sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 24 Lutego 2015 No oczywiście że Twoje misy świetnie się do tego nadają . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-406934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) No a teraz dalszy ciąg przedstawianej rano fotorelacji. Chlebek po 10 godzinnym dojrzewaniu w misie roboczej, został przełożony zamiast do koszyczka, na specjalną foremkę jaką mam do wypieku bułek typu wrocławskie czy takie potężniejsze typu bagietki, i po 2 i pol godzinnym wyrastaniu, został przewrócony do góry nogami i przełożony na blachę w piecu. Dalej tradycyjnie. Chleb został upieczony z gotowej szwedzkiej mąki chlebowej " rågsikt" o składzie 55% mąki pszennej i 45% mąki żytniej . To moja najbardziej od lat ulubiona mąka. Chlebek z niej jest jak to w Polsce się nazywa typu sitkowy, i taki lubię najbardziej, ponieważ jest pulchny, długo świeży, i pięknie pachnie wiejskim chlebem. Do mąki dodałam tak jak zawsze w moich chlebkach, 1 czubatą łyżkę suchego puure ziemniaczanego, no i płaska łyżka soli oczywiście. Tak oto wygląda efekt końcowy . Edytowane 24 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Ja używam miski i naczyń z Tupperware .Jest nawet taka specjalna do wyrabiania i przechowywania ciasta drożdzowego i gotowych wypieków.A chlebki fajne Ci wyszły .Co daje ten dodatek puure ziemniaczanego? i jaka proporcja na 1kg mąki? Edytowane 24 Lutego 2015 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 24 Lutego 2015 Ja używam pojemników "Tupperware" także do przechowywania powiedzmy ciasteczek i innych celów, bo mam ich kilka o różnych kształtach. Największy 6 l. prostokątny. Chleb wyrabiam zawsze robotem i ciasto dojrzewa sobie w misie, bo do bardzo dobrze się nadaje. Chleba zaś nigdy nie przechowuję w żadnych pojemnikach, gdyż zmieniają one przez słaby dostęp powietrza czy też całkowity jego brak, na smak którego nie lubię. Do przechowywania chlebusia używam tylko i wyłącznie lnianych ściereczek, takich jak widać na fotkach. Zawinięty w ściereczkę chlebuś leży sobie w szafce na górnej półce. Suchy mus ziemniaczany używa się w ilości ok. 1 pełnej łyżki stołowej, w przeliczeniu na ok. 1 kg. gotowego chleba. Mus ziemniaczany powoduje pulchność i wilgotność pieczywa, które znacznie dłużej dzięki temu zachowuje swoją świeżość i smak. http://allegro.pl/gg-puree-ziemniaczane-510g-18porcji-z-niemiec-i5084236654.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 24 Lutego 2015 Ja swoje chleby przechowuje w lnianych torbach.Muszę poszukać jakiegoś odpowiednika w sklepach stacjonarnych,to spróbuję z tym dodatkiem.Czy do swoich chlebów dodajesz mąkę Manitoba,lub Semolina ,lub Farina?[mam na myśli mąki z pszenicy twardej durum] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Chleb wyglada berdzo apetycznie, szkoda ze nie moge sprobowac, chetnie bym go upiekl ale przypuszczam ze trudno by mi bylo znalezc odpowiedniki maki w Niemczech.Sverige2 widzialem ze Twoj robot kuchenny to kenwood, mam tez kenwooda i te same mieszadelko do ciasta i w zwiazku z tym chcialbym zapytac czy jestes zadowolony z niego (mieszadelka). Ja mialem z nim problemy, ciasto lepilo sie do niego z zamiast wyrabiac krecilo sie jak na karuzeli. Chcialem kupic inne w formie spirali ale dla malych modeli kenwood nie produkuje. Napisz prosze jak dajesz sobie rade z mieszaniem, moze masz jakis trick albo moze u mnie tkwil blad, moze moje ciasto bylo za rzadkie albo za geste.Teraz miesza mi sie juz znacznie lepiej bo dorobilem sobie sam takie spiralne mieszadlo ale na poczatku to stracilem chec do pieczenia ciast.A to zdjecie z mieszadelkiem oryginalnym z kenwooda i moim dorobionym. http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_3531336531393533.jpg Edytowane 24 Lutego 2015 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 25 Lutego 2015 Yogi, właśnie worki lniane, czy też ściereczki, to jest to w czym powinno być przechowywane pieczywo. Tak właśnie robiły nasze babcie . Chleb przechowywany w zamykanych pojemnikach czy foliowych woreczkach, po dwóch dniach staje się okrutnie byle jaki w smaku.Odnośnie zaś tego że w Twoim przypadku mąka klei się do haka, to tylko i wyłącznie wina mąki, lub niewłaściwej proporcji stosunku mąki do ilości wody, czy mówiąc inaczej, ogólnej ilości płynu, czyli płynnego zakwasu razem z dodaną do niego wodą. Powinno być to w takich proporcjach mniej więcej. Na 40 dkg. mąki, (objętościowo 07 l.) zakwasu wraz z dodaną do niego wodą powinno być razem 400 ml. i należy przygotować sobie taki pojemniczek aby to zmierzyć raz, i następnie już to mieć na stałe. Przelicznik jest więc prosty. Na każde 10 dkg. mąki użytej do przygotowania zaczynu, dodajemy 100 ml. płynu. (zakwas + woda) i wtedy, po kilkuminutowym (ok. 10 min.) wyrabianiu w robocie tym oryginalnym hakiem, ciasto powinno zacząć zbijać się w kulę, jeżeli tylko mąka jest dobra gatunkowo i posiadająca odpowiednią wilgotność. Ciasto na tego typu chleb musi być wyrabiane odpowiednio długo, celem jak najlepszego napowietrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 27 Lutego 2015 yogi, zrobiłem zakwas z twojego linka z YT, zagniotłem ciasto i mam nadzieję, że wyrośnie, ale został mi zakwas, przykryty pokrywką dałem do lodówki i co dalej, jak ten zakwas teraz utrzymać "przy życiu", jak Ty to robisz ? :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 27 Lutego 2015 WitamJak wszystko zrobisz jak na filmie, to musi wyjsc. Ja moj zakwas mam w kuchni i codziennie dodaje do niego kopiasta lyzeczke maki i odrobine wody, na koniec tygodnia jest pieczenie, zakwasu mam wtedy tyle ile mi potrzeba. Wstaw koniecznie zdjecia z Twojego chleba.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 27 Lutego 2015 Ja moj zakwas mam w kuchni Czyli do lodówki nie dajesz? Wstaw koniecznie zdjecia z Twojego chleba. Oby tylko wyszedł Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zbójaszku, pozostały Ci zakwas należy po prostu uzupełnić na tyle abyś go miał powiedzmy ok.0,4 l. pozostawić w szafce na 24 godz. aby się zakwasił i przestał pracować. Zakręcić słoik zakrętką i wstawić do lodówki. Masz gotową porcję do następnego pieczenia. Nie ma żadnej racjonalnej potrzeby codziennego dokarmiania zakwasu. Przy następnym pieczeniu, całą zawartość słoika wylewasz do przygotowanej mąki aby zrobić zaczyn, a do słoika wrzucasz 2 kopiaste łyżki mąki, wymieszasz z letnią wodą, dobrze to roztrzepać, najlepiej widelcem, tak aby zakwas miał konsystencję dosyć gęstej śmietany, ale był w formie płynnej, zostawisz znowu zakwas w szafce na 24 godz. i "abarot" do lodówki, i tak do "upada", mój obecny zakwas ma ileś tam lat na "karku" . Tak wygląda gotowy, oczekujący na kolejne pieczenie zakwas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Ja wczoraj upieklam moj juz 3 chleb z linku od yogi ,i jak dotad najlepszy wyrosl idealnie skorka chrupka a miąższ delikatny sprzezysty ,taki przypominajacy polski chleb gdy jeszcze w piekarniach nie bylo "E -witamin" i polepszaczy. Juz wiem ze zagosci u nas ta wersja na stale. Edytowane 27 Lutego 2015 przez Małgoś Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 27 Lutego 2015 Sverige tak zrobię. Dodam jeszcze, że nie robiłem zaczynu, nie robiłem dlatego, że zakwas zacząłem robić wieczorem i godzinowo to by wyszło, po zrobieniu zaczynu, że chleb bym musiał piec o 3, 4 nad ranem, ale teraz jak uda mi się zakwas utrzymać to zaczyn już zrobię na wieczór coby rano można było dreptać przy chlebie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Zrob jak radzi sverige2, ja tez sie czegos nowego znowu nauczylem @electraCiesze sie ze Ci smakuje, mi tez bardzo ten chleb odpowiada, ale nastepnym razem sprobuje zrobic zaczyn na samej zytniej mace. Edytowane 27 Lutego 2015 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zbójaszku, gdyby zaczyn stał nie 10 a nawet 15 czy 17 godzin, to mu się nic nie stanie, i w drugiej fazie dokładasz tylko 2- 3 łyżki stołowe mąki, ponownie ciasto zagniatasz i zostawiasz do wyrośnięcia, bacząc kiedy to ok. podwoi swą objętość, i szur go do pieca .Ps. Dodajcie sobie po 1 łyżce stołowej puree ziemniaczanego do wyrabianej mąki, w przeliczeniu na 1 bochenek. Chlebek będzie wtedy znacznie lepszy, miąższ bardziej wilgotny i dużo dłużej zachowa świeżość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 27 Lutego 2015 Dodajcie sobie po 1 łyżce stołowej puree ziemniaczanego do wyrabianej mąki, w przeliczeniu na 1 bochenek. Lub gotowany ziemniak Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zbójaszku, gdyby zaczyn stał nie 10 a nawet 15 czy 17 godzin, to mu się nic nie stanie To już jestem mądrzejszy. Zakwas był 3 godz. w lodówce i ładnie osiadł, a jak wyciągnąłem z lodówki to jakieś 30 min. i odraz był w górze. Jak się obrobię z innymi sprawami to dokarmiam i odstawiam do jutra. Z tym kartoflem to też pomyślę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zakwas początkowy musi mieć przynajmniej 4 dni. Każde następne dodanie mąki i wody do resztek pozostałego zakwasu i wytrzepaniu tego wszystkiego razem owym widelcem, tak aby powstała "śmietana" , i ta "śmietana" właśnie wymaga odstawienia jej w ciepłe miejsce np. do szafki na min.24 godz. aby przefermentować i ponownie się zakwasić. Taki właśnie ponownie, gotowy nowy-stary, przefermentowany i osiadły zakwas, wstawiamy w zakręconym słoiku do lodówki i pozostawiamy go niczego już nie dodając do następnego pieczenia. Taką kolejność działania powtarzamy za każdym razem podczas pieczeniu każdego kolejnego bochenka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 27 Lutego 2015 @yogi, ja zrobilam na orkiszowej grubo mielonej ( 2-gi ) ale wczorajszy na samej przennej +zakwas zytni wyszedl super musze zrobic zakwas przenny i upiec ten chleb na takim. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 27 Lutego 2015 Electro, zrób sobie chlebek z gotowego rågsiktu, albo sama go przygotuj i zmieszaj 40% maki Żytniej + 60% mąki pszennej, plus zakwas oczywiście. dodaj łyżkę stołową "potatismospulver" do tej mąki i dopiero zaczyń ciasto. Efekt zobaczysz sama . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 27 Lutego 2015 Bede musiala zrobic taki jak mowisz ,juz mam zamowienie od TZ na rogale , niedlugo to tylko w kuchni bede siedziec Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 27 Lutego 2015 Bede musiala zrobic taki jak mowisz ,juz mam zamowienie od TZ na rogale , niedlugo to tylko w kuchni bede siedziec No jak się naumiałaś różnych rzeczy to tak będzie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 27 Lutego 2015 Masz rację Pawle, tak będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zakwas początkowy musi mieć przynajmniej 4 dni. No i mój miał do dziś rana 4 dni. Zanim napisałeś mi co dalej to ja to co mi zostało po zagnieceniu ciasta dałem do lodówki, ale go wyjąłem postał w sumie z 1.5 godz. i zrobiłem tak jak pisałeś, teraz leżakuje do jutra Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zbujaszku, tylko ustaw ten słoik z zakwasem w szafce na jakimś głębszym, większym spodeczku, bo potrafi wykipieć, jeżeli słoik będzie ciut, ciut za mały, jednak tym się nie przejmuj, tylko to co ew. wykipi zbierz następnego dnia ze spodeczka łyżeczką na powrót do słoika, i dopiero taki spokojny, przefermentowany zakwas zakręć i wstaw do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.