Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chlebki wyglądają świetnie :thumbsup:

 

Co do wypieków to hmmm... jak będziesz robił ciasto z masą kajmakową to daj wcześniej znać - zamówię po nie kuriera :D:thumbsup:

 

Jako wisienka na torcie całkiem sympatyczny kawowy torcik bezowy ;)

Wygląda :thumbsup: w smaku zapewne jeszcze lepszy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-418874
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzisiaj  na początek dnia proponuję chlebek pszenny na zakwasie żytnim. Ten "eksperyment" różni się tym, że powstał bezpośrednio na zakwasie a nie zaczynie. Efekt dla mnie zadowalający. Zarówno wyrośnięcie, kolor, sprężystość i wilgotność wg mnie ok. Co do smaku... hmmm jako że chory to wszystko jest bez smaku, ale obstawiam za mało soli  :hmm: bo dałem "szczyptę" zamiast odmierzyć...  :facepalm:

 

post-53531-0-86756200-1429248247_thumb.jpgpost-53531-0-01286800-1429248287_thumb.jpgpost-53531-0-36213900-1429248323_thumb.jpgpost-53531-0-38581700-1429248348_thumb.jpgpost-53531-0-17706700-1429248415_thumb.jpg

 

Alternatywą do porannej kawki niech będzie przygotowana przy okazji kolejna wariacja chałki ;)

Bazą jak zwykle było ciasto z przepisu "wujka" Zbója Madeja :D

Kolorki uzyskane dzięki kakao i jagodom... zamknięte w wieniec...

Smacznego  :rolleyes:

 

post-53531-0-42039600-1429248747_thumb.jpgpost-53531-0-54815900-1429248889_thumb.jpgpost-53531-0-23536900-1429249125_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420418
Udostępnij na innych stronach

 

 

i kolejna wariacja chałki

Dzięki Twojemu pomysłowi na chałkę w kształcie wieńca .. wpadłam na wyśmienity pomysł ;) też coś zrobię  ;) 

Chleba  Ci ''zazdraszczam''  :tongue: nie mogę się ''zebrać'' aby zrobić sama zakwas :(

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420660
Udostępnij na innych stronach

A "zazdraszczaj" sobie :D a zakwas sam się zrobi, połącz tylko wodę z mąką... :D

 

Chałka jest wdzięczna i już knuję nad kolejną odsłoną... :cool:  :facepalm:

 

"Wuja" jeszcze raz dzięki za przypomnienie o tym smakołyku. Prostym ale ponadczasowym... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420662
Udostępnij na innych stronach

 

 

A "zazdraszczaj" sobie :D a zakwas sam się zrobi, połącz tylko wodę z mąką... :D

Skoro to takie proste to podaj proporcje .. mąkę żytnią mam .. woda chyba też w kranie jest :tongue:;)

 

 

Chałka jest wdzięczna i już knuję nad kolejną odsłoną...

Będę pierwsza !!!!! bo zrobię dzisiaj :tongue::D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420664
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skoro to takie proste to podaj proporcje .. mąkę żytnią mam .. woda chyba też w kranie jest
 

 

Najprościej: 100g/100ml co dzień przez 4 dni :D 

Możesz zmniejszyć proporcje a po pewnym czasie sama będziesz regulować konsystencje by była gęsta ale lekko płynna, jak gęsta śmietana.


zaprosisz na świeże pieczywko? :)

Nie widzę problemu :) ale poczekaj jeszcze chwilunię na powtarzalność  :blush:  :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420667
Udostępnij na innych stronach

 

 

"Wuja" jeszcze raz dzięki za przypomnienie o tym smakołyku.

Niech Tobie i Twoim idzie na smacznego :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420668
Udostępnij na innych stronach

Podbudowany osiągniętym rezultatem lekkiej improwizacji, poszedłem drogą eksperymentu... :cool:

Na tapetę poszły 2 chlebki ;)

Jak to zawsze bywa korci mnie robić wszystko naj... I tak przy pierwszych swoich próbach chlebowych i niewielkiej wiedzy kupowałem na początku mąki pszenne i żytnie o jak najwyższym typie. Efekty podcinały skrzydła, przy czym głównie za sprawą niewiedzy. Należało cofnąć się do początku, również w stosunku do mąki...

Proporcje identyczne w obu przypadkach, różnią się jedynie zastosowaniem mąki tj. typ450 i typ650. Kolejnym porównaniem będzie na pewno typ450 i typ750... Po przerobieniu możliwych dla mnie do zdobycia mąk pszennych zacznę pracę od podstaw na mące żytniej...

 

Materiał:

200g zakwas żytni ( nie robiłem zaczynu!)

450g mąka

250ml woda

10g sól

 

Technologia:

Mieszanie ręczne, krótkie wyrabianie. Konsystencja jednolita luźna, dająca się formować w kulę, lekko kleista. Po ok. 1 godzinie i podwojeniu objętości lekkie odgazowanie i osadzenie w "keksówce" delikatnie oprószonej mąką. Czas wyrastania: ok. 5 godzin. ( do podwojenia objętości.

 

Pieczenie:

Piekarnik elektryczny góra/dół

Przed wsadem spryskane ścianki boczne wodą;

Temperatura ok. 230C/10min, 180C/30min, następnie wyjęcie z foremek i ok. 180C/20min.

Efekt: Skórka chrupiąca, mocniej spieczona u góry ( foremka chroniła boki) , miąższ wyrośnięty, sprężyszty, bardzo delikatnie ale jednak wilgotny. Przy wcześniejszych testach było ok. 300g zakwasu i różnica wilgotności była bardzo duża.

Sól słabo wyczuwalna.

Stwierdzona powtarzalność wyrobu ;)

 

post-53531-0-04451900-1429421344_thumb.jpgpost-53531-0-18718300-1429421372_thumb.jpg

Edytowane przez withereggie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420856
Udostępnij na innych stronach

Ta różnica w wilgotności to na korzyść którego wypieku?

Muszę spróbować tej twojej metody [czyli bez zaczynu]tylko muszę sobie dorobić trochę zakwasu[ja zawsze mam w słoiczku jakieś 100ml]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420980
Udostępnij na innych stronach

Więcej zakwasu to wyszedł bardziej wilgotny. W pierwszej wersji było ok. 300g, ostatnio było 200g... Myślę, że ok. 250g byłoby dla mnie ok. Ale domownicy twierdzą, że te 200g jest w sam raz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420984
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Na dzisiejsze śniadanko kilka grahamek :)

Przepis ogólnie dostępny ;)

250g mąki pszennej

200g mąki typu graham

25g drożdży świeżych

50g roztopionego masła

6-7g soli

35g miodu

Piekłem 9 minut w temp.200C.

 

post-53531-0-14991700-1430455606_thumb.jpgpost-53531-0-88844600-1430455641_thumb.jpg

 

Smacznego ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422623
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś woli chlebek na zakwasie to ciąg dalszy eksperymentów...

Pszenny i pszenno-żytni 50/50 ze słonecznikiem ;)

 

Jeszcze ciepły ale tak pachniało....  :facepalm:

 

post-53531-0-98968800-1430460802_thumb.jpgpost-53531-0-09303200-1430460840_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422633
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pszenny i pszenno-żytni 50/50 ze słonecznikiem ;)

 

 

Witaj

 

 

 Optycznie , ten po lewej mnie się bardziej podoba :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422634
Udostępnij na innych stronach

Grahamki jak spod sztancy takie okraglutkie :thumbsup: ,narobiles smaka tez musze upiec  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422712
Udostępnij na innych stronach

Do porannej kawki potrzeba coś słodkiego... Ale co jak się lubi różne rzeczy? ;)

Tak powstało połączenie trzech sprawdzanych wielokrotnie ciast by trochę urozmaicić :D

Istotne by miało masę budyniową  :D

 

Ciasto biszkoptowe, dolna warstwa to karmelizowane ziarna słonecznika zatopione w masie, górna to ta sama masa ze strzępkami galaretek.

Połączenie chrupkości dołu z lekkością góry to naprawdę fajna kombinacja. Improwizacja godna rozwinięcia...

 

 

post-53531-0-25986600-1430631589_thumb.jpgpost-53531-0-14374400-1430631620_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422905
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.