Perszing37 Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 16 Maja 2015 Jedziemy z koksem. Co tam kręgosłup. Trzeba działać.Wracam do korzeni. Jako, że zacząłem bawić się również w wypieki to pierwszą inwestycją były dzisiaj koszyki do wyrastania ciasta/chlebów. A że mam producenta wikliny niedaleko to zajechałem i kupiłem 4 foremki. Pięknie wykonane. W jednej już się robi ciasto na PRECELKI PERSZINGA !!!!!!!I tu uwaga dla Ulalki: przepis jest dobry. Nic nie musiałem dodawać ani odejmować. Ciasto sprężyste , nie za mokre , nie za suche. A wczoraj walczyłem z pstrągami - świeżutkie, wyławiane i bite przy mnie. Już ociekają i zaraz wędrują do wędzarni.A także robiłem nową wersję krakowskiej - z czosnkiem niedźwiedzim oraz łączonym mięsem (łopatka i szynka). Dam znaka jak wyjdzie. Ale nowy lejek od MIRO tak mi ułatwił pakowanie do kichy, że to sama przyjemność była. To by było tyle na dzisiaj. Potem pokażę efekty ciężkiej ale bardzo przyjemnej pracy.Miłego weekendu życzy kłótliwy ale dobrego serca PERSZING Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 16 Maja 2015 spróbuję jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 16 Maja 2015 Perszing a gdzie w Kiełczowie jest ten producent i ile Cię kosztowały te koszyczki ?Z Bierutowskiej mam blisko to bym mógł podjechać jak by cena i odległość były rozsądne Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 16 Maja 2015 Wiker. Sprawdź na necie ceny. Niższe są niż w sklepie. Jedziesz i mówisz że chcesz kupić tak jak na necie są i tak Ci sprzedadzą. W Wilczycach są. W sobotę też pracują. Tylko gotówka. Ciasto super wyrasta. Idę lepic precle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 16 Maja 2015 Dzięki.Tak blisko prawie pod nosem a człek nic o tym nie wiedział Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 18 Maja 2015 Perszing napisz mi proszę jaka jest wg Ciebie wydajność mleka na twaróg ? napisałam w swoim wątku ale nikt nie odzywa się - to może Ty coś mi naświetlisz? z góry dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 18 Maja 2015 Nie jestem Perszing, ale jeśli pozwolisz, to też się wypowiem. Otóż wydajność przy produkcji twarogu powinna wynosić ok. 6-7 litrów mleka na kilogram sera. Oczywiście jest to orientacyjne, ponieważ możesz mieć mleko od krów lepiej karmionych, albo w ogóle od krów Jersey, to wtedy trzeba będzie mniej mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 18 Maja 2015 Akmis bardzo Ci dziekuje za wyjasnienie i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 18 Maja 2015 Ja twarogu nie robię ale z rodzinnych obserwacji wnioskuję że duża ale zależy jaki twaróg się lubi. Ja suchego nie lubię więc wolę jak nie jest za długo odciekany. Wtedy oczywiscie waży wiecej. Mi korycina wychodzi ok. 1100-1200 g z 8,5 litra mleka (na początku dojrzewania - potem mniej). A korycin także samoprasujacy jest. Ekspertem więc nie jestem w twarogu. Ani jednego nie poczyniłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 18 Maja 2015 w takim razie wroce do Ciebie w trakcie pierwszych krokow z korycinskim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 18 Maja 2015 Zapraszam. Jeden z prostszych serów podpuszczkowych. Drogi jak ja pierdziu. Chyba, że się samemu poczyni. I nie trzeba bakterii - wystarczy dobry kefir i podpuszczka cielęca albo mikrobiologiczna. Ja na razie różnicy między nimi nie odnajduję. Jedna tańsza - druga droższa. Jedna ze zwierzaków - druga z grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 18 Maja 2015 Cielęca jest lepsza, ponieważ ta mikrobiologiczna może być (nie zawsze) produkowana z organizmów modyfikowanych genetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 18 Maja 2015 Dobrze napisane.... Może ale nie musi.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 19 Maja 2015 Mam obydwie i nie widzę różnicy na razie. Więc uważam, że na początek zabawy można wziąć dobrą mikrobiologiczną o mocnym stężeniu. A potem w trakcie zabawy można się pokusić o naturalną - z cielęcych żołądków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-425937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) No to zamiast pracować z samego rana to sobie coś napiszę.Fajnie jest móc zaserwować znajomym to co się własnymi rączkami zmajstrowało. Cieszy to podwójnie jak widać jak szybko dane produkty ze stołu znikają.W sobotę serwowałem nieco ciekawych rzeczy (krakowskiej z czosnkiem niedźwiedzim dopiekanej w wędzarni nie sfotografowałem bo byłem już nieco sfatygowany dobrą Finlandią , pstrągi natomiast za szybko zeszły). Ale mamy deseczkę różności - deseczka wykonana ręcznie, produkty prawie wszystkie moje (jedynie ser żółty w środku biedronkowy, modyfikowany poprzez wędzenie). Następnie mamy precelki na słono i na słodko - zaznaczam , że są to PRECELKI PERSZINGA - oczywiście obwarzankowe Następnie mamy gorgonzolę okrzykniętą ZEPSUTĄ - ma już prawie 3 miechy więc zaczyna nieco płynąć w środku (ale to dodaje uroku) A wczoraj mnie naszło w sklepie na rabarbar. A że bułeczek mi się nie chciało lepić to zmajstrowałem taki łot co : A te piękne nacięcia są wykonane moim nowym urządzeniem - jak poniżej (Adam Słodowy byłby ze mnie dumny i blady) Miałem jeszcze gdzieś zdjęcia moich 3 nowych korycinów na wybiegu - ale nie mogę namierzyć. Z orzechami włoskimi, czosnkiem niedźwiedzim i chilli. Zobaczymy jak będą smakować - tym razem min. 2 miesiące dojrzewania bo preferuje sery o wyrazistych smakach (stare kapcie są najlepsze). Edytowane 22 Maja 2015 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) Precelki obwarzanki . Edytowane 20 Maja 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 20 Maja 2015 Fajnie jest móc zaserwować znajomym to co się własnymi rączkami zmajstrowało. Cieszy to podwójnie jak widać jak szybko dane produkty ze stołu znikają. Perszing pięknie się to wszystko prezentuje Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 20 Maja 2015 Dziękuję Bazyl. Imprezka się udała. Ludzie zadowoleni.Byle tak dalej. Jeszcze mnóstwo rzeczy do nauczenia. Ale mamy czas....mamy czas.....i przede wszystkim chęci...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 20 Maja 2015 Imprezka się udała. Ludzie zadowoleni. No jak była Finlandia i to w dużych ilościach to musieli byc zadowoleni Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 20 Maja 2015 heheheh większość nie pijących więc mieliśmy 0,7 na dwóch - pazernie nie musieliśmy się dzielić. Co mnie osobiście nie martwiło za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 20 Maja 2015 większość nie pijących więc mieliśmy 0,7 na dwóch - To mało Gdyby było po 0,7 na głowę to co innego Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 20 Maja 2015 Dołóż do tego po parę piwek i się niezły koktajl robi. Poza tym czasy studiów i "ostrego trenowania" już za nami. Wkraczam w wiek "emerytalny" powoli heheheheAle oczywiście są zawodnicy, którzy wiele mogą No to widzę, że z Tobą lepiej nie siadać do kielicha - bo to się może źle skończyć hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 22 Maja 2015 Mam obydwie i nie widzę różnicy na razie. Dobrze, że to dodałeś.Niektóre podpuszczki powodują gorzknienie sera przy dłuższym dojrzewaniu.Wady tej pozbawione są podpuszczki naturalne zwierzęce. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 24 Maja 2015 Oprócz GOUDY z czosnkiem, która się prasuje machnąłem dzisiaj dwa chleby nieco bardziej pszenne. Hiciory - wchodzą na stałe do mojego menu.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 24 Maja 2015 Przekroje chlebka poprpsze Ten okraglu bardzoej mi sie podoba Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/14/#findComment-426933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.