Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak skończysz na 68-69 będzie dobrze uwierz na słowo ... tylko daj jej "odpocząć" z 15-20 minut i dopiero wtedy schładzaj ... nie dociskaj i nie luzuj szynkowara - otwórz dopiero po nocy w lodówce

wierzę na słowo ;) tylko że ja miałem robić w samj osłonce temokurczliwej, ale zastosuję siedo rad.

Walcz ile wlezie i nie poddawaj się

Nigdy się nie poddam, to MÓJ syn przecież  :) !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445202
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 172
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

 tylko że ja miałem robić w samj osłonce temokurczliwej, ale zastosuję siedo rad.

 

A jak robię w termokurczu to dla nadania ładnego owalnego kształtu dociskam po parzeniu jak sobie trochę poleżą, ale są jeszcze ciepłe płytą z granitu. I takie przyciśnięte jak już ostygną to wkładam do chłodni i płyty nie ściągam aż na drugi dzień.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=425460

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445222
Udostępnij na innych stronach

Docisk zmienia stan rzeczy ... jak docisnie będzie ok i w termokurczliwej ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445246
Udostępnij na innych stronach

moja św. pamięci ciocia robiła tak z golonkami,  gotowała je długo, aż dało się wyciągnąć kość, potem szybko pomiędzy dwie deski do krojenia,

okręcała dość mocno sznurkiem i do lodówki do rana, a potem kroiło się plasterki na kanapeczki, to jak ktoś nie ma praski albo płyty granitowej ;)

ja sam czasami, zamiast sznurka, używam krążków od hantli bo mam pod ręką , 1.25kg. 2,5kg. ;)

dziękuję wam wszystkim za porady, jutro po pracy postaram się skręcić mieloneczkę, no i dam znać jak wyszło,

dobrej i spokojnej nocy życzę wam wszystkim.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445288
Udostępnij na innych stronach

moja św. pamięci ciocia robiła tak z golonkami,  gotowała je długo, aż dało się wyciągnąć kość, potem szybko pomiędzy dwie deski do krojenia,

okręcała dość mocno sznurkiem i do lodówki do rana, a potem kroiło się plasterki na kanapeczki, to jak ktoś nie ma praski albo płyty granitowej ;)

ja sam czasami, zamiast sznurka, używam krążków od hantli bo mam pod ręką , 1.25kg. 2,5kg. ;)

dziękuję wam wszystkim za porady, jutro po pracy postaram się skręcić mieloneczkę, no i dam znać jak wyszło,

dobrej i spokojnej nocy życzę wam wszystkim.

Przecież z tego wyszedł by placek ziemniaczany - coś musiałeś nie do końca podpatrzyć :( Jak z golonki możesz wyciągnąć kość to ona jest jak masło, tego nie da się ścisnąć między deskami i jeszcze związać :(

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445323
Udostępnij na innych stronach

Przecież z tego wyszedł by placek ziemniaczany - coś musiałeś nie do końca podpatrzyć Jak z golonki możesz wyciągnąć kość to ona jest jak masło, tego nie da się ścisnąć między deskami i jeszcze związać

Piksiak

masz rację, całego procesu nie widziałem, albo nie pamiętam, bo cioteczka odeszła baardzo dawno i ja miałem wtedy z 8-10 lat, faktycznie źle to opisałem, moja wina, przepraszam :)

ale deski i sznurek pamiętam dobrze ;):tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445359
Udostępnij na innych stronach

Czekam na wiesci , pozdrawiam

Mieloneczka dla mnie i dla LP pyszota, tak doprawiona jest dobra dla nas na słoność, i reszta przypraw nie dominuje, ale młody popatrzył, powąchał i stwierdził (jak zwykle), że spróbuje później (czyt.nigdy) :cry::facepalm:  ehh... tak jak pisałem, ręce opadają !! no nic, może mu kiedyś przejdzie,

serdecznie dziękuję wam za dobre rady, mielonka nareszcie wyszła tak jak bym tego chciał, jest wilgotna, miękka, ale przy krojeniu nie rozpada się,

finalnie robiłem w poliamidku, bo nie zerknąłem że mi się osłonka skończyła :facepalm: więc na szybo kupiłem co było dostępne, nie dysponuję żadną prasą, ani szynkowarem, jako obciążenie posłużył pojemnik plastikowy z wodą oraz słoik 900ml z wodą, dalej studzenie w lodówce, wg. sposobu śp. cioci Zochy (świetna babka była), między deseczkami ściśniętymi sznurkiem, jak na foto poniżej.

post-54427-0-16758300-1442694554_thumb.jpg

i przekrój

post-54427-0-06921700-1442694624_thumb.jpg

spokojnej nocy wam wszystkim :)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445588
Udostępnij na innych stronach

No wiązanie deseczek to musisz poćwiczyć ale gratulacje jak wyrób smakuje ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445603
Udostępnij na innych stronach

Wyglada barrrrdzo smakowicie ,nie ma galaretki , prasowanie też udane , Młodemu może pod warzywami na kanapce przejdzie kto wie :) , smacznego i pogodnej niedzieli , pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-445622
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Kochani wczoraj zrobiłam mielonkę z udźca indyka ( mielonka z kawałkami 1x1 ) w szynkowarze , temperatura mierzona w wyrobie 72st, szynkowar wyjęty z wody , ostudzony i na noc do lodówki . Wyjmuję teraz i jakieś twarde to jak podeszwa :-( proszę poradźcie co nie tak i jak uratować , dziękuję z góry 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511107
Udostępnij na innych stronach

 

 

( proszę poradźcie co nie tak i jak uratować , dziękuję z góry 

 

Zmiel i będziesz miała smarówkę. :D .A na drugi raz polecam.

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355400

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511113
Udostępnij na innych stronach

dzięki Arkadiuszu ale ja tak zrobiłam jak podaje Twój przepis tylko że zapakowałam do woreczka do szynkowaru i jest strasznie twarda :-( 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511123
Udostępnij na innych stronach

dzięki Arkadiuszu ale ja tak zrobiłam jak podaje Twój przepis tylko że zapakowałam do woreczka do szynkowaru i jest strasznie twarda :-(

 

A wodę i mąkę dodałaś jak w przepisie.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511124
Udostępnij na innych stronach

tylko teraz w szynkowarze 

 

To prawdopodobnie mocne prasowanie jej zaszkodziło bo innego wytłumaczenia nie widzę.Jak ja robię w osłonce termokurczliwej i dociskam dla nadania kształtu są miękkie tylko, że ja parzę do 68 C w środku i to też może mieć znaczenie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-511133
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

dzisiaj nastapi próba zrobienia czegoś mięsnego na podstawie przepisu na salceson :-) mam pół glowy , dwie golonki - już zapeklowane , kawał skórki wieprzowej i 5 sztuk uszu - będzie się działo :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-518748
Udostępnij na innych stronach

Całkiem dobry skład na salceson  :thumbsup:.Może trochę za dużo tych uszu, ale z jedno można dodać w całości a z reszt zdjąć skórę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-518760
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam pół glowy , dwie golonki - już zapeklowane , kawał skórki wieprzowej i 5 sztuk uszu

Ja robię podobnie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=402574

Wg mnie, ucho ważna rzecz w salcesonie. Powodzenia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-518784
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie, ucho ważna rzecz w salcesonie.

 

No ważna, ale nie z przesadą :) .Wszystko zależy ile się tego salcesonu robi.Moim zdaniem a ok 4 kg wsadu jedno góra dwa w całości wystarczą.Z reszty ściągnął bym tylko skórę.Ja jak dodaję ucho to go nie kroję tylko całe wkładam na końcu jak już wsad jest w osłonce.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-518787
Udostępnij na innych stronach

Ja lubię dużo uszek :D W paski kroję bo jak się uczyłem to gdzieś pisało na forum o krojeniu w paski, chyba, albo i w 16-tce pisało i tak mi już zostało, ale jak nie zapomnę to następną razą dam całe. Moją ilość uszu to daję tak na 5-6 kg wsadu +/- :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/4/#findComment-518789
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.