Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się. Nie trzeba wiele dodatków. Tylko ser lub sery i np. orzechy, albo oliwki albo co komu w duszy gra. Ciężkie jest dojrzewanie - to fakt. Ale potem jak się celebruje taki serek 3-6 miesięczny. A co to będzie jak uda mi się podojrzewać parmezan 12 miesięcy ???? miejmy nadzieję , że dożyję tej chwili hehehe

Wędzenie i robienie wędlin też mnie wciąga. Potem wiem co jem. I jeszcze jak smacznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-415470
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Właśnie przed chwilą rozmawiałam z gościem ze sklepu z parmezanem .Wybił mi z głowy robienie tego sera ,i ma racje.Twój naturalnie będzie a"la parmezan .-ja już zupełnie odpuszczam takie długo dojrzewające sery.Parmezan jest robiony wyłącznie z mleka ,którego krowy nie znają smaku kiszonki.

Mnie oprócz wędzenia kręci też wyrób win [których u nas nikt nie pije] piwa ,które piją moi panowie namiętnie jak zrobię  ,ostatnio nakręciłam się na przeróżne nalewki [z derenia ,dzikiej róży ,tarniny w różnych kombinacjach].Nawet pieczenia chleba jest wciągające...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-415473
Udostępnij na innych stronach

Masz rację ale grana padano dopuszcza mleko zimowe. Mój gospodarz kieszonką nie karmi. Buraki, siano itp. Mleko genialne. A sprzedawca będzie doradzał bo sprzedaż mu zmaleje. Ja będę jednak robił bo mega jestem ciekawy jak wyjdzie. Nalewki robię od lat. Mam mega sprawdzone sposoby i przepisy. Jak jesteś zainteresowana to na priv. Piwo robią moi sąsiedzi a wino kolega z pracy. Nie mam czasu na to wszystko bo jeszcze kręgosłup mi daje nieźle popalić mimo młodego wieku. A chleby też robię i gotuję. Żona piecze mega ciasta. A jak ja to mawiam-a dupa rośnie....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-415489
Udostępnij na innych stronach

Trafiłem na dość ciekawe opracowanie dla początkujących - szybko, sprawnie i na temat. Miłej lektury :

 

http://www.food-info.net/pl/dairy/cheese-production.htm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-415702
Udostępnij na innych stronach

Moi drodzy. Nie mam zdjęcia ale odpaliłem wczoraj 8 tygodniowego CAMEMBERTA. I powiem tak - było warto. Rozpływał się w buziaku. Piękny posmak białej pleśni i kremowa konsystencja środka. Dzisiaj może uda mi się fotki z bliska zrobić. Dla mnie bomba. Teraz pora na niebieską pleśń. Bo oprócz żółtych to pleśniaki są dla mnie najlepszejsze.

PLEŚNIAKI RZĄDZĄ :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416140
Udostępnij na innych stronach

U mnie camembet nie mial nigdy szansy tak dlugo dojrzewac,zawsze mi zzarli. Niewiem,moze powinnambyla zakopac 

 Wstaw koniecznie zdjecie, to moze i mnie zmobilizujesz na ponowne robienie go.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416154
Udostępnij na innych stronach

Ja dużo robię serów. Co tydzień praktycznie - taki nałóg. Więc jest szansa , że za szybko nie pójdą. A poza tym się uczę cierpliwości - bo do Cierpliwych nigdy nie należałem. Mam jeszcze brie 4 tygodniowego. Teraz spokojnie już w papierku dochodzi do siebie w lodóweczce. Za 3-4 tygodnie będzie konsumowany.

Ale sprawdza się ten sposób z linku powyżej. Jak się da sery do ciepłej dojrzewalni (z wilgotnością na poziomie 75-80%) to stają się bardziej miękkie i takie kremowe. A wystarczy na to kilka dni i potem można do lodówy wsadzić.

Wczoraj oscypiorki robiłem na święta a w następny czwartek wędzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416158
Udostępnij na innych stronach

Takie małe coś a tak cieszy...git......wiadomo, można w sklepie tanio kupić.... ale nie ten smak i nie ta satysfakcja....to mnie mobilizuje do dalszych eksperymentów....wędzę w następny czwartek, więc jak coś chcesz to wal jak w dym......


hhehehe idąc za własnym sukcesem odpaliłem tego Brie o którym wspominałem. W środku rozpływający się, mega kremowy. Ale niestety dla mnie za słony, Żona mówi , że nie. Ale dla mnie jest za słony i trzeba zmodyfikować przepis. Sól jest ok. Ale nie w większej ilości. Wtedy się robi niesmacznie. Więc jest sukces ale połowiczny. Nie mniej jednak konsystencja o niebo lepsza od Camemberta. Jest nad czym pracować....................................

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416383
Udostępnij na innych stronach

DESKA do serwowania serów PERSZINGA

 

Przepis jest prosty. Bierzemy kawałek dechy, trochę kleju, dwa uchwyty z CASTO, kilka magnesów neodymowych - i mamy deseczkę do serwowania. Obowiązkowo swoje serki na niej !!!!!

Jeszcze tylko nożyki jakieś trzeba zakupić. Bo wytłoczyć nie mam na czym. Ani wyciąć z arkusza blachy. A można by zrobić fajne z drewnianymi rękojeściami.

 

post-67697-0-88344300-1427751498_thumb.jpgpost-67697-0-97089700-1427751499_thumb.jpgpost-67697-0-03547300-1427751501_thumb.jpgpost-67697-0-04385500-1427751502_thumb.jpgpost-67697-0-92383700-1427751502_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417182
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Z tymi magnesami to powiem że świetny pomysł.... jednak czy podczas użytkowania np. na imprezie ubrudzony nóż od serów miękkich nie brudzi jakoś znacząco brzegu deski?

A czym zaimpregnowałeś deskę?? ja do mojej altany coś takiego mogę zrobić... będzie i funkcjonalność i ładny wygląd....  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417190
Udostępnij na innych stronach

Wszystko można wymyć. Magnesy też. Impregnowałem olejem słonecznikowym na gorąco.

Inne impregnaty nie wchodzą w rachubę bo to kontakt z żywnością.

Dzisiaj poszukam na allegro jakiś nożyków z drewnianymi rączkami co by pasowało.

Magnesy neodymowe ma jeden gość na allegro w bardzo szerokim zakresie kształtów i mocy.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417203
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ementaler z dnia 02.04.2015

 

8 litrów mleka - 946 g po tygodniowym dojrzewaniu w 12 stopniach.

Teraz idzie na 3-4 tygodnie w celu wykształcenia dziurcysi - 20-21 stopni.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

post-67697-0-74910900-1428502831_thumb.jpg

post-67697-0-91100800-1428502845_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418892
Udostępnij na innych stronach

A teraz zagadka : jak zrobić sernik z mleka słodkiego nie używając ani podpuszczki ani nie robiąc twarogu ????

Nie zrobiłem zdjęć bo za szybko został spałaszowany.

Następnym razem wkleję. Na teraz jest pytanie czy ktoś ma podobny przepis hehehehe

ZAZNACZAM - tego ciasta się nie piecze. Jedynie można zrobić biszkopt na spód albo dać biszkopciki ze sklepu. Na górę galaretka z owocami - coś ala sernik na zimno.

Ciekawy sposób obróbki mleka i uzyskania serka......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419732
Udostępnij na innych stronach

To  masz chyba ma mysli pasche.http://pl.wikipedia.org/wiki/Pascha_(potrawa)

 w przepisach chyba Kwasniewskiego wlasnie istnieje przepis na sernik niby na zimno, ale wg wszystkich rol robiebia paschy.

 Zgadlam?


 Zapomnialam dodac, ze wlasnie wg Kwasniewskiego, robi sie   z mleka i jaj, od razu, a pozniej sie odciska, a i bakalie ro nich sie daje

 Jesli trzeba podac dokladnie przepis, to musze poszperac, bo gdzies pomiedzy ksiazkami jest.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419739
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.