michal278 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 22 Marca 2016 W serze jest jeszcze o tyle ciekawie, że jedne bakterie hamują drugie, zaś odwrotnie dodane mogą wzmacniać, nie mówiąc o wpływie temperatury. U mnie wyszedł Korycin z mega pieknymi dziurami i są okrągłe.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160322/a10f655d5167d4935c23f6e5321e9ec5.jpg Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-486854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 23 Marca 2016 Widocznie krowa zdrową kupę miała hehehehe Rękę ustabilizuj bo zdjęcia fatalne i nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-486869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 23 Marca 2016 https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160323/db890e03f69713394114462c56c83422.jpg to te może lepsze. O tyle ciekawiej że krowy są na matach, a higiena udoju jest na najwyższym poziomie, zero zanieczyszczeń, mleko tylko klasa extra, kupy od razu wyciągane, ja obstawiam siano, jak to opisał Focus Polska. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-486920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 23 Marca 2016 Może i tak być - czy to coś zmienia ??? dobre dziurki w serze nikomu nie zaszkodzą. A że propiony z kupy czy siana ? a co to zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-486954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 23 Marca 2016 Proszę się tylko nie śmiać ze mnie. Wpadłem na "genialny" pomysł! A gdyby tak robić sery z mleka.... w proszku? Do mleka sklepowego dać mleka w proszku, dobrze wymieszać i robić ser! Prawda, że proste! :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-486990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 23 Marca 2016 Można, ale promujemy wyroby zdrowe. Mleko w proszku nie jest zdrowe, bo zawiera na przykład utleniony cholesterol, który powoduje miażdżycę i zawały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-486998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 23 Marca 2016 A... tego to nie wiedziałem! Dzięki!!! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 23 Marca 2016 Nie ma sprawy. Człowiek całe życie się uczy.Warto korzystać z mleka od krowy, jeśli oczywiście ma się dostęp. Jak nie, to zostaje sklepowe nisko pasteryzowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 23 Marca 2016 Jeśli się chce otrzymać jogurt grecki gęsty, a nie chce się odparowywać bądź odciekać wody to można dodać parę łyżek mleka w proszku. Z tym cholesterolem nie wiedziałem. Znam osoby co jedzą dziennie po 2 kg takiego mleka. Swego czasu najtańsza odżywka białkowa. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 23 Marca 2016 A ja znam osoby, które palili całe życie i dozyły 90 kilku lat. Nie znaczy, że jest to zdrowe.Mleko w Bułgarii chyba odparowywało się w wielkich płaskich naczyniach, kiedy chciano robić jogurt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 23 Marca 2016 Akmis dokładnie jak piszesz, forumowa koleżanka nawet napisała w moim wątku że na słońcu. Ale dwie łyżki, to chyba nie zabiją. Pozatym nawet nie wiesz ile go zjadasz w różnych przetworzonych rzeczach, nie wspominając o bialku serwatkowym... Agrovis podaje że wystarczy 2 łyżki na 2 litry mleka. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 23 Marca 2016 Staram się jeść bardzo proste pożywienie, więc raczej mało zjadam.Wiem, że dużo produktów przemysłowych jest tym naszpikowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 23 Marca 2016 Jest prawie dobrze. Gruyer z 15 stycznia. Też się załapałem na kawałek. Mogę tylko napisać, że bardzo dobry ser. Koryciny świetne. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 23 Marca 2016 A dziękuję Pawle. Cieszę się, że smakuje. Po świętach ja będę Twoje/wasze wyroby próbował.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 23 Marca 2016 Jest prawie dobrze. Gruyer z 15 stycznia.Też się załapałem na kawałek. Mogę tylko napisać, że bardzo dobry ser. Koryciny świetne. Mało powiedziane, że dobry. Dawno tak pysznego sera nie jadlam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 23 Marca 2016 A o którym Madziu piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 23 Marca 2016 A o którym Madziu piszesz ?O wszystkich trzech które nam wysłałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-487136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Serek z ostatniej niedzieli. Mleko od CheNelly - bardzo dobrej jakości. 27 litrów zakupiłem. Z 22 zrobiłem ser AKSAMITNY (przepis Kamila, bakterie nieco inne bo KAPPA 4 oraz PG). 2360 g po soleniu - obecnie łapie skórkę i jak cały będzie "pomarańczowy" to pójdzie do próżni na 2-3 miesiące. Reszta poszła na mozarellę.Z serwatki pozostałej z produkcji sera otrzymałem 1 kg ricotty z której żona wyczarowała pyszny sernik z migdałami - jajka i masło do niego oczywiście także od CheNelly. Wszystko smaczne i wyborne. Pragnę także wszem i wobec oświadczyć, że twaróg od tejże Pani jest PRAWDOPODOBNIE NAJLEPSZY W WOJEWÓDZTWIE hehehe MEGA - nie jestem fanem tego sera ale ten wciągam ze smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-491306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 A ktoś jeszcze pamięta ten serek ? DERBY marmurkowy barwiony atramentem z kałamarnicy. Produkcja 06.03.2016. Smaku "owoca morza" w ogóle nie ma. Smak sera - EDAMSKI. Żona prze szczęśliwa bo od dawna pupę truła o taki właśnie ser. Najgorsze, że chyba notatki nie zrobiłem na jakich bakteriach. Przekrój niecodzienny - mi się podoba bo INNY A tutaj poszły w próżnie dwa sery:1. AKSAMITNY - skąd nazwa ? ten wie co ma wiedzieć 2,4 kg2. Siakiś ze spotkania Spółdzielczego. Kamilu - co to robiłeś i na jakich EBOLACH ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-493249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Drugi jest na Omedze i Iocie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-493317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 5 Czerwca 2016 "AKSAMITNY" rozkrojony. MEGA - zapach mleczny, bajka. Struktura gładka i elastyczna mimo, że wysoko dogrzewany. Przepis KAMILA - gratulacje. Nieco inne bakterie bo KAPPA 4 i PG. Oprócz marmurkowego - najlepszy ser jaki mi wyszedł. Produkcja z 19 kwietnia 2016... Do tego mamy Camemberta kolorowanego annato. Produkcja - okolice kwietnia. Poszedł do oleju i będzie hermelinek.... A , że mam remont to przenosiłem dziś witrynkę do garażu. Nadspodziewanie dużo serów w niej upchałem hehehh kiedy ja to przejem....Pleśniaków tam nie ma bo dojrzewają w zwykłej lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-499794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Jeju jak ja ci zazdraszczam!! Takiego talentu! A powiedzcie mi proszę czy przy produkcji brie takiego najprostszego dużo zapachów się wydobywa? Bo nie wiem na co przygotować rodzinę. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Czerwca 2016 przez patarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-499839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Ano to nie talent....moze troche....bardziej praktyka.....troche plesniowe smierdziuchuja w lodowce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-499867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Tomasz już patrząc na foty na FB się zaśliniłam. Piękne sery. Pokosztowałabym każdego Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-499868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Dziękuję Elu. Aksamitny jest normalnie taki dobry , że już połowy z 2,4 kg nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/30/#findComment-499951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.