beatag Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2015 Pomału skłaniam się do zakupu kamienia do pizzy/chleba.Jakie są wasze spostrzeżenia ,opinie odnośnie takich kamieni?Czy lepszy kwadratowy ,czy okragły?,czy z lżejszej ceramiki ,czy z szamotu?,a może z kawałka granitu? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2015 Na TV Kuchnia+ oglądałem gościa, co na granitowej, 2cm, płycie pizzę piekł. Przekonywał, że nie ma lepszej metody. Płyta była prostokątna, jak kratka piekarnika. Podsypywał kaszką kukurydzianą. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lutego 2015 Już kiedyś był taki temat i o ile mnie pamięć nie myli wylądował ostatecznie w koszu...Ja mam kamień z kawałka granitu i jestem zadowolony. W moim odczuciu piecze się lepiej niż bez kamienia (chleb lepiej wyrasta).Wybrałem granit bo kiedyś pewien stary zdun mi powiedział że szamot i inne takie ceramiki to się nadają do pieców opalanych żywym ogniem gdzie tenże ogień wypali wszelkie pozostałości. Do piekarników polecał granit bo jest nienasiąkliwy więc nawet jak sobie zrobię pizzę i coś z niej spłynie to nie wsiąknie i nie zostanie w porach. Co do kształtu to wybrałem dokładnie pod wymiar kratki w piekarniku bo większa powierzchnia itp. Koszt jaki poniosłem to jakieś 40 zł z docinaniem i szlifowaniem bo zamówiłem z firmy od marmurów i granitów i zrobili z tzw odpadów. Przy wyborze starałem się wziąć wszystkie za i przeciw na tzw chłopski rozum i wyszedł mi granit Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2015 Zdania na forach są podzielone-ci co mają granit są zadowoleni z efektów i Ci co mają kamienie z szamotu również.W sprzedaży pojawiają się również cienkie kamienie z ceramiki tyhttp://www.rossi.pl/33189_jamie_oliver_kamien_do_pieczenia_pizzy_jc5120.rossi?gclid=CLjShqH68sMCFcPJtAodKRcA4gpuTymi też ludziska są zachwyceniPieczenie na kamieniu generalnie ułatwia pochłanianie wilgoci z pieczonego ciasta ,a granit ma chyba mniej porowatą strukturę niż szamot...,ale może się mocniej nagrzewa?No- wybór w każdym bądź razie duży. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2015 Kupiłem taki: http://www.pizza-stone.pl/#!/Od tej pory pizza w domu smakuje mi najlepiej. Dobrze wypieka spód. Wadą jest mały rozmiar i dłuższe nagrzewanie piekarnika (kamienia), również przed upieczeniem następnych porcji. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2015 To który rozmiar zakupiłeś ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lutego 2015 . Dobrze wypieka spód. Bo to jest właśnie jego podstawowa i właściwie jedyna zaleta, po to właśnie został stworzony, i do tego powinno używać się kamienia do pizzy, jak sama jego nazwa wskazuje. Kamień do pizzy w domowym piekarniku fantastycznie i na chrupiąco przypieka jej spód Chociaż chleb też da się upiec, i wiele osób z mniejszym, lub większym powodzeniem to właśnie robi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lutego 2015 Zastanawiam się nad wykorzystaniem go do grilowania -w sensie dobrze go nagrzać ogniem i dalej nie mam pomysłu ...Mój znajomy kiedyś mi opowiadał ,ze piekł ziemniaki na rozgrzanych uprzednio zwykłych kamieniach , ziemniaki były wydrążane w środku łyżeczką i ten miąższ mieszany z cebulką i boczkiem wkładany do środka i przykrywany czapeczką [odkrojoną z góry ziemniaka]Wracając do kamienia to myślę o takim okrągłym 35cm x2cm tylko ja namierzyłam go w dwukrotnie niższej cenie. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lutego 2015 Wracając do kamienia to myślę o takim okrągłym 35cm x2cm tylko ja namierzyłam go w dwukrotnie niższej cenie. NIe piszesz, czy z takiego samego materiału. W linku ZLePa nie jest dokładnie określony materiał. Wyglądał na ceramikę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lutego 2015 Te co kupiłem są faktycznie dość drogie, chociaż widzę że od mojego zakupu potaniały. To nie ceramika, a szamot, tylko jakby troszeczkę lżejszy od prawdziwych cegieł szamotowych. Mam okrągły 35 cm i parę głodnych gęb, to przydałby się większy . Czy pizza pieczona kamieniu takim jak ja mam, a na granicie ma inny smak? Nie mam pojęcia. Myślę, że nie powinna. Z tego co widzę wpisując na allegro "pizza stone", to różnica w cenie pomiędzy "specjalnymi" a granitowymi nie jest aż tak wielka. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Te 35 cm to w/g mnie rozmiar XXL,u mnie max do piekarnika wejdzie 37-38,więc te 2cm nie robi różnicy .Ten mój namierzony jest też z szamotu.Mają jeszcze rozmiar prostokątny 32x29 ,-ciut mniejszy i ciut cieńszy [1,5cm] no i sporo tańszy od tego okrągłego Edytowane 21 Lutego 2015 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Lutego 2015 Kupiłem 2. Jeden mi pękł, nie pamiętam z jakiego powodu. Był okrągły, to owinąłem go drutem i mocno skręciłem Trzyma się kupy do tej pory. Cieńszy na pewno szybciej będzie się nagrzewał, ale czy nie trzeba będzie na niego bardziej uważać?Zawsze można do tej firmy zadzwonić i popytać. Oprócz marketingowej gadki można coś ciekawego usłyszeć. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Lutego 2015 Dzwoniłam do nich i dowiedziałam się ,że część swoich wyrobów produkują u siebie ,te okrągłe są produkowane w Czechach -gość generalnie poleca te okrągłe do pizzy -jedną stronę mają bardziej gładką .Opowiadał mi o metodach produkcji -sypkiej i półplastycznej ,ale nie miało to dla mnie i chyba dla niego większego znaczenia w finalnym produkcie Mają badania dopuszczające produkt do kontaktu z żywnością .Czy piekłeś coś na tym kamieniu poza pizzą? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Lutego 2015 Mam kamień szamotowy i powiem wam ze nie widzę różnicy w smaku pizzy pieczonej na kamieniu i blaszce z piekarnika tylko ze ciasto na pizze układam na papier a później na nagrzaną wcześniej blaszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) ???Ciekawe. Bo ja widzę ogromną.Może to ma znaczenie, że preferuję pizzę na cienkim cieście. Jest wypieczone z delikatnie chrupką skórką (od spodu). Pieczone na blaszce są mniej wypieczone i trójkąt pizzy w ręce się wygina na wszystkie strony. W porównaniu do tej z kamienia jest nieco "rozmokła". Najbardziej lubię tą pieczoną jako pierwsza, bo jest pieczona na najbardziej rozgrzanym kamieniu.Być może nie rozgrzewasz wystarczająco kamienia przed pieczeniem. Edytowane 21 Lutego 2015 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Lutego 2015 @beatagJa bym wybral kamien prostokatny, na prostokatnym mozesz z powodzeniem upiec okragla pizze ale tez np, 2 chleby ulozyc obok siebie. Na okraglym kamieniu juz tego nie zrobisz, poza tym do mnie przemawia najbardziej kamien taki jak ma Tusiaczek, czyli z granitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Lutego 2015 na prostokatnym mozesz z powodzeniem upiec okragla pizze Yogi, a jak kamienie w piekarniku musza być dwa, bo jak sie wyraził ZLeP, gęb do wykarmienia sporo i piekarnik na termoobiegu chodzi, to prostokątna nie zabardzo. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Lutego 2015 No to moze powiedzmy tak, ze kazdy powinien wiedziec co dla niego lepsze. No ale 2 prostokatne kamienie tez mozna wstawic na 2 poziomach, gorace powietrze znajdzie sobie droge, one przeciez nie przykrywaja tak szczelnie calej powierzchni zeby powietrze nie moglo krazyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Lutego 2015 zeby powietrze nie moglo krazyc Popatrz na blachy do piekarnika z termoobiegiem, ile mają otworków po bokach. Wymiana powietrza góra-dól musi być ciągła i niczym niezakłucana.Takie są moje spostrzeżenia. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Lutego 2015 Ja tez bym wolała prostokątną [z uwagi na ten chleb,chociaż kolega Sverige 2 twierdzi,że nie ma sensu ,ani korzyści z pieczenia chleba na kamieniu].,ale gościu ,do którego dzwoniłam poleca te okrągłe . Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Lutego 2015 Beata skoro sprzedaje to trudno zeby nie polecal a pieczenie pizzy z termoobiegiem to chyba nie za bardzo sie sprawdza Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Lutego 2015 pieczenie pizzy z termoobiegiem to chyba nie za bardzo sie sprawdza Electra, rozwiń swoją myśl. Chętnie się czegoś dowiem. Pleace !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Lutego 2015 a pieczenie pizzy z termoobiegiem to chyba nie za bardzo sie sprawdza electra, instrukcja mojego piekarnika poleca wlasnie do pizzy termoobieg , poza tym moj piekarnik ma specjalny program do pieczenia pizzy i tam tez jest pieczone na termoobiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Lutego 2015 ale co robi funkcja pizza w kuchence bo mam kuchenkę 10 lat z tą funkcją i jeszcze jej wykorzystałem tz podpieka spód itp Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Lutego 2015 mam kuchenkę 10 lat z tą funkcją i jeszcze jej wykorzystałem Kuchenki czy funkcji ???? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.