Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Napisano 6 minut temu Dzień bez Wojenki to dzień stracony. W końcu mój dziadek był kawalerzystą i śmigał z szabelką konno. Ja śmigałem konno ale już bez szabelki. Więc teraz zostały mi małe wojenki forowe

 

:clap: :clap:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425054
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Perszing37, dnia 14 Maj 2015 - 11:01, napisał: forowe.      

:clap:  :clap:  :clap:

 

 

 

;) Tak na forum publicznym ... forowanie forowego "słownika" ;)

Forum się zatrzęsie w posadach ... Romanum oczywiście ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425055
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak z tymi orzechami ? bawić się w obieranie czy nie ?

Nie mam zdania na tem temat. Nie przepadam za serami z orzechami. Nawet w sernikach ich nie toleruję. W serniku skórka czasami zabarwia brzydko ser, co może być związane z infekcją grzybiczną orzechów.

Jeżeli zależy Ci najbardziej na smaku sera to skórkę ściągnij. 

Nie jestem jednak pewna czy to jest możliwe o tej porze roku.

Skórka schodzi łatwo ze świeżych jąder orzechowych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425064
Udostępnij na innych stronach

Ok. Dzięki. Jak namoczę / sparzę to powinna zejść. Więc tak zrobię żeby nie spaprać sera. Ja bardzo lubię pleśniaki z orzechami włoskimi - stąd pomysł na korycina.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425065
Udostępnij na innych stronach

Ja zdecydowanie bym obrala i do tego posiekala ,ale nie wiem jak to ma smakowac, co innego sery plesniowe sa ostre ,wiec polaczenie z orzechami jak dla mnie sie komponuje ,korycin sam w sobie to tak jak bym zamiarowala zrobic mozarelle z orzeczechami ,ale to wylacznie moje zdanie i pod moje smaki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425099
Udostępnij na innych stronach

No właśnie nie. Zauważyłem że korycin jest bezpłciowy na początku swojej drogi. To moje zdanie oczywiście więc proszę mnie nie zakrzyczeć znowu :D . Ale np. po 6 tygodniowym leżakowaniu zmieniał mu się i zapach i konsystencja i smak. Robił się mniej kwaskowy, bardziej aromatyczny oraz nabierał pięknej kremowej konsystencji. Ja obiorę jak będę miał czas i dam w całości żeby fajnie się komponował po rozkrojeniu. Wcześniej sparzę wrzątkiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425102
Udostępnij na innych stronach

ja jadlam korycina takiego juz ok 2 miesiacznego ale tez nie wyobrazam sobie smaku z orzechami ,juz nawet zwykly bialy twarog pasowalby lepiej ,ale sa gusta i gusciki ,kazdy moze sobie dowolnie eksperymentowac  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425103
Udostępnij na innych stronach

No to są 3 możliwości :

A - będzie słabo jadalny

B - będzie średnio jadalny

C - zaspokoi mój gust i wejdzie do palety serów Perszinga

 

Jak będzie 8 litra mleka to machnę z 5 a z 3 - moją ulubioną GORGONZOLKĘ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425106
Udostępnij na innych stronach

Ja np jak bym robila ser z mleka koziego dodalabym orzechow bo taki ser ma zdecydowanie bardziej wyrazisty smak.

gorgonzola to dla mnie ser jako dodatek do czegos ,stanowczo za ostry zeby jesc na desce z serami.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425107
Udostępnij na innych stronach

Zależy jakich bakterii pleśniowych użyjesz. W agrovis masz kilka rodzai : ja wziąłem bodajże SIGMA 15 (nie za ostrą odmianę bo nie lubię ostrych jak np. LAZURY).

I wyszedł mi delikatny, bardzo kremowy - nie za słony i nie za ostry. Idealny do jedzenia z winogronami czy żurawiną. Ostre ze sklepu rzeczywiście się tylko nadają do potraw, mięs, sałatek itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425110
Udostępnij na innych stronach

ja nie robie tego typu serow ,nie mam warunkow ani dostepu do mleka od krowy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425113
Udostępnij na innych stronach

A dobry pomysł.... Będą obsmazanki.... Ale to kiedyś tam bo na razie jestem pod wrażeniem precelków ala obwarzankow lub obwarzankow ala precelków....

Przed chwilą wyciągnąłem chleb z piekarnikA. Tym razem z czarnuszka i prazonym slonecznikiem. Oczywiście na zakwasie.... Góra posypana czarnym sezamem. Na bogato hehe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425205
Udostępnij na innych stronach

Jest temat do starych wyjadaczy. Poniżej opis. Może ktoś coś podpowie.

 

Kiedyś wpadli do mnie znajomi z mlekiem od ich gospodarza żebym im ser machnął. Mleko już po wlaniu do garnka śmierdziało taką słomą, lekką stęchlizną - ciężko to określić. I nie powstał skrzep - mleko poszło do kibla.

Wczorajsze mleko miało ok zapach przed obróbką. Po wytworzeniu skrzepu jak zaczęła się wytrącać serwatka to dało się wyczuć podobny zapach jak ten opisany powyżej. Może nie tak intensywny ale jednak nieładny. Stwierdziłem, że zrobię te sery i potem sprawdzę jak będą smakować.

 

I teraz powody dlaczego mogło tak być :

 

1. Krowa zjadła coś nieodpowiedniego i to rzutowało na tą partię mleka,

2. Krowa jest chora (np. zapalenie wymienia)

3. Mleko z którejś butelki się popsuło i wyszło to dopiero podczas obróbki (nie, że skwaśniało bo to by nie miało takiego efektu),

4. Inny powód którego nie znam ????

Próbowałem skrzep podczas obróbki - słodki, nie gorzki. Dzisiaj po odciekaniu już nie ma tak intensywnego zapachu. Zobaczymy jak się sery ukwaszą.

Ale dziwne to było.

 

Co wy na to ?


ACHA - zaprawiałem kefirem. Kefir dzisiaj próbowałem - ok. Nie zepsuty.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425239
Udostępnij na innych stronach

No ja też. Jutro pstrągi gospodarzowi wędzę za mleko i jaja. To od razu podpytam czy aby nie ma zapalenia wymiona albo jakiś innych symptomów. Pierwszy raz od tego gospodarza mi się tak zrobiło.

Za kilka dni jednego rozkroję i sprawdzę czy nie jest gorzki albo czy nie smakuje jakoś dziwnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425243
Udostępnij na innych stronach

Pisalam wczesniej, ale widze zewiadomoscnie przeszla. Perszing ja kiedys mialam cos podobnego i sie dowiedzialam od wlasciciela krow, ze podawali wtedy takie bloki soli zmineralami  dla krow. Nie umiemTobie tego wyjasnic, ale wlasnie wiosna to bylo. Zapytaj czy nie podaja wlasniej jakiegos czegos na wiosne innego krowa. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425263
Udostępnij na innych stronach

Bloki soli. Jasne - zapytam. Naszemu konikowi też podajemy. Mikroelementy i zwierzaki to lubią.

Ale czy ser był jadalny czy mogę się pożegnać z moimi 3 korycinkami ????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425265
Udostępnij na innych stronach

Sery byly jadalne, ale smak byl taki nienormalny jakby( nie umiem wyjasnic, niby dobry ,jednak bylo jakies "ale").  Po prostu najlepiej wziac go do szybkiego uzycia, wjakimsdaniu kilku serow i juz.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425266
Udostępnij na innych stronach

No właśnie - jak ten zapach. Niby nie śmierdziało zepsuciem ale nie był to piękny zapach serwatki i skrzepu. Coś było nie tak - z tej serwatki to mi się nawet nie chciało robić nic dalej.....Nic to - zobaczę za kilka dni i albo wyrzucę albo jakoś się skonsumuje. Do makaronu dodam i będzie git. Kurczaka nafaszeruję i też będzie git. Jak na klopa nie pogoni to się cały zje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425267
Udostępnij na innych stronach

Obwarzanki, każdy owarzony we wrzątku przed pieczeniem ok 30 sek. Przed chwilą wyjęte z piekarnika :D .

post-49725-0-94223600-1431698005_thumb.jpg

post-49725-0-06229400-1431698021_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425324
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pisalam wczesniej, ale widze zewiadomoscnie przeszla. Perszing ja kiedys mialam cos podobnego i sie dowiedzialam od wlasciciela krow, ze podawali wtedy takie bloki soli zmineralami dla krow. Nie umiemTobie tego wyjasnic, ale wlasnie wiosna to bylo. Zapytaj czy nie podaja wlasniej jakiegos czegos na wiosne innego krowa.

 

No nie piszta kocopołów że od soli jest inne mleko :facepalm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425332
Udostępnij na innych stronach

Sverige2: precle Perszinga i niech tak pozostanie. Smacznego :) ladniutkie. Produkcja masowa jak widzę. Ja jutro machne na słodko.

Uppppssss nie zauważyłem kształtu. Byłaby profanacja precli Perszinga. Wypisz. f wymaluj obwarzanki z Krakowa. Z Kędzierzyna już nie ale kto by się przejmował....

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425385
Udostępnij na innych stronach

 

 

No nie piszta kocopołów że od soli jest inne mleko
 

 BAzyl, wtedy,kiedy u mnie byl inny smak serow po zrobieniu, takmipowiedzieli, ze tylko to co bylo inne u krow.JAniemam zielonego pojecia o hodowli  krow,wiec uwierzylam. Moze cos innego bylo. Podalam to co u mnie bylo.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-425407
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.