@halusia@ Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 20 Stycznia 2013 @halusia@ napisał/a: Co ja mam biedna zrobić... proszę o pomoc . Halusiu , zrób sałatkę dla Andrzeja i rodzinki :grin: Kaziku nie są w stanie od razu tego zjeść .. to jest spory garnek :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-262823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Co ja mam biedna zrobić... proszę o pomoc .Dolej solanki.Musi być zimna piwnica a sok mógł podnieść kapustę. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-262827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Ja bym dolała wody z solą a przedtem spróbowała jeszcze ubić mocniej. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-262830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 20 Stycznia 2013 to jest spory garnekJak się nie popsuła,to w słoiki i pasteryzacja. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-262831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Cytat: Co ja mam biedna zrobić... proszę o pomoc . Dolej solanki.Musi być zimna piwnica a sok mógł podnieść kapustę.Mieszkam w bloku ale piwnica jest dość zimna.....Dzięki za podpowiedz... tak zrobię :smile: [ Dodano: Nie 20 Sty, 2013 22:59 ]@halusia@ napisał/a: to jest spory garnek Jak się nie popsuła,to w słoiki i pasteryzacja.Jacku w słoikach już mam... celowo zostawiłam taką niepasteryzowaną :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-262834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zanim wlejesz solankę to sprawdź czy kapusta nie poszła w górę jak duża kamionka to trzeba trochę wybrać aby sprawdzić przy dnie jak będzie dużo soku na dole to trzeba jeszcze raz przełożyć kapustę.Też tak kiedyś mi się porobiło. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-262837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Raz miałam taki problem (też zapomniałam o kamionce), dolałam solanki i wymieszałam (tak, dokładnie wymieszałam) kapuchę, później ubiłam a po paru dniach sprawdziłam, była bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-262838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 21 Stycznia 2013 przegotowanej solonej wody dolewalam już dwa razy proporcje znalazłam w tym temacie tylko nie pamietam gdzie na pewno wzorowałam się na przepisie AndrzejaK.JAk na razie wszystko jest ok.Kapustki ubywa-każdy dstaje na wynos bo troche za dużo jej zrobiłam:) Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-262855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 21 Stycznia 2013 przegotowanej solonej wody dolewalam już dwa razy proporcje znalazłam w tym temacie tylko nie pamietam gdzie Ja jeżeli muszę dolać solanki do kiszonej kapusty to proporcja ( niestety na łyżki) łyżka soli kamiennej nie jodowanej na litr wody . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-262860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Natomiast pasteryzowana kapusta w słoikach ma się dobrze ... :lol: Ja nie pasteryzuję kapusty w słoikach. Nigdy mi się nie popsuła. A robię w słoikach ponad 30 lat Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-262870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 23 Stycznia 2013 a mnie się skończyła już i dzisiaj zmuszony byłem zakupić 50kg i zszatkować kolejną porcję kapusty :smile: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-263333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Natomiast pasteryzowana kapusta w słoikach ma się dobrze ... :lol: Ja nie pasteryzuję kapusty w słoikach. Nigdy mi się nie popsuła. A robię w słoikach ponad 30 lat Czy mogę spytać w jakiej temp. są przechowywane te słoiki nie pasteryzowane? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-263340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Czy mogę spytać w jakiej temp. są przechowywane te słoiki nie pasteryzowane? Musi być temperatura poniżej + 10 stopni . Inaczej się zepsuje . Może Alltid ma inną metodę . :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-263351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Czy mogę spytać w jakiej temp. są przechowywane te słoiki nie pasteryzowane? Musi być temperatura poniżej + 10 stopni . Inaczej się zepsuje . Może Alltid ma inną metodę . :smile: Przetrzymuję w szafie. Może tam być temp.w zimie ok. 17 st. NIE MAM PIWNICY. Kapustę i marchewkę mieszam z solą i kminkiem. Mieszam kilka razy. Jak puści sok, to ładuję do słoików Kapustę w słoikach bardzo dokładnie ubijam. Sok własny z kapusty musi wystawać nad kapustą. Pozostawiam w słoiku ok.1 cm do pełna soku. Nie robię dużych zapasów i dorabiam, gdy potrzebuję. Główki kapusty są zawsze teraz w sprzedaży. Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-263458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 23 Lutego 2013 a mnie się skończyła już i dzisiaj zmuszony byłem zakupić 50kgno takich przerobów nie mam to tylko 5 główek Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-270561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 23 Lutego 2013 Mi się walało w lodówce pół główki ,więc zakisiłam :grin: Za tydzień będą krokiety :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-270562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 23 Lutego 2013 Qrcze jak widzę takie fotki to ślinotok mnie zalewa - chyba polecę do piwnicy po słoiczek i zaraz pochłonę Go :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-270568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 23 Lutego 2013 moja przygotowana pod " kupne surówki " :grin: bardzo krótko cięta , prawie na miazgę ( inaczej jak kiszonka jesienna ) by można było zrobić mix z kukurydzą , papryką itd. a finalnie zapakować w małe pojemniczki :grin: - wyjazdowe Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-270579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 23 Lutego 2013 moja przygotowana pod " kupne surówki " :grin: bardzo krótko cięta , prawie na miazgę ( inaczej jak kiszonka jesienna ) by można było zrobić mix z kukurydzą , papryką itd. a finalnie zapakować w małe pojemniczki :grin: - wyjazdoweTeż tak lubię :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-270582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 23 Lutego 2013 Też narobiliście mi smaku na kiszoną. Chyba uduszę z resztką pieczeni i jakąś tam kiełbasą. Mamy jeszcze duży zapas w słoikach ale niestety pasteryzowana. Smak dobry, ale na pewno brak tych zdrowych probiotyków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-270585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 23 Lutego 2013 Czyli coś jak bigos? Masz już kiszoną kapustę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-270591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 24 Lutego 2013 Czyli coś jak bigos? Masz już kiszoną kapustę? Coś jak bigos, ale będąc pedantem nie pójdę w ten kierunek. Będzie tylko kiszona, duszona z tym co się znajdzie. Trzy dni nie wytrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-270595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zapakowałem to co zostało w beczce do słoików - żegnaj kiszona kapusto ! W lodówce mam 10 słoików... takich 0.75 Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-280957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 alehar, czemu żegnaj ?? 10 słoików to jest też troszkę surówek czy innych bigosów. Ja po kiszeniu od razu pakowałem w słoiki i do dziś w piwnicy stoją słoiki i maja się doskonale - prócz tego, że coraz mniej ich jest Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-280960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 czemu żegnaj ??ja dwa -trzy tygodnie przed świętami dokiszałem , bo mi już zbrakło wcześniej :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/24/#findComment-280963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.