Papcio Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Listopada 2007 Tak, zgadza się. Ceny serów oszalały! U mnie mój następca tronu je sery jak małpa kit. To straszne! by ser był droższy niż mięso. Jadę za chwilę do Czech by sprawdzić czy oni mają normalnie! Nie mają morza a ryby mają tańsze Tomku zrobiłem wczoraj tą roladę z sera typu Gouda kupionego w Biedronce i:Rolowałem chyba jak był za ciepły, bo spłaszczył mi się trochę.Farsz mi wyszedł bardzo dobry lecz troszkę za rzadki, myślę czy następnym razem nie dodać troszkę żelatyny.Już próbowaliśmy i mam dopracować technologię bo zasmakował. Dzięki za pomysł. Pozdrawiam właściciela tych łapek które zawijają Twoją roladkę. Miłego dnia dla Bąbelków. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Listopada 2007 Witam Dzięki Papcio . Kaufland jest w Poznaniu a Biedrona na miejscu to znacznie bliżej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Listopada 2007 Farsz mi wyszedł bardzo dobry lecz troszkę za rzadki Być może pieczarki dobrze nie odparowały ? Składniki z patelni, które dodajemy do utartej masy powinny mieć prawie "sypką" konsystencję, jeśli tak to można nazwać. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Listopada 2007 Pewno tak, następny będzie lepszy wzrokowo bo w smaku jest OK!Zdziwiłem się jak łatwo ser się rozwałkował. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Listopada 2007 Też uzywałem Sera Gouda z Biedroni, i wszystko ok. Ja nieco krócej trzymałem w wodzie, więc tak się nie rozpływał. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Listopada 2007 Tak, zgadza się. Ceny serów oszalały!Ceny serów spadną, gdy producenci zaczną na potęgę dodawać wypełniaczy. Na razie co niektórzy stosują utwardzony olej roślinny, ale pewnie wszyscy marzą o wlewaniu wody do serów tak jak do wędlin. Obawiam się, że dział "domowy wyrób serów" będzie miał w najbliższych latach duże powodzenie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Listopada 2007 Witam Maad myślę że nie ma się co obawiać to przecież radość . Pozdr Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-21312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Listopada 2007 Witam Na dzisiaj jeszcze pozostało mi zrobić roladę serową BonAira . Posiadam wszystkie już składniki i myślę że Jak uda mnie sie ser rozwałkować to zawinąć potrafię . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Listopada 2007 To ja podpowiem ze nie można "przechytrzać" na serze ")Moja rolada była słaba, bo rozwałkowałem ser aby mięć jak najwięcej rolady i ser był za cienki i farsz prześwitywał przez ser :Pgrubość rozwałkowanego sera to min 5-10 mm pozdrawiam ps ale i tak smakowało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Listopada 2007 Witam Rolada już w lodówce efekt końcowy będzie widoczny jutro rano . Pokarzę fotki i trochę moich spostrzeżeń . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Listopada 2007 No mi się udało jak na początek wyszła wg mnie świetnie .A i rodzince też smakuje Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam Jest już ranek i po nocnym chłodzeniu w lodówce mogę pokazać moją roladę serową w/g BonAira . Ser żółty to ser Zbyszko z Mlekowity taki był dostępny , była to kostka 0,5 kg w formie prawie kwadratu . Reszta produktów i wykonanie w/g BonAira . Rolada bardzo smaczna dzięki za przepis Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Listopada 2007 andrzej k, gratulacje - wygląda znakomicie! PS. zico, Twoja pewnie też, tylko ostrość skupiła się na krześle ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Listopada 2007 Podobają mi się Wasze rolady! Nabieram ochoty, ale jeszcze nie zdecydowałem , bo chcę też zrobić rybę faszerowaną. Przeglądam przepisy na rybę, by wyciągnąć średnią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Listopada 2007 Najłatwiej szczupaka można pięknie cała skórę oddzielić od ości nie przecinając jej. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Listopada 2007 Najłatwiej szczupaka można pięknie cała skórę oddzielić od ości nie przecinając jej Oo! To byłby program maksimum. Planowałem uczyć się na kupionych filetach! One są w pobliskim sklepie. Po szczupaka - do Auchana. Racje masz Dziadku, że szczupak, gdyby się udał, to byłby naj! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam BonAir , sokoz dzięki . Wszystkim którzy próbowali rolada smakowała . Przepis prima sort . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Listopada 2007 Niebezpieczny przepis jak na godzinę 11:00 w pracy Z pewnością wypróbuję, każdy z użytych składników bardzo lubię! Dobrze, że już niebawem weekend i zabieram się za robotę. DziękiRaF Cytuj Steel Never Walks Alone Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Listopada 2007 Najłatwiej szczupaka można pięknie cała skórę oddzielić od ości nie przecinając jej. Pozdrawiam Dziadku..jak będziesz robił tego szczupaczka..to wrzuć zdjęcia poglądowe na stronkę...proszę :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-22808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Lutego 2008 JUż od pewnego czasu "chodziła " za mną ta rolada :tongue: .Dzisiaj kupiłam produkty i zaczęlam robić .Ser miałam w dosyć dużym kawałku grubości 3,5 cm na 15x10 cm ,a farsz z grubsza jak u BonAir tylko pieczarki starłam na tarce ,dodałam pasty paprykowej czosnku no i żółtka nie z 2 ale 3 jajek, przyprawy do smaku .Pierwsza wpadka :sad: to było wałkowanie sera bo wyciągnęłam go po ok.30 min bo bałam się ,że się rozpłynie i owszem powierzchnia była bardzo miękka a środek twardy ,tak więc częściowo rozwałkowany wrzuciłam (a właściwie włożyłam delikatnie do wody) przysporzyło mi to trochę kłopotu ale potem już jakoś poszło .Teraz siedzi w lodówce .Ciekawa jestem jak będzie wyglądała po przekrojeniu bo smakowo powinnna być dobra bo trochę mi "degustatorzy"podebrali farszu do kanapki i ponoć "może być" :lol: . Jutro postaram się załączyć zdjęcie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-29504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Lutego 2008 Chudziak będzie dobrze, raz jak nie miałam sera w kawałku , zrobiłam z sera w plastrach tylko zanurzałam plastry na moment w gorącej wodzie i kładałam na folię aluminiową na zakładkę, tak z dwie warstwy i dopiero farsz, ale ja kładłam do masy serowo maślano- jajowej kawałki łososia i szczypiorek , taka rolada znika u mnie natychmiast może kiedyś się uda zrobic zdjęcie. Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-29505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Lutego 2008 Chudziak u mnie w firmie ta rolada zrobiła furrorę. :grin: Mało kto jej nie próbował robić. Należy pamiętać tylko o dwóch rzeczach:-Farsz musi być zbyt mocno doprawiony, inaczej wyjdzie mdłe. -Farsz musi być ciepły, zimny się nie sklei.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-29508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Lutego 2008 Dopiero dzisiaj udało mi się zgrac zdjęcia rolady w moim wykonaniu ,która istnieje już tylko tutaj bo w realu została pochłonięta. Wszystkim smakowała a już myślę nad kolejnymi wersjami farszu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-29804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Marca 2008 Popełniłem właśnie roladę serową, a ponieważ nie lubię sprzątać to zrobiłem 2. Drugą delikatnie zmieniłem. Wsadziłem do środka krojone ogórki kiszone.Obydwie wyszły OK., chociaż głosy w domu rozłożyły się 50 % na 50%.Jedno jest pewne, w tym roku na Święta nikt nie chce tradycyjnej sałatki do śniadania, tylko właśnie taką roladę.Nie ważyłem składników, proporcje mniejwięcej zachowałem, ale następnym razem dam więcej serka topionego żeby lepiej związało. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-31452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Rolada wychodzi bardzo smaczna. Już któryś raz ją robiłem i nie przetrwała dłużej niż dwa dni :tongue: ale ponieważ lubię, kiedy potrawy są ładnie podane mam jedno pytanie.Czy ktoś ma jakiś patent na to żeby w przekroju po wystygnięciu była okrągła? Żółty ser zanim wystygnie ma tendencję do rozjeżdżania się na wszystkie strony i w związku z tym moja rolada zawsze wychodzi płaska. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/2/#findComment-52612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.