Kamil_1 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Chlebki wyglądają świetnie Co do wypieków to hmmm... jak będziesz robił ciasto z masą kajmakową to daj wcześniej znać - zamówię po nie kuriera Jako wisienka na torcie całkiem sympatyczny kawowy torcik bezowy Wygląda w smaku zapewne jeszcze lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-418874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Dzisiaj na początek dnia proponuję chlebek pszenny na zakwasie żytnim. Ten "eksperyment" różni się tym, że powstał bezpośrednio na zakwasie a nie zaczynie. Efekt dla mnie zadowalający. Zarówno wyrośnięcie, kolor, sprężystość i wilgotność wg mnie ok. Co do smaku... hmmm jako że chory to wszystko jest bez smaku, ale obstawiam za mało soli bo dałem "szczyptę" zamiast odmierzyć... Alternatywą do porannej kawki niech będzie przygotowana przy okazji kolejna wariacja chałki Bazą jak zwykle było ciasto z przepisu "wujka" Zbója Madeja Kolorki uzyskane dzięki kakao i jagodom... zamknięte w wieniec...Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 pijąc właśnie poranną kawkę w pracy z wielką chęcią chapnął bym kawałek tej Twojej chałki..... Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 i kolejna wariacja chałki Dzięki Twojemu pomysłowi na chałkę w kształcie wieńca .. wpadłam na wyśmienity pomysł też coś zrobię Chleba Ci ''zazdraszczam'' nie mogę się ''zebrać'' aby zrobić sama zakwas Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 A "zazdraszczaj" sobie a zakwas sam się zrobi, połącz tylko wodę z mąką... Chałka jest wdzięczna i już knuję nad kolejną odsłoną... "Wuja" jeszcze raz dzięki za przypomnienie o tym smakołyku. Prostym ale ponadczasowym... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 A "zazdraszczaj" sobie a zakwas sam się zrobi, połącz tylko wodę z mąką... Skoro to takie proste to podaj proporcje .. mąkę żytnią mam .. woda chyba też w kranie jest Chałka jest wdzięczna i już knuję nad kolejną odsłoną... Będę pierwsza !!!!! bo zrobię dzisiaj Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 zaprosisz na świeże pieczywko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Skoro to takie proste to podaj proporcje .. mąkę żytnią mam .. woda chyba też w kranie jest Najprościej: 100g/100ml co dzień przez 4 dni Możesz zmniejszyć proporcje a po pewnym czasie sama będziesz regulować konsystencje by była gęsta ale lekko płynna, jak gęsta śmietana.zaprosisz na świeże pieczywko? Nie widzę problemu ale poczekaj jeszcze chwilunię na powtarzalność Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 "Wuja" jeszcze raz dzięki za przypomnienie o tym smakołyku. Niech Tobie i Twoim idzie na smacznego :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Podbudowany osiągniętym rezultatem lekkiej improwizacji, poszedłem drogą eksperymentu... Na tapetę poszły 2 chlebki Jak to zawsze bywa korci mnie robić wszystko naj... I tak przy pierwszych swoich próbach chlebowych i niewielkiej wiedzy kupowałem na początku mąki pszenne i żytnie o jak najwyższym typie. Efekty podcinały skrzydła, przy czym głównie za sprawą niewiedzy. Należało cofnąć się do początku, również w stosunku do mąki...Proporcje identyczne w obu przypadkach, różnią się jedynie zastosowaniem mąki tj. typ450 i typ650. Kolejnym porównaniem będzie na pewno typ450 i typ750... Po przerobieniu możliwych dla mnie do zdobycia mąk pszennych zacznę pracę od podstaw na mące żytniej... Materiał:200g zakwas żytni ( nie robiłem zaczynu!)450g mąka250ml woda10g sól Technologia:Mieszanie ręczne, krótkie wyrabianie. Konsystencja jednolita luźna, dająca się formować w kulę, lekko kleista. Po ok. 1 godzinie i podwojeniu objętości lekkie odgazowanie i osadzenie w "keksówce" delikatnie oprószonej mąką. Czas wyrastania: ok. 5 godzin. ( do podwojenia objętości. Pieczenie:Piekarnik elektryczny góra/dółPrzed wsadem spryskane ścianki boczne wodą;Temperatura ok. 230C/10min, 180C/30min, następnie wyjęcie z foremek i ok. 180C/20min.Efekt: Skórka chrupiąca, mocniej spieczona u góry ( foremka chroniła boki) , miąższ wyrośnięty, sprężyszty, bardzo delikatnie ale jednak wilgotny. Przy wcześniejszych testach było ok. 300g zakwasu i różnica wilgotności była bardzo duża.Sól słabo wyczuwalna.Stwierdzona powtarzalność wyrobu Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Ta różnica w wilgotności to na korzyść którego wypieku? Muszę spróbować tej twojej metody [czyli bez zaczynu]tylko muszę sobie dorobić trochę zakwasu[ja zawsze mam w słoiczku jakieś 100ml] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Więcej zakwasu to wyszedł bardziej wilgotny. W pierwszej wersji było ok. 300g, ostatnio było 200g... Myślę, że ok. 250g byłoby dla mnie ok. Ale domownicy twierdzą, że te 200g jest w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-420984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Maja 2015 Na dzisiejsze śniadanko kilka grahamek Przepis ogólnie dostępny 250g mąki pszennej200g mąki typu graham25g drożdży świeżych50g roztopionego masła6-7g soli35g mioduPiekłem 9 minut w temp.200C. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Maja 2015 Dziekuje narobiles apatytu Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Maja 2015 Ależ proszę Cię bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Maja 2015 Jak ktoś woli chlebek na zakwasie to ciąg dalszy eksperymentów...Pszenny i pszenno-żytni 50/50 ze słonecznikiem Jeszcze ciepły ale tak pachniało.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 1 Maja 2015 Pszenny i pszenno-żytni 50/50 ze słonecznikiem Witaj Optycznie , ten po lewej mnie się bardziej podoba Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 1 Maja 2015 Smakowo również wolę ten z ziarnem Po lewej mieszany a po prawej pszenny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 1 Maja 2015 Śliczne te Twoje chlebki, a bułeczki totalny slinotok, gratulacje, pytanko gdzie nabyłeś mąkę graham? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 1 Maja 2015 Graham w selgrosie. Ale i w molochu dostaniesz... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 1 Maja 2015 Grahamki jak spod sztancy takie okraglutkie ,narobiles smaka tez musze upiec Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 1 Maja 2015 Jestem bez slow ze potrafisz robic takie smakolyki :clap: :clap: , a na buleczki z budyniem sie w krotce zalapie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Maja 2015 Do porannej kawki potrzeba coś słodkiego... Ale co jak się lubi różne rzeczy? Tak powstało połączenie trzech sprawdzanych wielokrotnie ciast by trochę urozmaicić Istotne by miało masę budyniową Ciasto biszkoptowe, dolna warstwa to karmelizowane ziarna słonecznika zatopione w masie, górna to ta sama masa ze strzępkami galaretek.Połączenie chrupkości dołu z lekkością góry to naprawdę fajna kombinacja. Improwizacja godna rozwinięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-422905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Maja 2015 Już czuję ten smak! ,ale muszę wykreślić wszystkie słodkie rzeczy ze swojego jadłospisu i wyprowadzić rower z garażu... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-423055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Maja 2015 Do porannej kawki potrzeba coś słodkiego... Reggie super ciasto. A ten wzór na cieście normalnie powala Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-mo%C5%BCe-mi-si%C4%99-upiecze/page/3/#findComment-423128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.