Baca Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 22 Lutego 2015 O rzesz q rna ja się nie bawię chlebek pokazowy Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 22 Lutego 2015 Podłaczam się do pytania oraz ile ciasta pakujesz do jednego koszyczka ?A chlebki -superaśne! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) No piękna fotorelacja, jak też efekt, co tam dużo gadać . Yogi, byłoby fajnie gdybyś jeszcze te kolejne fotki opatrzył opisami, jak też podanymi czasami trwania tych etapów. Poszczególne składniki i ich wagę również. Byłaby wtedy piękny pełno formatowy instruktaż pieczenia chleba "koszyczkowego" . Edytowane 22 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 22 Lutego 2015 Brawo yogi, piekne chlebusie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 22 Lutego 2015 Ciesze sie ze sie podobalo yogi przepiekne te Twoje chlebki ,juz zdecydowalam kupie taki podluzny koszyk. Mam tylko pytanie jak dlugi jest ten Twoj koszyk? bo widzialam ze sa 22 cm i 27 cm. Wlasnie bylem zmierzyc i zauwazylem ze przyslali mi nie ta wielkosc co zamowilem. Ale pasuja obydwa na jedna blaszke wiec nie jest tak zle, wracajac do pytania koszyczki sa 33cm dlugie (wymiar zewnetrzny) i klade tam ca 1kg ciasta. Podłaczam się do pytania oraz ile ciasta pakujesz do jednego koszyczka ? Jak juz powyzej pisalem do koszyczka wchodzi okolo 1kg ciasta. Yogi, byłoby fajnie gdybyś jeszcze te poszczególne fotki opatrzył opisami, jak też podanymi czasami trwania poszczególnych etapów. Wprawdzie to nie dokladny opis ale zdjecia krotko skomentowalem zeby bylo wiadomo co przedstawiaja, czasow przy poszczegolnych etapach "produkcji" nie mierzylem bo nie liczylem ze bedzie to kogos interesowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 22 Lutego 2015 No. A Harry-Brot moze pakowac w Bergkamen walichy.Super. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Jasne Yogi, lecz skoro ta fajnie Ci to wyszło, to myślałem o zrobieniu takiej pełnej fotorelacji, instruktażu, bo chlebki wychodzą pokazowe. Dodanie paru fotek począwszy od zakwasu, mąki i jej wyrabiania, opisać wszystkie etapy, aż po te finałowe które prezentujesz. Byłyby na prawdę piękny temat. "Chleb koszyczkowy a,la YOGI" ,i nie pytaj czy są zainteresowani, bo sam widzisz jak się wszystkim podoba, tak więc nie daj się długo prosić, bo chlebusie "malina" i warto aby innym też tak pięknie się udawało . Edytowane 22 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 22 Lutego 2015 No to chleby ogromniaste.Ja w takim razie muszę szukać chyba takich w rozmiarze 22cm,bo z kilograma piekę dwa .Co robisz ? [czym smarujesz wierzchy , że tak się błyszczą]No i jeszcze zapodaj przepisik. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 22 Lutego 2015 Przepis - pierwszy post tego tematu Filmik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Przepis - pierwszy post tego tematu Filmik No nie zupełnie.Yogi ma znacznie większe bochenki, i fajnie byłoby do tej pięknej fotorelacji, mieć opis opis tzw. krok po kroku , i to jest "Chleb koszyczkowy a,la YOGI" , a nie durszlakowy chleb a,la YOUTUBE . Edytowane 22 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 22 Lutego 2015 W tym filmiku gość też nie podaje ilości zakwasu-ja co prawda zrobiłam ten chlebek dodając 100g [nie wiem,czy dobrze].Wyszedł smaczny ,tylko trochę niski-7-8cm [leżakował w durszlaku] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 22 Lutego 2015 Yogi , ja tez jestem za takim przepisem na Chleb koszyczkowy a,la YOGI"jak by Ci sie chcialo zrobic , napewno bedzie jeszcze wiele osob ktore skozystaja z tego. Naprawde jak sie widzi Twoje chleby to ma czlowiek chec zeby samemu probowac piec. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 22 Lutego 2015 Jasne Yogi, lecz skoro ta fajnie Ci to wyszło, to myślałem o zrobieniu takiej pełnej fotorelacji, instruktażu, bo chlebki wychodzą pokazowe. Dodanie paru fotek począwszy od zakwasu, mąki i jej wyrabiania, opisać wszystkie etapy, aż po te finałowe które prezentujesz.Byłyby na prawdę piękny temat. "Chleb koszyczkowy a,la YOGI" ,i nie pytaj czy są zainteresowani, bo sam widzisz jak się wszystkim podoba, tak więc nie daj się długo prosić, bo chlebusie i warto aby innym też tak pięknie się udawało . Teraz bede dopiero piekl w przyszlym tygodniu w sobote albo w niedziele, jeszcze nie wiem ale postaram sie zrobic taka fotorelacje. No to chleby ogromniaste.Ja w takim razie muszę szukać chyba takich w rozmiarze 22cm,bo z kilograma piekę dwa . Co robisz ? [czym smarujesz wierzchy , że tak się błyszczą] No i jeszcze zapodaj przepisik. Chleby wcale nie sa takie wielkie, my mamy te 2 chlebki na caly tydzien. Jeden laduje zawsze w zamrazarce, po rozmrozeniu smakuje jak swiezy, ma nawet troche chrupiaca skorke. Nie wiem jaka masz sytuacje rodzinna ale te dwa chleby dla nas sa iloscia optymalna, pasuja idealnie do piekarnika na blache, oszczedzam czasu i pradu, w czasie tygodnia poza praca nie mam na nic innego czasu.Chleby blyszcza dlatego ze jak juz pisalem w innym poscie po wyjeciu z koszyczka sa najpierw obmiatane lekko miotelka z nadmiaru maki i zaraz potem mocze miotelke w wodzie i przemywam nia krotko ciasto i dodatkowo po wyjeciu z piekarnika sa jeszcze raz nawilzane takim zwyklym spryskiwaczem.Recepture mam z filmiku w pierwszym poscie, dopasowalem tylko ilosci skladnikow do moich potrzeb oraz pozmienialem niektore rzeczy np. pieke troche krocej ale w wyzszej temperaturze oraz robie ten trick z woda (przemywaniem) zeby sie ladnie blyszczalo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 22 Lutego 2015 pytanie z rzedu glupie, jaka masz miotelke , ja mam silikonowe pendzle ale one nijak sie nie sprawdzaja. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Bata, gość na filmiku podaje że daje 100 gram mąki, 150 ml. wody plus ten zakwas z torebki, to razem po wymieszaniu daje ok. 200 ml. zakwasu, tylko że on ten swój dorobiony i dokarmiony zakwas nazywa zaczynem, a następnie drugiego, dnia do tego dokarmionego zakwasu dolewa 150 ml. wody i razem jest to ok. 350 ml. płynnego zakwasu który miesza z 400 gr. mąki, sporządza zaczyn i zagniata ciasto. Już o tym wcześniej pisałem, cofnij się Beato i sprawdź. Edytowane 22 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 22 Lutego 2015 pytanie z rzedu glupie, jaka masz miotelke , ja mam silikonowe pendzle ale one nijak sie nie sprawdzaja. Miotelke zamowilem razem z koszyczkami http://sklep.magorex.pl/product-pol-239-Zmiotki-strychowki-z-wlosia-naturalnego.html jest to specjalna miotelka piekarska. Wlos jest naturalny (szczecina) miekki, bardzo falnie sie nia obmiata, taki pedzelek silikonowy sie nie nadaje, to juz lepiej kupic pedzel malarski z szczeciny ( nie wiem czy nie bedzie zaraz krzyku ze nie nadaje sie do zywnosci) W tym filmiku gość też nie podaje ilości zakwasu-ja co prawda zrobiłam ten chlebek dodając 100g [nie wiem,czy dobrze].Wyszedł smaczny ,tylko trochę niski-7-8cm [leżakował w durszlaku] W przyszlym tygodniu postaram sie zrobic taka fotorelacje i podam tez dokladna recepture, nie bedzie juz wtedy wiecej zadnych niedomowien. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 22 Lutego 2015 W przyszlym tygodniu postaram sie zrobic taka fotorelacje i podam tez dokladna recepture, nie bedzie juz wtedy wiecej zadnych niedomowien. :clap: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 22 Lutego 2015 Ja też swoje chleby omiatam pędzelkiem spryskuję spryskiwaczem ,też po wyjęciu jeszcze raz spryskuję wodą [czasem smaruję swojskim smalcem],ale moje się tak nie błyszczą...Chyba ,ze masz jakiś specjalny aparat, [co trochę przekłamuje]Wracając do gościa z filmiku [i czekając na fotorelację Yogiego] to intryguje mnie ile tego zakwasu jest w tej torebce? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Wracając do gościa z filmiku [i czekając na fotorelację Yogiego] to intryguje mnie ile tego zakwasu jest w tej torebce? To już nie jest takie istotne, ale obserwując torebkę można w przybliżeniu przyjąć że ok 50 ml. Tak więc gotowego zakwasu po dodaniu ok 150 ml. wody powinno być razem w okolicach 350 max 400 ml. co po wymieszaniu z mąką w ilości 400g. i wyrobieniu, daje akurat taką konsystencję zaczynionego ciasta, że ono się później nie "rozjeżdża" i pozwala na uformowanie i upieczenie zgrabnego bochenka. Edytowane 22 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 22 Lutego 2015 zakwasu jest 75 grhttps://www.biofach.de/Edb/Edb3/LoadProductImage?id=1532269&width=800&height=600 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 22 Lutego 2015 yogi - w Twoim chlebie dominuje mąka pszenna - czy tak ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 22 Lutego 2015 Dzięki Electro, jesteś prawdziwa "bystrzacha" . Czyli moje wyliczenia i podane ilości są jak najbardziej prawidłowe, co zresztą pokazuje jakość zaczynionego przy takich proporcjach ciasta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 22 Lutego 2015 A możesz rozwinąć dlaczego?Jest to surowiec naturalny, szczecina świńska jest przed wysłaniem do klienta 3-krotnie gotowana.Jedyny mankament może być skuwka stalowa, ocynowana. Pozostawiona wilgoci może korodować. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) yogi - w Twoim chlebie dominuje mąka pszenna - czy tak ? A wiec po krotce, taki jest moj przepis: Zakwasco 24godz dodac ca 25-30gr maki zytniejWoda 25-30mlZaczynZakwas 100grMaka pszenna (ciemna) np.1050 125grWoda 150mlZostawic w cieplym miejscu na przynajmniej 12 godz. do wyrosnieciaCiastoZaczynMaka 550 pszenna 500grWoda 200mlSol 10grCiasto wyrobic, uformowac i zostawic do wyrosniecia , w tym czasie 2 razy odgazowac.Uformowac bochenek i zostawic w koszyku do wyrosniecia.Piec230°C 20 min200°C 25min Edytowane 22 Lutego 2015 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 22 Lutego 2015 Ciasto wyrobic, uformowac i zostawic do wyrosniecia , A na jak długo? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/5/#findComment-406462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.