graska Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Ja mam taki przepis na wykonanie barwnika z szafranu.jako wyciąg z kwiatów szafranu.na 1g szafranu potrzebujemy 20cm sześciennych przegotowanej wody wystudzonej oraz tyle samo wysokoprocentowego alkoholu ,zatykamy butelkę korkiem i pozostawiamy w temp. pokojowej w ciemnym miejscu przez 5 dni co jakiś czas potrząsając butelką.Przecedzamy przez płótno i przetrzymujemy w ciemnym naczyniu i szczelnie zakrytym.Przy zaprawianiu mleka najpierw dodajemy farbę a dopiero potem następne dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-554989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Miałem zagwozdkę. Więc dodałem 1 torebkę do mleka ale już po przepłukaniu skrzepu. A drugą torebkę żona rzucali jak przekładałem gęstwę do formy. I to był chyba dobry pomysł bo jakbym wszystko wrzucił do mleka to bym zabarwił na pomarańczowo jak annato. A tak będą nieregularne żyłki bo nitki już podczas prasowania puszczają kolor. Dzięki za przepis na barwnik ale 1 g to mnóstwo kasy. Hheheh dziś kupiłem 0,24 g za 10 zł Właśnie się prasuje. Tylko coś słaba wydajność mi się wydaje. 20 litrów i chyba nie będzie 2 kg. Ostatnio miałem 2,6 kg przed soleniem z 20 litrów. Ale może dostałem od innych kóz. Znajoma ostatnio mi dała od tych kłapouchych z obwiśniętymi uszami. Podobno bardziej treściwe jest. Jutro zważę rano przed soleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-554999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Świeżutki.....rano poszedł do solenia po prasowaniu. Gouda kozia z szafranem....nie wiedziałem, że ta przyprawa tak intensywnie barwi.....mamy więc kolor sraczkowaty zależny od oświetlenia....ciekawe jaki będzie po dojrzewaniu i jaki smak da ta dość intensywna przyprawa. Wydajność taka se : 2,1 kg z 20 litrów. Ale za to ricotty będzie fajna ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-555010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Pięknie się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-555090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Pięknie się zapowiada Pięknie i smacznie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-555455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 30 Lipca 2017 45 litrów.25 litrów - 3000g gouda z zielonym pieprzem w kulkach.20 litrów : 800 g gouda z kminkiem i nowość - 1200 g gouda z suszonymi pokrzywami.Obecnie w trakcie solenia na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-561229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Są ważne wnioski , które trzeba zweryfikować dalszymi testami. Wg mnie sery nisko dogrzewane nie nadają się do dojrzewania w próżni. Konsystencja wychodzi bardzo kremowa a nie elastyczna, sery po rozkrojeniu są wilgotne w środku a bywa , ze są gorzkie i nie nadają się do jedzenia. Nigdy nie miałem tego typu problemów jak robiłem małe gabaryty albo jak wykonywałem sery wysoko dogrzewane (jak np. Aksamitny czy Parmezan). Z cheddarem tez nie było problemów.Wg mnie s er nisko dogrzewany ma dużo większą zawartość wody. 1-2 tyg. tworzenia skórki to znacznie za krótki okres by potem od razu ładować w próżnię. Wg mnie trzeba duże sery nisko dogrzewane dojrzewać naturalnie albo w polioctanie. Można jeszcze zastosować metodę 1-2 miesięcznego dojrzewania naturalnego a końcówka w próżni - do przetestowania. Tą teorię potwierdzę za 2 miesiące bo robiłem z jednej partii mleka 3 sery : 2 są w próżni a jeden w polioctanie. Będzie idealne porównanie. Mam wrażenie, że przez to że nie ma wymiany gazowej powstają także dziurcysie mimo, że ich nie powinno być Tutaj rozkrojona wczoraj gouda 100% kozia. Nic nie wskazuje na zakażenie - ani smak, ani zapach ani kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-564279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 21 Września 2017 Też podobnie zauważyłem. Moje wnioski są po korycin w próżni kontra bez i gouda w prozni kontra ta w polioctanie. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-567848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
furgon Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) Po dwóch miesiącach (6 tygodni w wosku) rozkrojona 1,5 kg gouda była gorzkawa. Zawoskowana i leży dalej. Czym spowodowana jest ta gorzkość w nisko dogrzewanych serach? Zawartość wody? Edytowane 22 Września 2017 przez furgon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-567948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 22 Września 2017 Moim zdaniem tak. Miałem tak z ostatnimi dużymi serami pakowanymi za szybko w próżnię.Niestety kosz bo jeść się nie dało jak zostawał gorzki posmak.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-567949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 28 Października 2017 Po jakim czasie od zasolenia korycina wykonujesz jego wedzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-572884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 28 Października 2017 Jak przestanie puszczać serwatkę. Około 1,5 - 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-572937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 28 Października 2017 U mnie korycina nie przykryłam i już po tygodniu wysechł na "wiór" Mam na myśli skórkę . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-572938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 28 Października 2017 Nie możesz za szybko suszyć bo skórka się zrobi i jest ryzyko że nadmiar wilgoci w nim zostanie. Wszystko co ma być dojrzewane (mięs, sery, kiełbasy etc.) lubią długi czas, średnią temp. i wysoką wilgotność,. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-572939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 28 Października 2017 Wiem,wiem,ale po prostu zapomniałam o serze i o jego przykryciu...Wędzić nie będe ,chyba dziś spróbuję na kolację Z reguły korycina zjadamy bezpośrednio po wyjęciu z solanki ,a nawet tylko po ocieknięciu bez wkładania do solanki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-572941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 7 Listopada 2017 Ciekawa informacja. Od dłuższego czasu robię twaróg z dodatkiem bakterii z Agrovis - typ Alpha.Szybko ukwaszają i nawet w zimie nie trzeba za długo czekać na kwaśne mleko. Twaróg ma genialny smak. Zebrana śmietana także wyborna.Dodawałem je także do Korycina który dzięki nim jest taki śmietankowy i ma kremową konsystencję.Fajna sprawa - polecam. Prowizji nie biorę hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-574436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 7 Listopada 2017 No to mamy nowe coś......chyba nigdzie tego nie widziałem więc jest git nie wiedziałem co zrobić z 5 miesięcznym za suchym chorizo (ze Spółdzielni KzG)....a że robiłem pierogi ruskie to zrobiłem też farsz : cebulka smażona, chorizo smażone i zmielone, ziemniaki pyszne od mojego rolnika oraz trochę twarogu z ostatniej produkcji. Farsz toksyczny ???? bynajmniej. Ogień w pupie.....jakie to dobre.....do ruskich robię barszcz czerwony z gotowania wczorajszych buraków. Reszta pierogów jutro. Dziś był tylko wstęp a w międzyczasie ciastka "dojrzewające". Jutro będą pieczone po 12 h podsuszania....kto wie co to ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-574522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) .kto wie co to ??? Aleee ciążkie zagwozdki tu dajesz ,ja pierdziu... Anyżki Edytowane 7 Listopada 2017 przez sebarod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-574523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zepsułeś zabawę......pisałem Ci o nich......nie umiesz się bawić w naszej piaskownicy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-574524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 7 Listopada 2017 .pisałem Ci o nich To było dawno,mogłem zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-574526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 7 Listopada 2017 O kurde źle przypisałem posta. Przeca to nie z mleka......mimo że jest twaróg....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-574529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 8 Listopada 2017 Korycin z Alfa jest mega mega śmietankowy. Robiłem go jako swój drugi ser. Do tego smarowałem oliwą. Mega smak. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-574676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 26 Listopada 2017 Korycinek z czarnuszką... Będzie chyba z 2,5-3 kg Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-577109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 28 Listopada 2017 No i po soleniu. Teraz 3-4 dni żeby zawartość soli się wyrównała i można pałaszować.3,5 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-577359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 28 Listopada 2017 Kurcze, ładny. Chyba też spróbuję swoich sił. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-577427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.