palce lizać.. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-405335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Lutego 2015 ArkoGdynia próbowałeś tego?: http://www.wedlinydo...id=899&Itemid=4 http://wedlinydomowe...i#comment-13820 Z braku czasu (a konkretnie sklerozy ) pominąłem proces peklowania (uda i piersi) i wykonałem parzenie coś na zasadzie rosołu następnie poszły do wędzenia. Palce lizać.. Oj tak, tak próbowałem...... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9837-moja-pierwsza-wędzarnio-grill-arkogdynia/?p=379679 się wtedy działo szczególnie że kupiłem wtedy dwa "potwory kurzęce" każdy po ponad 2 kg uda miały jak Pudzian biceps po wielu próbach i błędach doszedłem do wniosku że najpierw parzenie a później wędzenie będzie dla mnie najlepsze.... i co najważniejsze żadnego podpiekania w wędzarni!!! bo tego też próbowałem..... niezłe chipsy wyszły Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-405336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Lutego 2015 Bo podpiekania we wędzarni nie każdy umi????nie dowej za wygrano dosz se rady???????? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-408025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Lutego 2015 każdy ma swoje smaki Tak, tak....Arku, SZACUN !!! Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-408051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Marca 2015 Witajcie BiS-y!! Jako że był weekend to i trzeba było troszkę podymić.... na tapecie ...."grube sztuki" tym razem A więc szyneczki myszki, polędwice, boczek podpiekany i boczek parzony oraz rolada boczkowa wędzona.... Zaczynamy..... W sobotę jako że pogoda była łaskawa i nawet przyjemnie słoneczko świeciło wrzuciłem dwa wsady do wędzarni!Pierwszy to 6 myszek, 14 polędwic oraz 6 rolad boczkowych ( parzonych metodą sous vide) tutaj po ok 4h wędzenia.... następnie powędrowały do mojego ukochanego gara z lidla w celu sparzenia! Ten sprzęcik jest nie do zastąpienia!! ustawiasz sobie temperaturę , wbijasz sondę w wyroby i spokojnie możesz zapomnieć że cokolwiek musisz kontrolować!! Wyroby po parzeniu powędrowały na kije do garażu celem ocieknięcia i ostygnięcia! a następnie do całkowitego ostygnięcia przed pakowaniem.... w międzyczasie parzenia pierwszego wsadu do wędzarni poszło "troszkę" boczku..... przy okazji uwędziłem również trochę żeberek na zupkę...... próbuję nakłonić moją LP na wspaniałą grochówkę Jednak moja Kochana żoneczka w sobote uraczyła mnie czymś o wiele lepszym..... Wielka goloneczka podpiekana w piwie!! i powiem szczerze że nie podołałem całej ... troszeczkę musiałem zostawić bo bym chyba wybuchł!! Boczki po wędzeniu ( nie mam niestety zdjęć z samego wędzenia bo telefon padł jak na złość) poszły w połowie do parzenia a część została podpieczona w wędzarni !A po całym procesie oczywiście do piwnicy celem ocieknięcia i wychłodzenia przed pakowaniem! Następnego dnia całość produkcji wyglądała tak: jak to by Andrzejek powiedział.... tak trochę ... na śniadanko a tutaj poszczególne asortymenty: Szynka myszka Zdjęcie polędwicy z bliska gdzieś mi wcięło więc niestety będzie tylko na "grupowym" Rolada boczkowa - parzona metodą Sous Vide i wędzona "Zupne" żeberka Boczek podpiekany Boczek parzony oraz grupowo Przy okazji pakowania przetestowałem nowe woreczki z PAK-a. Jak je dostałem to z jednej strony wydawały mi się cieńsze od wcześniejszych woreczków ( tre spade) ale za to folię wierzchnią ( nie moletowaną) miały ładniejsza... taką błyszczącą i powiem teraz po zapakowaniu prawie całości weekendowej produkcji że sprawują się bez zarzutu! Bardzo ładnie wyroby się pakują, nie ma problemu ze zgrzewaniem - a dodatkowo nie czekałem jakoś specjalnie żeby się listwa wychłodziła... tylko jak zapakowałem wyrób do woreczka to go od razu jeden za drugim pakowałem i nie było żadnych problemów. a zapakowany wyrób wygląda następująco... Śmiało można je zamawiać boczki również parzyłem w tych woreczkach ( chodź nigdzie nie znalazłem opisu do jakiej temperatury można je stosować) w temperaturze 70 stopni przez 2h. i żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem, woreczki całe i nic nie wyciekło Pozdrawiam więc Was serdecznie i do kolejnego weekendu.... już czas się przygotowywać się do świąt Wielkanocnych!! Oj będzie się działo!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-408544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 2 Marca 2015 . już czas się przygotowywać się do świąt Wielkanocnych!! Oj będzie się działo!! a to co prezentujesz to co? nic się nie działo, noo chyba, że jak piszesz na śniadanko tylko , w miszcze brachu poszedłeś Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-408550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Marca 2015 Prawdziwa manufaktura już u Ciebie. Wyroby prześlicznej urody. Jeno komora wędzarnicza jakaś mała się zrobiła Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/2/#findComment-408551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.