graska Opublikowano 16 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Witam.Dzięki za radę.Kupię taki sterownik ale zaproszę elektryka aby go podłączył Kupiłam dużą chłodziarkę to taka regulacja temp będzie super.Kiedyś mówiłeś ,że dodajesz ostrą papryczkę do sera,w jakiej postaci jest dodawana i czy smaczny ser powstał ,napisz coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-554748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Jasne , że smaczny. Dodaję płatki chilli w różnych fazach. Albo do mleka razem z bakteriami. Albo już podczas przekładania gęstwy do formy. Obecnie dojrzewa mi gouda z chilli.Tu jakieś stare zdjęcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-554804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Piękny ten ser rozkrojony,aż chce się zjeść kawałek.Wygląda przepysznie.16 i 17 czerwiec to Festiwal Sera w Sandomierzu,Dzisiaj nie mogłam tam być,przerabiałam 60l mleka i trochę mi zeszło,ale jutro to muszę pojechać przecież nie można takiego święta pominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-554840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Ja jutro robię kozią goude z 20 litrów.... Na bogato hehe bo z szafranem dawno już mi po głowie ta przyprawa chodziła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-554857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 18 Czerwca 2017 To będzie szafran wcześniej namoczony i dodany jako płyn czy może w postaci suchej tak jak dodaje się inne zioła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-554974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Ja mam taki przepis na wykonanie barwnika z szafranu.jako wyciąg z kwiatów szafranu.na 1g szafranu potrzebujemy 20cm sześciennych przegotowanej wody wystudzonej oraz tyle samo wysokoprocentowego alkoholu ,zatykamy butelkę korkiem i pozostawiamy w temp. pokojowej w ciemnym miejscu przez 5 dni co jakiś czas potrząsając butelką.Przecedzamy przez płótno i przetrzymujemy w ciemnym naczyniu i szczelnie zakrytym.Przy zaprawianiu mleka najpierw dodajemy farbę a dopiero potem następne dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-554989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Miałem zagwozdkę. Więc dodałem 1 torebkę do mleka ale już po przepłukaniu skrzepu. A drugą torebkę żona rzucali jak przekładałem gęstwę do formy. I to był chyba dobry pomysł bo jakbym wszystko wrzucił do mleka to bym zabarwił na pomarańczowo jak annato. A tak będą nieregularne żyłki bo nitki już podczas prasowania puszczają kolor. Dzięki za przepis na barwnik ale 1 g to mnóstwo kasy. Hheheh dziś kupiłem 0,24 g za 10 zł Właśnie się prasuje. Tylko coś słaba wydajność mi się wydaje. 20 litrów i chyba nie będzie 2 kg. Ostatnio miałem 2,6 kg przed soleniem z 20 litrów. Ale może dostałem od innych kóz. Znajoma ostatnio mi dała od tych kłapouchych z obwiśniętymi uszami. Podobno bardziej treściwe jest. Jutro zważę rano przed soleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-554999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Świeżutki.....rano poszedł do solenia po prasowaniu. Gouda kozia z szafranem....nie wiedziałem, że ta przyprawa tak intensywnie barwi.....mamy więc kolor sraczkowaty zależny od oświetlenia....ciekawe jaki będzie po dojrzewaniu i jaki smak da ta dość intensywna przyprawa. Wydajność taka se : 2,1 kg z 20 litrów. Ale za to ricotty będzie fajna ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-555010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Pięknie się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-555090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Pięknie się zapowiada Pięknie i smacznie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-555455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 30 Lipca 2017 45 litrów.25 litrów - 3000g gouda z zielonym pieprzem w kulkach.20 litrów : 800 g gouda z kminkiem i nowość - 1200 g gouda z suszonymi pokrzywami.Obecnie w trakcie solenia na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-561229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Są ważne wnioski , które trzeba zweryfikować dalszymi testami. Wg mnie sery nisko dogrzewane nie nadają się do dojrzewania w próżni. Konsystencja wychodzi bardzo kremowa a nie elastyczna, sery po rozkrojeniu są wilgotne w środku a bywa , ze są gorzkie i nie nadają się do jedzenia. Nigdy nie miałem tego typu problemów jak robiłem małe gabaryty albo jak wykonywałem sery wysoko dogrzewane (jak np. Aksamitny czy Parmezan). Z cheddarem tez nie było problemów.Wg mnie s er nisko dogrzewany ma dużo większą zawartość wody. 1-2 tyg. tworzenia skórki to znacznie za krótki okres by potem od razu ładować w próżnię. Wg mnie trzeba duże sery nisko dogrzewane dojrzewać naturalnie albo w polioctanie. Można jeszcze zastosować metodę 1-2 miesięcznego dojrzewania naturalnego a końcówka w próżni - do przetestowania. Tą teorię potwierdzę za 2 miesiące bo robiłem z jednej partii mleka 3 sery : 2 są w próżni a jeden w polioctanie. Będzie idealne porównanie. Mam wrażenie, że przez to że nie ma wymiany gazowej powstają także dziurcysie mimo, że ich nie powinno być Tutaj rozkrojona wczoraj gouda 100% kozia. Nic nie wskazuje na zakażenie - ani smak, ani zapach ani kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-564279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 21 Września 2017 Też podobnie zauważyłem. Moje wnioski są po korycin w próżni kontra bez i gouda w prozni kontra ta w polioctanie. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-567848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
furgon Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) Po dwóch miesiącach (6 tygodni w wosku) rozkrojona 1,5 kg gouda była gorzkawa. Zawoskowana i leży dalej. Czym spowodowana jest ta gorzkość w nisko dogrzewanych serach? Zawartość wody? Edytowane 22 Września 2017 przez furgon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-567948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 22 Września 2017 Moim zdaniem tak. Miałem tak z ostatnimi dużymi serami pakowanymi za szybko w próżnię.Niestety kosz bo jeść się nie dało jak zostawał gorzki posmak.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-567949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 28 Października 2017 Po jakim czasie od zasolenia korycina wykonujesz jego wedzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-572884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 28 Października 2017 Jak przestanie puszczać serwatkę. Około 1,5 - 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-572937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 28 Października 2017 U mnie korycina nie przykryłam i już po tygodniu wysechł na "wiór" Mam na myśli skórkę . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-572938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 28 Października 2017 Nie możesz za szybko suszyć bo skórka się zrobi i jest ryzyko że nadmiar wilgoci w nim zostanie. Wszystko co ma być dojrzewane (mięs, sery, kiełbasy etc.) lubią długi czas, średnią temp. i wysoką wilgotność,. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-572939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 28 Października 2017 Wiem,wiem,ale po prostu zapomniałam o serze i o jego przykryciu...Wędzić nie będe ,chyba dziś spróbuję na kolację Z reguły korycina zjadamy bezpośrednio po wyjęciu z solanki ,a nawet tylko po ocieknięciu bez wkładania do solanki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-572941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 7 Listopada 2017 Ciekawa informacja. Od dłuższego czasu robię twaróg z dodatkiem bakterii z Agrovis - typ Alpha.Szybko ukwaszają i nawet w zimie nie trzeba za długo czekać na kwaśne mleko. Twaróg ma genialny smak. Zebrana śmietana także wyborna.Dodawałem je także do Korycina który dzięki nim jest taki śmietankowy i ma kremową konsystencję.Fajna sprawa - polecam. Prowizji nie biorę hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-574436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 7 Listopada 2017 No to mamy nowe coś......chyba nigdzie tego nie widziałem więc jest git nie wiedziałem co zrobić z 5 miesięcznym za suchym chorizo (ze Spółdzielni KzG)....a że robiłem pierogi ruskie to zrobiłem też farsz : cebulka smażona, chorizo smażone i zmielone, ziemniaki pyszne od mojego rolnika oraz trochę twarogu z ostatniej produkcji. Farsz toksyczny ???? bynajmniej. Ogień w pupie.....jakie to dobre.....do ruskich robię barszcz czerwony z gotowania wczorajszych buraków. Reszta pierogów jutro. Dziś był tylko wstęp a w międzyczasie ciastka "dojrzewające". Jutro będą pieczone po 12 h podsuszania....kto wie co to ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-574522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) .kto wie co to ??? Aleee ciążkie zagwozdki tu dajesz ,ja pierdziu... Anyżki Edytowane 7 Listopada 2017 przez sebarod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-574523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zepsułeś zabawę......pisałem Ci o nich......nie umiesz się bawić w naszej piaskownicy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-574524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 7 Listopada 2017 .pisałem Ci o nich To było dawno,mogłem zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-574526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.