Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, zgadza się. Ceny serów oszalały! U mnie mój następca tronu je sery jak małpa kit. To straszne! by ser był droższy niż mięso. Jadę za chwilę do Czech by sprawdzić czy oni mają normalnie! Nie mają morza a ryby mają tańsze :)

Tomku zrobiłem wczoraj tą roladę z sera typu Gouda kupionego w Biedronce i:

Rolowałem chyba jak był za ciepły, bo spłaszczył mi się trochę.

Farsz mi wyszedł bardzo dobry lecz troszkę za rzadki, myślę czy następnym razem nie dodać troszkę żelatyny.

Już próbowaliśmy i mam dopracować technologię bo zasmakował. Dzięki za pomysł. Pozdrawiam właściciela tych łapek które zawijają Twoją roladkę. Miłego dnia dla Bąbelków.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21220
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

 

Dzięki Papcio . Kaufland jest w Poznaniu a Biedrona na miejscu to znacznie bliżej .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21221
Udostępnij na innych stronach

Farsz mi wyszedł bardzo dobry lecz troszkę za rzadki

Być może pieczarki dobrze nie odparowały ?

Składniki z patelni, które dodajemy do utartej masy powinny mieć prawie "sypką" konsystencję, jeśli tak to można nazwać.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21222
Udostępnij na innych stronach

Pewno tak, następny będzie lepszy wzrokowo :) bo w smaku jest OK!

Zdziwiłem się jak łatwo ser się rozwałkował.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21223
Udostępnij na innych stronach

Też uzywałem Sera Gouda z Biedroni, i wszystko ok. Ja nieco krócej trzymałem w wodzie, więc tak się nie rozpływał.
Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21239
Udostępnij na innych stronach

Tak, zgadza się. Ceny serów oszalały!

Ceny serów spadną, gdy producenci zaczną na potęgę dodawać wypełniaczy. Na razie co niektórzy stosują utwardzony olej roślinny, ale pewnie wszyscy marzą o wlewaniu wody do serów tak jak do wędlin.

Obawiam się, że dział "domowy wyrób serów" będzie miał w najbliższych latach duże powodzenie :(

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21307
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Maad myślę że nie ma się co obawiać to przecież radość .

 

 

Pozdr

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21312
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Na dzisiaj jeszcze pozostało mi zrobić roladę serową BonAira . Posiadam wszystkie już składniki i myślę że Jak uda mnie sie ser rozwałkować to zawinąć potrafię .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22120
Udostępnij na innych stronach

To ja podpowiem ze nie można "przechytrzać" na serze ")

Moja rolada była słaba, bo rozwałkowałem ser aby mięć jak najwięcej rolady i ser był za cienki i farsz prześwitywał przez ser :P

grubość rozwałkowanego sera to min 5-10 mm :)

pozdrawiam

 

ps ale i tak smakowało :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22154
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Rolada już w lodówce efekt końcowy będzie widoczny jutro rano . Pokarzę fotki i trochę moich spostrzeżeń .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22157
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jest już ranek i po nocnym chłodzeniu w lodówce mogę pokazać moją roladę serową w/g BonAira . Ser żółty to ser Zbyszko z Mlekowity taki był dostępny , była to kostka 0,5 kg w formie prawie kwadratu . Reszta produktów i wykonanie w/g BonAira . Rolada bardzo smaczna dzięki za przepis

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22166
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, gratulacje - wygląda znakomicie!

 

PS. zico, Twoja pewnie też, tylko ostrość skupiła się na krześle ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22196
Udostępnij na innych stronach

Podobają mi się Wasze rolady! Nabieram ochoty, ale jeszcze nie zdecydowałem , bo chcę też zrobić rybę faszerowaną. Przeglądam przepisy na rybę, by wyciągnąć średnią.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22203
Udostępnij na innych stronach

Najłatwiej szczupaka można pięknie cała skórę oddzielić od ości nie przecinając jej. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22238
Udostępnij na innych stronach

Najłatwiej szczupaka można pięknie cała skórę oddzielić od ości nie przecinając jej

Oo! To byłby program maksimum. Planowałem uczyć się na kupionych filetach! One są w pobliskim sklepie. Po szczupaka - do Auchana. Racje masz Dziadku, że szczupak, gdyby się udał, to byłby naj! Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22243
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

BonAir , sokoz dzięki . Wszystkim którzy próbowali rolada smakowała .

 

Przepis prima sort .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22244
Udostępnij na innych stronach

Niebezpieczny przepis jak na godzinę 11:00 w pracy ;)

Z pewnością wypróbuję, każdy z użytych składników bardzo lubię! :D

 

Dobrze, że już niebawem weekend i zabieram się za robotę.

 

Dzięki

RaF

Steel Never Walks Alone
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22806
Udostępnij na innych stronach

Najłatwiej szczupaka można pięknie cała skórę oddzielić od ości nie przecinając jej. Pozdrawiam

Dziadku..jak będziesz robił tego szczupaczka..to wrzuć zdjęcia poglądowe na stronkę...proszę :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22808
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
JUż od pewnego czasu "chodziła " za mną ta rolada :tongue: .Dzisiaj kupiłam produkty i zaczęlam robić .Ser miałam w dosyć dużym kawałku grubości 3,5 cm na 15x10 cm ,a farsz z grubsza jak u BonAir tylko pieczarki starłam na tarce ,dodałam pasty paprykowej czosnku no i żółtka nie z 2 ale 3 jajek, przyprawy do smaku .Pierwsza wpadka :sad: to było wałkowanie sera bo wyciągnęłam go po ok.30 min bo bałam się ,że się rozpłynie i owszem powierzchnia była bardzo miękka a środek twardy ,tak więc częściowo rozwałkowany wrzuciłam (a właściwie włożyłam delikatnie do wody) przysporzyło mi to trochę kłopotu ale potem już jakoś poszło .Teraz siedzi w lodówce .Ciekawa jestem jak będzie wyglądała po przekrojeniu bo smakowo powinnna być dobra bo trochę mi "degustatorzy"podebrali farszu do kanapki i ponoć "może być" :lol: . Jutro postaram się załączyć zdjęcie.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-29504
Udostępnij na innych stronach

Chudziak będzie dobrze, raz jak nie miałam sera w kawałku , zrobiłam z sera w plastrach tylko zanurzałam plastry na moment w gorącej wodzie i kładałam na folię aluminiową na zakładkę, tak z dwie warstwy i dopiero farsz, ale ja kładłam do masy serowo maślano- jajowej kawałki łososia i szczypiorek , taka rolada znika u mnie natychmiast może kiedyś się uda zrobic zdjęcie.

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-29505
Udostępnij na innych stronach

Chudziak u mnie w firmie ta rolada zrobiła furrorę. :grin: Mało kto jej nie próbował robić. Należy pamiętać tylko o dwóch rzeczach:

-Farsz musi być zbyt mocno doprawiony, inaczej wyjdzie mdłe.

-Farsz musi być ciepły, zimny się nie sklei.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-29508
Udostępnij na innych stronach

Dopiero dzisiaj udało mi się zgrac zdjęcia rolady w moim wykonaniu ,która istnieje już tylko tutaj bo w realu została pochłonięta. Wszystkim smakowała a już myślę nad kolejnymi wersjami farszu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-29804
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Popełniłem właśnie roladę serową, a ponieważ nie lubię sprzątać to zrobiłem 2. Drugą delikatnie zmieniłem. Wsadziłem do środka krojone ogórki kiszone.

Obydwie wyszły OK., chociaż głosy w domu rozłożyły się 50 % na 50%.

Jedno jest pewne, w tym roku na Święta nikt nie chce tradycyjnej sałatki do śniadania, tylko właśnie taką roladę.

Nie ważyłem składników, proporcje mniejwięcej zachowałem, ale następnym razem dam więcej serka topionego żeby lepiej związało.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-31452
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Rolada wychodzi bardzo smaczna. Już któryś raz ją robiłem i nie przetrwała dłużej niż dwa dni :tongue: ale ponieważ lubię, kiedy potrawy są ładnie podane mam jedno pytanie.

Czy ktoś ma jakiś patent na to żeby w przekroju po wystygnięciu była okrągła? Żółty ser zanim wystygnie ma tendencję do rozjeżdżania się na wszystkie strony i w związku z tym moja rolada zawsze wychodzi płaska.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-52612
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.