Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jedziemy z koksem. Co tam kręgosłup. Trzeba działać.

Wracam do korzeni. Jako, że zacząłem bawić się również w wypieki to pierwszą inwestycją były dzisiaj koszyki do wyrastania ciasta/chlebów. A że mam producenta wikliny niedaleko to zajechałem i kupiłem 4 foremki. Pięknie wykonane. W jednej już się robi ciasto na PRECELKI PERSZINGA !!!!!!!

I tu uwaga dla Ulalki: przepis jest dobry. Nic nie musiałem dodawać ani odejmować. Ciasto sprężyste , nie za mokre , nie za suche.

 

post-67697-0-49632200-1431770022_thumb.jpgpost-67697-0-41670200-1431770023_thumb.jpg

 

A wczoraj walczyłem z pstrągami - świeżutkie, wyławiane i bite przy mnie. Już ociekają i zaraz wędrują do wędzarni.

A także robiłem nową wersję krakowskiej - z czosnkiem niedźwiedzim oraz łączonym mięsem (łopatka i szynka). Dam znaka jak wyjdzie. Ale nowy lejek od MIRO tak mi ułatwił pakowanie do kichy, że to sama przyjemność była.

 

post-67697-0-65949100-1431770126_thumb.jpgpost-67697-0-49938500-1431770127_thumb.jpg

 

To by było tyle na dzisiaj. Potem pokażę efekty ciężkiej ale bardzo przyjemnej pracy.

Miłego weekendu życzy kłótliwy ale dobrego serca PERSZING :)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425430
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Perszing a gdzie w Kiełczowie jest ten producent i ile Cię kosztowały te koszyczki ?

Z Bierutowskiej mam blisko to bym mógł podjechać jak by cena i odległość były rozsądne :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425437
Udostępnij na innych stronach

Wiker. Sprawdź na necie ceny. Niższe są niż w sklepie. Jedziesz i mówisz że chcesz kupić tak jak na necie są i tak Ci sprzedadzą. W Wilczycach są. W sobotę też pracują. Tylko gotówka. Ciasto super wyrasta. Idę lepic precle.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425438
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

Tak blisko prawie pod nosem a człek nic o tym nie wiedział ;) 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425443
Udostępnij na innych stronach

Perszing napisz mi proszę jaka jest wg Ciebie wydajność mleka na twaróg ? napisałam w swoim wątku ale nikt nie odzywa się - to może Ty coś mi naświetlisz? z góry dzięki i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425832
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem Perszing, ale jeśli pozwolisz, to też się wypowiem. :) Otóż wydajność przy produkcji twarogu powinna wynosić ok. 6-7 litrów mleka na kilogram sera. Oczywiście jest to orientacyjne, ponieważ możesz mieć mleko od krów lepiej karmionych, albo w ogóle od krów Jersey, to wtedy trzeba będzie mniej mleka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425833
Udostępnij na innych stronach

Ja twarogu nie robię ale z rodzinnych obserwacji wnioskuję że duża ale zależy jaki twaróg się lubi. Ja suchego nie lubię więc wolę jak nie jest za długo odciekany. Wtedy oczywiscie waży wiecej. Mi korycina wychodzi ok. 1100-1200 g z 8,5 litra mleka (na początku dojrzewania - potem mniej). A korycin także samoprasujacy jest. Ekspertem więc nie jestem w twarogu. Ani jednego nie poczyniłem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425869
Udostępnij na innych stronach

Zapraszam. Jeden z prostszych serów podpuszczkowych. Drogi jak ja pierdziu. Chyba, że się samemu poczyni. I nie trzeba bakterii - wystarczy dobry kefir i podpuszczka cielęca albo mikrobiologiczna. Ja na razie różnicy między nimi nie odnajduję. Jedna tańsza - druga droższa. Jedna ze zwierzaków - druga z grzybów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425890
Udostępnij na innych stronach

Mam obydwie i nie widzę różnicy na razie. Więc uważam, że na początek zabawy można wziąć dobrą mikrobiologiczną o mocnym stężeniu. A potem w trakcie zabawy można się pokusić o naturalną - z cielęcych żołądków.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425937
Udostępnij na innych stronach

No to zamiast pracować z samego rana to sobie coś napiszę.

Fajnie jest móc zaserwować znajomym to co się własnymi rączkami zmajstrowało. Cieszy to podwójnie jak widać jak szybko dane produkty ze stołu znikają.

W sobotę serwowałem nieco ciekawych rzeczy (krakowskiej z czosnkiem niedźwiedzim dopiekanej w wędzarni nie sfotografowałem bo byłem już nieco sfatygowany dobrą Finlandią , pstrągi natomiast za szybko zeszły).

 

Ale mamy deseczkę różności - deseczka wykonana ręcznie, produkty prawie wszystkie moje (jedynie ser żółty w środku biedronkowy, modyfikowany poprzez wędzenie).

post-67697-0-30406600-1432105762_thumb.jpg

 

Następnie mamy precelki na słono i na słodko - zaznaczam , że są to PRECELKI PERSZINGA - oczywiście obwarzankowe :)

 

 

Następnie mamy gorgonzolę okrzykniętą ZEPSUTĄ - ma już prawie 3 miechy więc zaczyna nieco płynąć w środku (ale to dodaje uroku)

post-67697-0-70695800-1432105923_thumb.jpgpost-67697-0-37035500-1432105924_thumb.jpg

 

A wczoraj mnie naszło w sklepie na rabarbar. A że bułeczek mi się nie chciało lepić to zmajstrowałem taki łot co :

post-67697-0-19476400-1432105976_thumb.jpgpost-67697-0-08051100-1432105977_thumb.jpg

 

A te piękne nacięcia są wykonane moim nowym urządzeniem - jak poniżej (Adam Słodowy byłby ze mnie dumny i blady)

post-67697-0-74664000-1432106053_thumb.jpg

 

Miałem jeszcze gdzieś zdjęcia moich 3 nowych korycinów na wybiegu - ale nie mogę namierzyć. Z orzechami włoskimi, czosnkiem niedźwiedzim i chilli. Zobaczymy jak będą smakować - tym razem min. 2 miesiące dojrzewania bo preferuje sery o wyrazistych smakach (stare kapcie są najlepsze).

 


 

post-67697-0-21212500-1432105833_thumb.jpg

post-67697-0-74036600-1432105839_thumb.jpg

post-67697-0-86751700-1432105846_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426111
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fajnie jest móc zaserwować znajomym to co się własnymi rączkami zmajstrowało. Cieszy to podwójnie jak widać jak szybko dane produkty ze stołu znikają.

 

Perszing pięknie się to wszystko prezentuje :clap:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426124
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Bazyl. Imprezka się udała. Ludzie zadowoleni.

Byle tak dalej. Jeszcze mnóstwo rzeczy do nauczenia. Ale mamy czas....mamy czas.....i przede wszystkim chęci......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426128
Udostępnij na innych stronach

heheheh większość nie pijących więc mieliśmy 0,7 na dwóch - pazernie nie musieliśmy się dzielić. Co mnie osobiście nie martwiło za bardzo :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426138
Udostępnij na innych stronach

Dołóż do tego po parę piwek i się niezły koktajl robi. Poza tym czasy studiów i "ostrego trenowania" już za nami. Wkraczam w wiek "emerytalny" powoli hehehehe

Ale oczywiście są zawodnicy, którzy wiele mogą :) No to widzę, że z Tobą lepiej nie siadać do kielicha - bo to się może źle skończyć hehehehe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426141
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam obydwie i nie widzę różnicy na razie.

Dobrze, że to dodałeś.

Niektóre podpuszczki powodują gorzknienie sera przy dłuższym dojrzewaniu.

Wady tej pozbawione są podpuszczki naturalne zwierzęce.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426684
Udostępnij na innych stronach

Oprócz GOUDY z czosnkiem, która się prasuje machnąłem dzisiaj dwa chleby nieco bardziej pszenne. Hiciory - wchodzą na stałe do mojego menu....

 

post-67697-0-71314900-1432497636_thumb.jpg

post-67697-0-53573100-1432497648_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426925
Udostępnij na innych stronach

Przekroje chlebka poprpsze :D  Ten okraglu bardzoej mi sie podoba ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426933
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.