Perszing37 Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgadzam się. Nie trzeba wiele dodatków. Tylko ser lub sery i np. orzechy, albo oliwki albo co komu w duszy gra. Ciężkie jest dojrzewanie - to fakt. Ale potem jak się celebruje taki serek 3-6 miesięczny. A co to będzie jak uda mi się podojrzewać parmezan 12 miesięcy ???? miejmy nadzieję , że dożyję tej chwili heheheWędzenie i robienie wędlin też mnie wciąga. Potem wiem co jem. I jeszcze jak smacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-415470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 24 Marca 2015 Właśnie przed chwilą rozmawiałam z gościem ze sklepu z parmezanem .Wybił mi z głowy robienie tego sera ,i ma racje.Twój naturalnie będzie a"la parmezan .-ja już zupełnie odpuszczam takie długo dojrzewające sery.Parmezan jest robiony wyłącznie z mleka ,którego krowy nie znają smaku kiszonki.Mnie oprócz wędzenia kręci też wyrób win [których u nas nikt nie pije] piwa ,które piją moi panowie namiętnie jak zrobię ,ostatnio nakręciłam się na przeróżne nalewki [z derenia ,dzikiej róży ,tarniny w różnych kombinacjach].Nawet pieczenia chleba jest wciągające... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-415473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 24 Marca 2015 Masz rację ale grana padano dopuszcza mleko zimowe. Mój gospodarz kieszonką nie karmi. Buraki, siano itp. Mleko genialne. A sprzedawca będzie doradzał bo sprzedaż mu zmaleje. Ja będę jednak robił bo mega jestem ciekawy jak wyjdzie. Nalewki robię od lat. Mam mega sprawdzone sposoby i przepisy. Jak jesteś zainteresowana to na priv. Piwo robią moi sąsiedzi a wino kolega z pracy. Nie mam czasu na to wszystko bo jeszcze kręgosłup mi daje nieźle popalić mimo młodego wieku. A chleby też robię i gotuję. Żona piecze mega ciasta. A jak ja to mawiam-a dupa rośnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-415489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 24 Marca 2015 Kochanego ciała nigdy nie za dużo.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-415501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 25 Marca 2015 Trafiłem na dość ciekawe opracowanie dla początkujących - szybko, sprawnie i na temat. Miłej lektury : http://www.food-info.net/pl/dairy/cheese-production.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-415702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 27 Marca 2015 Moi drodzy. Nie mam zdjęcia ale odpaliłem wczoraj 8 tygodniowego CAMEMBERTA. I powiem tak - było warto. Rozpływał się w buziaku. Piękny posmak białej pleśni i kremowa konsystencja środka. Dzisiaj może uda mi się fotki z bliska zrobić. Dla mnie bomba. Teraz pora na niebieską pleśń. Bo oprócz żółtych to pleśniaki są dla mnie najlepszejsze.PLEŚNIAKI RZĄDZĄ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 27 Marca 2015 U mnie camembet nie mial nigdy szansy tak dlugo dojrzewac,zawsze mi zzarli. Niewiem,moze powinnambyla zakopac Wstaw koniecznie zdjecie, to moze i mnie zmobilizujesz na ponowne robienie go. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 27 Marca 2015 Ja dużo robię serów. Co tydzień praktycznie - taki nałóg. Więc jest szansa , że za szybko nie pójdą. A poza tym się uczę cierpliwości - bo do Cierpliwych nigdy nie należałem. Mam jeszcze brie 4 tygodniowego. Teraz spokojnie już w papierku dochodzi do siebie w lodóweczce. Za 3-4 tygodnie będzie konsumowany.Ale sprawdza się ten sposób z linku powyżej. Jak się da sery do ciepłej dojrzewalni (z wilgotnością na poziomie 75-80%) to stają się bardziej miękkie i takie kremowe. A wystarczy na to kilka dni i potem można do lodówy wsadzić.Wczoraj oscypiorki robiłem na święta a w następny czwartek wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 27 Marca 2015 VOLIA:: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 27 Marca 2015 Bardzo ładny wygląd sera. Ale miało być chyba Voila. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 27 Marca 2015 Nie fisiuj akmis nie fisiuj. Z PL z matury miałem 3 + ale już z matmy 5 +. I tak niech pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 27 Marca 2015 Ale to akurat francuski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 27 Marca 2015 Nie fisiuj nie fisiuj. Ważne , że Camembert wyszedł. Opłacało się doglądać..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 27 Marca 2015 Nie fisiuję. Mówię jak jest. Ale masz rację w tym, że ważne jest to, że wyszedł dobry ser. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 27 Marca 2015 Takie małe coś a tak cieszy...git......wiadomo, można w sklepie tanio kupić.... ale nie ten smak i nie ta satysfakcja....to mnie mobilizuje do dalszych eksperymentów....wędzę w następny czwartek, więc jak coś chcesz to wal jak w dym......hhehehe idąc za własnym sukcesem odpaliłem tego Brie o którym wspominałem. W środku rozpływający się, mega kremowy. Ale niestety dla mnie za słony, Żona mówi , że nie. Ale dla mnie jest za słony i trzeba zmodyfikować przepis. Sól jest ok. Ale nie w większej ilości. Wtedy się robi niesmacznie. Więc jest sukces ale połowiczny. Nie mniej jednak konsystencja o niebo lepsza od Camemberta. Jest nad czym pracować.................................... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 30 Marca 2015 DESKA do serwowania serów PERSZINGA Przepis jest prosty. Bierzemy kawałek dechy, trochę kleju, dwa uchwyty z CASTO, kilka magnesów neodymowych - i mamy deseczkę do serwowania. Obowiązkowo swoje serki na niej !!!!!Jeszcze tylko nożyki jakieś trzeba zakupić. Bo wytłoczyć nie mam na czym. Ani wyciąć z arkusza blachy. A można by zrobić fajne z drewnianymi rękojeściami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 31 Marca 2015 Z tymi magnesami to powiem że świetny pomysł.... jednak czy podczas użytkowania np. na imprezie ubrudzony nóż od serów miękkich nie brudzi jakoś znacząco brzegu deski?A czym zaimpregnowałeś deskę?? ja do mojej altany coś takiego mogę zrobić... będzie i funkcjonalność i ładny wygląd.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Wszystko można wymyć. Magnesy też. Impregnowałem olejem słonecznikowym na gorąco.Inne impregnaty nie wchodzą w rachubę bo to kontakt z żywnością.Dzisiaj poszukam na allegro jakiś nożyków z drewnianymi rączkami co by pasowało.Magnesy neodymowe ma jeden gość na allegro w bardzo szerokim zakresie kształtów i mocy. Edytowane 31 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Ementaler z dnia 02.04.2015 8 litrów mleka - 946 g po tygodniowym dojrzewaniu w 12 stopniach.Teraz idzie na 3-4 tygodnie w celu wykształcenia dziurcysi - 20-21 stopni.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Bardzo ładny wygląd. Mam pytanie używasz chusty do wyciskania sera? Warto użyć gazy, aby miał ładniejszy kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Używam różnie. W tym przypadku gaza na pierwsze prasowanie a potem już bez. Ale mam też chusty te niebieskawe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Ja ich akurat (niebieskich) nie używam, bo są dosyć grube i się odgniatają na serze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) To fakt. Faktura jest lepsza od gazy-muślinu. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 A teraz zagadka : jak zrobić sernik z mleka słodkiego nie używając ani podpuszczki ani nie robiąc twarogu ????Nie zrobiłem zdjęć bo za szybko został spałaszowany.Następnym razem wkleję. Na teraz jest pytanie czy ktoś ma podobny przepis heheheheZAZNACZAM - tego ciasta się nie piecze. Jedynie można zrobić biszkopt na spód albo dać biszkopciki ze sklepu. Na górę galaretka z owocami - coś ala sernik na zimno.Ciekawy sposób obróbki mleka i uzyskania serka...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 To masz chyba ma mysli pasche.http://pl.wikipedia.org/wiki/Pascha_(potrawa) w przepisach chyba Kwasniewskiego wlasnie istnieje przepis na sernik niby na zimno, ale wg wszystkich rol robiebia paschy. Zgadlam? Zapomnialam dodac, ze wlasnie wg Kwasniewskiego, robi sie z mleka i jaj, od razu, a pozniej sie odciska, a i bakalie ro nich sie daje Jesli trzeba podac dokladnie przepis, to musze poszperac, bo gdzies pomiedzy ksiazkami jest. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.