Perszing37 Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 10 Października 2016 Tu były 2 szt. Bez wędzenia to nie będzie miało sensu. Możesz tak samo zrobić z filetami z kurczaka. Inne mięso wg mnie - bardziej suche.25 g na sucho i potem parzenie - wychodzą idealnie. Ale możesz zmniejszyć do 20 g. Tylko równo zasyp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 11 Października 2016 Sernik 100% ricotta - mistrzostwo. Wykonanie - moja LUBA:)Właśnie jem - leciutki i delikatny. Fajny przepis z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego.Żona ostatnio dodaje 1/3 mąki ryżowej którą sami sobie robimy - do ciasta na spód. Dzięki temu jest taki fajny chrupki (zgrzytający w zębach czy jak to mogę inaczej opisać)POLECAM nigdy nie wylewać serwatki - to wielkie marnotrawstwo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 11 Października 2016 Ricotta posiada najbardziej wartościowe bialka- albuminy, i mimo częściowej denaturyzacji są one nadal mega dobre. Tyle odemnie co do ricotty Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 11 Października 2016 MEGA MEGA MEGA. Przychylam się Drugi kawałek sernika wciągam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 11 Października 2016 MEGA MEGA MEGA. Przychylam się coś wiem na ten temat moja młodsza córka -robi fantastyczne serniczki z rikotty - no i równie dobre kluchy z rikotty ze szpinakiem ostatnio jak zrobiłem a'la Koryciny z 50 l mleka to mogła się wykazać Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 11 Października 2016 Daj przepis na kluchy na priv Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 11 Października 2016 Daj przepis na kluchy na priv dam go publicznie może też ktoś skorzysta - ale muszę go wyciągnąć od córki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 11 Października 2016 Sernik 100% ricotta - mistrzostwo. Wykonanie - moja LUBA:)Właśnie jem - leciutki i delikatny. Fajny przepis z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego.Żona ostatnio dodaje 1/3 mąki ryżowej którą sami sobie robimy - do ciasta na spód. Dzięki temu jest taki fajny chrupki (zgrzytający w zębach czy jak to mogę inaczej opisać)POLECAM nigdy nie wylewać serwatki - to wielkie marnotrawstwo DSC_2998.JPGWitam.Fajnie wygląda.Daj przepis. może moja wykona takie cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 11 Października 2016 http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/sernik_szafranowy/przepis.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 11 Października 2016 Daj przepis na kluchy na privdam go publicznie może też ktoś skorzysta - ale muszę go wyciągnąć od córki O to to. Każdy powinien móc skorzystać, a nie tylko Ci wybrani. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 11 Października 2016 Daj przepis na kluchy na priv https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13459-muski-qlinaria/?p=521851 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-521852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 7 Listopada 2016 Dawno nic nie wrzucałem więc zrobię krótki przegląd moich ostatnich eksperymentów: 1. Ser wysoko dogrzewany oraz twaróg, na zagrychę sernik z ricotty i kilka chlebków na zakwasie :Potem były małe wędzenia.Potem były znowu sery (gouda z kozieradką, korycin, ricotta), serniki i tym podobne: A w weekend walczyłem z goudą z kminkiem, korycinem, pasztetem z wątróbek kurzych w osłonie szynki szwarcwaldzkiej - sery się solą więc zdjęcia gotowych w późniejszym czasie: No i na zagryszkę biała : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 7 Listopada 2016 Qrcze, perszing te wędzonki na siódmym zdjęciu to chyba pastowałeś i polerowałeś, piękna robota, za całokształt. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 7 Listopada 2016 Dzięki PePe - peklowane na sucho bardzo ładnie kolor łapią.Ostatnio mam fazę na takie dojrzewające, lekko podwędzane.Jeszcze chorizo robiłem ale dochodzi do siebie w próżni.AAAAA bym zapomniał o fajnej kiełbie której skład ustaliłem z Paweljack - taka ala jałowcowa podsuszana. Wyszła idealnie w mój gust. No i znalazłem jeszcze wędzenie z nastawieniem na rybki - dorsz, miętus i makrele. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 7 Listopada 2016 Z wczesnego postu i tego , Perszing wspaniale wyrobi i serowe i wedliny. Ale do mnie chyba najbardziej przemawia pasztet. Jesli nie sprawi Tobie problemu opisz jak robiles, prosze. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 7 Listopada 2016 Jasne - już się robi :Przepis:700g wątróbki kurzejopakowanie szynki prosciutto lub szwardzwaldzkiej70g masła50 ml wina czerwonego50 ml oliwy z oliwek1 mniejsza cebulaczosnek - ile kto lubipieprz i sól do smakugałązka rozmarynuOczyszczone wątróbki posolić i popieprzyć. Podsmażyć z drobno pokrojoną cebulką, posiekanym rozmarynem i czosnkiem. Następnie dolać wino, krótko podgotować. Dodać masło i zblendować na gładką masę. Szynkowar wyłożyć plastrami szynki i napełnić masą. Górę przykryć także plastrami szynki. Parzyć 30 minut w temperaturze 85 stopni. Chłodzić 12 h w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 7 Listopada 2016 Tomku wyroby wspaniałe, pracuś z Ciebie ! Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 7 Listopada 2016 Dzięki Grzesiu. Ostatnio się spełniam kulinarnie. Sprawia mi to wielką frajdę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 7 Listopada 2016 Napisz jeszcze jak długo peklowałeś na sucho i z jaką ilością peklosoli na kg. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 7 Listopada 2016 25g peklo na kg. 5 dni w lodówce + zioła. Potem wędzenie ok 3 h - temp. do max 55 stopni. Potem sobie to chwilę wisi w garażu a potem idzie na 3-5 dni do próżni celem finalnego ułożenia. Wchodzi jak złoto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 7 Listopada 2016 Bardzo krótkie peklowanie, ale widać na przekroju że się zapeklowało. Ja swoje szyneczki peklowałem na sucho trzy tygodnie a potem wędziłem na zimno sześć razy (miałem takiego pomysła) potem odstawiłem do dojrzewania ale warunki były chyba kiepskie, bo zamiast dojrzewać to zaczęły wysychać i trzeba było je szybciutko zjeść ,też były smaczne. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 7 Listopada 2016 Ale PePe to polędwiczki. One są bardzo delikatne i się szybko peklują. A żeby nie wysychało to ładujesz do próżni i tam sobie spokojnie dojdzie do siebie. Ja długo nie trzymam takich polędwiczek bo nie są wędzone na zimno przez wiele h. Więc ich trwałość też jest pewnie obniżona. Ale są małe i schodzą bardzo szybko. Za to smaczne i delikatne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 7 Listopada 2016 No widzisz, ślepy to ślepy. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 7 Listopada 2016 Ja na sucho max peklowalem 7-8 dni i to za długo. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 7 Listopada 2016 @Perszing37, pasztet to moja ulubiona wedlina zaraz po baleronie ..dziekuje rowniez za przepis wszysto piekne az nie mozna oczu oderwac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/31/#findComment-525490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.