Kamil_1 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Rocker, Zlikwiduj kanał, a palenisko zrób pod komorąKomora niska, ale jak widzę łatwo można ją podwyższyć - trzeba domurować kilka warstwKomorę wyłóż deskamiDaj deflektor Przeróbki nie będą skomplikowane i kosztowne... Nie upieraj się, ale posłuchaj... Będziesz zadowolony... iii... przyznasz rację Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-548854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) 2 lata temu chciałem takową robić. Ktoś mi doradził, że lepiej oddalić palenisko. Decyzji nie żałuję. jako że to ja jestem głównym zadymiaczem to w momencie zrobienia przeze mnie drugiej wędzarni ta u rodziców będzie służyła jako grill z blatem obok Jak będzie czas to postaram się zastosować do waszych rad (niestety praca w serwisie powoduje że nawet majówka jest pracująca).Deflektor zastosowałem po 2 czy 3 wędzeniu już. Jest regulowany na nóżkachRoger - czemu kanał do bani? co źle zrobiłem? Od siebie dodam, że wędliny nie były ani razu kwaśne, są bez nacieków i już w chwili obecnej nie są okopcone. Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez rocker Cytuj veni vidi vino Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-548858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 2 lata temu chciałem takową robić. Ktoś mi doradził, że lepiej oddalić palenisko. Decyzji nie żałuję. To dokładnie jak w tym starym Opolskim przeboju Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-548861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Od siebie dodam, że wędliny nie były ani razu kwaśne, są bez nacieków i już w chwili obecnej nie są okopcone. Rocker wrzucić przy okazji fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-548863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Taaa Tapniete z Tapatalk Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-548866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) chętnie się pochwalę, z ostatniego (przed świątecznego) wędzenia. Akurat nie zrobiłem foty po wyjęciu z wędzarni ale jakieś resztki się ostały to dziś wrzucę. p.s. dobrze że nie wstawiłem zdjęć w lepszej jakości bo wtedy to dopiero by mi się oberwało Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez rocker Cytuj veni vidi vino Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-548872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Ja jako początkujący mimo wszystko zadymiacz i osoba głównie czytająca to forum mogę zapytać od siebie czemu ma służyć szamot w palenisku ? Rozumiem że też ci tak ktoś doradził. Pomijając to dlaczego słuchasz kogoś zamiast zawierzyć osobom z forum, bo chyba wszyscy tutaj zgadzają się co do szamotu w palenisku;), to do czego według Ciebie jest on w palenisku potrzebny? Co daje? Jaka jest korzyść z jego stosowania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-548928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Z tym szamotem w paleniskach to ogólnie panuje taki stereotyp . Jak jest ogień to musi być szamot - bo : u babci w piecu tak było i u wuja na wsi w kaflowym , i u cioci Jadzi w kozie itd itd. No i tak to idzie. O tym , że jest to złe w wędzeniu ludzie dowiadują się dopiero po tym , jak usmolą swoje wędzonki i zaczynają szukać pomocy i przypadkiem trafiają na To forum. ( no są też i tacy , którzy trafiają na forum wcześniej a i tak ładują szamot , bo : są "mądrzejsi" ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-549198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 A, co tam! Jego sprawa, jego zabawa. Przez żołądek po mądrość - czy, jakoś tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-549228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Maja 2017 rocker, wielkie brawo. Brawo za upór w dążeniu do celu i nie uleganie chwilowym modom. Kawał dobrej i solidnej roboty.Możesz teraz się cieszyć zdrowymi, pięknymi wyrobami z pięknie wykonanej wędzarni.Pozdrawiam! Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-550804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Maja 2017 Zastanawiacie się dlaczego początkujący z uporem maniaka ładują szamot do paleniska ,jestem jednym z tych raczkujący. Nigdy nie budowałem wędzarni ani nie wędziłem, dla mnie zawsze ogień=szamot jest to już zakodowane gdzieś w głowie.i trzeba było spędzić naprawdę wiele godzin na tym forum żeby zmienić zdanie.Myślę że głównym powodem szamotu w palenisku jest osłonięcie klinkieru z obawy przed jego popękaniem ,bardzo mało o tym piszecie a szkoda.W czerwcu zaczynam budowę wędzarni i na pewno nie będzie w niej szamotuPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-550987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Maja 2017 Zastanawiacie się dlaczego początkujący z uporem maniaka ładują szamot do paleniska - Mamo, dlaczego ucinasz górę i dół mięsa na pieczeń? – zapytała raz córka.- Bo tak robiła babcia - odparła mama.- Babciu, czemu tak robiłaś? - drąży dalej dziewczę.- Bo tak nauczyła mnie moja mama.A prababcia, zapytana o powód obcinania mięsa na pieczeń, przypomniała sobie:- A, bo miałam taką małą brytfannę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-550989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 31 Maja 2017 Irek nie zawsze ludzie stawiaja wedzarnie z klinkieru. Czasami z cegly rozbiorkowej czy cos a'la to i dalej wykladaja szamotem. Tak jak mowisz, gdzies jest zakodowane, ze ogien = szamot. Tylko ze w wedzenie polega na tym, zeby spalac drzewo w jak NAJNIŻSZEJ temperaturze a szamot tutaj nie pomga. Jest o tym napisane na forum w wielu miejscach i jak czytasz o tym, ze ktos po raz kolejny uzywa szamotu a do tego przekonuje ze czytal forum no to sie odechciewa. Teraz tak, sa tacy ktorzy założą temat i tam dadza sie przekonac i zmieniaja koncepcje a sa tacy, co beda stali przy swoim i beda chcieli przekonac ze maja racje. Niektorzy tutaj zjedli zęby na wedzeniu i techologiach wedzenia i naprawde nikt nikomu tutaj na zlosc nie chce zrobic a tylko pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-553296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker Opublikowano 4 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Października 2017 ahhh czytam ten mój temat i najchętniej bym poprosił moderatorów o jego usunięcie.Wiem, ile błędów zrobiłem, nie wszystko doczytałem przed budową (naprawdę z tym szamotem nie wiedziałem).Jednakże, wędząc do koloru nie mam problemu z utrzymaniem temperatury w granicach 40-60 stopni (nie skacze mi tak, a po prostu w tym zakresie spokojnie wędzę). Nauczyłem się już procesu (po paru próbach z róznym wynikiem).Nie mam porównania co ile dokładacie do swoich zadymiaczy nowe drewno, u mnie muszę to robić co ok 2-4 godz, zależnie od temp i wielkości klocków (jednakże ze względu na drzwiczki z kafloka nie mogą być za duże). Przy następnym wędzeniu zamieszczę zdjęcia Cytuj veni vidi vino Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11216-w%C4%99dzarnia-rockerea-projekt-do-zatwierdzenia/page/2/#findComment-569793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.