osid Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 17 Września 2015 jak skończysz na 68-69 będzie dobrze uwierz na słowo ... tylko daj jej "odpocząć" z 15-20 minut i dopiero wtedy schładzaj ... nie dociskaj i nie luzuj szynkowara - otwórz dopiero po nocy w lodówcewierzę na słowo tylko że ja miałem robić w samj osłonce temokurczliwej, ale zastosuję siedo rad.Walcz ile wlezie i nie poddawaj sięNigdy się nie poddam, to MÓJ syn przecież ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 17 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 17 Września 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 17 Września 2015 tylko że ja miałem robić w samj osłonce temokurczliwej, ale zastosuję siedo rad. A jak robię w termokurczu to dla nadania ładnego owalnego kształtu dociskam po parzeniu jak sobie trochę poleżą, ale są jeszcze ciepłe płytą z granitu. I takie przyciśnięte jak już ostygną to wkładam do chłodni i płyty nie ściągam aż na drugi dzień. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=425460 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 17 Września 2015 Docisk zmienia stan rzeczy ... jak docisnie będzie ok i w termokurczliwej Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 17 Września 2015 moja św. pamięci ciocia robiła tak z golonkami, gotowała je długo, aż dało się wyciągnąć kość, potem szybko pomiędzy dwie deski do krojenia,okręcała dość mocno sznurkiem i do lodówki do rana, a potem kroiło się plasterki na kanapeczki, to jak ktoś nie ma praski albo płyty granitowej ja sam czasami, zamiast sznurka, używam krążków od hantli bo mam pod ręką , 1.25kg. 2,5kg. dziękuję wam wszystkim za porady, jutro po pracy postaram się skręcić mieloneczkę, no i dam znać jak wyszło,dobrej i spokojnej nocy życzę wam wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 17 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 17 Września 2015 Czekam na wiesci , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 18 Września 2015 moja św. pamięci ciocia robiła tak z golonkami, gotowała je długo, aż dało się wyciągnąć kość, potem szybko pomiędzy dwie deski do krojenia,okręcała dość mocno sznurkiem i do lodówki do rana, a potem kroiło się plasterki na kanapeczki, to jak ktoś nie ma praski albo płyty granitowej ja sam czasami, zamiast sznurka, używam krążków od hantli bo mam pod ręką , 1.25kg. 2,5kg. dziękuję wam wszystkim za porady, jutro po pracy postaram się skręcić mieloneczkę, no i dam znać jak wyszło,dobrej i spokojnej nocy życzę wam wszystkim.Przecież z tego wyszedł by placek ziemniaczany - coś musiałeś nie do końca podpatrzyć Jak z golonki możesz wyciągnąć kość to ona jest jak masło, tego nie da się ścisnąć między deskami i jeszcze związać Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 18 Września 2015 Przecież z tego wyszedł by placek ziemniaczany - coś musiałeś nie do końca podpatrzyć Jak z golonki możesz wyciągnąć kość to ona jest jak masło, tego nie da się ścisnąć między deskami i jeszcze związaćPiksiakmasz rację, całego procesu nie widziałem, albo nie pamiętam, bo cioteczka odeszła baardzo dawno i ja miałem wtedy z 8-10 lat, faktycznie źle to opisałem, moja wina, przepraszam ale deski i sznurek pamiętam dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 19 Września 2015 Czekam na wiesci , pozdrawiamMieloneczka dla mnie i dla LP pyszota, tak doprawiona jest dobra dla nas na słoność, i reszta przypraw nie dominuje, ale młody popatrzył, powąchał i stwierdził (jak zwykle), że spróbuje później (czyt.nigdy) ehh... tak jak pisałem, ręce opadają !! no nic, może mu kiedyś przejdzie,serdecznie dziękuję wam za dobre rady, mielonka nareszcie wyszła tak jak bym tego chciał, jest wilgotna, miękka, ale przy krojeniu nie rozpada się,finalnie robiłem w poliamidku, bo nie zerknąłem że mi się osłonka skończyła więc na szybo kupiłem co było dostępne, nie dysponuję żadną prasą, ani szynkowarem, jako obciążenie posłużył pojemnik plastikowy z wodą oraz słoik 900ml z wodą, dalej studzenie w lodówce, wg. sposobu śp. cioci Zochy (świetna babka była), między deseczkami ściśniętymi sznurkiem, jak na foto poniżej.i przekrójspokojnej nocy wam wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 19 Września 2015 No wiązanie deseczek to musisz poćwiczyć ale gratulacje jak wyrób smakuje Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 20 Września 2015 Wyglada barrrrdzo smakowicie ,nie ma galaretki , prasowanie też udane , Młodemu może pod warzywami na kanapce przejdzie kto wie , smacznego i pogodnej niedzieli , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Kochani wczoraj zrobiłam mielonkę z udźca indyka ( mielonka z kawałkami 1x1 ) w szynkowarze , temperatura mierzona w wyrobie 72st, szynkowar wyjęty z wody , ostudzony i na noc do lodówki . Wyjmuję teraz i jakieś twarde to jak podeszwa :-( proszę poradźcie co nie tak i jak uratować , dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 ( proszę poradźcie co nie tak i jak uratować , dziękuję z góry Zmiel i będziesz miała smarówkę. .A na drugi raz polecam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355400 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 dzięki Arkadiuszu ale ja tak zrobiłam jak podaje Twój przepis tylko że zapakowałam do woreczka do szynkowaru i jest strasznie twarda :-( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) dzięki Arkadiuszu ale ja tak zrobiłam jak podaje Twój przepis tylko że zapakowałam do woreczka do szynkowaru i jest strasznie twarda :-( A wodę i mąkę dodałaś jak w przepisie.? Edytowane 20 Sierpnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 tak.dokładnie robię wg Twoich wskazówek od dawna , tylko teraz w szynkowarze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) tylko teraz w szynkowarze To prawdopodobnie mocne prasowanie jej zaszkodziło bo innego wytłumaczenia nie widzę.Jak ja robię w osłonce termokurczliwej i dociskam dla nadania kształtu są miękkie tylko, że ja parzę do 68 C w środku i to też może mieć znaczenie. Edytowane 20 Sierpnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 dziękuję Ci za wyjasnienia i pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip filipon Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 moj trzeci wyrob Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 25 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 25 Września 2016 dzisiaj nastapi próba zrobienia czegoś mięsnego na podstawie przepisu na salceson :-) mam pół glowy , dwie golonki - już zapeklowane , kawał skórki wieprzowej i 5 sztuk uszu - będzie się działo :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-518748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 25 Września 2016 Całkiem dobry skład na salceson .Może trochę za dużo tych uszu, ale z jedno można dodać w całości a z reszt zdjąć skórę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-518760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 25 Września 2016 mam pół glowy , dwie golonki - już zapeklowane , kawał skórki wieprzowej i 5 sztuk uszu Ja robię podobnie.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=402574Wg mnie, ucho ważna rzecz w salcesonie. Powodzenia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-518784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) Wg mnie, ucho ważna rzecz w salcesonie. No ważna, ale nie z przesadą .Wszystko zależy ile się tego salcesonu robi.Moim zdaniem a ok 4 kg wsadu jedno góra dwa w całości wystarczą.Z reszty ściągnął bym tylko skórę.Ja jak dodaję ucho to go nie kroję tylko całe wkładam na końcu jak już wsad jest w osłonce. Edytowane 25 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-518787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 25 Września 2016 Ja lubię dużo uszek W paski kroję bo jak się uczyłem to gdzieś pisało na forum o krojeniu w paski, chyba, albo i w 16-tce pisało i tak mi już zostało, ale jak nie zapomnę to następną razą dam całe. Moją ilość uszu to daję tak na 5-6 kg wsadu +/- Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-518789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.