Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny masz chleb, czego mu brakuje? napisz jeszcze czy smak Ci odpowiada. Zeby mnie ciasto przy wyrastaniu nie oskorzalo, wkladam do nylonowego worka i podwiazuje, czy robie dobrze nie wiem ale funkcjonuje.

Edytowane przez yogi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405697
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 201
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@yogi, sprobuje tak zrobic nastepnym razem,bo napewno zrobie ten chleb jeszcze nie jeden raz .W smaku supe,r juz spory kawalek zniknal ,smakuje inaczej niz taki ktory pieke od pewnego czasu (z maki zytniej),jest delikatny ,zobaczymy jak smakuje jutro.

A tu przekroj

post-58387-0-25597100-1424372949_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405727
Udostępnij na innych stronach

No wyrośnięty superaśnie, dziurki aż się śmieją do nas :D . No właśnie ten delikatny smak pieczywa pszennego Electro o którym wspominałem, do dżemów twarożków i innych delikatnych smarowideł i dodatków pasuje idealnie. Jutro będzie smakował jeszcze trochę inaczej, i myślę że lepiej :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405729
Udostępnij na innych stronach

Ja też upiekłam ten chlebek i wyszedł podobnie jak Tobie,w smaku pyszny ,taki jak piekła kiedyś moja babcia.Zastanawiam się teraz nad upieczeniem go na kamieniu i tu dylemat ... z granitu ,czy szamotu?,i czy te sprzedawane są z prawdziwego szamotu ,czy jakieś cementowe...Może ktoś z Was moze polecić coś sprawdzonego?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405730
Udostępnij na innych stronach

Ja pieklam na papierze na zimnej blaszce, moze kolejny sprobuje upiec na goracej zeby porownac.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405733
Udostępnij na innych stronach

Bazylu, jasne że się da, tylko troszkę gimnastyki i tyle :D, wyrabiasz dotąd aż ciasto będzie gładkie i  takie "aksamitne" . Pamiętaj tylko o metodzie wyrabiania, zakładając ciągle w trakcie tej pracy brzegi ciasta do środka, chodzi o to aby ciasto jak najlepiej napowietrzyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405796
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj pieczony chlebuś, przed godziną wyjęty z piekarnika. Wprowadzone modyfikacje, to właśnie to o czym wcześniej pisałem, czyli ciasto (zaczyn) po 10 minutowym wyrabianiu, leżało sobie w pojemniku od robota i fermentowało przez całą noc, 12 godzin.

Rano po odgazowaniu, dosypaniu 2 łyżek stołowych świeżej mąki i ponownym zagnieceniu ręką, dokładnie jak na filmiku, 2 1/2 godz. wyrastania i do piekarnika na 225 stopni C. Wszystko dokładnie tak jak na filmiku, aha, nie nacinałem chlebka na wierzchu, ponieważ chciałem przetestować takie tradycyjne samoistne pękanie w czasie wyrastania, i muszę powiedzieć, że taki właśnie z pięknie wypieczoną i spękaną w sposób naturalny skórką, znacznie bardziej mi się podoba :D .

W trakcie pieczenie w domu rozchodził się piękny zapach tradycyjnego wiejskiego pieczywa, czego nie było przy zastosowanym poprzednio sposobie krótkiego zakwaszania. Degustacja wieczorem, jak chlebuś "odpocznie".

 

 

 

 

post-49725-0-26693600-1424430237_thumb.jpg

post-49725-0-30835600-1424430253_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405838
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj pieczony chlebuś

Co tu dużo mówić, piękny.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405852
Udostępnij na innych stronach

Piekny! a jak i tak samo smaczny to tylko pozazdroscic. Moj dzis w smaku zdecydowanie lepszy, przypomina w smaku taki jak byl za czasow PRL w Polsce. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405880
Udostępnij na innych stronach

No i już po degustacji, chlebek smakuje wspaniale :D. Okazuje się że jest tak jak przypuszczałem. Piekąc tym drugim, dzisiejszym sposobem, otrzymujemy całkowicie inny chleb, o zupełnie innej charakterystyce. W smaku wyczuwalna jest zdecydowana kwaskowatość, i sprężystość miąższu. Typowy smak wiejskiego chleba na zakwasie. Taki właśnie jak na wsiach kiedyś pieczono. Dawnymi czasy kiedy zatęskniło mi się do takiego pieczywa, to kupowałem sobie taki chleb właśnie chlebuś w Hali Handlowej w Lund. Chleb ten dostarczała tam niewielka piekarnia "Kochs", i nazywał się on "Alpbröd" czyli w wolnym tłumaczeniu Chleb Alpejski, wiejski.

 

Tak wygląda oto ten "Alpbröd" w oryginale.

 

http://www.bergwall.fi/wp-content/uploads/2014/11/frukton%C3%B6t.jpg

 

 

Mój niezbyt wiele się różni wyglądem od oryginału.W smaku zaś jest dokładnie taki sam.Tak więc w ten oto prosty sposób, niczego praktycznie w recepturze nie zmieniając, oprócz tylko czasu zakwaszania zaczynionego ciasta, otrzymujemy dwa całkowicie inne i smakowo różne chleby.

Jeden to niekwaśny, typowo lekki, pszenny chlebuś nieomal bułka, a drugi typowo wiejski sprężysty chleb na zakwasie.

Życzę wszystkim chętnym powodzenia :D:thumbsup: .

 

A tak wygląda mój chlebuś.

post-49725-0-93721900-1424449017_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405904
Udostępnij na innych stronach

Sverige2 moj zdecydowanie nie przypomina zadnej bulki ,no chyba ze tak smakowaly bulki na zakwasie ,a takich to nie jadlam wiec nie mam porownania ,jadlam natomiast bagietki /rustik ale one tez maja inna konsystencje. mnie odpowiada ta lekkosc chleba bo takiego nie pieklam dotychczas, bede musiala zrobic Twoim sposobem tez bo wypieki chclebowe tez powoli mnie wciagaja.Chyba trzeba bedzie nabyc prawdziwy koszyk do wyrastania ..i teraz dylemat czy okragly czy podluzny :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405905
Udostępnij na innych stronach

Przecież ja piszę wyraźnie, że przypomina typowe jasne pieczywo pszenne, dla tego piszę że nieco bułkowaty, bo właśnie lekki i nie kwaśny :D . Tak więc należy się cieszyć że stosując praktycznie identyczny, z nieco tylko zmienionym czasem dojrzewania, prosty i łatwy przepis, a możemy otrzymywać dwa całkowicie różne chleby :D .


 trzeba bedzie nabyc prawdziwy koszyk do wyrastania ..i teraz dylemat czy okragly czy podluzny :)

 

Dla tego najlepiej kupić dwa :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405907
Udostępnij na innych stronach

Te "drugie" są zdecydowanie lepsze bo ci się ciasto między szczebelki nie wpie...la  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405916
Udostępnij na innych stronach

U mnie na działce, jako niezbędne wyposażenie pieca chlebowego, są jeszcze okrągłe koszyczki plecione ze słomy. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405918
Udostępnij na innych stronach

Mnie tam w durszlaku wyłożonym ściereczką fajnie wychodzi,ale mam dylemat z doborem kamienia do wypieku [pizzy i chleba]...kwadratowy ,czy okrągły? grubszy ,czy cieńszy? i takie tam...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405927
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli rozpatrywać sprawę zakupu kamienia pod kątem pieczenia chleba, to jedyny pożytek jaki daje ten kamień w piekarniku, to wyższe rachunki za energię i nic poza tym. Przy pieczeniu Pizzy ma zaś taką zaletę, że rozgrzany do odpowiedniej temperatury, powoduje ładne i natychmiastowe przypiekanie spodu rzuconej na niego pizzy, poprzez skumulowaną w sobie temperaturę. To że sprzedający kamienie piszą że kamień służy również, do pieczenia chleba,  no cóż, wolno im, mają takie prawo.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405940
Udostępnij na innych stronach

Hmm...Na niektórych blogach ludzie piszą,ze pieką te swoje chlebki na tych kamieniach i są zachwyceni...

Wracając do zużycia energii to podobno kamień wystarczy rozgrzać w max temp. ok.30min,do chleba też rozgrzewam piekarnik 25-30 min.

Podjarałam się trochę tym kamieniem ,ale jak piszesz ,że do chleba niekoniecznie się sprawdza [dlaczego?] to może najpierw wypróbuje upiec jakąś pizzę  na moich płytkach szamotowych  z Castoramy po niecałe 3 zeta za szt tylko nie bardzo wiem ,czy ten kamień i te moje płytki mają te same parametry...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405949
Udostępnij na innych stronach

Matko jak zobaczylam ta ceny to one sa prawie  za darmo ,kurna u nas to koszt ok 100 zl  ;)

Ja tez uzylam durszlaka .ale sciereczka chyba wyssala wilgoc z powierzchni ,kolejna probe zrobie wkladajac calosc do plastikowego woreczka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405954
Udostępnij na innych stronach

Masz całkowitą rację Beato, wypróbuj najpierw płytki, ja również posiadam płytki szamotowe jako wkład do piekarnika, i osobiście sprawdź efekty, a to że ludzie piszą, no cóż, na temat wędzenia i wyrobu wędlin na różnych blogach też różne rzeczy piszą i się zachwycają, tylko jak to się ma do rzeczywistości ??? :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/3/#findComment-405956
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.