Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 15 Maja 2015 No ja też. Jutro pstrągi gospodarzowi wędzę za mleko i jaja. To od razu podpytam czy aby nie ma zapalenia wymiona albo jakiś innych symptomów. Pierwszy raz od tego gospodarza mi się tak zrobiło.Za kilka dni jednego rozkroję i sprawdzę czy nie jest gorzki albo czy nie smakuje jakoś dziwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 15 Maja 2015 Pisalam wczesniej, ale widze zewiadomoscnie przeszla. Perszing ja kiedys mialam cos podobnego i sie dowiedzialam od wlasciciela krow, ze podawali wtedy takie bloki soli zmineralami dla krow. Nie umiemTobie tego wyjasnic, ale wlasnie wiosna to bylo. Zapytaj czy nie podaja wlasniej jakiegos czegos na wiosne innego krowa. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 15 Maja 2015 Bloki soli. Jasne - zapytam. Naszemu konikowi też podajemy. Mikroelementy i zwierzaki to lubią.Ale czy ser był jadalny czy mogę się pożegnać z moimi 3 korycinkami ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 15 Maja 2015 Sery byly jadalne, ale smak byl taki nienormalny jakby( nie umiem wyjasnic, niby dobry ,jednak bylo jakies "ale"). Po prostu najlepiej wziac go do szybkiego uzycia, wjakimsdaniu kilku serow i juz. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 15 Maja 2015 No właśnie - jak ten zapach. Niby nie śmierdziało zepsuciem ale nie był to piękny zapach serwatki i skrzepu. Coś było nie tak - z tej serwatki to mi się nawet nie chciało robić nic dalej.....Nic to - zobaczę za kilka dni i albo wyrzucę albo jakoś się skonsumuje. Do makaronu dodam i będzie git. Kurczaka nafaszeruję i też będzie git. Jak na klopa nie pogoni to się cały zje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Obwarzanki, każdy owarzony we wrzątku przed pieczeniem ok 30 sek. Przed chwilą wyjęte z piekarnika . Edytowane 15 Maja 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Sverige2: precle Perszinga i niech tak pozostanie. Smacznego ladniutkie. Produkcja masowa jak widzę. Ja jutro machne na słodko. Uppppssss nie zauważyłem kształtu. Byłaby profanacja precli Perszinga. Wypisz. f wymaluj obwarzanki z Krakowa. Z Kędzierzyna już nie ale kto by się przejmował.... Edytowane 15 Maja 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 15 Maja 2015 No nie piszta kocopołów że od soli jest inne mleko BAzyl, wtedy,kiedy u mnie byl inny smak serow po zrobieniu, takmipowiedzieli, ze tylko to co bylo inne u krow.JAniemam zielonego pojecia o hodowli krow,wiec uwierzylam. Moze cos innego bylo. Podalam to co u mnie bylo. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 16 Maja 2015 Jedziemy z koksem. Co tam kręgosłup. Trzeba działać.Wracam do korzeni. Jako, że zacząłem bawić się również w wypieki to pierwszą inwestycją były dzisiaj koszyki do wyrastania ciasta/chlebów. A że mam producenta wikliny niedaleko to zajechałem i kupiłem 4 foremki. Pięknie wykonane. W jednej już się robi ciasto na PRECELKI PERSZINGA !!!!!!!I tu uwaga dla Ulalki: przepis jest dobry. Nic nie musiałem dodawać ani odejmować. Ciasto sprężyste , nie za mokre , nie za suche. A wczoraj walczyłem z pstrągami - świeżutkie, wyławiane i bite przy mnie. Już ociekają i zaraz wędrują do wędzarni.A także robiłem nową wersję krakowskiej - z czosnkiem niedźwiedzim oraz łączonym mięsem (łopatka i szynka). Dam znaka jak wyjdzie. Ale nowy lejek od MIRO tak mi ułatwił pakowanie do kichy, że to sama przyjemność była. To by było tyle na dzisiaj. Potem pokażę efekty ciężkiej ale bardzo przyjemnej pracy.Miłego weekendu życzy kłótliwy ale dobrego serca PERSZING Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 16 Maja 2015 spróbuję jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 16 Maja 2015 Perszing a gdzie w Kiełczowie jest ten producent i ile Cię kosztowały te koszyczki ?Z Bierutowskiej mam blisko to bym mógł podjechać jak by cena i odległość były rozsądne Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 16 Maja 2015 Wiker. Sprawdź na necie ceny. Niższe są niż w sklepie. Jedziesz i mówisz że chcesz kupić tak jak na necie są i tak Ci sprzedadzą. W Wilczycach są. W sobotę też pracują. Tylko gotówka. Ciasto super wyrasta. Idę lepic precle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 16 Maja 2015 Dzięki.Tak blisko prawie pod nosem a człek nic o tym nie wiedział Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 18 Maja 2015 Perszing napisz mi proszę jaka jest wg Ciebie wydajność mleka na twaróg ? napisałam w swoim wątku ale nikt nie odzywa się - to może Ty coś mi naświetlisz? z góry dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 18 Maja 2015 Nie jestem Perszing, ale jeśli pozwolisz, to też się wypowiem. Otóż wydajność przy produkcji twarogu powinna wynosić ok. 6-7 litrów mleka na kilogram sera. Oczywiście jest to orientacyjne, ponieważ możesz mieć mleko od krów lepiej karmionych, albo w ogóle od krów Jersey, to wtedy trzeba będzie mniej mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 18 Maja 2015 Akmis bardzo Ci dziekuje za wyjasnienie i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 18 Maja 2015 Ja twarogu nie robię ale z rodzinnych obserwacji wnioskuję że duża ale zależy jaki twaróg się lubi. Ja suchego nie lubię więc wolę jak nie jest za długo odciekany. Wtedy oczywiscie waży wiecej. Mi korycina wychodzi ok. 1100-1200 g z 8,5 litra mleka (na początku dojrzewania - potem mniej). A korycin także samoprasujacy jest. Ekspertem więc nie jestem w twarogu. Ani jednego nie poczyniłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 18 Maja 2015 w takim razie wroce do Ciebie w trakcie pierwszych krokow z korycinskim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 18 Maja 2015 Zapraszam. Jeden z prostszych serów podpuszczkowych. Drogi jak ja pierdziu. Chyba, że się samemu poczyni. I nie trzeba bakterii - wystarczy dobry kefir i podpuszczka cielęca albo mikrobiologiczna. Ja na razie różnicy między nimi nie odnajduję. Jedna tańsza - druga droższa. Jedna ze zwierzaków - druga z grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 18 Maja 2015 Cielęca jest lepsza, ponieważ ta mikrobiologiczna może być (nie zawsze) produkowana z organizmów modyfikowanych genetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 18 Maja 2015 Dobrze napisane.... Może ale nie musi.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 19 Maja 2015 Mam obydwie i nie widzę różnicy na razie. Więc uważam, że na początek zabawy można wziąć dobrą mikrobiologiczną o mocnym stężeniu. A potem w trakcie zabawy można się pokusić o naturalną - z cielęcych żołądków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) No to zamiast pracować z samego rana to sobie coś napiszę.Fajnie jest móc zaserwować znajomym to co się własnymi rączkami zmajstrowało. Cieszy to podwójnie jak widać jak szybko dane produkty ze stołu znikają.W sobotę serwowałem nieco ciekawych rzeczy (krakowskiej z czosnkiem niedźwiedzim dopiekanej w wędzarni nie sfotografowałem bo byłem już nieco sfatygowany dobrą Finlandią , pstrągi natomiast za szybko zeszły). Ale mamy deseczkę różności - deseczka wykonana ręcznie, produkty prawie wszystkie moje (jedynie ser żółty w środku biedronkowy, modyfikowany poprzez wędzenie). Następnie mamy precelki na słono i na słodko - zaznaczam , że są to PRECELKI PERSZINGA - oczywiście obwarzankowe Następnie mamy gorgonzolę okrzykniętą ZEPSUTĄ - ma już prawie 3 miechy więc zaczyna nieco płynąć w środku (ale to dodaje uroku) A wczoraj mnie naszło w sklepie na rabarbar. A że bułeczek mi się nie chciało lepić to zmajstrowałem taki łot co : A te piękne nacięcia są wykonane moim nowym urządzeniem - jak poniżej (Adam Słodowy byłby ze mnie dumny i blady) Miałem jeszcze gdzieś zdjęcia moich 3 nowych korycinów na wybiegu - ale nie mogę namierzyć. Z orzechami włoskimi, czosnkiem niedźwiedzim i chilli. Zobaczymy jak będą smakować - tym razem min. 2 miesiące dojrzewania bo preferuje sery o wyrazistych smakach (stare kapcie są najlepsze). Edytowane 22 Maja 2015 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-426111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) Precelki obwarzanki . Edytowane 20 Maja 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-426120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 20 Maja 2015 Dziękuję Bazyl. Imprezka się udała. Ludzie zadowoleni.Byle tak dalej. Jeszcze mnóstwo rzeczy do nauczenia. Ale mamy czas....mamy czas.....i przede wszystkim chęci...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-426128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.