Perszing37 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Nie do konca sie moge zgodzic z tym ze przy zastosowaniu chlorku ricotta nie wyjdzie. Dawno dawno jak czesto musialem robic na sklepowym to dodawalem chlorek i robilem ricotte. Delikatna wychodzila i nie za duzo. Ale wychodzila Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-533925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ja po dziś dodaję chlorku bo mam go w ciul. ZAWSZE wychodzi. Dodatek chlorku ma tylko jedno zadanie- zwiększenie puli jonów wapnia. Podpuszczka tnie białko mleczne na kazeine i resztę. Kazeina jest rozpuszczalna w wodzie (czesto stosowane białko na noc przez sportowców), w odróżnieniu od kazeinianu wapnia- do powstania potrzebuje wapnia w który potrafi być ubogie mleko. Reszta z cięcia białka mleka to albuminy białka mleka.Oczywiście w mleku są też inne białka. Po dodaniu kwasu i temperatury następuje czesciowa ich denaturyzacja i tyle. Tutaj warto wspomnieć o uczelniach dzieci na mleko. Najczęściej uczulenie jest na albuminy - występują też w kozim mleku. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-534026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Tomku.czym barwiłeś goudę i jaką metodą robiłeś tj, dogrzewanie w wyższej temp, czy do 39 ,Nigdy nie dodaję barwnika ,moje sery wychodzą bardziej naturalnego koloru.Twój gouda jest PIĘKNY Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-534482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Do 39 C. A barwie czesto annato bo lubię żółtawą barwę. A ten barwnik nie zmienia smaku. Dzieki za opinię. Pokaż jakieś swoje serki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-534493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Kiedyś to zrobię,ale najpierw muszę się nauczyć wklejać zdjęcia.Mam ich trochę,ale aż wstyd się przyznać ,że nie wiem jak to zrobić.Teraz też zrobiłam 3 szt podróby Korycinka ,ocieka i podgrzewam serwatkę.Ostatnio robiłam goudę Biotita,wyszła dosyć smaczna,tyle że u mnie sery długo nie dojrzewają,nie zdążą,została jeszcze połowa zapakowana w próżni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-534504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Graska polecam na innych domowników łapkę na muchy i po paluchach.. A tak powaznie to wrzucaj zdjecia. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-534551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zabawa na formach KADOVA. Formy pożyczone od Aksamita (Kamil Holajda). Czysta przyjemność. Powierzchnia idealnie gładka. Ale ceny zaporowe jak dla mnie (((Goudy z chilli, twaróg , ricotta i znowu bułeczki.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Tomku serki wyglądają zacnie ale te "szneki" , och żebym miał bliżej Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zawsze zapraszam. U mnie dka Ciebie chata stoi otworem szneki to slaskie okreslenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Również zastanawiam się czy szneka to w śląskiej gwarze, a zastanawiam się ponieważ w mojej rodzinie na słodką bułkę z lukrem, karmelem, lub nawet posmarowane samym białkiem woła się szneka z glancem, a rodzina pochodzi z Kujaw Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Wieloś. Mow jak jest bo Ty chyba Pyra czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Dopiero co skończyły się takie same z ricottą Mąż nie bardzo chce sam serek,ale w bułeczkach jest suuper.Piękne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Po poznańsku mówili "szneka z glancem " na drożdżówkę Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Czyli to samo na Kujawach... jestem w domu Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Po poznańsku mówili "szneka z glancem " na drożdżówkę ło matko.po naszemu to kołoczek inaczej po gorolsku drożdżówka! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Po poznańsku mówili "szneka z glancem " na drożdżówkę Nie tylko w Poznaniu. W Toruniu -moim rodzinnym mieście -tak samo nazywa się drożdżówkę z lukrem . Widać wpływy pruskiego zaboru. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 10 Stycznia 2017 szneka ..hmm brzmi troche jak po szwedzku snäcka co znaczy slimak i drozdzowki o takiej slimakowej formie tez sie tak nazywaja Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Cieszy mni ze moje GLANCE nam daly tyle radosci. U mnie w Opolskim sie mowilo po prostu drożdżówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Malo kto wie ale Bydgoszcz to wielkopolska... Nawet miała być włączona do województwa wlk więc myślę że to po prostu nazwa miejscowa i nic z zaborami nie ma wspólnego. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Dopiero co skończyły się takie same z ricottą Mąż nie bardzo chce sam serek,ale w bułeczkach jest suuper.Piękne wyroby.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Tomku, Twoje wspaniałe bułki i w smaku i nazwie regionalnej wzbudziły wspomnienia Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Wieloś - a skąd Ty znasz ich smak jak do mnie w odwiedzinki nie wpadłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 13 Stycznia 2017 U mnie w Opolskim sie mowilo po prostu drożdżówki Młody jesteś - nie pamiętasz Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Perszing powiedz czy z 30kg - 3.4kg sera gouda to nie za dużo? Może za słabo obkurczyło ziarna? Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-536002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 14 Stycznia 2017 U mnie w Opolskim sie mowilo po prostu drożdżówki Młody jesteś - nie pamiętasz Nie zapominaj ze w Opolskim mamy zarowno "Polakow" jak i "Slazakow". Moj Ojciec pochodzil ze Straduni- typowo slaska wies. Mama natomiast spod Glubczyc - typowo polska wies ja z Kedzierzyna Kozla. Raczej Polaki...[Dodano: 14 sty 2017 - 15:32]Perszing powiedz czy z 30kg - 3.4kg sera gouda to nie za dużo? Może za słabo obkurczyło ziarna?Czemu za duzo ??? W sam raz. To ser nisko dogrzewany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-536052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.