beatag Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lutego 2015 Jak w temacie -chciałabym przygotować coś smacznego,innego ...Moi goście będą się delektować moim chlebkiem i wędlinką ,ale chciałabym przygotować coś na gorąco [własnie co??]Co roku robie na zmianę flaczki lub zupę z serków topionych z kulkami mięsnymi i groszkiem ptysiowym.,jakiś bigosik ,a z dostawek oklepana sałatka " gyros" , tradycyjna do bólu jarzynowa ,śledzie, galareta.itp.W tym roku będę miała nowego gościa dlatego chciałabym czymś zabłysnąć i tu liczę na Wasze wsparcie i pomysły. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lutego 2015 A nie boisz się o kompleksy "nowego" ? Myślisz o przystawce, czy głównym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lutego 2015 W tym roku będę miała nowego gościa .. A skąd ''gościu'' ...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Lutego 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Lutego 2015 a moja Beatka ma imieniny we wrześniu Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Lutego 2015 Ja mam 08 marca .Muszę na powoli prześledzić zapiski Paweljacka -może coś znajdę ciekawego chodzi mi bardziej o jakieś inne danie główne ,chociaż chciałabym podać jakieś inne cudowne sałatki ,czy przekąski...Nowym gościem będzie kobieta ,ale generalnie przed wszystkimi chciałabym nie tyle może zabłysnąć ,co coś zmienić w tym standartowym menu. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Lutego 2015 A co jest w Twoim standardowym menu? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Lutego 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10482-przek%C4%85ski-czyli-imprezowe-ma%C5%82e-co-nieco/Przy tym flaczki i zupa z serków topionych na pewno wysiadają https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=339791 albo tokany zrób ale musisz w poniedziałek zacząć marynować https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=378187 sałatka kalafiorowo - brokułowa jest fajna jak nie robiłaś Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Lutego 2015 Beatko u nas na Dolnym śląsku przed wojną najbardziej spektakularną potrawą było Schlesisches Himmelreich czyli w wolnym tłumaczeniu Śląskie niebo w gębie... Dzisiaj potrawa praktycznie nieosiągalna bo wymaga wędzonki np schabu wędzonego a tego nigdzie nie kupisz trzeba więc samemu zobić. Podobnie zresztą jak Kassler też w Polsce nie do dostania. Może spróbujesz... Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Lutego 2015 Electry tort kanapkowy jest super. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lutego 2015 Smacznie ugotuj, podaj i zaskoczysz.A jak zaczniesz wydziwiać, to ........ Ktoś kiedyś powiedział, że najprostsze jest najlepsze. Nie wydziwiaj i będzie ok. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lutego 2015 No a carpaccio z sałatką Waldorf i gorgonzolą na wstępie powalasz gości tak, że dech im zapiera. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Lutego 2015 Łał...nie mam takich zdolności jak Małgoś... i wiem,ze najprostsze jest najlepsze jak mówi Gonzo [mój mąż ilekroć znajduje się w resteuracji zapodaje sztukę mięsa ziemniaki i zestaw surówek -ja zawsze kombinuje i nie zawsze dobrze na tym wychodzę],tylko ,że my chyba za dużo w d...ach mamy i wszystko wydaje się takie pospolite .Moze pomyślę o tym carpaccio.Mam też zapakowaną próżniowo polędwicę a;la parmeńską -może by tak podobnie zrobićjak to carpaccio?Sałatka brokułowo-kalafiorowa -też spoko te tokany ...-muszę doczytać. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) .nie mam takich zdolności jak Małgoś...Beatko... nie są to rzeczy trudne-uwierz mi .Każdy ,kto ma chociaż krztynkę cierpliwości da radę .Jako inspirację polecam taką stronkę:http://bronislawa70.blox.pl/html Edytowane 28 Lutego 2015 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Lutego 2015 No , no , no ! kuchnia Broni dech mi zaparła -lektura na całą niedzielę ,do tego już zgłupiałam -tyle tam fajnych różności,tyle ,ze ja właśnie tej cierpliwości nie mam...,ale teraz to napewno coś innego wymyślę tylko prześledzę tą stronkę Broni. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Lutego 2015 Co roku robię imprezę, rocznicę ślubu rodziców, ostatnia chyba 63 (już się mylę). Goście to głównie 80 +, a jedzonko ...oczywiście wędliny, ryby, sery ...własnego wędzenia, a danie główne ... jakiś "dziwny" grill, peka, czyli kociołek zasypywany żarem )mięso, ośmiornica, kurczak...), peć, czyli smażony schab nad ogniem w warzywach we własnym sosie z dodatkami różnymi. -to "winowajcy" Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Lutego 2015 Rodzice widzę uśmiechnięci i zadowoleni! Pólmisek -same pychoty o grlu nie wspomnę...Mój mąż ma imieniny w lipcu ,więc wtedy robię grila i mam trochę fajnych potraw z niego,ale teraz trochę za zimno.Pólmisek swoich wędlinek i ja będe miała- szyneczka,polędwica,boczek,baleronik ,kiełbaska szlachty robiona w kątnicach kiełbaska szynkowa.Do tego zrobię moze jeszcze pasztecik np. z przepisu Halusi .Mam tak jak wcześniej pisałam polędwicę a'la parmeńską zapakowaną próżniowo [od grudnia czeka w dolnej szufladzie lodówki] i tu z niej ,czy z jej udziałem chciałabym coś wymyśleć.To carpaccio mnie nurtuje ,choć nie do końca wiem jak podejdą do niego goście ,ale z sałatką Waldorf...myślę ,ze danie może być hitem -ja znalazłam przepis na ta sałatkę taki-jabłka w kostkę +seler -w drobne wiórki,zapałki +orzechy włoskie + rodzynki + opcjonalnie winogron ,ananas + majonez-sałatka podawana jest na liściach sałaty.Z innymi sałatkami i przekaskami sobie poradzę -zostaje danie główne... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Marca 2015 Małgoś "Kuchnia Broni" to nie tylko imprezy , to sniadania , obiady , kolacje , podwieczorki , powiem WOW , dzięki za link Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Marca 2015 ....kuchnię naprawdę śląską może...? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Marca 2015 To carpaccio mnie nurtuje ,choć nie do końca wiem jak podejdą do niego goście ,ale z sałatką Waldorf...myślę ,ze danie może być hitem -ja znalazłam przepis na ta sałatkę taki-jabłka w kostkę +seler -w drobne wiórki,zapałki +orzechy włoskie + rodzynki + opcjonalnie winogron ,ananas + majonez-sałatka podawana jest na liściach sałaty.Sałatka Waldorf to jabłko, seler naciowy i orzechy włoskie + majonez i jeśli sama to na sałacie. Reszta to ewentualne dodatki. A jeśli ma być carpaccio, to surowe mięso. Tę dojrzewającą daj gościom na półmisku wędlin. Carpaccio jest z wołowiny, więc ja kupuję kawałek ligawy, owijam ciasno folią spożywczą i do zamrażalnika ( to sposób zaczerpnięty od szefów kuchni). Później bardzo łatwo można ukroić cienkie plasterki. Trzeba wyjąć wołowinę z pół godziny przed krojeniem a plasterki wystarczy lekko rozgnieść nożem, reszta wolu trafia z powrotem do zamrażalnika. Jak są jakieś niejasności to pytaj, przy tokanach trochę wcześniej trzeba się narobić, zwłaszcza przy sosie ale warto. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Marca 2015 NIe wiem ilu bedziesz miala gosci ,ale moj tort kanapkowy sprawdza siedoskonale jako przystawka ,jesli gosci nie jest duzo mozna zrobic w postacji porcji jednoosobowych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWAR3 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Marca 2015 Witaj Beatko ja też lubię na imprezie podawać nowe dania to takie miłe moi przyjaciele wiedzą że na pewno będzie coś nowego. Ostatnio podałam karkówkę krojoną w plastry przesmażoną na suchej patelni a następnie przełożona do naczynia żaroodpornego dopiero teraz solimy i pieprzymy na to pokrojone w paseczki suszonych pomidorach w zalewie z oleju pokrojone w paseczki suszonymi śliwki i suszone morele podpiekamy w piekarniku pod przykryciem ok. 15 min. potem zalewamy 1 l soku pomidorowego i w całość pieczemy 1 godzę. Naprawdę robi wrażenie i nie wymaga dużo pracy samo się robi a jest pyszne.Życzę powodzenia Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Elektra -zapodaj mi nr stronki do tego torta .U mnie goście to skromne grono rodzinne -w sumie 10 osób -wszyscy entuzjaści kuchni tradycyjnej .Paweljack-właśnie na Twoich fotkach widziałam seler naciowy ,a na jakiejś stronce wyczytałam w składzie seler korzeniowy pocięty na zapałki.Na tą dziczyznę chyba się nie rzucę ,bo do imienin nie będę w Makro na zakupach ,i trochę się boję ,że mi nie wyjdzie jak trzeba ...Kiedyś robiłam ryż dziki z mięsem wołowo wieprzowym pokrojonym po żyletce+przyprawa Gyros.Do tego mieszałam jakieś warzywa duszone [chyba była kapusta włoska i dalej nie wiem...] Nie mogę znaleźć tego przepisu ,ale moze coś zainprowizuję,bo danie było dobre tak na ciepło.Moze ktoś z Was robił coś podobnego? Edytowane 1 Marca 2015 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Marca 2015 @beatag, tu masz moj tort kanapkowy z pelnym opisemhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=325518 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Marca 2015 Dzięki ,ale co mam zrobić z tymi krewetkami po obraniu?-[chociaż ja chyba kupię obrane bo trochę mnie obrzydza to obieranie]Ewa -podaj jakieś przybliżone proporcje tych składników-rozumiem,ze pomidory ,śliwki i morele kroimy na paseczki ,wykładamy na opieczone wstępnie plastry karkówki,podpiekamy to 15 min i zalewamy sokiem pomidorowym[mam swój przecier] i pieczemy to 1godz .W jakiej temp.i z czym to podajesz? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11193-jakimi-potrawami-zaskoczy%C4%87-go%C5%9Bci-na-imieninach/#findComment-408337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.