Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
528 odpowiedzi w tym temacie

#1 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 sty 2015 - 21:26

Od dawna sie zbieralam zeby ja upiec .."siktkaka"...znalazlam przepis i ot co mi wyszlo.

Załączony plik  IMG_2506 (768x1024).jpg   262,27 KB   51 Ilość pobrań

 

Bulka ta zawiera anyz i koper wloski,idealnie nadaje sie na kanapki ze szwedzkimi koltecikami  na zimno i salatka z kwaszonych burakow z majonezem. 

 

Kanapeczki tez byly,co prawda z rodzimym mielonym kotletem :)

Załączony plik  IMG_2507 (1024x766).jpg   50,67 KB   50 Ilość pobrań



#2 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2281 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 18 sty 2015 - 06:18

E brawa electra :thumbsup: :clap: :clap:



#3 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 18 sty 2015 - 06:56

:D Jakaś egzotyczna nazwa tej bułeczki a kanapka co ma za skład bo widzę pomarańcz, wygląda no, no nie powiem :tongue:



#4 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 sty 2015 - 10:16

Baco kanapka ma salatke z burakow z w occie z majonezem , pomidor ogorek z salatki tzw,szwedzkiej.w oryginale powinny byc takie "kottbullar" jak sa w IKEA ale byly swojskie mielone ,a dekoracja to mandarynka,mozna dac plasterek ogorka natke salata maslowa 

no i koniecznie siktkaka bo to daje TO!



#5 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 18 sty 2015 - 10:17

Bulka ta zawiera anyz i koper wloski,idealnie nadaje sie na kanapki ze szwedzkimi koltecikami  na zimno i salatka z kwaszonych burakow z majonezem. 

 

Mogę prosić o przepis na bułkę? Zaciekawił mnie ten anyż i koper włoski jako dodatek  :)

Co to są szwedzkie kotleciki i jak się robi sałatkę z buraków z majonezem - jeszcze takiej nie jadłam? :cool:



#6 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 18 sty 2015 - 11:34

:clap: :clap: :clap:



#7 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5001 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 18 sty 2015 - 11:49

Co to są szwedzkie kotleciki i jak się robi sałatkę z buraków z majonezem - jeszcze takiej nie jadłam? :cool:

 

Koro, wystarczy wrzucić na tłumacz Google. Gdybyś miała problem z tłumaczeniem , służę pomocą. To są oryginalne szwedzkie recepty tych rzeczy o które pytasz.

 

http://pl.wikipedia....wiki/Köttbullar

https://tjongikastru...mmans-siktkaka/

http://www.tasteline...k_rodbetssallad


Użytkownik sverige2 edytował ten post 18 sty 2015 - 11:59


#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 sty 2015 - 11:56

 @Kora,

Salatka z burakow 

1 szklanka burakow z octu pokrojone w drobna kostke 
1 jablko pokrojone w taka sama kostke( ja czasem daje posiekany ananas)
½  cebuli posiekana drobno ( moze byc czerwona)
1lyzeczka musztardy( nie za ostrej) 
½ szklanki majonezu ( mozna dac 50/50 z gesta smietana)
sol cukier i pieprz do smaku.
wszystko razem wymieszac i wstawic do lodowki na 2-3h zeby smaki sie polaczyly.
 Przepis na siktkaka podam jak tylko przetlumacze :)
 

 



#9 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 18 sty 2015 - 12:06

Salatka z burakow

Electra ... Twoja sałatkę wypróbuję bo zaciekawił mnie ten przepis ... nigdy nie dodawałam ananasa ani jabłka ... ale za to dodaję sporo przeciśniętego przez praskę czosnku. Takie buraki w occie też robię .. tylko pracy z nimi co nie miara ... bo one takie malutkie jak paznokieć mój :laugh: jest to dobry sposób na zagospodarowanie małych buraczków, kiedy robi się ''przerywkę'' na grządkach.



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 sty 2015 - 12:11

@Anuś, z czosnkiem da zupelnie inny smak ,ja osobiscie wole ta salatke z ananasem ,daje taki inny bardziej slodkawy smak, kiedys pracowalam w catering firmie i wlasnie dawalam ananas zamiast jabkla i wszyscy stwierdzili ze duzo lepiej smakuje :)



#11 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 18 sty 2015 - 13:22

 

 @Kora,

 

 Przepis na siktkaka podam jak tylko przetlumacze :)

Dzięki - sałatki z buraków z owocami jeszcze nie jadłam, wypróbuję na pewno  :)  i czekam na przepis na bułki  :)

 

 

 

Co to są szwedzkie kotleciki i jak się robi sałatkę z buraków z majonezem - jeszcze takiej nie jadłam? :cool:

 

Koro, wystarczy wrzucić na tłumacz Google. Gdybyś miała problem z tłumaczeniem , służę pomocą. To są oryginalne szwedzkie recepty tych rzeczy o które pytasz.

 

http://pl.wikipedia....wiki/Köttbullar

https://tjongikastru...mmans-siktkaka/

http://www.tasteline...k_rodbetssallad

 

Dzięki sverige2  :)  oczywiście, że bedę miała kłopot z tłumaczeniem, bo szwedzkiego ni w ząb  :tongue: i obawiam się, że z tłumaczenia wujka Google może wyjść coś dziwnego  :tongue:

Gdybyś był chętny przetłumaczyć te przepisy to bardzo proszę  :)

Widzę, że w kotlecikach jest miód  :cool: tym bardziej mnie ciekawi smak bułki z tymi kotlecikami.


Użytkownik Kora edytował ten post 18 sty 2015 - 13:24


#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5001 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 18 sty 2015 - 13:37

Do kotlecików nie potrzeba dodawać miodu, osobiście nigdy nie dodaję, a pisząc fonetycznie (szettbular) czyli w tłumaczeniu mięsne kulki, poza tym przepis jest bardzo dokładny.

 

Składniki

300g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego), pół szklanki bułki tartej, 1 średnia czerwona cebula, 1 jajko, sól i pieprz, masło lub oliwa do smażenia, (2 łyżki miodu), ćwierć szklanki śmietany

Przygotowanie

Bułkę tartą połączyć ze śmietanką, odstawić na kilka minut. Cebulę posiekać, smażyć na patelni aż będzie miękka (zeszklić). W misce połączyć mięso mielone z jajkiem, (miodem), solą i pieprzem, dodać wcześniej przygotowaną bułkę tartą ze śmietaną oraz cebulkę. Mieszać, do uzyskania jednolitej masy. Uformować klopsiki wielkości niedużych piłeczek, smażyć na patelni aż do uzyskania złocistego koloru.

 

Zamiast śmietany można użyć mleka lub wody. Osobiście jeszcze otaczam je przed smażeniem w mące.



#13 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5137 postów

Napisano 18 sty 2015 - 14:22

ćwierć szklanki śmietany

Bułkę tartą połączyć ze śmietanką,

sverige czy to ma być kwaśna śmietana  ( ilu procentowa ) czy słodka śmietanka ?



#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5001 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 18 sty 2015 - 14:48

Chudziak. W szwedzkiej kuchni, do tego typu "pitraszenia", czyli normalnej kuchni domowej, używa się najczęściej śmietany gęstej nie ukwaszanej, tzw.  " matlagningsgradde"  (śmietana do przyrządzania potraw)  czyli nieukwaszaną śmietanę rożnych producentów, http://www.mathem.se...-15--2-5dl-arla

Nie mniej możesz używać również kwaśnej, czy nawet jogurtu, wszystko zależy od Twojej inwencji, nie musisz się sztywno trzyma receptury, bo recept na kuleczki mięsne jest bez liku, dokładnie tak jak u nas np. na kotlety mielone. Podstawa to kształt właśnie, takie małe okrągłe "pulpeciki" smażone, zamiast gotowane.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 18 sty 2015 - 15:11


#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 sty 2015 - 15:16

@chudziak,zdecydowanie mozesz zastapic  smietane mlekiem i tez bedzie dobrze :)  



#16 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5137 postów

Napisano 18 sty 2015 - 22:52

Dziękuje Wam za te dodatkowe informacje :D



#17 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 sty 2015 - 09:35

"siktkaka"...znalazlam przepis i ot co mi wyszlo

 

Zaciekawiły mnie te bułeczki ... jedyny przepis z dodatkami o których pisałas jaki znalazłem to ten:

 

Szwedzkie bułeczki żytnio - pszenne z rodzynkami
Źródło przepisu: Leila Lindholm
12-15 sztuk

20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) (w oryginalnym przepisie autorka proponuje 50 g d. świeżych)
65 g rodzynek
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka anyżu
50 g melasy
30 g masła
300 ml mleka
280 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
1 łyżeczka soli
IMG_0546.jpg

Masło rozpuścic w garnuszku, podgrzać z mlekiem, melasą, solą i nasionami.
Ostudzić do temperatury pokojowej.
Rozkruszyć drożdże do miseczki i połączyć z płynem. Dodać rodzynki i stopniowo wsypując mąkę, zagnieść ciasto (z powodu mąki żytniej, ciasto będzie raczej klejące).
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30-60 minut.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, uprzednio smarując dłonie oliwą/olejem. Powinno nam wyjść 12-15 sztuk.
Wierzch bułeczek spryskać delikatnie oliwą, oprószyć mąką i odstawić do wyrastania na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 225 st C. wstawić bułeczki i piec je ok. 10-12 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.


 

Smacznego! 

 

Ale przyznam szczerze ze nie wiem jak to ma się do "oryginału" :(


Użytkownik roger edytował ten post 19 sty 2015 - 09:37


#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 sty 2015 - 10:03

@roger,Jak zauwazyles to ta sa buleczki moja ma inny format i ma tylko mielony koper wloski i anyz ,takie jak wtawiles przepis  tez sa u nas dosc popularne bulki nazywaja sie przynajmniej w mojej czesci Szwecji "rågrussinbulle"



#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 sty 2015 - 10:50

Siktkaka / (przepis na 4 szt)
1 lyzeczka  zawiera 5ml 
1 lyzka to 15 ml
 
Skladniki;
50g drozdzy
500ml maki zytniej 
900ml maki pszennej
500 ml mleka
50 g masla
1½ lyzeczki soli
2-3 lyzki melasy lub miodu ( dalam miod)w oryginale jest  syrop cukrowy ale nie chcialo mi sie leciec do sklepu)
½ lyzki anyzu mielonego 
½ lyzki kopru wloskiego mielonego
 
Maslo rozpuscic w garnuszku, podgrzac z mlekiem, melasa, sola i nasionami.
Ostudzic do temperatury 37st C.
Rozkruszyc drozdze do miseczki i polaczyc z plynem, stopniowo wsypujac make wyrobic ciasto.
Przykryc sciereczka i odstawic do wyrastania na 30-45 minut.
Wyrosniete ciasto wyjac i przerobic celem usuniecia powietrza,podzielic na 4 czesci.rozwalkowac placki srednicy ok 15 cm. Ponakluwac widelcem( mozna zrobic dziurke w srodku ale nie koniecznie)
Ulozyc na plasze wylozonej papierem do pieczenia przykryc sciereczka i zostawic do wyrastania na 30 min.
Piekarnik nagrzac do 225 st C. wstawic buki i piec je ok. 12-15 minut.
Ostudzic na kuchennej kratce.
Mozna mrozic swietnie sie przechowuja nawet do 3 miesiecy.
Załączony plik  IMG_2498 (800x600).jpg   190,74 KB   15 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_2499 (800x600).jpg   167,92 KB   15 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_2500 (800x600).jpg   153,01 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_2501 (800x600).jpg   164,58 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_2502 (800x600).jpg   139,78 KB   14 Ilość pobrań
Zabraklo fotek po wyrosnieciu ,zamotalam się i nie zrobilam :facepalm:

Użytkownik chudziak edytował ten post 19 sty 2015 - 12:08


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 19 sty 2015 - 10:55

Electro, sverige2, roger dzięki  za przepisy  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych