Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 20 Maja 2015 heheheh większość nie pijących więc mieliśmy 0,7 na dwóch - pazernie nie musieliśmy się dzielić. Co mnie osobiście nie martwiło za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 20 Maja 2015 Dołóż do tego po parę piwek i się niezły koktajl robi. Poza tym czasy studiów i "ostrego trenowania" już za nami. Wkraczam w wiek "emerytalny" powoli heheheheAle oczywiście są zawodnicy, którzy wiele mogą No to widzę, że z Tobą lepiej nie siadać do kielicha - bo to się może źle skończyć hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 22 Maja 2015 Mam obydwie i nie widzę różnicy na razie. Dobrze, że to dodałeś.Niektóre podpuszczki powodują gorzknienie sera przy dłuższym dojrzewaniu.Wady tej pozbawione są podpuszczki naturalne zwierzęce. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 24 Maja 2015 Oprócz GOUDY z czosnkiem, która się prasuje machnąłem dzisiaj dwa chleby nieco bardziej pszenne. Hiciory - wchodzą na stałe do mojego menu.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 24 Maja 2015 Przekroje chlebka poprpsze Ten okraglu bardzoej mi sie podoba Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 24 Maja 2015 hjehehehhe nic z tego. Rozkrojone i poszły do zamrażalka. Żeby były świeżutkie. Mniejszy fajniejszy bo mniej spieczony. Ale obydwa zajebiste. Tylko , że na kamieniu piekłem (znaczy na szamocie) więc czas podany w przepisie muszę skrócić. Szybciej się piecze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 24 Maja 2015 Bardziej pszenne pieczywo zawsze jest "ładniejsze" i wdzięczniejsze do pieczenia .Pieczesz na zaczynie czy na drożdzach bo mi to jakoś umknęło Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 24 Maja 2015 Ja nie zauważam różnicy w trudności. Piekę na zakwasie.Ale czasami na drożdżach. Chociaż wolę chleby typowo na zakwasie. Dla mnie drożdże to głównie drożdżówki wszelkiej maści itp.Chleb musi być ciężki, zwarty. Jak zjem jedną kromkę to ze smakiem i mam się tym najeść.A nie tymi pulchnymi nie wiadomo jakiego pochodzenia pseudo chlebami ze sklepu. Które po 2 dniach są czerstwe a po 3-4 zaczynają pleśnieć zamiast wysychać.Nie wiem jak wychodzą chleby tego typu na blaszkach. Od piątku mam szamot więc się bawię. Jutro pizzę machnę z gorgonzolką. Ciekawe czy ciasto będzie tak chrupiące jak producenci szamotu zachwalają. W chlebach na razie jestem zadowolony. A to dopiero początek zabawy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 25 Maja 2015 Pizza wychodzi dosyć chrupiąca ,ale to kwestia nie tylko kamienia ...Jaki kamień zakupiłeś? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 25 Maja 2015 Szamot włoski 40x30 cm i grubości 3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 25 Maja 2015 No to powinien zdać egzamin tylko sporo wcześniej musisz nagrzewać piekarnik.Ja mam czeski i 2 cm ,a średnica 35cm ,ale też się fajnie piecze na nim i pizza dosyć chrupka wychodzi. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 26 Maja 2015 40 min nagrzewania i potem przyjemność z pieczenia. Mi się sprawdza. Chleb na wypasie.Jeszcze drożdżowe wypróbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 26 Maja 2015 EMENTALERA 4 miesięcznego rozkroiłem. Bardzo ciekawy smak. Chyba staje się moim faworytem wśród żółtych. Za małe jednak dziury mi wyszły. Ładnie spuchł podczas gazowania i myślałem, że będą większe. Słodkawy posmak.......Potem zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 26 Maja 2015 No wstaw jak możesz. Tak Ementalski ser jest jednym z lepszych, jeśli bierzemy pod uwagę twarde sery. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Widzę, że produkcja idzie dalej pełną parą Trochę mnie nie było z powodu różnych zawirowań i pracy Teraz nam się jedna krowa pochorowała (zapalenie wymiona), więc mleka też mniej :/Ale kupiliśmy kozy z mężem (4 kózki i 1 capek), maluchy jeszcze, ale już planuję na przyszły rok ser z koziego mleka Trochę po czasie, ale może komuś się przyda odpowiedź Jest temat do starych wyjadaczy. Poniżej opis. Może ktoś coś podpowie. Kiedyś wpadli do mnie znajomi z mlekiem od ich gospodarza żebym im ser machnął. Mleko już po wlaniu do garnka śmierdziało taką słomą, lekką stęchlizną - ciężko to określić. I nie powstał skrzep - mleko poszło do kibla.Wczorajsze mleko miało ok zapach przed obróbką. Po wytworzeniu skrzepu jak zaczęła się wytrącać serwatka to dało się wyczuć podobny zapach jak ten opisany powyżej. Może nie tak intensywny ale jednak nieładny. Stwierdziłem, że zrobię te sery i potem sprawdzę jak będą smakować. I teraz powody dlaczego mogło tak być : 1. Krowa zjadła coś nieodpowiedniego i to rzutowało na tą partię mleka,2. Krowa jest chora (np. zapalenie wymienia)3. Mleko z którejś butelki się popsuło i wyszło to dopiero podczas obróbki (nie, że skwaśniało bo to by nie miało takiego efektu),4. Inny powód którego nie znam ????Próbowałem skrzep podczas obróbki - słodki, nie gorzki. Dzisiaj po odciekaniu już nie ma tak intensywnego zapachu. Zobaczymy jak się sery ukwaszą.Ale dziwne to było. Co wy na to ?ACHA - zaprawiałem kefirem. Kefir dzisiaj próbowałem - ok. Nie zepsuty. Pisalam wczesniej, ale widze zewiadomoscnie przeszla. Perszing ja kiedys mialam cos podobnego i sie dowiedzialam od wlasciciela krow, ze podawali wtedy takie bloki soli zmineralami dla krow. Nie umiemTobie tego wyjasnic, ale wlasnie wiosna to bylo. Zapytaj czy nie podaja wlasniej jakiegos czegos na wiosne innego krowa. ANNAM z tymi blokami soli to chyba bajer, bo krowy muszą mieć sól cały czas, szczególnie zimą (u nas mają cały rok, jak się nie podaje to łatwo o braki mikroelementów), krowy to liżą kilka miesięcy, na smak mleka na pewno nie rzutuje. Zapalenie wymiona (mastitis) jest łatwo zauważalne ( na początku mleko z chorej ćwiartki leci wodniste, z ropą, maziste, po prostu inne niż zwykle, do tego po odcedzeniu zostają takie "kłaczki"), więc raczej nikt nie przeoczył. Chyba, że gospodarzowi było szkoda mleka, bo po przecedzeniu wygląda ono normalnie i smak nie zmienia się, ale właściwości już tak przy robieniu sera. Ale bardziej prawdopodobne, że mógł zostać podany antybiotyk i nie trzymano okresu karencji.Inna sprawa to może być ketoza (choroba metaboliczna, często u tłustych krówek się pojawia albo jak się daje za dużo kiszonek), mleko po niej wychodzi śmierdzące i kwaśne/gorzkie.Albo po prostu za dużo kiszonki z kukurydza. Ogólnie kukurydza (łodygi i liście) zmieniają dużo smak mleka, śmierdzi i czuć inny smak w wyrobach. Coraz więcej osób karmi bydło kiszonką, bo produkcja jest większa, może podali raz za dużo i już pojawił się zmienny smak mleka. Edytowane 28 Maja 2015 przez CheNelly Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 28 Maja 2015 hmmmmmm może tak być jak mówisz. Ostatniej niedzieli wziąłem jednak świeższą partię - rano przed 9 byłem po wieczorne sobotnie i niedzielne poranne.Super. Mleczko pachniało jak należy podczas całej produkcji.Albo więc kiszonki lub kukurydza itp. albo po prostu mleko zbyt długo stało po udoju w oczekiwaniu na mnie Teraz jestem umówiony na niedzielę - tak będzie bezpieczniej. Ale teraz mi się przypomniało, że u mojej babci w okresie letnim codziennie krowy dostawały kukurydzę. I nigdy to przenigdy mleko nie śmierdziało. Sery twarogowe wychodziły 1 klasa. A zresztą - jak jeden raz na wiele, wiele razy się jakaś wtopa zrobi to jeszcze nie tragedia hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 28 Maja 2015 Ale zależy czy tylko kolbę czy całą roślinę Bo kolby nic nie robią, a cała roślina w większych ilościach tylko.No fakt, mi też jakiś czas temu zdarzyło się, że mleko świeże z rana sprzedane było po 2 godzinach i kilka osób mówiło, że przy gotowaniu mleko się zwarzyło, tak jakby było skwaśniałe, a inni z tej samej partii nic nie mieli, tak samo jak ja. No i nie wiem do dzisiaj czemu tak się stało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 28 Maja 2015 Całą roślinę się dawało. Jeździliśmy po to najpierw konno a jak nastała era traktorów to traktorami. Zwykle na wieczór się podawało.Ale krówki w owym czasie całe dnie pod lasem i w lesie spędzały. Jak Św. pamięci Dziadek z nimi całe dnie wędrował.Ach - co to musiało być za mleko. Szkoda, że wtedy mnie to kompletnie nie interesowało i się za piłką nożną uganiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 28 Maja 2015 ANNAM z tymi blokami soli to chyba bajer, bo krowy muszą mieć sól cały czas, szczególnie zimą (u nas mają cały rok, jak się nie podaje to łatwo o braki mikroelementów), krowy to liżą kilka miesięcy, na smak mleka na pewno nie rzutuje. NA temat howu krow nie mam zielonego pojecia. Jedno wiem, u nas krowy nie maja tego caly czas i zielonek chyba nie jedza, mamy zielona trawe okragly rok i krowy sa caly czas na powietrzu. To co napisalam, to tak mi powiedzieli ci od ktorych bralam mleko. Ale chcialabym miec wiedze na ten temat Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 30 Maja 2015 Chleby just in progress........jutro oczywiście SEROWARSTWO..... Voila: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 30 Maja 2015 Bardzo ładne chleby. Jeśli smakują, tak jak wyglądają, to gratulacje. Wrzuć fotorelację z produkcji jak możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Dzięki. Smakują lepiej niż wyglądają. Ostatnio takie chleby jadałem ponad 20 lat temu. Skórka najlepsza......fotorelacji nie mam...proste wykonanie jak budowa cepa ...tylko o zakwas trzeba zadbać...kolejna rzecz którą przestaję kupować w sklepie. .. Edytowane 30 Maja 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-427995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 30 Maja 2015 Znaczy miałem na myśli fotorelację z sera, jak będziesz jutro robił. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-428023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 30 Maja 2015 Tylko jeszcze nie mam pomysłu na ser. Cheddara jeszcze nie robiłem. Tylko nie wiem czy mi się chce. Jutro zadecyduje. W zależności ile mleka będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-428042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 1 Czerwca 2015 No i poszedłem po standardzie. Ale z niestandardowymi bakteriami. Dałem OMEGA oraz nieco lipazy dla ostrości sera. A dodatkowo papryczki chilli.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Technologia GOUDY. Niesamowita wydajność przed soleniem. Z 5,5 litra mleka 789 g sera. Nie wiem czego ta krowa się najadła ale taka wydajność to sama przyjemność. Goudo podobne coś zasolone z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-428284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.