Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W serze jest jeszcze o tyle ciekawie, że jedne bakterie hamują drugie, zaś odwrotnie dodane mogą wzmacniać, nie mówiąc o wpływie temperatury. U mnie wyszedł Korycin z mega pieknymi dziurami i są okrągłe.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160322/a10f655d5167d4935c23f6e5321e9ec5.jpg
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-486854
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160323/db890e03f69713394114462c56c83422.jpg to te może lepsze. O tyle ciekawiej że krowy są na matach, a higiena udoju jest na najwyższym poziomie, zero zanieczyszczeń, mleko tylko klasa extra, kupy od razu wyciągane, ja obstawiam siano, jak to opisał Focus Polska.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-486920
Udostępnij na innych stronach

Może i tak być - czy to coś zmienia ??? dobre dziurki w serze nikomu nie zaszkodzą. A że propiony z kupy czy siana ? a co to zmienia :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-486954
Udostępnij na innych stronach

Proszę się tylko nie śmiać ze mnie. Wpadłem na "genialny" pomysł! A gdyby tak robić sery z mleka.... w proszku? Do mleka sklepowego dać mleka w proszku, dobrze wymieszać i robić ser! Prawda, że proste! :) :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-486990
Udostępnij na innych stronach

A... tego to nie wiedziałem! Dzięki!!!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487000
Udostępnij na innych stronach

Nie ma sprawy. :)

Człowiek całe życie się uczy.

Warto korzystać z mleka od krowy, jeśli oczywiście ma się dostęp.

Jak nie, to zostaje sklepowe nisko pasteryzowane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487031
Udostępnij na innych stronach

Jeśli się chce otrzymać jogurt grecki gęsty, a nie chce się odparowywać bądź odciekać wody to można dodać parę łyżek mleka w proszku. Z tym cholesterolem nie wiedziałem. Znam osoby co jedzą dziennie po 2 kg takiego mleka. Swego czasu najtańsza odżywka białkowa.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487054
Udostępnij na innych stronach

A ja znam osoby, które palili całe życie i dozyły 90 kilku lat. Nie znaczy, że jest to zdrowe.

Mleko w Bułgarii chyba odparowywało się w wielkich płaskich naczyniach, kiedy chciano robić jogurt.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487057
Udostępnij na innych stronach

Akmis dokładnie jak piszesz, forumowa koleżanka nawet napisała w moim wątku że na słońcu. Ale dwie łyżki, to chyba nie zabiją. Pozatym nawet nie wiesz ile go zjadasz w różnych przetworzonych rzeczach, nie wspominając o bialku serwatkowym... Agrovis podaje że wystarczy 2 łyżki na 2 litry mleka.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487089
Udostępnij na innych stronach

Jest prawie dobrze. Gruyer z 15 stycznia. 

Też się załapałem na kawałek. Mogę tylko napisać, że bardzo dobry ser.  :clap:

Koryciny świetne.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487115
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

Jest prawie dobrze. Gruyer z 15 stycznia.

Też się załapałem na kawałek. Mogę tylko napisać, że bardzo dobry ser. :clap:

Koryciny świetne. :)

Mało powiedziane, że dobry. Dawno tak pysznego sera nie jadlam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487133
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Serek z ostatniej niedzieli. Mleko od CheNelly - bardzo dobrej jakości. 27 litrów zakupiłem. Z 22 zrobiłem ser AKSAMITNY (przepis Kamila, bakterie nieco inne bo KAPPA 4 oraz PG). 2360 g po soleniu - obecnie łapie skórkę i jak cały będzie "pomarańczowy" to pójdzie do próżni na 2-3 miesiące. Reszta poszła na mozarellę.

Z serwatki pozostałej z produkcji sera otrzymałem 1 kg ricotty z której żona wyczarowała pyszny sernik z migdałami - jajka i masło do niego oczywiście także od CheNelly. Wszystko smaczne i wyborne. Pragnę także wszem i wobec oświadczyć, że twaróg od tejże Pani jest PRAWDOPODOBNIE NAJLEPSZY W WOJEWÓDZTWIE hehehe MEGA - nie jestem fanem tego sera ale ten wciągam ze smakiem.

post-67697-0-41504200-1460651457_thumb.jpgpost-67697-0-70126600-1460651458_thumb.jpgpost-67697-0-48224900-1460651459_thumb.jpgpost-67697-0-27292300-1460651460_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-491306
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A ktoś jeszcze pamięta ten serek ? DERBY marmurkowy barwiony atramentem z kałamarnicy. Produkcja 06.03.2016. Smaku "owoca morza" w ogóle nie ma. Smak sera - EDAMSKI. Żona prze szczęśliwa bo od dawna pupę truła o taki właśnie ser. Najgorsze, że chyba notatki nie zrobiłem na jakich bakteriach. Przekrój niecodzienny - mi się podoba bo INNY :)

post-67697-0-22526600-1461522969_thumb.jpg

 

A tutaj poszły w próżnie dwa sery:
1. AKSAMITNY - skąd nazwa ? ten wie co ma wiedzieć :D 2,4 kg
2. Siakiś ze spotkania Spółdzielczego. Kamilu - co to robiłeś i na jakich EBOLACH ?

post-67697-0-80642900-1461523012_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-493249
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

"AKSAMITNY" rozkrojony. MEGA - zapach mleczny, bajka. Struktura gładka i elastyczna mimo, że wysoko dogrzewany. Przepis KAMILA - gratulacje. Nieco inne bakterie bo KAPPA 4 i PG. Oprócz marmurkowego - najlepszy ser jaki mi wyszedł. Produkcja z 19 kwietnia 2016...

 

post-67697-0-89380600-1465120926_thumb.jpgpost-67697-0-60061400-1465120927_thumb.jpgpost-67697-0-24654800-1465120928_thumb.jpg

 

Do tego mamy Camemberta kolorowanego annato. Produkcja - okolice kwietnia. Poszedł do oleju i będzie hermelinek....

post-67697-0-61529400-1465120981_thumb.jpgpost-67697-0-28055000-1465120982_thumb.jpg

 

A , że mam remont to przenosiłem dziś witrynkę do garażu. Nadspodziewanie dużo serów w niej upchałem hehehh kiedy ja to przejem....

Pleśniaków tam nie ma bo dojrzewają w zwykłej lodówce.

post-67697-0-67731800-1465121058_thumb.jpgpost-67697-0-44397800-1465121059_thumb.jpgpost-67697-0-20606000-1465121060_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-499794
Udostępnij na innych stronach

Jeju jak ja ci zazdraszczam!! Takiego talentu!

 

A powiedzcie mi proszę czy przy produkcji brie takiego najprostszego dużo zapachów się wydobywa? Bo nie wiem na co przygotować rodzinę.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez patarek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-499839
Udostępnij na innych stronach

Tomasz już patrząc na foty na FB się zaśliniłam. Piękne sery. Pokosztowałabym każdego :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-499868
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.