Aksamit97 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 6 Czerwca 2016 A no ja fuszerki nie odstawiam. Jak coś robić, to tylko porządnie.Też coś zacznij kombinować, Tomku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 7 Czerwca 2016 hehehehh kolego - ja kombinuje od dawien dawna. Nie chcę przypominać kto tylko GOUDY trzaskał.A kto marmurka kałamarniczego zrobił ?A kto barwi sery i dziwnie doprawia ?Trochę już tego porobiłem. Może kiedyś przyjdzie czas ma opracowanie własnej receptury. Ostatnie kilka serów mniejszych robiłem wg swojego widzi misie. Ale niestety nie zrobiłem notatek. Więc jak coś fajnego wyjdzie to QPA. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Widzę że młody ze starym lubią sobie nawzajem udowadniać kto jest lepszy kto gorszy , kto wymyślił przepis na dany ser , kto lepiej kombinuje Zdrowa konkurencja jest dobra Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Ja nie konkuruje z nikim. Nie mam na to czasu ani ochoty Pochwaliłem młodego za przepis - jest banalny ale świetny ser wychodzi. Po raz kolejny brawo dla AKSAMITA.Ale nie będzie mi tu pisał, że bardziej kombinuje niż ja hehehhe poza tym niech się wreszcie weźmie za coś innego niż sery. Nie samymi serami człowieki z WB żyją Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 7 Czerwca 2016 "AKSAMITNY" rozkrojony. MEGA - zapach mleczny, bajka. Struktura gładka i elastyczna mimo, że wysoko dogrzewany. Przepis KAMILA - gratulacje Przeleciałem cały watek Aksamita i nie natrafiłem na przepis na ten ser a wygląda naprawdę zacnie ... można prosić o dokładny przepis ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 7 Czerwca 2016 No właśnie MŁODY - ruszaj się. Ile mamy czekać na ładnego PDF-a ????Ja gdzieś notatki zapodziałem. A coś kojarzę że mi zdjęcia zrobiłeś ze swoich albo cuś.Generalnie 2 szczepy bakterii termofilnych, wysoko dogrzewany. Ja prasowałem mniejszymi obciążeniami bo Wańczyk nie raz pisał u siebie, że nie trzeba sera tonowymi ciężarkami okładać. Bardzo ważne jest aby na początku w ogóle nie prasować tylko ładnie w formie dwa obracania zrobić w chuście - w miarę szybko po ok 15 min. Dzięki temu gładka powierzchnia będzie. I potem także zwiększać stopniowo obciążenia. Ale czekamy na przepis. Jak nie będzie to szpica mu sprzedam przy okazji jak go zobaczę u naszego mleczarza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Przeleciałem cały watek Aksamita i nie natrafiłem na przepis na ten ser a wygląda naprawdę zacnie ... można prosić o dokładny przepis ? Ja kosztowałem chyba prototyp tego sera Kamilowego Aksamitnego i od razu wiedziałem że ma potencjał. Jeden z najlepszych serów jakie jadłem Naszych serorobów spółdzielczych A , że mam remont to przenosiłem dziś witrynkę do garażu. Nadspodziewanie dużo serów w niej upchałem hehehh kiedy ja to przejem. Pomożemy, nie dygaj Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 7 Czerwca 2016 hehehhe chciałbyś nie oddam moich "dzieci" A część parmezanów ma już po 1,5 roczku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 7 Czerwca 2016 hehehhe chciałbyś nie oddam moich "dzieci" A część parmezanów ma już po 1,5 roczku No właśnie a ja mam dzisiaj adoptować jakiś parmezan a taki 1,5 roku to już ho ho Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 7 Czerwca 2016 łooo.... te zdjęcia "zbiorów" robią wrażenie - muszę się zabrać za nadrabianie zaległości bo jedna sero-lodówka stoi pusta! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 7 Czerwca 2016 hehehehh kolego - ja kombinuje od dawien dawna. Nie chcę przypominać kto tylko GOUDY trzaskał.A kto marmurka kałamarniczego zrobił ?A kto barwi sery i dziwnie doprawia ?Trochę już tego porobiłem. Może kiedyś przyjdzie czas ma opracowanie własnej receptury. Ostatnie kilka serów mniejszych robiłem wg swojego widzi misie. Ale niestety nie zrobiłem notatek. Więc jak coś fajnego wyjdzie to QPA. Ja wiem. W kombinowaniu to Ty bijesz mnie na głowę. Kombinujesz, jak koń pod górę. Chodziło mi natomiast o to, że możesz spróbować wymyślić jakiś ciekawy przepis na własny ser. Ja nie konkuruje z nikim. Nie mam na to czasu ani ochoty Pochwaliłem młodego za przepis - jest banalny ale świetny ser wychodzi. Po raz kolejny brawo dla AKSAMITA.Ale nie będzie mi tu pisał, że bardziej kombinuje niż ja hehehhe poza tym niech się wreszcie weźmie za coś innego niż sery. Nie samymi serami człowieki z WB żyją A czemu nie? Konkurencja to bardzo dobra rzecz. Dzięki niej powstają nowe pomysły rozwiązania i udogodnienia. Widać na przykładach wojen. Bez nich nie mielibyśmy wielu ciekawych rzeczy. Co do różnorodności produkcji, to w weekend będę się uczył robić kabanosy na ten przykład. Przeleciałem cały watek Aksamita i nie natrafiłem na przepis na ten ser a wygląda naprawdę zacnie ... można prosić o dokładny przepis ? Ja kosztowałem chyba prototyp tego sera Kamilowego Aksamitnego i od razu wiedziałem że ma potencjał. Jeden z najlepszych serów jakie jadłem Naszych serorobów spółdzielczych A , że mam remont to przenosiłem dziś witrynkę do garażu. Nadspodziewanie dużo serów w niej upchałem hehehh kiedy ja to przejem. Pomożemy, nie dygaj Tak, Sebastianie, to był mój "pierworodny". Dziękuję za pochlebną opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Przepis wrzucę za chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Sluchajcie starzy wyjadacze. Jsk Aksamit wrzuci przepis w tej formie co na FB to maci go zlinczowac hehe smoła, piora i wywozimy na taczkach ku przestrodze Aksamit Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 7 Czerwca 2016 myślę,że niczego nie będzie ukrywał.Taki piękny ser każdy chciałby się z nim zmierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Hehe to nie to....chodzi o co innego tylko o forme a nie o tresc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 7 Czerwca 2016 (edytowane) Wrzucę dzisiaj, później w normalnej formie. Edytowane 7 Czerwca 2016 przez Aksamit97 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Jak się nazywa grupa na fb? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 8 Czerwca 2016 serowa brać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-500560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basia63 Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 21 Lipca 2016 No właśnie nie. Zauważyłem że korycin jest bezpłciowy na początku swojej drogi. To moje zdanie oczywiście więc proszę mnie nie zakrzyczeć znowu . Ale np. po 6 tygodniowym leżakowaniu zmieniał mu się i zapach i konsystencja i smak. Robił się mniej kwaskowy, bardziej aromatyczny oraz nabierał pięknej kremowej konsystencji. Ja obiorę jak będę miał czas i dam w całości żeby fajnie się komponował po rozkrojeniu. Wcześniej sparzę wrzątkiem. No właśnie nie. Zauważyłem że korycin jest bezpłciowy na początku swojej drogi. To moje zdanie oczywiście więc proszę mnie nie zakrzyczeć znowu . Ale np. po 6 tygodniowym leżakowaniu zmieniał mu się i zapach i konsystencja i smak. Robił się mniej kwaskowy, bardziej aromatyczny oraz nabierał pięknej kremowej konsystencji. Ja obiorę jak będę miał czas i dam w całości żeby fajnie się komponował po rozkrojeniu. Wcześniej sparzę wrzątkiem.a ja robie koryciny z orzechami i wcale nie obieram ze skorki tylko zaparzam choc 3 razy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-507611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 30 Lipca 2016 Perszingowe wyroby z mleka - czyli polędwice z indyka wg Beiota. Nowy przepis i jest ogień A jutro znowu robię korycina z jalapenio. Super pasuje ta lekko kwaskowa papryczka. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-508374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 10 Października 2016 Po ponad 3 miesiącach abstynencji serowej udało mi się wrócić do zabawy. W weekend 28 litrów mleka załatwiłem.Z 3 l zrobiłem twaróg - wyszło 0,5 kg. Z 25 litrów zrobiłem ser wysoko dogrzewany na bakteriach KAPPA 3. Wyszło przed soleniem 2,7 kg. Z serwatki udało mi się uzyskać ponad 1 kg ricotta.Kilka fotek z zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 10 Października 2016 Która połówka jest moja? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 10 Października 2016 Ta w domu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 10 Października 2016 Perszingowe wyroby z mleka - czyli polędwice z indyka wg Beiota. Nowy przepis i jest ogień Jak smaczna to podrzuć linka bo ostatnio przerzuciłam się na wędlinki drobiowe. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 10 Października 2016 Bardzo smaczna.Z jego książki robiłem. Peklowana na sucho 48h. 25g peklo na 1 kg.Potem polędwiczki składane ze sobą - wew. część lekko rozbita aby lepiej skleiło i w ciasną siatkę.Ot i cała filozofia. Parzone do 72 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.