Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.


Rekomendowane odpowiedzi

Electra ja dopiero przeczytalam Twoj przepis. Spotkalam sie ,ze ten chleb piecze sie w kapieli wodnej. Wszystko cos jak piszesz ,ale forme wstawia sie do pojemnika z woda. To podejrzewam robi ,ze cheb jest bardziej wilgotny i ciezszy, no i zwarty. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

  • Odpowiedzi 558
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Anno tez widzialam takie przepisy i pieczony w sloikach.

sam w sobie to on jest wilgotny , työlp nie taki twaedy jak kupny-

Edytowane przez electra

Ja do swojego daję mniej drożdzy i łyżkę zakwasu .Wychodzi super smaczny.Nie potrzeba nawet żadnych ziarenek, chociaż zastanawiałam się co by tu jeszcze przykombinować,bo przestałam piec inne chleby [z dodatkiem różnych ziaren i otrąb]

beata

Ja sie zastanawiam zeby wogole robic tylko na zakwasie ,tez daje mniej drozdzy , marchewka znalazla sie w chlebie nie zamierzona ,

robilam lasagne i wyjelam zamrozona tarta marchewke ,stwierdzilam ze jednak za duzo jej mam ,wiec reszta wpadla do chleba.

Ja pieke tradycyjnie moj chleb na zakwasie z roznymi dodatkami ,a ten jest szybki i troche dla odmiany ,bo nie do wszystkiego pasuje taki gruboziarnisty . Dodaje srute z 4 zboz.

Za troche bede piekla chleb ktory bardzo lubimy i dosc czesto jest kupowany ..mam nadzieje ze domowy bedzie lepszy :-)

Edytowane przez electra

Z jakiego przepisu będziesz piekła ten ulubiony chlebek?  bo ja ostatnio piekę tylko ten z garnka -moim domownikom niezwykle smakuję  ,mnie też ,choć ja wolę takie trochę bardziej razowe z ziarnami i otrębami.

beata

Chleb jest ze szwedzkiego przepisu( lekko slodki )  , jak upieke  to dam przepis .. potrzebny bedzie dzem z 

borówki brusznicy ..lub swieza czy mrozona , sruta zbozowa, zakwas i maka zytnia . reszta to juz jest w kazdej kuchni :D

Edytowane przez electra

Mam na ogródku kilka krzewinek tej borówki ,ale owoców to na palcach by policzył :(

Na targu o tej porze już powinna się pojawić wraz z żurawiną ,więc jak chlebek pyszny to z borówką nie ma problemu :)

Czekamy na przepis.

beata

U nas w lesie w tym roku tez jakos niewiele ..ale mam sporo dzemow w zapasie. 

Chleb jest smaczny gdy lubi sie taki lekko slodkawy smak , ja najbardzjej go lubie z serami o wyrazistym smaku ,

Chociaz moje gusta sa troche spaczone tymi slodkimi tutejszymi potrawami .  :facepalm:

Jesli sie lubi chleby z dodatkiem slodkich owocow jak sliwka czy morela suszona to sadze ze posmakuje rowniez i ten .

Przepraszam Electro że samowolnie w Twej rubryce podaję :D , ale czy to nie o tym chlebku mowa ?

http://tidningenhembakat.se/bloggar/fredriks-fika/lingongrova-recept-pa-gott-lingonbrod/

Bo też go lubię :D

 

@Pacan Wojciech, Jak tylko zrobie ten chleb to dam tez przepis , musze tylko wyprobowac i sprawdzic , nigdy nie pieklam tylko jadlam kupny ,wiec przepis bedzie zaraz po upieczeniu .Przepis sie tlumaczy jutro powinno byc pieczenie  :)

Przetlumaczylam :D  , zakwas juz tez dozywiony ,jutro bedzie pieczenie , nawet jak nie wyjdzie to przepis wstawie bo wiem ze chleb jest smaczny i warto od czasu do czasu sobie taki zrobic , Dobrze smakuje z serami zoltymi ,twarozkiem czy serem bialym, ja go rowniez lubie z wedlina czy pasztetem.Podsmazony na maselku z dodatkiem smazonych kurek  :thumbsup:

Chlebek upieczony ,wczoraj nie zdazylam wiec dzis zrobilam i no coz 13 w piatek  piec nie  nalezy ...troche mi przerosl bo jak zwykle tysiac rzeczy bylo do zrobienia . 

Pachnie pieknie ,smaku trzeba bedzie poczekac jeszcze i przekroj bedzie jutro .

Przepis podaje juz .

 

Lingongrova-chleb gruboziarnisty z borowka
 
2 dl sruty zbozowej +2 dl wody
4 dl zimnej wody
150 g zakwasu zytniego
25 g drozdzy
0,5 dl syropu cukrowego*
1 dl borowki / moze byc mrozona / *
 * zamiast  uzylam 1.5 dl dzemu borowkowego
8 dl maki pszennej 
3 dl maki zytniej 
0.5 dl otrab pszennych
2 lyzeczki soli 
+2 lyzki oleju
 
Przygotowanie:
1. Srute zbozowa zagotuwujemy z 2 dl wody-ma powstac cos w rodzaja owsianki , studzimy.
 
2.. drozdze rozdrabniamy w misie i mieszamy z zimna woda.
 
3. dodajemy pozostale skladniki oprocz oleju. Mieszamy w maszynie ok 10 min
 
4. Do czystej miski lejemy olej i wkladamy nasze ciasto, ciasto obtaczamy cale olejem Mise nakrywamy szczelnie folja i odstawiamy do wyrosniecia na 1-2h az podwoi swoja obietosc.
 
5. Ciasto wykladamy na wysypany maka blat i dzielimy na 2 czesci. Formujemy 2 bochenki tak aby ciasto jak najmniej wyrabiac.
Uformowane bochenki przeklada
my na blache wylozona papierem do pieczenia i obsypujemy maka.
 
6. Bochenki nakrywamy sciereczka i pozwalamy im wyrosnac przez 60 min. Uwaga! proponuje skrocic czas do 30 min.i obserwowac jak ciasto rosnie 
 
7. Piec nastawiamy na 225 st C/ moze byc z termoobiegiem jesli taki posiadamy.
 
8. Chleb pieczemy w dolnej czesci pieca ok 25 min. Chleb powinien miec w srodku 98st C
 
9. Chleb studzimy calkowicie przykryty sciereczka na kratce
Nie kroimy za wczesnie bo wymaga swojego czasu zeby dobrze smakowal.
 
Chleb po wyrosnieciu w misie 
post-58387-0-26474300-1507899266_thumb.jpg
uformowane bochenki
post-58387-0-35656400-1507899285_thumb.jpg
i po upieczeniu ...jak pisalam troche sie rozjechaly , nastepnym razem zmniejsze czas rosniecia do 30 min.

post-58387-0-75279100-1507899300_thumb.jpg

Edytowane przez electra

Myślę że niepotrzebna ta samokrytyka Electro, chlebusie wyglądają :thumbsup::clap: czekamy na przekrój  :D .

Sa, sa rozjechane , poprostu zajelam sie czyms innym i nie patrzylam jak rosna ,bo tak to bym wczesniej do pieca wstawila , nastepne bede pilnowac  bardziej  :)

To kładź je Electro podczas wyrastania do wyrastania na odpowiednio dociętym papierze do pieczenia i w koszyczku, a następnie po wyrośnięciu wyjmujesz chlebusie z koszyczka, czy też innej "foremki" razem z papierem, i tak je kładziesz na blachę piekarnika. Ja tak przynajmniej robię i nie mam problemu z "rozjeżdżaniem się" :D.

Edytowane przez sverige2

Pierwszy raz pieklam ten i zrobilam jak bylo w przepisie , nastepne beda modyfikacje pod swoj piekarnik ,bo moj tez sobie roznie piecze, 

Dzis mam wyjatkowo cieplo w domu to tez moglo spowodowac ze szybciej roslo niz zwykle :)

Tak, Electro, ale niezależne od rodzaju piekarnika, czy też sposobu samego pieczenia, koszyczek czy foremka powoduje że ciasto w trakcie wyrastania nie rozjeżdża się na boki lecz rośnie w górę, do tego przecież służą koszyczki, a papier na których leży zaczyn ułatwia tylko przekładanie wyrośniętego ciasta na blachę :D .

Edytowane przez sverige2

Zgadzam sie i mam koszyki do wyrastania , jak napisalam postepowalam zgodnie z receptura , zeby uscislic co i jak na kolejne pieczenie,  w ten sposob moze ktos kto  bedzie robil z tego przepisu uniknie wpadki .

Ja też koszyczki do wyrastania posypuje mąką ziemniaczaną -ona tak nie chłonie i ciasto nie lepi się tak do koszyczków. Pomysł z papierem też jest ok.

beata

Oba chlebki przepięknej urody Donatko. 

Ten drugi rozjechany  :D  ma fajny przekrój  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.