Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tu były 2 szt. Bez wędzenia to nie będzie miało sensu. Możesz tak samo zrobić z filetami z kurczaka. Inne mięso wg mnie - bardziej suche.

25 g na sucho i potem parzenie - wychodzą idealnie. Ale możesz zmniejszyć do 20 g. Tylko równo zasyp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521775
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sernik 100% ricotta - mistrzostwo. Wykonanie - moja LUBA:)

Właśnie jem - leciutki i delikatny. Fajny przepis z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego.

Żona ostatnio dodaje 1/3 mąki ryżowej którą sami sobie robimy - do ciasta na spód. Dzięki temu jest taki fajny chrupki (zgrzytający w zębach czy jak to mogę inaczej opisać)

POLECAM nigdy nie wylewać serwatki - to wielkie marnotrawstwo :)

post-67697-0-33598800-1476166939_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521789
Udostępnij na innych stronach

Ricotta posiada najbardziej wartościowe bialka- albuminy, i mimo częściowej denaturyzacji są one nadal mega dobre. Tyle odemnie co do ricotty
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521807
Udostępnij na innych stronach

 

 

MEGA MEGA MEGA. Przychylam się
  coś wiem na ten temat  moja młodsza córka -robi fantastyczne serniczki z rikotty - no i równie dobre kluchy z rikotty ze szpinakiem  :)  ostatnio jak zrobiłem a'la  Koryciny z 50 l mleka :facepalm:  to mogła się wykazać :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521809
Udostępnij na innych stronach

 

 

Daj przepis na kluchy na priv
dam go publicznie może też ktoś skorzysta :) - ale muszę  go wyciągnąć od córki :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521812
Udostępnij na innych stronach

Sernik 100% ricotta - mistrzostwo. Wykonanie - moja LUBA:)

Właśnie jem - leciutki i delikatny. Fajny przepis z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego.

Żona ostatnio dodaje 1/3 mąki ryżowej którą sami sobie robimy - do ciasta na spód. Dzięki temu jest taki fajny chrupki (zgrzytający w zębach czy jak to mogę inaczej opisać)

POLECAM nigdy nie wylewać serwatki - to wielkie marnotrawstwo :)

attachicon.gifDSC_2998.JPG

Witam.Fajnie wygląda.Daj przepis. :tongue: może moja wykona takie cudo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521829
Udostępnij na innych stronach

 

Daj przepis na kluchy na priv
dam go publicznie może też ktoś skorzysta :) - ale muszę  go wyciągnąć od córki :)

 

 

O to to. :)

Każdy powinien móc skorzystać, a nie tylko Ci wybrani.  :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521844
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dawno nic nie wrzucałem więc zrobię krótki przegląd moich ostatnich eksperymentów:

 

1. Ser wysoko dogrzewany oraz twaróg, na zagrychę sernik z ricotty i kilka chlebków na zakwasie :

post-67697-0-70746500-1478503106_thumb.jpgpost-67697-0-87209300-1478503120_thumb.jpgpost-67697-0-57625000-1478503127_thumb.jpgpost-67697-0-07045000-1478503157_thumb.jpgpost-67697-0-82041800-1478503164_thumb.jpgpost-67697-0-09912300-1478503203_thumb.jpg


Potem były małe wędzenia.

post-67697-0-33892400-1478503291_thumb.jpgpost-67697-0-03591600-1478503302_thumb.jpgpost-67697-0-55881100-1478503302_thumb.jpgpost-67697-0-14360500-1478503312_thumb.jpgpost-67697-0-08371300-1478503343_thumb.jpgpost-67697-0-75214400-1478503349_thumb.jpg


Potem były znowu sery (gouda z kozieradką, korycin, ricotta), serniki i tym podobne:

post-67697-0-57819000-1478503447_thumb.jpgpost-67697-0-06943100-1478503448_thumb.jpgpost-67697-0-74471700-1478503454_thumb.jpgpost-67697-0-14882800-1478503462_thumb.jpg

 


A w weekend walczyłem z goudą z kminkiem, korycinem, pasztetem z wątróbek kurzych w osłonie szynki szwarcwaldzkiej - sery się solą więc zdjęcia gotowych w późniejszym czasie:

post-67697-0-56634300-1478503580_thumb.jpgpost-67697-0-11463800-1478503581_thumb.jpgpost-67697-0-01426500-1478503582_thumb.jpgpost-67697-0-40537500-1478503601_thumb.jpgpost-67697-0-86973500-1478503601_thumb.jpgpost-67697-0-70930900-1478503602_thumb.jpg

 


No i na zagryszkę  biała :

post-67697-0-11231000-1478503820_thumb.jpgpost-67697-0-64895400-1478503820_thumb.jpgpost-67697-0-20549400-1478503821_thumb.jpgpost-67697-0-73044400-1478503821_thumb.jpgpost-67697-0-63801700-1478503822_thumb.jpgpost-67697-0-22341200-1478503823_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525439
Udostępnij na innych stronach

Qrcze, perszing te wędzonki na siódmym zdjęciu to chyba pastowałeś i polerowałeś, piękna robota,  :clap:  :clap:  :clap:  za całokształt.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525442
Udostępnij na innych stronach

Dzięki PePe - peklowane na sucho bardzo ładnie kolor łapią.

Ostatnio mam fazę na takie dojrzewające, lekko podwędzane.

Jeszcze chorizo robiłem ale dochodzi do siebie w próżni.

AAAAA bym zapomniał o fajnej kiełbie której skład ustaliłem z Paweljack - taka ala jałowcowa podsuszana. Wyszła idealnie w mój gust. No i znalazłem jeszcze wędzenie z nastawieniem na rybki - dorsz, miętus i makrele.

post-67697-0-83176800-1478505123_thumb.jpgpost-67697-0-16084600-1478505124_thumb.jpg

 

post-67697-0-91590100-1478505147_thumb.jpgpost-67697-0-85216400-1478505148_thumb.jpgpost-67697-0-49941200-1478505149_thumb.jpgpost-67697-0-11412000-1478505150_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525445
Udostępnij na innych stronach

Z wczesnego postu i tego , Perszing wspaniale wyrobi i serowe i wedliny. :clap:

 

 Ale do mnie chyba najbardziej przemawia pasztet. :thumbsup:  

 Jesli nie sprawi Tobie problemu opisz jak robiles, prosze.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525446
Udostępnij na innych stronach

Jasne - już się robi :

Przepis:
700g wątróbki kurzej
opakowanie szynki prosciutto lub szwardzwaldzkiej
70g masła
50 ml wina czerwonego
50 ml oliwy z oliwek
1 mniejsza cebula
czosnek - ile kto lubi
pieprz i sól do smaku
gałązka rozmarynu

Oczyszczone wątróbki posolić i popieprzyć. Podsmażyć z drobno pokrojoną cebulką, posiekanym rozmarynem i czosnkiem. Następnie dolać wino, krótko podgotować. Dodać masło i zblendować na gładką masę. Szynkowar wyłożyć plastrami szynki i napełnić masą. Górę przykryć także plastrami szynki. Parzyć 30 minut w temperaturze 85 stopni. Chłodzić 12 h w lodówce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525447
Udostępnij na innych stronach

25g peklo na kg. 5 dni w lodówce + zioła. Potem wędzenie ok 3 h - temp. do max 55 stopni. Potem sobie to chwilę wisi w garażu a potem idzie na 3-5 dni do próżni celem finalnego ułożenia. Wchodzi jak złoto :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525453
Udostępnij na innych stronach

Bardzo krótkie peklowanie, ale widać na przekroju że się zapeklowało. Ja swoje szyneczki peklowałem na sucho trzy tygodnie a potem wędziłem na zimno sześć razy (miałem takiego pomysła) potem odstawiłem do dojrzewania ale warunki były chyba kiepskie, bo zamiast dojrzewać to zaczęły wysychać i trzeba było je szybciutko zjeść ,też były smaczne.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525459
Udostępnij na innych stronach

Ale PePe to polędwiczki. One są bardzo delikatne i się szybko peklują. A żeby nie wysychało to ładujesz do próżni i tam sobie spokojnie dojdzie do siebie. Ja długo nie trzymam takich polędwiczek bo nie są wędzone na zimno przez wiele h. Więc ich trwałość też jest pewnie obniżona. Ale są małe i schodzą bardzo szybko. Za to smaczne i delikatne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525462
Udostępnij na innych stronach

@Perszing37, pasztet to moja ulubiona wedlina zaraz po baleronie ..dziekuje rowniez  za przepis 

wszysto piekne az nie mozna oczu oderwac  :clap:  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525490
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.