Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja też koszyczki do wyrastania posypuje mąką ziemniaczaną -ona tak nie chłonie i ciasto nie lepi się tak do koszyczków. Pomysł z papierem też jest ok.

beata

Oba chlebki przepięknej urody Donatko. 

Ten drugi rozjechany  :D  ma fajny przekrój  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

W przepisie podałaś syrop cukrowy-czy może być pół proporcji  wody i pół cukru?

Ta śruta to rozumiem,ze jest pszenna - czy można ją zastąpić mąką pełnoziarnistą  np typ 1700 ?

beata

Ten syrop cukrowy w Szwecji to coś podobnego jak cukrowa melasa w Polsce. https://www.recepten.se/info/broedsirap.htmlMożesz sobie jednak kupić na Allegro melasę Beato i ją dodawać do chlebka i nie tylko, super smakuje, osobiście też często używam, a robiąc chlebuś w stylu "pumpernikiel" to już obowiązkowo, bo daje ona ten charakterystyczny smak. Jest super po prostu :D. http://allegro.pl/syrop-buraczany-melasa-bio-350g-vita-natura-i6957407986.html Znając Twoje podejście do "sprawy" znajdziesz dla niej wiele zastosowań na pewno  :D. Wypróbujcie sobie koleżanki i koledzy ten oto przepisik, na pewno "Będą państwo zadowoleni :D". http://smakowitychleb.pl/pumpernikiel-na-zakwasie-zytnim/

Sruta jest z 4 zboz  mozna zastapic pszenna lub zytnia ,jesli zastapisz to maka gruboziarnista to juz nie bedzie to samo . Syrop mozesz zastapic miodem lub cukrem albo dac dzem z borowki .

Melasa w  tym wypadku nie wiem jak bedzie pasowac uwazam ze przytloczy smak calej reszty.

Pieklam pumpernikel i bez melasy uzyskalam identyczny smak ktory pumpernikel zawdziecza dlugosci pieczenia w niskiej temperaturze 125 st C i moj sie piekl przez prawie 16 h.

Syrop mozesz zrobic z 60% cukru i 40 % wody gotujesz 10 min czym dluzej tym syrop gesciejszy i bardziej brazowy bedzie.

Edytowane przez electra

Z tym Electro że pumpernikiel bez melasy smakuje tak samo, jak pieczony z melasą, to się niestety zgodzić nie mogę. Melasa ma pewien niepowtarzalny swoisty smak, syropy smakują całkowicie inaczej, i nawet najdłuższe pieczenie tego chlebka bez melasy, nie daje tego charakterystycznego posmaku jaki osiąga się piekąc pumpernikiel z melasą. Próbowałem rożnie na przestrzeni lat, zarówno z ciemnym szwedzkim syropem, https://www.dansukker.se/se/produkter/alla-produkter/mork-sirap.aspxjak też z miodem etc. sorry, smaki są dobre, ale jednak całkowicie różne od chlebka pieczonego z melasą, ponieważ karmelizacja miodu czy czystego cukru daje już inny smak, lecz to są moje spostrzeżenia :D, Ty możesz mieć oczywiście inne uwagi,  mnie się to jednak nie udało :D, Tutaj jest co nieco pisane przez osobę od której na pewno możemy się bez wstydu uczyć :D . http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-zytnie/pumpernikiel

o gustach oczywiscie nie rozmawiamy , dla mnie osoba z ostatniego linku nie jest wyrocznia . 

to moj pumpernickel bez melasy 

post-58387-0-50635700-1507978152_thumb.jpg

Nie wiem,czy u nas w sprzedaży jest śruta więc pytałam o zamiennik tej mąki gruboziarnistej.

Jeżeli chodzi o zamiennik syropu cukrowego  na  cukier to rozumiem,ze syrop to cukier z wodą ,nie sam cukier,więc w/g twojego przepisu chyba trzeba dać pół wody i pół cukru żeby stworzyć taki syrop?

Sverige - chociaż to nie moje ulubione smaki te chlebki to kusicie obydwoje z elektrą pisząc ,ze są smaczne :)  no to jak tu nie spróbować... :)

[sama się na siebie denerwuję ,bo jak tylko wchodzę na to forum  to albo lecę do kuchni ,albo do sklepu po produkty i wracam do kuchni :) :)

beata

Ależ Electro, to nie jest przecież rozmowa o gustach, lecz o przepisach, recepturach i smakach jakie i z czego osiągamy lub osiągnąć możemy. Boże broń nie neguję twego gustu, a temat jest przcież Twój i piszesz co Ty osiągnęłaś i stworzyłaś :D Każdy przepis można robić i zmieniać na wiele sposobów, ale istnieją też tzw. "kanony" które tworzą podstawę działania, a to dopiero później modyfikujemy według własnych upodobań z lepszym czy gorszym skutkiem i to jest rzecz całkowicie normalna przecież. :D Ja natomiast napisałem tylko o swych spostrzeżeniach jakie odniosłem na przestrzeni tych drobnych kilkudziesięciu lat mej zabawy w kulinaria i wypieki  :D.

Rozumiem  :) Ja mowiac szczerze niemam jakiegos doswiadczenia w domowym piekarnictwie  ale ponad 20 lat pracowalam wsrod piekarzy zarowno francuzkich polskich jak i szwedzkich , troche sie chleba przez te lata nasmakowalam i bylam na niejednych Targach piekarnictwa. to tak na marginesie  :D

teraz pieke bo podoba mi si eexperymetowanie i czasem udaje mi sie upiec cos co dobrze smakuje .pumpernickel pieklam tez ze sruta a nie na samej mace , teraz wlasnie experymenuje z przepisami z nia moje chleby standatowe tez dodaje srute.

Beato podalam jaki stosunek cukru do wody ,sam cukier nie jest tu az tak decydujacy ,

Srute pewnie w sklepach ze zdrowa zywnoscia dostaniesz lub przez internet ,ja dodaje ja to moich chlebow na zakwasie rowniez

Edytowane przez electra

To super Electro że eksperymentujesz, bo o to przecież chodzi i każdy z nas ma jakieś swoje własne spostrzeżenia czy przepisy którymi to dzielimy się na forum. Mnie chodziło tylko o to że smak melasy jest specyficzny, i cukier skarmelizowany, miody czy syropy dodane do pumpernikla powodują że smakuje on nieco inaczej niż z melasą, co nie znaczy przecież że źle :D

No faktycznie sorki - przeoczyłam te proporcje ,ale w sumie to tylko 0,5dl to ta ilość wody nie zmieni tak znacznie konsystencji tego chlebka.

Mam jeszcze pytanie ,czy można go upiec w foremkach?

beata

Mozna gdyz taki formowy tez kupowalam , niestety nie wiem jak wtedy czas pieczenia sie zmieni .

Dzis chlebek jadlam na sniadanie , w smaku nie jest slodki,  nie sypie sie,dzieki srucie jest cos czuc pod zebem a ja takie chleby lubie . Moj maz stwierdzil ze jest Ok, kupnego nie lubi bo twierdzi ze to chleb jak plyta wiorowa.

Nie wiem,czy u nas w sprzedaży jest śruta więc pytałam o zamiennik tej mąki gruboziarnistej

Można użyć mąki żurkowej - jest grubiej mielona niż przeciętna razowa.

Hmm -czeka mnie następne zamówienie :)

Przejdę jeszcze u nas do jakiegoś marketu .Myślę,ze namierzę jakąś żytnią 1800-2000

Myślałam połączyć ją pół na pół z pszenną razową,ale na pierwszy raz zrobię tak jak stoi w przepisie.

U nas odpowiednikiem tej śruty jest właśnie "śruta piekarnicza"  i tu mamy tą zytnią razową 1800-2000 i pszenna razową -chyba typ 1700.

beata

Beato mozesz uzyc jednej lub drugiej lub pol na pol . zastapienie maka gruboziarnista spowoduje to ze chleb bedzie jak to mowi moj maz jak plyta wiorowa  :D

U nas jeszcze jest chleb w werji bez sruty ale ten jest znacznie bardziej suchy.

 

Ja dodaje srute do chlebow na zakwasie procz innych ziaren ,tak ze jk pieczesz inne chleby to tez warto dodawac procz slonecznika czy dyni czy siemienia.Pieklam tez moj pumpernickel na takiej srucie.

Edytowane przez electra

Ja znowu dodaję otręby żytnie,  pszenne i owsiane.Dziś w markecie dorwałam żytnią typ 2000,pszenną typ 1850 i melasę z trzciny cukrowej -ta była w słoiku płynna i w kartoniku taka bryła.Wżięłam tą płynną.Jutro biorę się za chlebek. Dzisiaj dokarmię zakwas ,żeby był aktywny.

beata

Otreby tez daje ale tylko czasami , przewaznie wysypuje nimi formy jak pieke.

Beato jak upieczesz pokaz przekroj zobacze jaka roznica bez sruty.

Edytowane przez electra

Chlebek już rośnie ,ale oczywiście - "cała ja " -robię wszystko za szybko i zamiast zakwasu dać w gramach dałam w ml :facepalm:

Jak wyjdzie smaczny to będe musiała jakoś te dl przeważyć na gramy.Robiłam z połowy porcji ,więc nawet nie mam takiej miarki coby pokazywała 25 ml l[posiłkowałam się kieliszkiem]Jeżeli chodzi o zagotowanie tej mąki z wodą to nie udało mi się ,bo się odrazu zaczęło przypalać ,więc zrobiłam druga porcję ,którą zalałam wrzątkiem.Sama czekam z niecierpliwością na efekt :hmm:

beata

No i oczywiście za późno wrzuciłam kamień do rozgrzania,żeby nie było tak dobrz

Przed chwilą przełożyłam z papierem do piekarnika. Masakra :facepalm: :facepalm: :facepalm:  Rozlazł się jeszcze bardziej niż elektrze . Będzie z tego wielki naleśnik :( 

Na pewno jak go powtórze to tylko w foremce

beata

Bo ja gotowalam srute , a maka to co innego sruta wchlonela wode u nas juz jednego bochenka nie ma  :)

U mnie generalnie to ciasto było za rzadkie...Prosto z miski przerzuciłam do koszyczka -tu trzymało formę ,ale jak go włożyłam do piekarnika z tym papierem to momentalnie się rozlało na wielki naleśnik. No cóż -może smak wynagrodzi wygląd :) A może upiec go w nagrzanym garnku żeliwnym??

beata

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.