Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. 

U nas w liceum jest organizowana impreza -  dzień języków obcych. Każda klasa wylosowała jakiś kraj i ma go zaprezentować klasom pierwszym, jego kulturę, zwyczaje i przygotować poczęstunek z narodowych dań danego kraju. Większość już wzięła odpowiednie dania i je przygotuje. Ja zrobię chleb ukraiński i ser. Myślałem także nad kiełbasą ukraińską z tego przepisu: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/6-kielbasa-ukrainska-parzona-podsuszana

 

Chciałbym ją przygotować, muszę tutaj nadmienić, że nie mam żadnego doświadczenia w wyrobie kiełbas, ani sprzętu (tylko maszynka elektryczna do mielenia mięsa, a impreza odbywa się 9 stycznia. Chciałbym prosić Was o porady co należy kupić i jak przygotować kiełbasę, nie musi być dokładnie taka, ważne, żeby nie była surowa i dało ją się w miarę szybko zrobić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przecież masz wzorowo wyłożone w przepisie, każdy krok po kolei: mieso, proces producji, itd. Jedyne co musisz to robić wszystko krok po kroku. No chyba że chcesz by Cię ktoś wyreczyl... ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394624
Udostępnij na innych stronach

Nie, oczywiście, że wszystko sam przygotuję, w miarę możliwości. Niestety nie miałem nigdy styczności wcześniej z przetwórstwem mięsa. Nie chcę, aby po zrobieniu kiełbasa okazała się niezjadliwa. Prosiłbym o wyjaśnienie niuansów związanych z produkcją kiełbasy, ponieważ czas mnie trochę nagli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394627
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że taka ona ukraińska, jak ryba "po grecku". To kiełbasa z 16-stki pod nazwą ukraińska. Czy z Ukrainą ma coś wspólnego? Kolega beiot jakąś prezentuje, może zna inne? http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/07/Kielbasa-doktorska.html

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394630
Udostępnij na innych stronach

Do szerokiej osłonki to na raz możesz pomeczyc się łyżką. Na szybko to kilka metrów kupisz w hipermarkecie. Jeśli będziesz mieć chęci na przyszłość to warto. Edytowane przez withereggie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394634
Udostępnij na innych stronach

...produkcji .....?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394635
Udostępnij na innych stronach

A w którym konkretnie, myślicie, że w selgrosie będą? A w przepisie jest podane, że po zmieszaniu mięsa z solą peklującą i przyprawami zostawił na dzień w lodówce, czy jest to konieczne, czy można ten czas skrócić?


...produkcji .....?

Nie rozumiem, kiełbasę chyba się produkuję, tak jak ser itd. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394636
Udostępnij na innych stronach

....pół tysiaka postów  - a dajesz klimat kartofla .....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394638
Udostępnij na innych stronach

... no cóż - nie jest to wymagalne, abyś pojął  wszystko co, jako obraz przystępujący do opisania osoby przez artystę rozumiesz....

 

bo napisałeś


Nie rozumiem.

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394642
Udostępnij na innych stronach

:) Bardzo dziękuję za przepis. A gdzie mogę zamówić osłonki do kiełbas?

I czy potrzebna mi jest nadziewarka? Czy jest ona konieczna do produkcji kiełbasy?

Bardzo proszę, konieczna nie jest ale jak jest, to jest łatwiej, choć jeden klamot więcej do zmywania. Jak chcesz zrobić trochę to maszynką też da radę, choć to bardziej upierdliwe.  KIEŁBASA DĘBOWIECKA

 

http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-bialkowe-c-22.html

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394643
Udostępnij na innych stronach

Jumbo: Mam pewną prośbę pisz zrozumiale, albo wcale, ponieważ nic mądrego nie wnosisz do tematu.


Czy warto kupić takie coś? http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbasy-3kg-silikon-tlok-maszynka-i4932719606.html


Jeszcze chciałem zapytać co to jest kutrowanie?

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394657
Udostępnij na innych stronach

Akmis, przeczytaj sobie Kolego podwieszone tematy w dziale: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/11-podstawy-technologii/

Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394661
Udostępnij na innych stronach

No to zrób sobie w grubej oslonce typu kiełbasa żywiecka, pisałem że kilka metrów kupisz np. w Selgosie. Farsz.nalozysz jakoś łyżką i zawiazesz sznurkiem. Jak ci podpasuje to poczytaj milion stron na forum o nadziewarkach, wtedy zdecydujesz..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394666
Udostępnij na innych stronach

I ja dodam coś od siebie:

 

1. masz bardzo mało czasu
2. brak Ci sprzętu do nadziewania, ale tu możesz jeszcze kupić do posiadanej maszynki lejek do nadziewania za ok, 8-10 zł (zwróć uwagę na numer maszynki, prawdopodobnie masz 5 albo 8). Maszynka wskazana by była ręczna.
3. brak Ci wędzarni
4. tak jak już napisano wcześniej wybrany przez Ciebie przepis nie ma nic wspólnego z Ukrainą
5. jeżeli już uprzesz się na kiełbasę naprawdę ukraińską, to zrób ją z przepisu podanego w linku od tiera, konkretnie z tego przepisu http://about-ukraine.com/index.php?text=784&bg=white . To jesteś w stanie zrobić tym co masz (dokup lejek do maszynki, przyda się na zaś). Robiłem kiedyś prawie taką samą z prepisu Kiełbasa starowiejska Szczepana http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/inne-kielbasy/1604-kielbasa-starowiejska-szczepana . Prosta i szybka do zrobienia. Kiełbasy takie robiono onegdaj do wielkopańskiego stołu (jak wyczytałem w przedwojewnnej książce kucharskiej). Na terenach wschodnich takie robią jako typowe kiełbasy domowe (wiedza ze stron rosyjskojęzycznych) z zaznaczeniem jedynie że można też uwędzić.

 

Tak wyszła w moim wykonaniu 

post-40124-0-83028300-1420390713_thumb.jpg  post-40124-0-06220200-1420390882_thumb.jpg

 

Edytowane przez frapio
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/#findComment-394694
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.