Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam taki przepis na wykonanie barwnika z szafranu.jako wyciąg z kwiatów  szafranu.na 1g szafranu potrzebujemy 20cm sześciennych przegotowanej wody wystudzonej oraz tyle samo wysokoprocentowego alkoholu ,zatykamy butelkę korkiem i pozostawiamy w temp. pokojowej w ciemnym miejscu przez 5 dni co jakiś czas potrząsając butelką.Przecedzamy przez płótno i przetrzymujemy w ciemnym naczyniu i szczelnie zakrytym.Przy zaprawianiu mleka najpierw dodajemy farbę  a dopiero potem następne dodatki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-554989
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Miałem zagwozdkę. Więc dodałem 1 torebkę do mleka ale już po przepłukaniu skrzepu. A drugą torebkę żona rzucali jak przekładałem gęstwę do formy. I to był chyba dobry pomysł bo jakbym wszystko wrzucił do mleka to bym zabarwił na pomarańczowo jak annato. A tak będą nieregularne żyłki bo nitki już podczas prasowania puszczają kolor. Dzięki za przepis na barwnik ale 1 g to mnóstwo kasy. Hheheh dziś kupiłem 0,24 g za 10 zł :)

Właśnie się prasuje. Tylko coś słaba wydajność mi się wydaje. 20 litrów i chyba nie będzie 2 kg. Ostatnio miałem 2,6 kg przed soleniem z 20 litrów. Ale może dostałem od innych kóz. Znajoma ostatnio mi dała od tych kłapouchych z obwiśniętymi uszami. Podobno bardziej treściwe jest. Jutro zważę rano przed soleniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-554999
Udostępnij na innych stronach

Świeżutki.....rano poszedł do solenia po prasowaniu. Gouda kozia z szafranem....nie wiedziałem, że ta przyprawa tak intensywnie barwi.....mamy więc kolor sraczkowaty zależny od oświetlenia....ciekawe jaki będzie po dojrzewaniu i jaki smak da ta dość intensywna przyprawa. Wydajność taka se : 2,1 kg z 20 litrów. Ale za to ricotty będzie fajna ilość.

post-67697-0-31964300-1497854260_thumb.jpgpost-67697-0-95989700-1497854260_thumb.jpgpost-67697-0-42323700-1497854261_thumb.jpgpost-67697-0-78888300-1497854269_thumb.jpgpost-67697-0-68136300-1497854270_thumb.jpgpost-67697-0-24499100-1497854271_thumb.jpgpost-67697-0-76208600-1497854271_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-555010
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pięknie się zapowiada

 

Pięknie i smacznie :)  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-555455
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

45 litrów.

25 litrów - 3000g gouda z zielonym pieprzem w kulkach.

20 litrów : 800 g gouda z kminkiem i nowość - 1200 g gouda z suszonymi pokrzywami.

Obecnie w trakcie solenia na sucho.

post-67697-0-53266200-1501404004_thumb.jpgpost-67697-0-30476500-1501404005_thumb.jpgpost-67697-0-03689600-1501404006_thumb.jpgpost-67697-0-70038500-1501404006_thumb.jpgpost-67697-0-38454700-1501404007_thumb.jpgpost-67697-0-05672200-1501404008_thumb.jpgpost-67697-0-72482400-1501404008_thumb.jpgpost-67697-0-39684400-1501404009_thumb.jpgpost-67697-0-06155800-1501404010_thumb.jpgpost-67697-0-77088800-1501404010_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-561229
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Są ważne wnioski , które trzeba zweryfikować dalszymi testami. Wg mnie sery nisko dogrzewane nie nadają się do dojrzewania w próżni. Konsystencja wychodzi bardzo kremowa a nie elastyczna, sery po rozkrojeniu są wilgotne w środku a bywa , ze są gorzkie i nie nadają się do jedzenia. Nigdy nie miałem tego typu problemów jak robiłem małe gabaryty albo jak wykonywałem sery wysoko dogrzewane (jak np. Aksamitny czy Parmezan). Z cheddarem tez nie było problemów.

Wg mnie s er nisko dogrzewany ma dużo większą zawartość wody. 1-2 tyg. tworzenia skórki to znacznie za krótki okres by potem od razu ładować w próżnię. Wg mnie trzeba duże sery nisko dogrzewane dojrzewać naturalnie albo w polioctanie. Można jeszcze zastosować metodę 1-2 miesięcznego dojrzewania naturalnego a końcówka w próżni - do przetestowania. Tą teorię potwierdzę za 2 miesiące bo robiłem z jednej partii mleka 3 sery : 2 są w próżni a jeden w polioctanie.

Będzie idealne porównanie.

Mam wrażenie, że przez to że nie ma wymiany gazowej powstają także dziurcysie mimo, że ich nie powinno być Tutaj rozkrojona wczoraj gouda 100% kozia. Nic nie wskazuje na zakażenie - ani smak, ani zapach ani kształt.

 

post-67697-0-92370000-1503473590_thumb.jpgpost-67697-0-47442200-1503473591_thumb.jpgpost-67697-0-00514300-1503473592_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-564279
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Też podobnie zauważyłem. Moje wnioski są po korycin w próżni kontra bez i gouda w prozni kontra ta w polioctanie.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-567848
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch miesiącach  (6 tygodni w wosku) rozkrojona 1,5 kg gouda była gorzkawa. Zawoskowana i leży dalej. Czym spowodowana jest ta gorzkość w nisko dogrzewanych serach? Zawartość wody?

Edytowane przez furgon
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-567948
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem tak. Miałem tak z ostatnimi dużymi serami pakowanymi za szybko w próżnię.

Niestety kosz bo jeść się nie dało jak zostawał gorzki posmak....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-567949
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nie możesz za szybko suszyć bo skórka się zrobi i jest ryzyko że nadmiar wilgoci w nim zostanie. Wszystko co ma być dojrzewane (mięs, sery, kiełbasy etc.) lubią długi czas, średnią temp. i wysoką wilgotność,.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-572939
Udostępnij na innych stronach

Wiem,wiem,ale po prostu zapomniałam o serze i o jego przykryciu...Wędzić nie będe ,chyba dziś spróbuję na kolację :) Z reguły korycina zjadamy bezpośrednio po wyjęciu z solanki ,a nawet tylko po ocieknięciu  bez wkładania do solanki.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-572941
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ciekawa informacja. Od dłuższego czasu robię twaróg z dodatkiem bakterii z Agrovis - typ Alpha.

Szybko ukwaszają i nawet w zimie nie trzeba za długo czekać na kwaśne mleko. Twaróg ma genialny smak. Zebrana śmietana także wyborna.

Dodawałem je także do Korycina który dzięki nim jest taki śmietankowy i ma kremową konsystencję.

Fajna sprawa - polecam. Prowizji nie biorę hehehehe :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-574436
Udostępnij na innych stronach

No to mamy nowe coś......chyba nigdzie tego nie widziałem więc jest git 1f642.png:) nie wiedziałem co zrobić z 5 miesięcznym za suchym chorizo (ze Spółdzielni KzG)....a że robiłem pierogi ruskie to zrobiłem też farsz : cebulka smażona, chorizo smażone i zmielone, ziemniaki pyszne od mojego rolnika oraz trochę twarogu z ostatniej produkcji. Farsz toksyczny ???? bynajmniej. Ogień w pupie.....jakie to dobre.....do ruskich robię barszcz czerwony z gotowania wczorajszych buraków. Reszta pierogów jutro. Dziś był tylko wstęp 1f642.png:) a w międzyczasie ciastka "dojrzewające". Jutro będą pieczone po 12 h podsuszania....kto wie co to ???

 

post-67697-0-55277500-1510090888_thumb.jpgpost-67697-0-58289500-1510090889_thumb.jpgpost-67697-0-03611400-1510090894_thumb.jpgpost-67697-0-02681400-1510090900_thumb.jpgpost-67697-0-18858200-1510090904_thumb.jpgpost-67697-0-35433600-1510090911_thumb.jpgpost-67697-0-53988500-1510090918_thumb.jpgpost-67697-0-70937000-1510090924_thumb.jpgpost-67697-0-86903100-1510090929_thumb.jpgpost-67697-0-86806100-1510090935_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-574522
Udostępnij na innych stronach

Korycin z Alfa jest mega mega śmietankowy. Robiłem go jako swój drugi ser. Do tego smarowałem oliwą. Mega smak.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-574676
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.