Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie do konca sie moge zgodzic z tym ze przy zastosowaniu chlorku ricotta nie wyjdzie. Dawno dawno jak czesto musialem robic na sklepowym to dodawalem chlorek i robilem ricotte. Delikatna wychodzila i nie za duzo. Ale wychodzila :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-533925
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja po dziś dodaję chlorku bo mam go w ciul. ZAWSZE wychodzi. Dodatek chlorku ma tylko jedno zadanie- zwiększenie puli jonów wapnia. Podpuszczka tnie białko mleczne na kazeine i resztę. Kazeina jest rozpuszczalna w wodzie (czesto stosowane białko na noc przez sportowców), w odróżnieniu od kazeinianu wapnia- do powstania potrzebuje wapnia w który potrafi być ubogie mleko. Reszta z cięcia białka mleka to albuminy białka mleka.Oczywiście w mleku są też inne białka. Po dodaniu kwasu i temperatury następuje czesciowa ich denaturyzacja i tyle. Tutaj warto wspomnieć o uczelniach dzieci na mleko. Najczęściej uczulenie jest na albuminy - występują też w kozim mleku.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-534026
Udostępnij na innych stronach

Tomku.czym barwiłeś goudę i jaką metodą robiłeś tj, dogrzewanie w wyższej temp, czy do 39 ,Nigdy nie dodaję barwnika ,moje sery wychodzą bardziej naturalnego  koloru.Twój gouda jest PIĘKNY

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-534482
Udostępnij na innych stronach

Do 39 C. A barwie czesto annato bo lubię żółtawą barwę. A ten barwnik nie zmienia smaku. Dzieki za opinię. Pokaż jakieś swoje serki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-534493
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś to zrobię,ale najpierw muszę się nauczyć wklejać zdjęcia.Mam ich trochę,ale aż wstyd się przyznać ,że nie wiem jak to zrobić.Teraz też zrobiłam 3 szt  podróby Korycinka ,ocieka i podgrzewam serwatkę.Ostatnio robiłam goudę Biotita,wyszła dosyć smaczna,tyle że u mnie sery długo nie dojrzewają,nie zdążą,została jeszcze połowa zapakowana w próżni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-534504
Udostępnij na innych stronach

Zabawa na formach KADOVA. Formy pożyczone od Aksamita (Kamil Holajda). Czysta przyjemność. Powierzchnia idealnie gładka. Ale ceny zaporowe jak dla mnie :((((

Goudy z chilli, twaróg , ricotta i znowu bułeczki....

 

post-67697-0-37576400-1484003443_thumb.jpgpost-67697-0-30597200-1484003444_thumb.jpgpost-67697-0-04070600-1484003445_thumb.jpgpost-67697-0-76938500-1484003445_thumb.jpgpost-67697-0-46459400-1484003446_thumb.jpgpost-67697-0-24870400-1484003447_thumb.jpgpost-67697-0-06688400-1484003448_thumb.jpg

 

post-67697-0-74186100-1484003477_thumb.jpgpost-67697-0-54941000-1484003478_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535402
Udostępnij na innych stronach

Również zastanawiam się czy szneka to w śląskiej gwarze, a zastanawiam się ponieważ w mojej rodzinie na słodką bułkę z lukrem, karmelem, lub nawet posmarowane samym białkiem woła się szneka z glancem, a rodzina pochodzi z Kujaw :tongue::)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535494
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po poznańsku mówili "szneka z glancem " na drożdżówkę :)

 

Nie tylko w Poznaniu. W Toruniu -moim rodzinnym mieście -tak samo nazywa się drożdżówkę z lukrem :D. Widać wpływy pruskiego zaboru.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535523
Udostępnij na innych stronach

szneka ..hmm brzmi troche jak po szwedzku snäcka co znaczy slimak i drozdzowki o  takiej slimakowej formie tez sie tak nazywaja :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535524
Udostępnij na innych stronach

Malo kto wie ale Bydgoszcz to wielkopolska... Nawet miała być włączona do województwa wlk więc myślę że to po prostu nazwa miejscowa i nic z zaborami nie ma wspólnego.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535541
Udostępnij na innych stronach

Dopiero co skończyły się  takie same  z ricottą Mąż nie bardzo chce sam serek,ale w bułeczkach jest suuper.Piękne wyroby.

Dzięki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535604
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie w Opolskim sie mowilo po prostu drożdżówki

Młody jesteś - nie pamiętasz :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-535986
Udostępnij na innych stronach

 

U mnie w Opolskim sie mowilo po prostu drożdżówki

 

Młody jesteś - nie pamiętasz :D

Nie zapominaj ze w Opolskim mamy zarowno "Polakow" jak i "Slazakow". Moj Ojciec pochodzil ze Straduni- typowo slaska wies. Mama natomiast spod Glubczyc - typowo polska wies :) ja z Kedzierzyna Kozla. Raczej Polaki...:)

[Dodano: 14 sty 2017 - 15:32]

Perszing powiedz czy z 30kg - 3.4kg sera gouda to nie za dużo? Może za słabo obkurczyło ziarna?

Czemu za duzo ??? W sam raz. To ser nisko dogrzewany :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-536052
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.