Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 201
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No a teraz dalszy ciąg przedstawianej rano fotorelacji. Chlebek po 10 godzinnym dojrzewaniu w misie roboczej, został przełożony zamiast do koszyczka, na specjalną foremkę jaką mam do wypieku bułek typu wrocławskie czy takie potężniejsze typu bagietki, i po 2 i pol godzinnym wyrastaniu, został przewrócony do góry nogami i przełożony na blachę w piecu. Dalej tradycyjnie. Chleb został upieczony z gotowej szwedzkiej mąki chlebowej " rågsikt" o składzie 55% mąki pszennej i 45% mąki żytniej . To moja najbardziej od lat ulubiona mąka. Chlebek z niej jest jak to w Polsce się nazywa typu sitkowy, i taki lubię najbardziej, ponieważ jest pulchny, długo świeży, i pięknie pachnie wiejskim chlebem. Do mąki dodałam tak jak zawsze w moich chlebkach, 1 czubatą łyżkę suchego puure ziemniaczanego, no i płaska łyżka soli oczywiście. Tak oto wygląda efekt końcowy :D.

post-49725-0-91841700-1424799789_thumb.jpg

post-49725-0-20276600-1424799815_thumb.jpg

post-49725-0-11736000-1424799837_thumb.jpg

post-49725-0-00205400-1424799859_thumb.jpg

post-49725-0-43764700-1424799884_thumb.jpg

post-49725-0-18327300-1424799959_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407065
Udostępnij na innych stronach

Ja używam miski i naczyń z Tupperware .Jest nawet taka specjalna do wyrabiania i przechowywania ciasta drożdzowego i gotowych wypieków.

A chlebki fajne Ci wyszły .Co daje ten dodatek puure ziemniaczanego? i jaka proporcja na 1kg mąki?

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407070
Udostępnij na innych stronach

Ja używam pojemników "Tupperware" także do przechowywania powiedzmy ciasteczek i innych celów, bo mam ich kilka o różnych kształtach. Największy 6 l. prostokątny. Chleb wyrabiam zawsze robotem i ciasto dojrzewa sobie w misie, bo do bardzo dobrze się nadaje. Chleba zaś nigdy nie przechowuję w żadnych pojemnikach, gdyż zmieniają one przez słaby dostęp powietrza czy też całkowity jego brak, na smak którego nie lubię. Do przechowywania chlebusia używam tylko i wyłącznie lnianych ściereczek, takich jak widać na fotkach. Zawinięty w ściereczkę chlebuś leży sobie w szafce na górnej półce. Suchy mus ziemniaczany używa się w ilości ok. 1 pełnej łyżki stołowej, w przeliczeniu na ok. 1 kg. gotowego chleba. Mus ziemniaczany powoduje pulchność i wilgotność pieczywa, które znacznie dłużej dzięki temu zachowuje swoją świeżość i smak. http://allegro.pl/gg-puree-ziemniaczane-510g-18porcji-z-niemiec-i5084236654.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407079
Udostępnij na innych stronach

Ja swoje chleby przechowuje w lnianych torbach.Muszę poszukać jakiegoś odpowiednika w sklepach stacjonarnych,to spróbuję z tym dodatkiem.Czy do swoich chlebów dodajesz mąkę Manitoba,lub Semolina ,lub Farina?[mam na myśli mąki z pszenicy twardej durum]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407123
Udostępnij na innych stronach

Chleb wyglada berdzo apetycznie, szkoda ze nie moge sprobowac, chetnie bym go upiekl ale przypuszczam ze trudno by mi bylo znalezc odpowiedniki maki w Niemczech.

Sverige2 widzialem ze Twoj robot kuchenny to kenwood, mam tez kenwooda i te same mieszadelko do ciasta i w zwiazku z tym chcialbym zapytac czy jestes zadowolony z niego (mieszadelka). Ja mialem z nim problemy, ciasto lepilo sie do niego z zamiast wyrabiac krecilo sie jak na karuzeli. Chcialem kupic inne w formie spirali ale dla malych modeli kenwood nie produkuje. Napisz prosze jak dajesz sobie rade z mieszaniem, moze masz jakis trick albo moze u mnie tkwil blad, moze moje ciasto bylo za rzadkie albo za geste.

Teraz miesza mi sie juz znacznie lepiej bo dorobilem sobie sam takie spiralne mieszadlo ale na poczatku to stracilem chec do pieczenia ciast.

A to zdjecie z mieszadelkiem oryginalnym z kenwooda i moim dorobionym.

 

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_3531336531393533.jpg

Edytowane przez yogi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407124
Udostępnij na innych stronach

Yogi, właśnie worki lniane, czy też ściereczki, to jest to w czym powinno być przechowywane pieczywo. Tak właśnie robiły nasze babcie :D . Chleb przechowywany w zamykanych pojemnikach czy foliowych woreczkach, po dwóch dniach staje się okrutnie byle jaki w smaku.

Odnośnie zaś tego że w Twoim przypadku mąka klei się do haka, to tylko i wyłącznie wina mąki, lub niewłaściwej proporcji stosunku mąki do ilości wody, czy mówiąc inaczej, ogólnej ilości płynu, czyli płynnego zakwasu razem z dodaną do niego wodą. Powinno być to w takich proporcjach mniej więcej. Na 40 dkg. mąki, (objętościowo 07 l.) zakwasu wraz z dodaną do niego wodą powinno być razem 400 ml. i należy przygotować sobie taki pojemniczek aby to zmierzyć raz, i następnie już to mieć na stałe. Przelicznik jest więc prosty. Na każde 10 dkg. mąki użytej do przygotowania zaczynu, dodajemy 100 ml. płynu. (zakwas + woda) i wtedy, po kilkuminutowym (ok. 10 min.) wyrabianiu w robocie tym oryginalnym hakiem, ciasto powinno zacząć zbijać się w kulę, jeżeli tylko mąka jest dobra gatunkowo i posiadająca odpowiednią wilgotność. Ciasto na tego typu chleb musi być wyrabiane odpowiednio długo, celem jak najlepszego napowietrzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407162
Udostępnij na innych stronach

yogi, zrobiłem zakwas z twojego linka z YT, zagniotłem ciasto i mam nadzieję, że wyrośnie, ale został mi zakwas, przykryty pokrywką dałem do lodówki i co dalej, jak ten zakwas teraz utrzymać "przy życiu", jak Ty to robisz ? :D :D

 

post-41817-0-10815800-1425022055_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407694
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jak wszystko zrobisz jak na filmie, to musi wyjsc. Ja moj zakwas mam w kuchni i codziennie dodaje do niego kopiasta lyzeczke maki i odrobine wody, na koniec tygodnia jest pieczenie, zakwasu mam wtedy tyle ile mi potrzeba. Wstaw koniecznie zdjecia z Twojego chleba.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407695
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja moj zakwas mam w kuchni

Czyli do lodówki nie dajesz?

 

 

Wstaw koniecznie zdjecia z Twojego chleba.

Oby tylko wyszedł :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407700
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku, pozostały Ci zakwas należy po prostu uzupełnić na tyle abyś go miał powiedzmy ok.0,4 l. pozostawić w szafce na 24 godz. aby się zakwasił i przestał pracować. Zakręcić słoik zakrętką i wstawić do lodówki. Masz gotową porcję do następnego pieczenia. Nie ma żadnej racjonalnej potrzeby codziennego dokarmiania zakwasu. Przy następnym pieczeniu, całą zawartość słoika wylewasz do przygotowanej mąki aby zrobić zaczyn, a do słoika wrzucasz 2 kopiaste łyżki mąki, wymieszasz z letnią wodą, dobrze to roztrzepać, najlepiej widelcem, tak aby zakwas miał konsystencję dosyć gęstej śmietany, ale był w formie płynnej, zostawisz znowu zakwas w szafce na 24 godz. i "abarot" do lodówki, i tak do "upada", mój obecny zakwas ma ileś tam lat na "karku" :D .

 

Tak wygląda gotowy, oczekujący na kolejne pieczenie zakwas.

post-49725-0-98163200-1425025290_thumb.jpg

post-49725-0-21992600-1425025307_thumb.jpg

post-49725-0-84979800-1425025324_thumb.jpg

post-49725-0-90794800-1425025337_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407703
Udostępnij na innych stronach

Ja wczoraj upieklam moj juz 3 chleb z linku od yogi ,i jak dotad najlepszy  :) wyrosl idealnie skorka chrupka a miąższ delikatny sprzezysty ,taki przypominajacy polski chleb gdy jeszcze w piekarniach nie bylo "E -witamin" i polepszaczy. Juz wiem  ze zagosci u nas ta wersja na stale.

Edytowane przez Małgoś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407709
Udostępnij na innych stronach

Sverige tak zrobię. Dodam jeszcze, że nie robiłem zaczynu, nie robiłem dlatego, że zakwas zacząłem robić wieczorem i godzinowo to by wyszło, po zrobieniu zaczynu, że chleb bym musiał piec o 3, 4 nad ranem, ale teraz jak uda mi się zakwas utrzymać to zaczyn już zrobię na wieczór coby rano można było dreptać przy chlebie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407725
Udostępnij na innych stronach

Zrob jak radzi sverige2, ja tez sie czegos nowego znowu nauczylem :)

@electra

Ciesze sie ze Ci smakuje, mi tez bardzo ten chleb odpowiada, ale nastepnym razem sprobuje zrobic zaczyn na samej zytniej mace.

Edytowane przez yogi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407726
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku, gdyby zaczyn stał nie 10 a nawet 15 czy 17 godzin, to mu się nic nie stanie, i w drugiej fazie dokładasz tylko 2- 3 łyżki stołowe mąki, ponownie ciasto zagniatasz i zostawiasz do wyrośnięcia, bacząc kiedy to ok. podwoi swą objętość, i szur go do pieca :D .

Ps. Dodajcie sobie po 1 łyżce stołowej puree ziemniaczanego do wyrabianej mąki, w przeliczeniu na 1 bochenek. Chlebek będzie wtedy znacznie lepszy, miąższ bardziej wilgotny i dużo dłużej zachowa świeżość.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407731
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku, gdyby zaczyn stał nie 10 a nawet 15 czy 17 godzin, to mu się nic nie stanie

To już jestem mądrzejszy. Zakwas był 3 godz. w lodówce i ładnie osiadł, a jak wyciągnąłem z lodówki to jakieś 30 min. i odraz był w górze. Jak się obrobię z innymi sprawami to dokarmiam i odstawiam do jutra. Z tym kartoflem to też pomyślę :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407749
Udostępnij na innych stronach

Zakwas początkowy musi mieć przynajmniej 4 dni. Każde następne dodanie mąki i wody do resztek pozostałego zakwasu i wytrzepaniu tego wszystkiego razem owym widelcem, tak aby powstała "śmietana" , i ta "śmietana" właśnie wymaga odstawienia jej w ciepłe miejsce np. do szafki na min.24 godz. aby przefermentować i ponownie się zakwasić. Taki właśnie ponownie, gotowy nowy-stary, przefermentowany i osiadły zakwas, wstawiamy w zakręconym słoiku do lodówki i pozostawiamy go niczego już nie dodając do następnego pieczenia. Taką kolejność działania powtarzamy za każdym razem podczas pieczeniu każdego kolejnego bochenka :) .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407759
Udostępnij na innych stronach

@yogi, ja zrobilam na orkiszowej grubo mielonej ( 2-gi ) ale wczorajszy na samej przennej +zakwas zytni  wyszedl super 

musze zrobic zakwas przenny i upiec ten chleb na takim.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407762
Udostępnij na innych stronach

Electro, zrób sobie chlebek z gotowego rågsiktu, albo sama go przygotuj i zmieszaj 40% maki Żytniej + 60% mąki pszennej, plus zakwas oczywiście. dodaj łyżkę stołową "potatismospulver" do tej mąki i dopiero zaczyń ciasto. Efekt zobaczysz sama :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407768
Udostępnij na innych stronach

Bede musiala zrobic taki jak mowisz ,juz mam zamowienie od TZ na rogale , niedlugo to tylko w kuchni bede siedziec :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407774
Udostępnij na innych stronach

Bede musiala zrobic taki jak mowisz ,juz mam zamowienie od TZ na rogale , niedlugo to tylko w kuchni bede siedziec :)

No jak się naumiałaś różnych rzeczy to tak będzie.  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407778
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zakwas początkowy musi mieć przynajmniej 4 dni.

No i mój miał do dziś rana 4 dni. Zanim napisałeś mi co dalej to ja to co mi zostało po zagnieceniu ciasta dałem do lodówki, ale go wyjąłem postał w sumie z 1.5 godz. i zrobiłem tak jak pisałeś, teraz leżakuje do jutra :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407783
Udostępnij na innych stronach

Zbujaszku, tylko ustaw ten słoik z zakwasem w szafce na jakimś głębszym, większym spodeczku, bo potrafi wykipieć, jeżeli słoik będzie ciut, ciut za mały, jednak tym się nie przejmuj, tylko to co ew. wykipi zbierz następnego dnia ze spodeczka łyżeczką na powrót do słoika, i dopiero taki spokojny, przefermentowany zakwas zakręć i wstaw do lodówki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/7/#findComment-407785
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.