electra Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 5 Października 2015 Sverige2 Wiem ale i tak smakuje lepiej niz taka ze sloika z octem, dlatego ja kisze tak zeby zjesc no na 2 -3 razy.Kapusta jest fakt inna niz w PL bo z niej zrobic faszerowana tez jest ciezko (robie glownie z wloskiej) a co przywozu z PL to jak bym wpadla na taki pomysl to juz slysze mojego TZ ."..kobieto wiesz ile to wazy? w zamian mozna 6 -pack piwa wziasc Musze sprobowac ukisic z takiej kapusty co nazywaja ja turecka jest jasniejsza i bardziej plaska. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 5 Października 2015 Niż taka ze słoika tak, masz Electro rację. Ale spróbuj tej puszkowej z Lidla, z dodatkiem białego wina. Jest naprawdę wspaniała, bije na głowę pozostałe kapusty kiszone, dostępne w Szwecji zarówno czeskie jak i polskie, bo są przekwaszone i śmierdzące. Tak więc do bigosu, czy golonki używam tylko właśnie tej z Lidla, i zawsze mam w pogotowiu 1-2 puszki. Co do tej tureckiej, to nigdy jej nie próbowałem, ale dzięki za wskazówkę i w tym roku na pewno jej spróbuję, a o rezultatach napiszę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) ta z lidla kupuje bo robie z niej bigos ,farsz do pierogow ,kisze swoja tylko na surowkewszelkie sloikowe polskie, wegierskie czy innej masci to kwas nie do zjedzenia Edytowane 5 Października 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 5 Października 2015 Właśnie o tym piszę Electro, i nie tylko kwas, ale i smród jak .......... nie wiem co . Tylko ta z Lidla jest autentycznie superaśna, i jak widać to nawet Niemiaszki też czasami potrafią coś fajnego zrobić . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 5 Października 2015 Ja co roku kiszę kapustę po 20 października byle przed 1 listopada W tym roku ciepło okrutnie w październiku, może po 20tym troszkę chłodniej będzie. Już mam zamówione 80kg. Szatkuję sam. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 6 Października 2015 Ja czekam jak się chłodniej zrobi na zewnątrz jak zwykle - dwie beczki po 30 kg każda Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 6 Października 2015 Kiszę zawsze po 1 listopada !! Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 6 Października 2015 O. Jednak ktoś jeszcze kisi później. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 6 Października 2015 Szkoła AndrzejaK , dobra szkoła. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 6 Października 2015 To i ja się chyba przyłączę, coś podziałam w tym temacie, nie wiem czy aż takie ilości jak Wasze ale coś zrobię !! :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 7 Października 2015 Przeczytałem cały wątek i wiem chyba tyle ile potrzeba na początek. Jak tylko pojawi się kamienna głowa na rynku i temperatura nieco spadnie, to wezmę się do roboty. Może na początek jakieś 20 - 30 kg. Zobaczymy jak wyjdzie. Nie kisiłem jeszcze kapusty, ale kiedyś trzeba zacząć. Wiadomo że co swoje, to lepsze Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolf1959 Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 7 Października 2015 WitamJako początkujący mam do szanownych państwa pytania :Jak jest optymalna proporcja soli/kg kapustyJak długo powinno trwać kiszenieCzy kapustę ukiszoną można przechowywać w tej samej beczce czy trzeba koniecznie przełożyć do słoików? Z góry dziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 7 Października 2015 Na początku tego działu jest taki wspaniały elementarz kiszenia kapusty: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11920-rok-1955-kiszenie-kapusty/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-448838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 24 Października 2015 No i pierwsze koty za płoty. Zaopatrzyłem się w 20 litrową beczkę, szatkownicę, 20 kg kapusty i jazda.Kapusta stoi już piąty dzień i ładnie pracuje. Po przebiciu puściła gazy i wszystko wydaje się być w porządku. Oj, będą pyszne pierogi i bigos, Dzięki Waszym postom i poradom poszło jak z płatka Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-451988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 25 Października 2015 Zakisiłem i Ja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-452218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stówa Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 27 Października 2015 Kapustka śliczna, ale dawno temu jak uczyłem się róznych prac w kuchni, to przekazano mi, że kapustę kisi się bez marchewki z uwagi na to, że podczas kiczenia marchew wydziela jakieś nieporządane związki, ale jakie to już nie pamietam. Może ktoś wie jak to jest? Marchewkę dodaję przed jedzeniem lub przed zrobieniem np bigosu. Jak ktoś kisi w większej beczce, to radzę dołożyć całą główkę kapusty lub całe liście. Gołąbki cudowne z tego wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-452675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 27 Października 2015 Cholera, dodałem dziś pięć marchewek na 10kg kapusty Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-452710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 27 Października 2015 Cholera, dodałem dziś pięć marchewek na 10kg kapusty Tylko nie świruj Piotrek :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-452712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Marchwi dodajemy około 1,5% w stosunku do wagi kapusty. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11920-rok-1955-kiszenie-kapusty/?do=findComment&comment=452718 Edytowane 27 Października 2015 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-452721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 27 Października 2015 JAk tylko pamietam, to u nas kapusta byla kiszona zawsze z marchewka i teraz tez tak robie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-452751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 27 Października 2015 Zawsze dodaje marchewki Nigdy mi sie z tego powodu kapusta nie zepsuła... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-452780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 28 Października 2015 Ja też dodaję marchew obowiązkowo, oprócz tego jabłko starte na grubej tarce. Czasami też robię kapustę surówkową, gdzie stosuje proporcje pół na pół, czyli 50% poszatkowanej kapusty i 50% wagowo warzyw bez pora,tylko marchew, seler, pietruszka, oraz papryka zielona i czerwona, jak też jabłko. Warzywa i jabłka na grubej tarce jarzynowej, a papryka w paseczki. Soli tak samo jak do samej kapusty i cały cykl kwaszenia również identyczny. Jeżeli zrobi się nieco więcej, to po 4 max 5 dniowym kwaszeniu z odpowietrzaniem oczywiście, ubijam w słoikach tak mocno aby całkowicie usunąć sok, robię jeszcze nawet taką małą górkę aby nakrętkę docisnąć siłą. takie słoiczki do lodówki i tak przechowywana w słoikach bez soku, nawet po paru miesiącach smakuje jak świeżo ukwaszona surówka warzywna. Pychota po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-452828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 28 Października 2015 Ja tez kisze z marchewka i nie zauwazylam zadnych roznic z taka bez niej.Sverige2 Twoja lodowka to chyba z gumy jest ,ja powaznie zastanawiam si enad 2 lodowka,tylko miejsca nie mam w kuchni zeby postawiac, zainspirowales mnie swoja surowka trzeba zrobic tylko na tak do obiadu na raz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-452837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 28 Października 2015 Electro, zaręczam że będziesz zadowolona. Mam takie słoje 3 litrowe od warzyw czy pikli jak Willisa czy City Grossa, Robię jeden taki duży słój, a potem hyc do kilku mniejszych słoiczków jak np. od dżemu etc. i są to właśnie takie porcje obiadowe na raz, można jeszcze dorzucić do tego kwaszenia suszonej żurawiny, tyle że w Szwecji jest deczko drogawa, w Polsce taniej, więc zawsze też zabieram ze sobą taką dużą paczkę 1-2 kg. i dodaję, taka paczka wystarcza mi na czas pobytu w Szwecji do przygotowania tej pychotki . Kiedy skończy się jeden taki 3 litrowy słój, to na bieżąco robię następny. Kapuchę "cukrówkę" kilka główek też przywożę z Polski, bo jest kruchutka, a ta szwedzka jest twarda, ale też daje się zjeść . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-452844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 28 Października 2015 Sverige2 moje ilosci kiszonej kapusty odnosza sie do jednej glowki. Ja mam kamionki ktore zakupilam w PL ,a takie sloje od picles mam do przechowywania suszonych grzybow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/33/#findComment-452845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.