Aksamit97 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Witam wszystkich serdecznie. U nas w liceum jest organizowana impreza - dzień języków obcych. Każda klasa wylosowała jakiś kraj i ma go zaprezentować klasom pierwszym, jego kulturę, zwyczaje i przygotować poczęstunek z narodowych dań danego kraju. Większość już wzięła odpowiednie dania i je przygotuje. Ja zrobię chleb ukraiński i ser. Myślałem także nad kiełbasą ukraińską z tego przepisu: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/6-kielbasa-ukrainska-parzona-podsuszana Chciałbym ją przygotować, muszę tutaj nadmienić, że nie mam żadnego doświadczenia w wyrobie kiełbas, ani sprzętu (tylko maszynka elektryczna do mielenia mięsa, a impreza odbywa się 9 stycznia. Chciałbym prosić Was o porady co należy kupić i jak przygotować kiełbasę, nie musi być dokładnie taka, ważne, żeby nie była surowa i dało ją się w miarę szybko zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Przecież masz wzorowo wyłożone w przepisie, każdy krok po kolei: mieso, proces producji, itd. Jedyne co musisz to robić wszystko krok po kroku. No chyba że chcesz by Cię ktoś wyreczyl... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Nie, oczywiście, że wszystko sam przygotuję, w miarę możliwości. Niestety nie miałem nigdy styczności wcześniej z przetwórstwem mięsa. Nie chcę, aby po zrobieniu kiełbasa okazała się niezjadliwa. Prosiłbym o wyjaśnienie niuansów związanych z produkcją kiełbasy, ponieważ czas mnie trochę nagli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Wydaje mi się, że taka ona ukraińska, jak ryba "po grecku". To kiełbasa z 16-stki pod nazwą ukraińska. Czy z Ukrainą ma coś wspólnego? Kolega beiot jakąś prezentuje, może zna inne? http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/07/Kielbasa-doktorska.html Edytowane 4 Stycznia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Łatwiej będzie jak postawisz konkretne pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Bardzo dziękuję za przepis. A gdzie mogę zamówić osłonki do kiełbas?I czy potrzebna mi jest nadziewarka? Czy jest ona konieczna do produkcji kiełbasy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Do szerokiej osłonki to na raz możesz pomeczyc się łyżką. Na szybko to kilka metrów kupisz w hipermarkecie. Jeśli będziesz mieć chęci na przyszłość to warto. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Stycznia 2015 ...produkcji .....? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Stycznia 2015 A w którym konkretnie, myślicie, że w selgrosie będą? A w przepisie jest podane, że po zmieszaniu mięsa z solą peklującą i przyprawami zostawił na dzień w lodówce, czy jest to konieczne, czy można ten czas skrócić?...produkcji .....?Nie rozumiem, kiełbasę chyba się produkuję, tak jak ser itd. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Stycznia 2015 W moim selgrosie są chyba po 17PLN za 4,5m wiszą pewnie przy chłodni z mięsem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Stycznia 2015 ....pół tysiaka postów - a dajesz klimat kartofla ..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Tak musi poleżeć by peklosol i przyprawy mogły przejść w mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) ... no cóż - nie jest to wymagalne, abyś pojął wszystko co, jako obraz przystępujący do opisania osoby przez artystę rozumiesz.... bo napisałeśNie rozumiem. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Bardzo dziękuję za przepis. A gdzie mogę zamówić osłonki do kiełbas?I czy potrzebna mi jest nadziewarka? Czy jest ona konieczna do produkcji kiełbasy?Bardzo proszę, konieczna nie jest ale jak jest, to jest łatwiej, choć jeden klamot więcej do zmywania. Jak chcesz zrobić trochę to maszynką też da radę, choć to bardziej upierdliwe. KIEŁBASA DĘBOWIECKA http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-bialkowe-c-22.html Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Stycznia 2015 ... no cóż - nie jest to wymagalne, jako obraz przystępujący do opisania osoby przez artystę.... Nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Jumbo: Mam pewną prośbę pisz zrozumiale, albo wcale, ponieważ nic mądrego nie wnosisz do tematu.Czy warto kupić takie coś? http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbasy-3kg-silikon-tlok-maszynka-i4932719606.htmlJeszcze chciałem zapytać co to jest kutrowanie? Edytowane 4 Stycznia 2015 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Akmis, przeczytaj sobie Kolego podwieszone tematy w dziale: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/11-podstawy-technologii/Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ale chcesz robić kiełbasy czasem czy teraz do szkoły? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Na razie tylko do szkoły jednorazowo, ale jeśli zasmakują, to może będę robił czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Stycznia 2015 No to zrób sobie w grubej oslonce typu kiełbasa żywiecka, pisałem że kilka metrów kupisz np. w Selgosie. Farsz.nalozysz jakoś łyżką i zawiazesz sznurkiem. Jak ci podpasuje to poczytaj milion stron na forum o nadziewarkach, wtedy zdecydujesz.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Mam pytanie.. Czy to musi byc kielbasa..?Nie mozesz zrobic jakiejs szynki albo sloniny itp ala po ukrainsku..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Stycznia 2015 http://web-kompas.com.ua/?p=2134http://about-ukraine.com/index.php?text=785http://about-ukraine.com/index.php?text=784 i więcej przepisów http://about-ukraine.com/index.php?page=64 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Jelita na kiełbasę cienką kupisz w TESKO, 15 m za 8 zł. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) I ja dodam coś od siebie: 1. masz bardzo mało czasu2. brak Ci sprzętu do nadziewania, ale tu możesz jeszcze kupić do posiadanej maszynki lejek do nadziewania za ok, 8-10 zł (zwróć uwagę na numer maszynki, prawdopodobnie masz 5 albo 8). Maszynka wskazana by była ręczna.3. brak Ci wędzarni4. tak jak już napisano wcześniej wybrany przez Ciebie przepis nie ma nic wspólnego z Ukrainą5. jeżeli już uprzesz się na kiełbasę naprawdę ukraińską, to zrób ją z przepisu podanego w linku od tiera, konkretnie z tego przepisu http://about-ukraine.com/index.php?text=784&bg=white . To jesteś w stanie zrobić tym co masz (dokup lejek do maszynki, przyda się na zaś). Robiłem kiedyś prawie taką samą z prepisu Kiełbasa starowiejska Szczepana http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/inne-kielbasy/1604-kielbasa-starowiejska-szczepana . Prosta i szybka do zrobienia. Kiełbasy takie robiono onegdaj do wielkopańskiego stołu (jak wyczytałem w przedwojewnnej książce kucharskiej). Na terenach wschodnich takie robią jako typowe kiełbasy domowe (wiedza ze stron rosyjskojęzycznych) z zaznaczeniem jedynie że można też uwędzić. Tak wyszła w moim wykonaniu Edytowane 4 Stycznia 2015 przez frapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.