KURP Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja uważam że 30 litrów jest za mały. Patrzę też pod kątem mleka. 50 litrów w nierdzewce kosztuje straszne pieniądze.A ja wolę nierdzewę. Emalia nie jest taka droga i można za dobre pieniądze 50 l kupić. Ale żeby robić 50 litrów to też trzeba uważać na rodzaj kuchenki. Czy wytrzyma obciążenie. Ja planuje kupić na wiosnę taboret gazowy 40 cm x 40 cm z obciążeniem do 300-400 kg. I wtedy nie będę w domu smrodził tylko albo na ogrodzie albo w garażu przy uchylonej bramie.Zdziwisz się - ja 50litrowy gar do robienia mleka stawiam na normalną kuchnię gazową - nie mam póki co innej opcji. Gar zalewam mlekiem do połowy dźwigam, stawiam na kuchence, a resztę mleka wiaderkiem dolewam Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja napisałem , że trzeba uważać. Wiesz jakie obciążenia może przyjąć płyta ????Bo ja nie wiem ale moim zdaniem przy za dużym obciężeniu może pęknąć. Poza tym płyta ma ograniczenie w średnicy - i dlatego uwielbiam swoją gazową i na płytę nigdy nie zmienię.Poza tym chińszyczny z WOKA bym po bożemu nie mógł na płycie robić. ..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 17 Listopada 2015 Jeden włożyłem do rumu. Ja moj zolty ser przecieralam Mojego TZ whisky "jura"czy taki maslany zapach sera jest OK? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 17 Listopada 2015 Maślany zapach sera jest bardzo OK.I jak ser po Whisky ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 17 Listopada 2015 Jeszcze nie wiem narazie zapakowany prozniowo dojzewa ,przekroje na BN:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 17 Listopada 2015 ja mam starą kuchnię - nie mam płyty ceramicznej tylko ruszta metalowe Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 17 Listopada 2015 Jeszcze nie wiem narazie zapakowany prozniowo dojzewa ,przekroje na BN:-)Wrzuć zdjęcia serka w próżni i jak go wyciągniesz - i oczywiście potem w przekroju.I podziel się informacją o smaku.Jak go nacierałaś ? ile razy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Przez jakis tydzien ( kazdego dnia)w czasie jak tworzyla sie skorka ,polalam i palcem roztarlam dookola ,ja nie mam za dobrych warunkow ,ser lezy na parapecie w pokoju przy otwartym oknie ,pokoj wylaczony kaloryfer. Ser jest robiony tak jak napisalam w moim temacie ,sa fotki do czasu gdy nie zostal zapakowany .Oczywisci ewstawie jak bedzier ozkrojonyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=449305tutaj Edytowane 17 Listopada 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 17 Listopada 2015 A na której stronie Twojego wątku jeżeli możesz podać ? pooglądałbym Ale na powstawanie skórki nie są potrzebne jakieś mega warunki. A potem hyc do próżni i do lodówki i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 17 Listopada 2015 Tomek, jest na tej stronie, na której się otwiera, tylko przewiń w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 17 Listopada 2015 Tomek, jest na tej stronie, na której się otwiera, tylko przewiń w dół. Każdy post zawiera numer, który możemy znaleźć na pasku w prawym, górnym rogu.Możemy również podać bezpośredni adres do danego posta, najeżdżając kursorem na ten numer i klikając prawym przyciskiem myszy. Wtedy wybieramy : "kopiuj adres odnośnika " i wklejamy do pisanej informacji w dowolnym miejscu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 17 Listopada 2015 Jasne jasne. Nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 17 Listopada 2015 A teraz Akmis patrz i się ucz jak się ser dojrzewa To nasze dziecko z 26.09.2015 - GRUYER. Ponad rok czekałem na takie dziurki. Ale warto było. Jest efekt i jest smak. Czemu nie wytrzymałem z dojrzewaniem ?? Coś mi się wydawało, że za bardzo napuchł w próżni i że COLI się dostały. Więc musiałem przekroić. I PACZ KOLEGO JAKI EFEKT po niecałych 2 miesiącach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 18 Listopada 2015 Tomek i Kamil szacun!Czuję się również ojcem sukcesu dwa razy zamieszałem to mleko... Stąd pewnie te dziury Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 18 Listopada 2015 Tomek i Kamil szacun!Czuję się również ojcem sukcesu dwa razy zamieszałem to mleko... Stąd pewnie te dziury Myślę że to był klucz do pełnego sukcesu. Każdorazowo musisz mieszać mleko - ale tylko dwa razy bo inaczej będą same dziury Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 18 Listopada 2015 Perszing, kiedy zrobisz kurs serowarstwa ? Jadę do Ciebie po nauki Od chyba trzech lat przymierzam się do serów i coś nie mam odwagi... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 18 Listopada 2015 Z Akmisem zastanawialiśmy się nad takim kursem na zlocie na który On chce jechać a ja jeszcze nie wiem. Ale podobno to ciężki temat logistycznie.Sery są trudne na początku a potem już z górki. Ale trzeba ich trochę narobić żeby nabrać wprawy.Jak masz dojście do taniego mleka to zaczynaj: od gołek, korycinów i pleśniaków. A potem żółte. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 18 Listopada 2015 pikne dziurencje z jakiej ilosci mleka robiony ten ser? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 18 Listopada 2015 Hmmm kolega KarKan chyba nam przywiózł coś koło 20 litrów. A że jeszcze dużego garnka nie miałem to zrobiliśmy z Akmisem dwa sery w garnkach 12 litrowych : Manchego i ten Gruyer. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 18 Listopada 2015 hehe duzego garnka powiadasz ,ja mam najwiekszy 10l i uwazam ze jest wielki bo zajmuje mi cala szafke..ja dzis chce zrobic jakis plesniowy zobacze co mi wyjdzie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 18 Listopada 2015 nooom ja mam teraz 36,5 litra do zacierania piwa i do większych serów. Bo chłopaki z Wielkopolski mogą zawsze podrzucić mleczko od krówki w niezłych cenach I w ilościach słusznych. Na ostatnie spotkanie naszej Spółdzielni przywieźli chyba 160 litrów Zrób Gorgonzolę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 18 Listopada 2015 Gorgonzoli nie, bo bede tylko ja jadla nikt nie przepada ,zrobie cos co moze bedzie jak camembert brie ,czy tego typu sery tez sie zakwasza ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 18 Listopada 2015 Tak. Bakterie plus Penicilum Candidum (biała szlachetna pleśń). To drugie możesz wziąć z dobrego sera ze sklepu - zeskrobać i dodać do mleka. Powinno się potem namnożyć. Nigdy tak nie robiłem i nigdy mi jeszcze piękna biała pleśń nie powstała. Zawsze mi wychodzi taki niby camembert/brie ala Limburger - bardziej maziowy niż pleśniowy. Ale dzielnie z tym tematem też walczyć jeszcze będę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 18 Listopada 2015 no wlasnie kupilam kawalek sera i tak jak mi pisala Eanna zakwasze woda z zakwasu chlebowego, jak nie wyjdzie trudno wielkich znowu strat nie bedzie . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 18 Listopada 2015 Wyjdzie wyjdzie. Może nie dokładnie to co chcesz ale będzie pyszne. Każdy mój pleśniak jest inny. Nie ma powtarzalności - i to jest w tym piękne. No może za wyjątkiem Gorgonzoli - ta już wychodzi mniej więcej taka sama.Tylko nie przesadzaj z wilgotnością w pudełku bo popsuje się. Musi być wilgotno ale nie MOKRO.Ja tak spartoliłem pierwsze dwa pleśniaki na początku swojej drogi....Powodzenia i daj znać jak wyszło....A swoją drogą jak sobie nowy zakwas na chleb zrobię (bo stary się popsuł bo przestałem o niego dbać) - to spróbuję także ser zrobić tą metodą. Albo tą wodą z kapuchy....to może być ciekawe.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-457095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.