yogi Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Fajny masz chleb, czego mu brakuje? napisz jeszcze czy smak Ci odpowiada. Zeby mnie ciasto przy wyrastaniu nie oskorzalo, wkladam do nylonowego worka i podwiazuje, czy robie dobrze nie wiem ale funkcjonuje. Edytowane 19 Lutego 2015 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Lutego 2015 @yogi, sprobuje tak zrobic nastepnym razem,bo napewno zrobie ten chleb jeszcze nie jeden raz .W smaku supe,r juz spory kawalek zniknal ,smakuje inaczej niz taki ktory pieke od pewnego czasu (z maki zytniej),jest delikatny ,zobaczymy jak smakuje jutro.A tu przekroj Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Lutego 2015 No wyrośnięty superaśnie, dziurki aż się śmieją do nas . No właśnie ten delikatny smak pieczywa pszennego Electro o którym wspominałem, do dżemów twarożków i innych delikatnych smarowideł i dodatków pasuje idealnie. Jutro będzie smakował jeszcze trochę inaczej, i myślę że lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Lutego 2015 Ja też upiekłam ten chlebek i wyszedł podobnie jak Tobie,w smaku pyszny ,taki jak piekła kiedyś moja babcia.Zastanawiam się teraz nad upieczeniem go na kamieniu i tu dylemat ... z granitu ,czy szamotu?,i czy te sprzedawane są z prawdziwego szamotu ,czy jakieś cementowe...Może ktoś z Was moze polecić coś sprawdzonego? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Lutego 2015 Ja pieklam na papierze na zimnej blaszce, moze kolejny sprobuje upiec na goracej zeby porownac. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Lutego 2015 Sverige ja mam pytanie do Ciebie. Nie mam maszyny do mieszania, czy ręcznie da się to wymieszać ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Lutego 2015 Bazylu, jasne że się da, tylko troszkę gimnastyki i tyle , wyrabiasz dotąd aż ciasto będzie gładkie i takie "aksamitne" . Pamiętaj tylko o metodzie wyrabiania, zakładając ciągle w trakcie tej pracy brzegi ciasta do środka, chodzi o to aby ciasto jak najlepiej napowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Lutego 2015 Dzięki. Jak dojdę do zdrowia to spróbuje zrobić Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Lutego 2015 Dzisiaj pieczony chlebuś, przed godziną wyjęty z piekarnika. Wprowadzone modyfikacje, to właśnie to o czym wcześniej pisałem, czyli ciasto (zaczyn) po 10 minutowym wyrabianiu, leżało sobie w pojemniku od robota i fermentowało przez całą noc, 12 godzin.Rano po odgazowaniu, dosypaniu 2 łyżek stołowych świeżej mąki i ponownym zagnieceniu ręką, dokładnie jak na filmiku, 2 1/2 godz. wyrastania i do piekarnika na 225 stopni C. Wszystko dokładnie tak jak na filmiku, aha, nie nacinałem chlebka na wierzchu, ponieważ chciałem przetestować takie tradycyjne samoistne pękanie w czasie wyrastania, i muszę powiedzieć, że taki właśnie z pięknie wypieczoną i spękaną w sposób naturalny skórką, znacznie bardziej mi się podoba .W trakcie pieczenie w domu rozchodził się piękny zapach tradycyjnego wiejskiego pieczywa, czego nie było przy zastosowanym poprzednio sposobie krótkiego zakwaszania. Degustacja wieczorem, jak chlebuś "odpocznie". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Lutego 2015 No i powiedz Jarku co taki mały żuczek jak ja ma do powiedzenia w kwestii chlebka po obejrzeniu zdjęć, ano nic tylko ślinkę łykać Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Lutego 2015 Piekny chlebek , az slinka leci :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Lutego 2015 Dzisiaj pieczony chlebuśCo tu dużo mówić, piękny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Lutego 2015 Piekny! a jak i tak samo smaczny to tylko pozazdroscic. Moj dzis w smaku zdecydowanie lepszy, przypomina w smaku taki jak byl za czasow PRL w Polsce. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) No i już po degustacji, chlebek smakuje wspaniale . Okazuje się że jest tak jak przypuszczałem. Piekąc tym drugim, dzisiejszym sposobem, otrzymujemy całkowicie inny chleb, o zupełnie innej charakterystyce. W smaku wyczuwalna jest zdecydowana kwaskowatość, i sprężystość miąższu. Typowy smak wiejskiego chleba na zakwasie. Taki właśnie jak na wsiach kiedyś pieczono. Dawnymi czasy kiedy zatęskniło mi się do takiego pieczywa, to kupowałem sobie taki chleb właśnie chlebuś w Hali Handlowej w Lund. Chleb ten dostarczała tam niewielka piekarnia "Kochs", i nazywał się on "Alpbröd" czyli w wolnym tłumaczeniu Chleb Alpejski, wiejski. Tak wygląda oto ten "Alpbröd" w oryginale. http://www.bergwall.fi/wp-content/uploads/2014/11/frukton%C3%B6t.jpg Mój niezbyt wiele się różni wyglądem od oryginału.W smaku zaś jest dokładnie taki sam.Tak więc w ten oto prosty sposób, niczego praktycznie w recepturze nie zmieniając, oprócz tylko czasu zakwaszania zaczynionego ciasta, otrzymujemy dwa całkowicie inne i smakowo różne chleby.Jeden to niekwaśny, typowo lekki, pszenny chlebuś nieomal bułka, a drugi typowo wiejski sprężysty chleb na zakwasie.Życzę wszystkim chętnym powodzenia . A tak wygląda mój chlebuś. Edytowane 20 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Lutego 2015 Sverige2 moj zdecydowanie nie przypomina zadnej bulki ,no chyba ze tak smakowaly bulki na zakwasie ,a takich to nie jadlam wiec nie mam porownania ,jadlam natomiast bagietki /rustik ale one tez maja inna konsystencje. mnie odpowiada ta lekkosc chleba bo takiego nie pieklam dotychczas, bede musiala zrobic Twoim sposobem tez bo wypieki chclebowe tez powoli mnie wciagaja.Chyba trzeba bedzie nabyc prawdziwy koszyk do wyrastania ..i teraz dylemat czy okragly czy podluzny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Przecież ja piszę wyraźnie, że przypomina typowe jasne pieczywo pszenne, dla tego piszę że nieco bułkowaty, bo właśnie lekki i nie kwaśny . Tak więc należy się cieszyć że stosując praktycznie identyczny, z nieco tylko zmienionym czasem dojrzewania, prosty i łatwy przepis, a możemy otrzymywać dwa całkowicie różne chleby . trzeba bedzie nabyc prawdziwy koszyk do wyrastania ..i teraz dylemat czy okragly czy podluzny Dla tego najlepiej kupić dwa . Edytowane 20 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Temat o koszyczkach a koszyczków nie widzę.A co powiecie o takich.http://allegro.pl/koszyk-do-wyrastania-rozrostu-chleba-dlugi-0-8-kg-i5089706931.htmlhttp://allegro.pl/koszyk-do-wyrastania-chleba-okragly-0-6-kg-i5069063805.html http://allegro.pl/koszyk-do-wyrastania-chleba-1-kg-pod-wielkanoc-i5098828549.htmlhttp://allegro.pl/koszyk-do-wyrastania-chleba-1-kg-okr-wielkanoc-i5098827462.html Pozdrawiam Edytowane 20 Lutego 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Lutego 2015 Te "drugie" są zdecydowanie lepsze bo ci się ciasto między szczebelki nie wpie...la Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Lutego 2015 No właśnie Gonzo, masz rację, i jeszcze takie, aby było w czym wybierać. http://olx.pl/oferta/koszyki-do-wyrastania-chleba-CID619-ID8CuT5.html#25197b8750http://allegro.pl/slomianka-koszyk-koszyki-do-wyrastania-chleba-nowe-i5093861225.htmlhttp://allegro.pl/slomianka-koszyk-do-wyrostu-wyrastania-chleba-nowa-i5109144943.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Lutego 2015 U mnie na działce, jako niezbędne wyposażenie pieca chlebowego, są jeszcze okrągłe koszyczki plecione ze słomy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Lutego 2015 Mnie tam w durszlaku wyłożonym ściereczką fajnie wychodzi,ale mam dylemat z doborem kamienia do wypieku [pizzy i chleba]...kwadratowy ,czy okrągły? grubszy ,czy cieńszy? i takie tam... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Jeżeli rozpatrywać sprawę zakupu kamienia pod kątem pieczenia chleba, to jedyny pożytek jaki daje ten kamień w piekarniku, to wyższe rachunki za energię i nic poza tym. Przy pieczeniu Pizzy ma zaś taką zaletę, że rozgrzany do odpowiedniej temperatury, powoduje ładne i natychmiastowe przypiekanie spodu rzuconej na niego pizzy, poprzez skumulowaną w sobie temperaturę. To że sprzedający kamienie piszą że kamień służy również, do pieczenia chleba, no cóż, wolno im, mają takie prawo. Edytowane 20 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 20 Lutego 2015 Hmm...Na niektórych blogach ludzie piszą,ze pieką te swoje chlebki na tych kamieniach i są zachwyceni...Wracając do zużycia energii to podobno kamień wystarczy rozgrzać w max temp. ok.30min,do chleba też rozgrzewam piekarnik 25-30 min.Podjarałam się trochę tym kamieniem ,ale jak piszesz ,że do chleba niekoniecznie się sprawdza [dlaczego?] to może najpierw wypróbuje upiec jakąś pizzę na moich płytkach szamotowych z Castoramy po niecałe 3 zeta za szt tylko nie bardzo wiem ,czy ten kamień i te moje płytki mają te same parametry... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 20 Lutego 2015 Matko jak zobaczylam ta ceny to one sa prawie za darmo ,kurna u nas to koszt ok 100 zl Ja tez uzylam durszlaka .ale sciereczka chyba wyssala wilgoc z powierzchni ,kolejna probe zrobie wkladajac calosc do plastikowego woreczka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Masz całkowitą rację Beato, wypróbuj najpierw płytki, ja również posiadam płytki szamotowe jako wkład do piekarnika, i osobiście sprawdź efekty, a to że ludzie piszą, no cóż, na temat wędzenia i wyrobu wędlin na różnych blogach też różne rzeczy piszą i się zachwycają, tylko jak to się ma do rzeczywistości ??? . Edytowane 20 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.