Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

hjehehehhe nic z tego. Rozkrojone i poszły do zamrażalka. Żeby były świeżutkie. Mniejszy fajniejszy bo mniej spieczony. Ale obydwa zajebiste. Tylko , że na kamieniu piekłem (znaczy na szamocie) więc czas podany w przepisie muszę skrócić. Szybciej się piecze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-426956
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bardziej pszenne pieczywo zawsze jest "ładniejsze" i wdzięczniejsze do pieczenia :D  .

Pieczesz na zaczynie czy na drożdzach bo mi to jakoś umknęło :blush:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-426959
Udostępnij na innych stronach

Ja nie zauważam różnicy w trudności. Piekę na zakwasie.

Ale czasami na drożdżach. Chociaż wolę chleby typowo na zakwasie. Dla mnie drożdże to głównie drożdżówki wszelkiej maści itp.

Chleb musi być ciężki, zwarty. Jak zjem jedną kromkę to ze smakiem i mam się tym najeść.

A nie tymi pulchnymi nie wiadomo jakiego pochodzenia pseudo chlebami ze sklepu. Które po 2 dniach są czerstwe a po 3-4 zaczynają pleśnieć zamiast wysychać.

Nie wiem jak wychodzą chleby tego typu na blaszkach. Od piątku mam szamot więc się bawię. Jutro pizzę machnę z gorgonzolką. Ciekawe czy ciasto będzie tak chrupiące jak producenci szamotu zachwalają. W chlebach na razie jestem zadowolony. A to dopiero początek zabawy...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-426962
Udostępnij na innych stronach

No to powinien zdać egzamin tylko sporo wcześniej musisz nagrzewać piekarnik.Ja mam czeski i 2 cm ,a średnica 35cm  ,ale też się fajnie piecze na nim i pizza dosyć chrupka  wychodzi.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-427127
Udostępnij na innych stronach

EMENTALERA 4 miesięcznego rozkroiłem. Bardzo ciekawy smak. Chyba staje się moim faworytem wśród żółtych. Za małe jednak dziury mi wyszły. Ładnie spuchł podczas gazowania i myślałem, że będą większe. Słodkawy posmak.......Potem zdjęcia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-427176
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że produkcja idzie dalej pełną parą :) Trochę mnie nie było z powodu różnych zawirowań i pracy :) Teraz nam się jedna krowa pochorowała (zapalenie wymiona), więc mleka też mniej :/

Ale kupiliśmy kozy z mężem (4 kózki i 1 capek), maluchy jeszcze, ale już planuję na przyszły rok ser z koziego mleka ;)


Trochę po czasie, ale może komuś się przyda odpowiedź ;)

 

Jest temat do starych wyjadaczy. Poniżej opis. Może ktoś coś podpowie.

 

Kiedyś wpadli do mnie znajomi z mlekiem od ich gospodarza żebym im ser machnął. Mleko już po wlaniu do garnka śmierdziało taką słomą, lekką stęchlizną - ciężko to określić. I nie powstał skrzep - mleko poszło do kibla.

Wczorajsze mleko miało ok zapach przed obróbką. Po wytworzeniu skrzepu jak zaczęła się wytrącać serwatka to dało się wyczuć podobny zapach jak ten opisany powyżej. Może nie tak intensywny ale jednak nieładny. Stwierdziłem, że zrobię te sery i potem sprawdzę jak będą smakować.

 

I teraz powody dlaczego mogło tak być :

 

1. Krowa zjadła coś nieodpowiedniego i to rzutowało na tą partię mleka,

2. Krowa jest chora (np. zapalenie wymienia)

3. Mleko z którejś butelki się popsuło i wyszło to dopiero podczas obróbki (nie, że skwaśniało bo to by nie miało takiego efektu),

4. Inny powód którego nie znam ????

Próbowałem skrzep podczas obróbki - słodki, nie gorzki. Dzisiaj po odciekaniu już nie ma tak intensywnego zapachu. Zobaczymy jak się sery ukwaszą.

Ale dziwne to było.

 

Co wy na to ?


ACHA - zaprawiałem kefirem. Kefir dzisiaj próbowałem - ok. Nie zepsuty.

 

 

Pisalam wczesniej, ale widze zewiadomoscnie przeszla. Perszing ja kiedys mialam cos podobnego i sie dowiedzialam od wlasciciela krow, ze podawali wtedy takie bloki soli zmineralami  dla krow. Nie umiemTobie tego wyjasnic, ale wlasnie wiosna to bylo. Zapytaj czy nie podaja wlasniej jakiegos czegos na wiosne innego krowa. 

 

ANNAM z tymi blokami soli to chyba bajer, bo krowy muszą mieć sól cały czas, szczególnie zimą (u nas mają cały rok, jak się nie podaje to łatwo o braki mikroelementów), krowy to liżą kilka miesięcy, na smak mleka na pewno nie rzutuje.

 

Zapalenie wymiona (mastitis) jest łatwo zauważalne  ( na początku mleko z chorej ćwiartki leci wodniste, z ropą, maziste, po prostu inne niż zwykle, do tego po odcedzeniu zostają takie "kłaczki"), więc raczej nikt nie przeoczył. Chyba, że gospodarzowi było szkoda mleka, bo po przecedzeniu wygląda ono normalnie i smak nie zmienia się, ale właściwości już tak przy robieniu sera. Ale bardziej prawdopodobne, że mógł zostać podany antybiotyk i nie trzymano okresu karencji.

Inna sprawa to może być ketoza (choroba metaboliczna, często u tłustych krówek się pojawia albo jak się daje za dużo kiszonek), mleko po niej wychodzi śmierdzące i kwaśne/gorzkie.

Albo po prostu za dużo kiszonki z kukurydza. Ogólnie kukurydza (łodygi i liście) zmieniają dużo smak mleka, śmierdzi i czuć inny smak w wyrobach. Coraz więcej osób karmi bydło kiszonką, bo produkcja jest większa, może podali raz za dużo i już pojawił się zmienny smak mleka.

Edytowane przez CheNelly
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-427621
Udostępnij na innych stronach

hmmmmmm może tak być jak mówisz. Ostatniej niedzieli wziąłem jednak świeższą partię - rano przed 9 byłem po wieczorne sobotnie i niedzielne poranne.

Super. Mleczko pachniało jak należy podczas całej produkcji.

Albo więc kiszonki lub kukurydza itp. albo po prostu mleko zbyt długo stało po udoju w oczekiwaniu na mnie :)

Teraz jestem umówiony na niedzielę - tak będzie bezpieczniej.

 

Ale teraz mi się przypomniało, że u mojej babci w okresie letnim codziennie krowy dostawały kukurydzę. I nigdy to przenigdy mleko nie śmierdziało. Sery twarogowe wychodziły 1 klasa. A zresztą - jak jeden raz na wiele, wiele razy się jakaś wtopa zrobi to jeszcze nie tragedia hehehe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-427622
Udostępnij na innych stronach

Ale zależy czy tylko kolbę czy całą roślinę :) Bo kolby nic nie robią, a cała roślina w większych ilościach tylko.

No fakt, mi też jakiś czas temu zdarzyło się, że mleko świeże z rana sprzedane było po 2 godzinach i kilka osób mówiło, że przy gotowaniu mleko się zwarzyło, tak jakby było skwaśniałe, a inni z tej samej partii nic nie mieli, tak samo jak ja. No i nie wiem do dzisiaj czemu tak się stało :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-427623
Udostępnij na innych stronach

Całą roślinę się dawało. Jeździliśmy po to najpierw konno a jak nastała era traktorów to traktorami. Zwykle na wieczór się podawało.

Ale krówki w owym czasie całe dnie pod lasem i w lesie spędzały. Jak Św. pamięci Dziadek z nimi całe dnie wędrował.

Ach - co to musiało być za mleko. Szkoda, że wtedy mnie to kompletnie nie interesowało i się za piłką nożną uganiałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-427624
Udostępnij na innych stronach

 

 

ANNAM z tymi blokami soli to chyba bajer, bo krowy muszą mieć sól cały czas, szczególnie zimą (u nas mają cały rok, jak się nie podaje to łatwo o braki mikroelementów), krowy to liżą kilka miesięcy, na smak mleka na pewno nie rzutuje.
 

 NA temat howu krow nie mam zielonego pojecia. Jedno wiem, u nas krowy nie maja tego caly czas i zielonek chyba nie jedza, mamy zielona trawe okragly rok i krowy sa caly czas na powietrzu.  To co napisalam, to tak mi powiedzieli ci od ktorych bralam mleko. 

 Ale chcialabym miec wiedze na ten temat  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-427723
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Smakują lepiej niż wyglądają. Ostatnio takie chleby jadałem ponad 20 lat temu. Skórka najlepsza......fotorelacji nie mam...proste wykonanie jak budowa cepa ...tylko o zakwas trzeba zadbać...kolejna rzecz którą przestaję kupować w sklepie. .. Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-427995
Udostępnij na innych stronach

Tylko jeszcze nie mam pomysłu na ser. Cheddara jeszcze nie robiłem. Tylko nie wiem czy mi się chce. Jutro zadecyduje. W zależności ile mleka będzie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-428042
Udostępnij na innych stronach

No i poszedłem po standardzie. Ale z niestandardowymi bakteriami. Dałem OMEGA oraz nieco lipazy dla ostrości sera. A dodatkowo papryczki chilli.

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Technologia GOUDY.

 

Niesamowita wydajność przed soleniem. Z 5,5 litra mleka 789 g sera. Nie wiem czego ta krowa się najadła ale taka wydajność to sama przyjemność.

 

post-67697-0-59082600-1433145955_thumb.jpgpost-67697-0-31837100-1433145956_thumb.jpg

 

Goudo podobne coś zasolone z góry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-428284
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

No i poszedłem po standardzie. Ale z niestandardowymi bakteriami. Dałem OMEGA oraz nieco lipazy dla ostrości sera. A dodatkowo papryczki chilli.

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Technologia GOUDY.

 

Niesamowita wydajność przed soleniem. Z 5,5 litra mleka 789 g sera. Nie wiem czego ta krowa się najadła ale taka wydajność to sama przyjemność.

 

attachicon.gif20150601_070805.jpgattachicon.gif20150601_070812.jpg

 

Goudo podobne coś zasolone z góry.

Może trawy się najadła  :laugh:  :laugh:  :laugh: Serek super! :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-428348
Udostępnij na innych stronach

Kilka moich ostatnich wynalazków. Szczególnie mogę polecić Ementalera (dziurek ładnych nie uzyskałem ale smak słodkawy, bardzo charakterystyczny dla tego sera). Potem na uwagę zasługują oscypiory z zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Robiłem też Goudę z czosnkiem suszonym w płatkach. Strasznie czosnek przebijał więc sobię ją uwędziłem. Nieco się splaskaciła ale aromatu od dymku fajnego dostała. Do dojrzewania finalnego także trafiła gouda z chilli.

No i hiciorem jest kolejny ser pleśniowy. Miał być Camembert a wyszedł znowu coś ala Limburger. Wali jak nie wiem co ale w smaku i konsystencji po prostu delikatny - super :) Jak prawdziwy pleśniak. No i mój faworyt wśród chlebów na zakwasie : Pain au Levain.

 

post-67697-0-46552000-1433830472_thumb.jpg post-67697-0-71610800-1433830488_thumb.jpg

post-67697-0-39314200-1433830505_thumb.jpgpost-67697-0-08427900-1433830506_thumb.jpg

post-67697-0-95885400-1433830524_thumb.jpgpost-67697-0-51609300-1433830542_thumb.jpg

post-67697-0-28385700-1433830567_thumb.jpgpost-67697-0-14188000-1433830568_thumb.jpg


post-67697-0-88270100-1433830672_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429299
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.