Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A tam se Dzidku możesz pisać ..... bo co to za różnica tkanka tłuszczowa a smalec  ?

Tam woda jest, a tu jej nie ma !

I to jest różnica ..... ogromna !

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/3/#findComment-393161
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Być może Dziadku masz rację, ale zanim temat wyląduje tam gdzie proponujesz, ja zaproponuję kolegom i Tobie też, jedno proste doświadczenie, a mianowicie.

 

1. Zakupić dwie kostki smalcu

2. Jedną kostkę rozpuścić w rondelku i chwilę potrzymać na ogniu

3. Wylać przetopiony smalec do jakiegoś pojemniczka podobnego do kostki (choć nie koniecznie)

4. Wystudzić go i oba włożyć do lodówki na jakiś czas

5. Po wystudzeniu w lodówce, porównać sobie konsystencję, smak i zapach obu kostek

 

Każdy sobie będzie mógł sam ocenić ten przemysłowy i ten domowy wytop, tego samego smalcu i dalsze dyskusje będą zbędne.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/3/#findComment-393164
Udostępnij na innych stronach

A o czym my piszemy cały czas ?  :facepalm:

Ło matko .... smalec tak prosty temat i takie wywody ! 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/3/#findComment-393166
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

Być może Dziadku masz rację, ale zanim temat wyląduje tam gdzie proponujesz, ja zaproponuję kolegom i Tobie też, jedno proste doświadczenie, a mianowicie.

 

1. Zakupić dwie kostki smalcu

2. Jedną kostkę rozpuścić w rondelku i chwilę potrzymać na ogniu

3. Wylać przetopiony smalec do jakiegoś pojemniczka podobnego do kostki (choć nie koniecznie)

4. Wystudzić go i oba włożyć do lodówki na jakiś czas

5. Po wystudzeniu w lodówce, porównać sobie konsystencję, smak i zapach obu kostek

 

Każdy sobie będzie mógł sam ocenić ten przemysłowy i ten domowy wytop, tego samego smalcu i dalsze dyskusje będą zbędne.

 

 

Wpadłem przypadkowo na ten temat, stary co prawda, ale pozwolę sobie wetknąć swoje trzy grosze.

 

Tak przygotowane dwie kostki, mogą wyjść inaczej choćby dla tego że do kostkowania trafia smalec częściowo schłodzony, a Twoja eksperymentalna kostka będzie wylewana a nie formowana.

Druga sprawa - topialnie / linie typu Alfa Laval to stosunkowo niska temperatura (ale nie ma nic wspólnego z tłoczeniem na zimno :facepalm:  ) Ty zaś chcesz jedną z kostek podczas topienia podgrzać do dużo wyższej temperatury (z uwagi na specyfikę rozpuszczania smalcu w rondelku).

Tylko czego to ma dowieść?

 

Odnośnie samego zapachu smalcu- tu kluczowy jest surowiec (zarówno jego pochodzenie, rodzaj, jak i świeżość) oraz miejsce przechowywania!

I tyle w temacie, zgadzam się w całej rozciągłości z kolegami którzy pisali o tym wcześniej.

 

Odnośnie porównywania domowego smalcu, wytapianego ze słoniny, o którym pisałeś, do kostkowanego wytapianego masowo gdzie słoniny może nie być w ogóle - to są oczywiście dwa różne produkty...

Edytowane przez Medeis
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/3/#findComment-432295
Udostępnij na innych stronach

Kolego, ty chyba nie czytałeś tego co piszę. Niskotemperaturowa metoda Alfa Lavall, to między innymi ten wstrętny smak smalcu przemysłowego, tłoczonego, o którym piszemy w cudzysłowie "na zimno". odnośnie smaku nie wyważaj otwartych drzwi, tylko poczytaj forum, to zrozumiesz pewne sprawy. Maxell też pisał na ten temat, ale jego posty gdzieś zniknęły, a szkoda.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/3/#findComment-432447
Udostępnij na innych stronach

Czytałem kolego, czytałem.

Nic nie mam zamiaru wyważać, a Ciebie proszę - bez nerwów ;). Co konkretnie mam poczytać? :)

 

Czy napisałem coś niestosownego odnośnie smaku/zapachu? Dodałem do wcześniejszych wpisów od siebie tyle, że ważne są również warunki przechowywania, sprawa niby oczywista ale nikt wcześniej o tym nie wspomniał, a smalec, jak to tłuszcz, ma zdolność do absorbowania zapachów z otoczenia, co może również mieć wpływ na efekt końcowy.

Co do wstrętnego smaku, mogę się z Tobą zgodzić, co do jego pochodzenia już nie ;).

 

Ja uważam że nazywanie uzysku smalcu tłoczeniem to po prostu nieporozumienie, nawet jeśli chodzi o wytop w linii AL...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/3/#findComment-432503
Udostępnij na innych stronach

Ja uważam że nazywanie uzysku smalcu tłoczeniem to po prostu nieporozumienie, nawet jeśli chodzi o wytop w linii AL...

 

Masz takie prawo oczywiście, co nie zmienia postaci rzeczy że tak wyprodukowany smalec nie ma nic wspólnego z prawdziwym, normalnym smalcem wytapianym metodami tradycyjnymi, i jest smakowo wstrętny, a swoją drogą to z tematu smalcu zniknęło wiele ważnych postów z tej dyskusji, zniknęły wszystkie posty pisane przez Maxella, które jednoznacznie opisywały zagadnienie i były bardzo na temat, wiele mówiły o smalcu lat 50-60ntych. Uważam że nie było to OK.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/3/#findComment-432541
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, jak u was, w sklepach naszych jest  cos co przypomina smalec. Jednak wyraznie napisane jest ,ze jest to tluszcz z wolowiny. Tak na prawde, nie mam pojecia jaki jest spossob pozyskiwania go, ale jak sie powacha ten produkt ,to wlasciwie brak zapachu. Raz sie dalam nabrac i kupilam to z wielka radoscia" och smalec mam gotowy" bylo to dawno i juz tylko wspomnienie zostalo( no coz, clowiek mlody bledy czyni  :D )

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/3/#findComment-432662
Udostępnij na innych stronach

W Niemczech sa dwa sposoby wytwarzania smalcu, pierwsza to metoda "sucha". Metoda ta charakteryzuje sie wytopem smalcu w niskich temperaturach w pojemnikach podcisnieniowych. Druga metoda to wytop "mokry", jest to wytop w pojemnikach pod cisnieniem przy uzyciu goracej pary wodnej. O innych metodach uzyskiwania smalcu nie slyszalem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/3/#findComment-432694
Udostępnij na innych stronach

W Niemczech sa dwa sposoby wytwarzania smalcu, pierwsza to metoda "sucha". Metoda ta charakteryzuje sie wytopem smalcu w niskich temperaturach w pojemnikach podcisnieniowych. Druga metoda to wytop "mokry", jest to wytop w pojemnikach pod cisnieniem przy uzyciu goracej pary wodnej. O innych metodach uzyskiwania smalcu nie slyszalem.

 

Ta druga to m.in właśnie AlfaLaval.

 

Dodam, co pewnie oczywiste, że na mniejszą skalę stosuje się też kotły zasilane parą, do wytopu tłuszczu [Zdjęcia nie moje]:

http://www.andziak.com/pictures2/109_1b.jpg

 

http://www.andziak.com/pictures2/109_1.jpg

 

 

ale spotkałem się również z mozolnym wytapianiem w kotle warzelniczym tego mniej więcej typu:

 

http://www.andziak.com/pictures/109-7.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/3/#findComment-432716
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.