Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

hehehehh kolego - ja kombinuje od dawien dawna. Nie chcę przypominać kto tylko GOUDY trzaskał.

A kto marmurka kałamarniczego zrobił ?

A kto barwi sery i dziwnie doprawia ?

Trochę już tego porobiłem. Może kiedyś przyjdzie czas ma opracowanie własnej receptury. Ostatnie kilka serów mniejszych robiłem wg swojego widzi misie. Ale niestety nie zrobiłem notatek. Więc jak coś fajnego wyjdzie to QPA.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500266
Udostępnij na innych stronach

Widzę że młody ze starym lubią sobie nawzajem udowadniać kto jest lepszy kto gorszy , kto wymyślił przepis na dany ser , kto lepiej kombinuje ;)

Zdrowa konkurencja jest dobra ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500270
Udostępnij na innych stronach

Ja nie konkuruje z nikim. Nie mam na to czasu ani ochoty :) Pochwaliłem młodego za przepis - jest banalny ale świetny ser wychodzi. Po raz kolejny brawo dla AKSAMITA.

Ale nie będzie mi tu pisał, że bardziej kombinuje niż ja hehehhe poza tym niech się wreszcie weźmie za coś innego niż sery. Nie samymi serami człowieki z WB żyją :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500282
Udostępnij na innych stronach

 

 

"AKSAMITNY" rozkrojony. MEGA - zapach mleczny, bajka. Struktura gładka i elastyczna mimo, że wysoko dogrzewany. Przepis KAMILA - gratulacje
 

 

Przeleciałem cały watek Aksamita i nie natrafiłem na przepis na ten ser a wygląda naprawdę zacnie ... można prosić o dokładny przepis ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500297
Udostępnij na innych stronach

No właśnie MŁODY - ruszaj się. Ile mamy czekać na ładnego PDF-a ????

Ja gdzieś notatki zapodziałem. A coś kojarzę że mi zdjęcia zrobiłeś ze swoich albo cuś.

Generalnie 2 szczepy bakterii termofilnych, wysoko dogrzewany. Ja prasowałem mniejszymi obciążeniami bo Wańczyk nie raz pisał u siebie, że nie trzeba sera tonowymi ciężarkami okładać. Bardzo ważne jest aby na początku w ogóle nie prasować tylko ładnie w formie dwa obracania zrobić w chuście - w miarę szybko po ok 15 min. Dzięki temu gładka powierzchnia będzie. I potem także zwiększać stopniowo obciążenia.

 

Ale czekamy na przepis. Jak nie będzie to szpica mu sprzedam przy okazji jak go zobaczę u naszego mleczarza :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500308
Udostępnij na innych stronach

Przeleciałem cały watek Aksamita i nie natrafiłem na przepis na ten ser a wygląda naprawdę zacnie ... można prosić o dokładny przepis ?

 

 

Ja kosztowałem chyba prototyp tego sera Kamilowego Aksamitnego i od razu wiedziałem że ma potencjał. Jeden z najlepszych serów jakie jadłem Naszych serorobów spółdzielczych :clap:

A , że mam remont to przenosiłem dziś witrynkę do garażu. Nadspodziewanie dużo serów w niej upchałem hehehh kiedy ja to przejem.

 

 

Pomożemy, nie dygaj :thumbsup:

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500321
Udostępnij na innych stronach

hehehhe chciałbyś :) nie oddam moich "dzieci" :) A część parmezanów ma już po 1,5 roczku :)

 

No właśnie a ja mam dzisiaj adoptować jakiś parmezan  a taki 1,5 roku  to już ho ho :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500328
Udostępnij na innych stronach

łooo.... te zdjęcia "zbiorów" robią wrażenie

 

:clap:

 

- muszę się zabrać za nadrabianie zaległości bo jedna sero-lodówka stoi pusta!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500342
Udostępnij na innych stronach

hehehehh kolego - ja kombinuje od dawien dawna. Nie chcę przypominać kto tylko GOUDY trzaskał.

A kto marmurka kałamarniczego zrobił ?

A kto barwi sery i dziwnie doprawia ?

Trochę już tego porobiłem. Może kiedyś przyjdzie czas ma opracowanie własnej receptury. Ostatnie kilka serów mniejszych robiłem wg swojego widzi misie. Ale niestety nie zrobiłem notatek. Więc jak coś fajnego wyjdzie to QPA.

 

Ja wiem. W kombinowaniu to Ty bijesz mnie na głowę. Kombinujesz, jak koń pod górę. :)

Chodziło mi natomiast o to, że możesz spróbować wymyślić jakiś ciekawy przepis na własny ser.

 

 

Ja nie konkuruje z nikim. Nie mam na to czasu ani ochoty :) Pochwaliłem młodego za przepis - jest banalny ale świetny ser wychodzi. Po raz kolejny brawo dla AKSAMITA.

Ale nie będzie mi tu pisał, że bardziej kombinuje niż ja hehehhe poza tym niech się wreszcie weźmie za coś innego niż sery. Nie samymi serami człowieki z WB żyją :)

 

A czemu nie? Konkurencja to bardzo dobra rzecz. Dzięki niej powstają nowe pomysły rozwiązania i udogodnienia. Widać na przykładach wojen. Bez nich nie mielibyśmy wielu ciekawych rzeczy. Co do różnorodności produkcji, to w weekend będę się uczył robić kabanosy na ten przykład. :)

 

 

 

Przeleciałem cały watek Aksamita i nie natrafiłem na przepis na ten ser a wygląda naprawdę zacnie ... można prosić o dokładny przepis ?

 

 

Ja kosztowałem chyba prototyp tego sera Kamilowego Aksamitnego i od razu wiedziałem że ma potencjał. Jeden z najlepszych serów jakie jadłem Naszych serorobów spółdzielczych :clap:

A , że mam remont to przenosiłem dziś witrynkę do garażu. Nadspodziewanie dużo serów w niej upchałem hehehh kiedy ja to przejem.

 

 

Pomożemy, nie dygaj :thumbsup:

 

 

Tak, Sebastianie, to był mój "pierworodny". Dziękuję za pochlebną opinię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500435
Udostępnij na innych stronach

Sluchajcie starzy wyjadacze. Jsk Aksamit wrzuci przepis w tej formie co na FB to maci go zlinczowac hehe smoła, piora i wywozimy na taczkach :) ku przestrodze Aksamit :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500483
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No właśnie nie. Zauważyłem że korycin jest bezpłciowy na początku swojej drogi. To moje zdanie oczywiście więc proszę mnie nie zakrzyczeć znowu :D . Ale np. po 6 tygodniowym leżakowaniu zmieniał mu się i zapach i konsystencja i smak. Robił się mniej kwaskowy, bardziej aromatyczny oraz nabierał pięknej kremowej konsystencji. Ja obiorę jak będę miał czas i dam w całości żeby fajnie się komponował po rozkrojeniu. Wcześniej sparzę wrzątkiem.

 

No właśnie nie. Zauważyłem że korycin jest bezpłciowy na początku swojej drogi. To moje zdanie oczywiście więc proszę mnie nie zakrzyczeć znowu :D . Ale np. po 6 tygodniowym leżakowaniu zmieniał mu się i zapach i konsystencja i smak. Robił się mniej kwaskowy, bardziej aromatyczny oraz nabierał pięknej kremowej konsystencji. Ja obiorę jak będę miał czas i dam w całości żeby fajnie się komponował po rozkrojeniu. Wcześniej sparzę wrzątkiem.

a ja robie koryciny z orzechami i wcale nie obieram ze skorki tylko zaparzam choc 3 razy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-507611
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Perszingowe wyroby z mleka - czyli polędwice z indyka wg Beiota. Nowy przepis i jest ogień :)

 

post-67697-0-79387500-1469909219_thumb.jpgpost-67697-0-50724200-1469909220_thumb.jpgpost-67697-0-13764400-1469909221_thumb.jpg

 

A jutro znowu robię korycina z jalapenio. Super pasuje ta lekko kwaskowa papryczka. Polecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-508374
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po ponad 3 miesiącach abstynencji serowej udało mi się wrócić do zabawy. W weekend 28 litrów mleka załatwiłem.

Z 3 l zrobiłem twaróg - wyszło 0,5 kg. Z 25 litrów zrobiłem ser  wysoko dogrzewany na bakteriach KAPPA 3. Wyszło przed soleniem 2,7 kg. Z serwatki udało mi się uzyskać ponad 1 kg ricotta.

Kilka fotek z zabawy.

 

post-67697-0-07136900-1476097109_thumb.jpgpost-67697-0-65619700-1476097109_thumb.jpgpost-67697-0-24536400-1476097110_thumb.jpgpost-67697-0-75994600-1476097110_thumb.jpgpost-67697-0-33913100-1476097111_thumb.jpgpost-67697-0-92661000-1476097111_thumb.jpgpost-67697-0-47890400-1476097112_thumb.jpgpost-67697-0-98237700-1476097112_thumb.jpgpost-67697-0-47218200-1476097113_thumb.jpgpost-67697-0-95657100-1476097113_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521625
Udostępnij na innych stronach

 

 

Perszingowe wyroby z mleka - czyli polędwice z indyka wg Beiota. Nowy przepis i jest ogień

Jak smaczna to podrzuć linka  bo ostatnio przerzuciłam się na wędlinki drobiowe.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521636
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smaczna.

Z jego książki robiłem. Peklowana na sucho 48h. 25g peklo na 1 kg.

Potem polędwiczki składane ze sobą - wew. część lekko rozbita aby lepiej skleiło i w ciasną siatkę.

Ot i cała filozofia. Parzone do 72 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521639
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.