BazylWidzew Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 14 Maja 2015 Napisano 6 minut temu Dzień bez Wojenki to dzień stracony. W końcu mój dziadek był kawalerzystą i śmigał z szabelką konno. Ja śmigałem konno ale już bez szabelki. Więc teraz zostały mi małe wojenki forowe :clap: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Perszing37, dnia 14 Maj 2015 - 11:01, napisał: forowe. Tak na forum publicznym ... forowanie forowego "słownika" Forum się zatrzęsie w posadach ... Romanum oczywiście Edytowane 14 Maja 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 14 Maja 2015 Kurde bele bez oklasków bo jeszcze opacznie zrozumiem i będzie bieda A wiecie - młode to i kłótliwe straszelnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 14 Maja 2015 jak z tymi orzechami ? bawić się w obieranie czy nie ? Nie mam zdania na tem temat. Nie przepadam za serami z orzechami. Nawet w sernikach ich nie toleruję. W serniku skórka czasami zabarwia brzydko ser, co może być związane z infekcją grzybiczną orzechów.Jeżeli zależy Ci najbardziej na smaku sera to skórkę ściągnij. Nie jestem jednak pewna czy to jest możliwe o tej porze roku.Skórka schodzi łatwo ze świeżych jąder orzechowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 14 Maja 2015 Ok. Dzięki. Jak namoczę / sparzę to powinna zejść. Więc tak zrobię żeby nie spaprać sera. Ja bardzo lubię pleśniaki z orzechami włoskimi - stąd pomysł na korycina. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 14 Maja 2015 Ja zdecydowanie bym obrala i do tego posiekala ,ale nie wiem jak to ma smakowac, co innego sery plesniowe sa ostre ,wiec polaczenie z orzechami jak dla mnie sie komponuje ,korycin sam w sobie to tak jak bym zamiarowala zrobic mozarelle z orzeczechami ,ale to wylacznie moje zdanie i pod moje smaki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 14 Maja 2015 No właśnie nie. Zauważyłem że korycin jest bezpłciowy na początku swojej drogi. To moje zdanie oczywiście więc proszę mnie nie zakrzyczeć znowu . Ale np. po 6 tygodniowym leżakowaniu zmieniał mu się i zapach i konsystencja i smak. Robił się mniej kwaskowy, bardziej aromatyczny oraz nabierał pięknej kremowej konsystencji. Ja obiorę jak będę miał czas i dam w całości żeby fajnie się komponował po rozkrojeniu. Wcześniej sparzę wrzątkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 14 Maja 2015 ja jadlam korycina takiego juz ok 2 miesiacznego ale tez nie wyobrazam sobie smaku z orzechami ,juz nawet zwykly bialy twarog pasowalby lepiej ,ale sa gusta i gusciki ,kazdy moze sobie dowolnie eksperymentowac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 14 Maja 2015 No to są 3 możliwości : A - będzie słabo jadalnyB - będzie średnio jadalnyC - zaspokoi mój gust i wejdzie do palety serów Perszinga Jak będzie 8 litra mleka to machnę z 5 a z 3 - moją ulubioną GORGONZOLKĘ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Ja np jak bym robila ser z mleka koziego dodalabym orzechow bo taki ser ma zdecydowanie bardziej wyrazisty smak.gorgonzola to dla mnie ser jako dodatek do czegos ,stanowczo za ostry zeby jesc na desce z serami. Edytowane 14 Maja 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 14 Maja 2015 Zależy jakich bakterii pleśniowych użyjesz. W agrovis masz kilka rodzai : ja wziąłem bodajże SIGMA 15 (nie za ostrą odmianę bo nie lubię ostrych jak np. LAZURY).I wyszedł mi delikatny, bardzo kremowy - nie za słony i nie za ostry. Idealny do jedzenia z winogronami czy żurawiną. Ostre ze sklepu rzeczywiście się tylko nadają do potraw, mięs, sałatek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 14 Maja 2015 ja nie robie tego typu serow ,nie mam warunkow ani dostepu do mleka od krowy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 14 Maja 2015 Perszing: Zamiast nazywać wyroby smażone obwarzanki, możesz mówić obsmażanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 14 Maja 2015 A dobry pomysł.... Będą obsmazanki.... Ale to kiedyś tam bo na razie jestem pod wrażeniem precelków ala obwarzankow lub obwarzankow ala precelków.... Przed chwilą wyciągnąłem chleb z piekarnikA. Tym razem z czarnuszka i prazonym slonecznikiem. Oczywiście na zakwasie.... Góra posypana czarnym sezamem. Na bogato hehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Jest temat do starych wyjadaczy. Poniżej opis. Może ktoś coś podpowie. Kiedyś wpadli do mnie znajomi z mlekiem od ich gospodarza żebym im ser machnął. Mleko już po wlaniu do garnka śmierdziało taką słomą, lekką stęchlizną - ciężko to określić. I nie powstał skrzep - mleko poszło do kibla.Wczorajsze mleko miało ok zapach przed obróbką. Po wytworzeniu skrzepu jak zaczęła się wytrącać serwatka to dało się wyczuć podobny zapach jak ten opisany powyżej. Może nie tak intensywny ale jednak nieładny. Stwierdziłem, że zrobię te sery i potem sprawdzę jak będą smakować. I teraz powody dlaczego mogło tak być : 1. Krowa zjadła coś nieodpowiedniego i to rzutowało na tą partię mleka,2. Krowa jest chora (np. zapalenie wymienia)3. Mleko z którejś butelki się popsuło i wyszło to dopiero podczas obróbki (nie, że skwaśniało bo to by nie miało takiego efektu),4. Inny powód którego nie znam ????Próbowałem skrzep podczas obróbki - słodki, nie gorzki. Dzisiaj po odciekaniu już nie ma tak intensywnego zapachu. Zobaczymy jak się sery ukwaszą.Ale dziwne to było. Co wy na to ?ACHA - zaprawiałem kefirem. Kefir dzisiaj próbowałem - ok. Nie zepsuty. Edytowane 15 Maja 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 15 Maja 2015 Stawiał bym na chorobę, ale to tylko gdybanie Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 15 Maja 2015 No ja też. Jutro pstrągi gospodarzowi wędzę za mleko i jaja. To od razu podpytam czy aby nie ma zapalenia wymiona albo jakiś innych symptomów. Pierwszy raz od tego gospodarza mi się tak zrobiło.Za kilka dni jednego rozkroję i sprawdzę czy nie jest gorzki albo czy nie smakuje jakoś dziwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 15 Maja 2015 Pisalam wczesniej, ale widze zewiadomoscnie przeszla. Perszing ja kiedys mialam cos podobnego i sie dowiedzialam od wlasciciela krow, ze podawali wtedy takie bloki soli zmineralami dla krow. Nie umiemTobie tego wyjasnic, ale wlasnie wiosna to bylo. Zapytaj czy nie podaja wlasniej jakiegos czegos na wiosne innego krowa. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 15 Maja 2015 Bloki soli. Jasne - zapytam. Naszemu konikowi też podajemy. Mikroelementy i zwierzaki to lubią.Ale czy ser był jadalny czy mogę się pożegnać z moimi 3 korycinkami ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 15 Maja 2015 Sery byly jadalne, ale smak byl taki nienormalny jakby( nie umiem wyjasnic, niby dobry ,jednak bylo jakies "ale"). Po prostu najlepiej wziac go do szybkiego uzycia, wjakimsdaniu kilku serow i juz. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 15 Maja 2015 No właśnie - jak ten zapach. Niby nie śmierdziało zepsuciem ale nie był to piękny zapach serwatki i skrzepu. Coś było nie tak - z tej serwatki to mi się nawet nie chciało robić nic dalej.....Nic to - zobaczę za kilka dni i albo wyrzucę albo jakoś się skonsumuje. Do makaronu dodam i będzie git. Kurczaka nafaszeruję i też będzie git. Jak na klopa nie pogoni to się cały zje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Obwarzanki, każdy owarzony we wrzątku przed pieczeniem ok 30 sek. Przed chwilą wyjęte z piekarnika . Edytowane 15 Maja 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 15 Maja 2015 Pisalam wczesniej, ale widze zewiadomoscnie przeszla. Perszing ja kiedys mialam cos podobnego i sie dowiedzialam od wlasciciela krow, ze podawali wtedy takie bloki soli zmineralami dla krow. Nie umiemTobie tego wyjasnic, ale wlasnie wiosna to bylo. Zapytaj czy nie podaja wlasniej jakiegos czegos na wiosne innego krowa. No nie piszta kocopołów że od soli jest inne mleko Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Sverige2: precle Perszinga i niech tak pozostanie. Smacznego ladniutkie. Produkcja masowa jak widzę. Ja jutro machne na słodko. Uppppssss nie zauważyłem kształtu. Byłaby profanacja precli Perszinga. Wypisz. f wymaluj obwarzanki z Krakowa. Z Kędzierzyna już nie ale kto by się przejmował.... Edytowane 15 Maja 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 15 Maja 2015 No nie piszta kocopołów że od soli jest inne mleko BAzyl, wtedy,kiedy u mnie byl inny smak serow po zrobieniu, takmipowiedzieli, ze tylko to co bylo inne u krow.JAniemam zielonego pojecia o hodowli krow,wiec uwierzylam. Moze cos innego bylo. Podalam to co u mnie bylo. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.