electra Opublikowano 13 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 13 Października 2017 no i przekroj rozjechanca Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-570944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 13 Października 2017 Ja też koszyczki do wyrastania posypuje mąką ziemniaczaną -ona tak nie chłonie i ciasto nie lepi się tak do koszyczków. Pomysł z papierem też jest ok. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-570955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 13 Października 2017 Oba chlebki przepięknej urody Donatko. Ten drugi rozjechany ma fajny przekrój Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-570958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 13 Października 2017 W przepisie podałaś syrop cukrowy-czy może być pół proporcji wody i pół cukru?Ta śruta to rozumiem,ze jest pszenna - czy można ją zastąpić mąką pełnoziarnistą np typ 1700 ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-570986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 14 Października 2017 Ten syrop cukrowy w Szwecji to coś podobnego jak cukrowa melasa w Polsce. https://www.recepten.se/info/broedsirap.htmlMożesz sobie jednak kupić na Allegro melasę Beato i ją dodawać do chlebka i nie tylko, super smakuje, osobiście też często używam, a robiąc chlebuś w stylu "pumpernikiel" to już obowiązkowo, bo daje ona ten charakterystyczny smak. Jest super po prostu . http://allegro.pl/syrop-buraczany-melasa-bio-350g-vita-natura-i6957407986.html Znając Twoje podejście do "sprawy" znajdziesz dla niej wiele zastosowań na pewno . Wypróbujcie sobie koleżanki i koledzy ten oto przepisik, na pewno "Będą państwo zadowoleni :D". http://smakowitychleb.pl/pumpernikiel-na-zakwasie-zytnim/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 14 Października 2017 (edytowane) Sruta jest z 4 zboz mozna zastapic pszenna lub zytnia ,jesli zastapisz to maka gruboziarnista to juz nie bedzie to samo . Syrop mozesz zastapic miodem lub cukrem albo dac dzem z borowki .Melasa w tym wypadku nie wiem jak bedzie pasowac uwazam ze przytloczy smak calej reszty.Pieklam pumpernikel i bez melasy uzyskalam identyczny smak ktory pumpernikel zawdziecza dlugosci pieczenia w niskiej temperaturze 125 st C i moj sie piekl przez prawie 16 h.Syrop mozesz zrobic z 60% cukru i 40 % wody gotujesz 10 min czym dluzej tym syrop gesciejszy i bardziej brazowy bedzie. Edytowane 14 Października 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 14 Października 2017 Z tym Electro że pumpernikiel bez melasy smakuje tak samo, jak pieczony z melasą, to się niestety zgodzić nie mogę. Melasa ma pewien niepowtarzalny swoisty smak, syropy smakują całkowicie inaczej, i nawet najdłuższe pieczenie tego chlebka bez melasy, nie daje tego charakterystycznego posmaku jaki osiąga się piekąc pumpernikiel z melasą. Próbowałem rożnie na przestrzeni lat, zarówno z ciemnym szwedzkim syropem, https://www.dansukker.se/se/produkter/alla-produkter/mork-sirap.aspxjak też z miodem etc. sorry, smaki są dobre, ale jednak całkowicie różne od chlebka pieczonego z melasą, ponieważ karmelizacja miodu czy czystego cukru daje już inny smak, lecz to są moje spostrzeżenia , Ty możesz mieć oczywiście inne uwagi, mnie się to jednak nie udało , Tutaj jest co nieco pisane przez osobę od której na pewno możemy się bez wstydu uczyć . http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-zytnie/pumpernikiel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 14 Października 2017 o gustach oczywiscie nie rozmawiamy , dla mnie osoba z ostatniego linku nie jest wyrocznia . to moj pumpernickel bez melasy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 14 Października 2017 Nie wiem,czy u nas w sprzedaży jest śruta więc pytałam o zamiennik tej mąki gruboziarnistej.Jeżeli chodzi o zamiennik syropu cukrowego na cukier to rozumiem,ze syrop to cukier z wodą ,nie sam cukier,więc w/g twojego przepisu chyba trzeba dać pół wody i pół cukru żeby stworzyć taki syrop?Sverige - chociaż to nie moje ulubione smaki te chlebki to kusicie obydwoje z elektrą pisząc ,ze są smaczne no to jak tu nie spróbować... [sama się na siebie denerwuję ,bo jak tylko wchodzę na to forum to albo lecę do kuchni ,albo do sklepu po produkty i wracam do kuchni :) Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 14 Października 2017 Ależ Electro, to nie jest przecież rozmowa o gustach, lecz o przepisach, recepturach i smakach jakie i z czego osiągamy lub osiągnąć możemy. Boże broń nie neguję twego gustu, a temat jest przcież Twój i piszesz co Ty osiągnęłaś i stworzyłaś Każdy przepis można robić i zmieniać na wiele sposobów, ale istnieją też tzw. "kanony" które tworzą podstawę działania, a to dopiero później modyfikujemy według własnych upodobań z lepszym czy gorszym skutkiem i to jest rzecz całkowicie normalna przecież. Ja natomiast napisałem tylko o swych spostrzeżeniach jakie odniosłem na przestrzeni tych drobnych kilkudziesięciu lat mej zabawy w kulinaria i wypieki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 14 Października 2017 (edytowane) Rozumiem Ja mowiac szczerze niemam jakiegos doswiadczenia w domowym piekarnictwie ale ponad 20 lat pracowalam wsrod piekarzy zarowno francuzkich polskich jak i szwedzkich , troche sie chleba przez te lata nasmakowalam i bylam na niejednych Targach piekarnictwa. to tak na marginesie teraz pieke bo podoba mi si eexperymetowanie i czasem udaje mi sie upiec cos co dobrze smakuje .pumpernickel pieklam tez ze sruta a nie na samej mace , teraz wlasnie experymenuje z przepisami z nia moje chleby standatowe tez dodaje srute.Beato podalam jaki stosunek cukru do wody ,sam cukier nie jest tu az tak decydujacy ,Srute pewnie w sklepach ze zdrowa zywnoscia dostaniesz lub przez internet ,ja dodaje ja to moich chlebow na zakwasie rowniez Edytowane 14 Października 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 14 Października 2017 To super Electro że eksperymentujesz, bo o to przecież chodzi i każdy z nas ma jakieś swoje własne spostrzeżenia czy przepisy którymi to dzielimy się na forum. Mnie chodziło tylko o to że smak melasy jest specyficzny, i cukier skarmelizowany, miody czy syropy dodane do pumpernikla powodują że smakuje on nieco inaczej niż z melasą, co nie znaczy przecież że źle . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 14 Października 2017 No faktycznie sorki - przeoczyłam te proporcje ,ale w sumie to tylko 0,5dl to ta ilość wody nie zmieni tak znacznie konsystencji tego chlebka.Mam jeszcze pytanie ,czy można go upiec w foremkach? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 14 Października 2017 Mozna gdyz taki formowy tez kupowalam , niestety nie wiem jak wtedy czas pieczenia sie zmieni .Dzis chlebek jadlam na sniadanie , w smaku nie jest slodki, nie sypie sie,dzieki srucie jest cos czuc pod zebem a ja takie chleby lubie . Moj maz stwierdzil ze jest Ok, kupnego nie lubi bo twierdzi ze to chleb jak plyta wiorowa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 14 Października 2017 Nie wiem,czy u nas w sprzedaży jest śruta więc pytałam o zamiennik tej mąki gruboziarnistejMożna użyć mąki żurkowej - jest grubiej mielona niż przeciętna razowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 14 Października 2017 https://naturalniezdrowe.pl/maki/168-maka-zytnia-razowa-gruba-typ-2000-1kg.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 14 Października 2017 Hmm -czeka mnie następne zamówienie Przejdę jeszcze u nas do jakiegoś marketu .Myślę,ze namierzę jakąś żytnią 1800-2000Myślałam połączyć ją pół na pół z pszenną razową,ale na pierwszy raz zrobię tak jak stoi w przepisie.U nas odpowiednikiem tej śruty jest właśnie "śruta piekarnicza" i tu mamy tą zytnią razową 1800-2000 i pszenna razową -chyba typ 1700. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 14 Października 2017 (edytowane) Beato mozesz uzyc jednej lub drugiej lub pol na pol . zastapienie maka gruboziarnista spowoduje to ze chleb bedzie jak to mowi moj maz jak plyta wiorowa U nas jeszcze jest chleb w werji bez sruty ale ten jest znacznie bardziej suchy. Ja dodaje srute do chlebow na zakwasie procz innych ziaren ,tak ze jk pieczesz inne chleby to tez warto dodawac procz slonecznika czy dyni czy siemienia.Pieklam tez moj pumpernickel na takiej srucie. Edytowane 14 Października 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 14 Października 2017 Ja znowu dodaję otręby żytnie, pszenne i owsiane.Dziś w markecie dorwałam żytnią typ 2000,pszenną typ 1850 i melasę z trzciny cukrowej -ta była w słoiku płynna i w kartoniku taka bryła.Wżięłam tą płynną.Jutro biorę się za chlebek. Dzisiaj dokarmię zakwas ,żeby był aktywny. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) Otreby tez daje ale tylko czasami , przewaznie wysypuje nimi formy jak pieke.Beato jak upieczesz pokaz przekroj zobacze jaka roznica bez sruty. Edytowane 15 Października 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 15 Października 2017 Chlebek już rośnie ,ale oczywiście - "cała ja " -robię wszystko za szybko i zamiast zakwasu dać w gramach dałam w ml Jak wyjdzie smaczny to będe musiała jakoś te dl przeważyć na gramy.Robiłam z połowy porcji ,więc nawet nie mam takiej miarki coby pokazywała 25 ml l[posiłkowałam się kieliszkiem]Jeżeli chodzi o zagotowanie tej mąki z wodą to nie udało mi się ,bo się odrazu zaczęło przypalać ,więc zrobiłam druga porcję ,którą zalałam wrzątkiem.Sama czekam z niecierpliwością na efekt Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 15 Października 2017 zamiast zakwasu dać w gramach dałam w ml będzie dobrze Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 15 Października 2017 No i oczywiście za późno wrzuciłam kamień do rozgrzania,żeby nie było tak dobrzPrzed chwilą przełożyłam z papierem do piekarnika. Masakra :facepalm: Rozlazł się jeszcze bardziej niż elektrze . Będzie z tego wielki naleśnik Na pewno jak go powtórze to tylko w foremce Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 15 Października 2017 Bo ja gotowalam srute , a maka to co innego sruta wchlonela wode u nas juz jednego bochenka nie ma Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 15 Października 2017 U mnie generalnie to ciasto było za rzadkie...Prosto z miski przerzuciłam do koszyczka -tu trzymało formę ,ale jak go włożyłam do piekarnika z tym papierem to momentalnie się rozlało na wielki naleśnik. No cóż -może smak wynagrodzi wygląd A może upiec go w nagrzanym garnku żeliwnym?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-m%C4%85ka-dro%C5%BCd%C5%BCe-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/page/14/#findComment-571174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.