Perszing37 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Dziś na tapecie kluseczki GNUDI oraz pierogi ruskie - ale wszystko na bazie ricotty. Mam dość. W sobotę biorę 40 litrów mleka ale ricotty nie robię. Przepyszny ser ale szkoda, że szybkiego zużycia. P.S. Przy ravioli się poddałem. Za dużo zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) będzie dojrzewany na pomarańczową skórkę. Perszing mógłbyś coś więcej powiedzieć?Jak?Kluchy super Edytowane 2 Grudnia 2016 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 2 Grudnia 2016 bakterie czerwonej mazi - brevibacterium linensdodaje się do mleka ale obrabia się gęstwę do max 37 stopni bo inaczej umierająa potem codziennie lub co drugi dzień się masuje roztworem bakterii z soląwilgotność przy takich zabiegach 90% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Dziś na tapecie kluseczki GNUDI oraz pierogi ruskieSuper. Zrobileś więcej, zamroziłeś? To podeślij z serami. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) GNUDI są łatwe i smaczne. Ale testowo zrobiłem z 250 g sera. Pierogi też są łatwe : farsz i ciasto. Ale kurwica mnie brała przy lepieniu. Musiałem żonę zawołać bo bluzgi zaczynały lecieć. Nie ogarniam tego jeszcze i nie wiem czy mam cierpliwość by się tego nauczyć. A ravioli to już zupełna porażka .....za dużo babrania.....Zamroziłeś i będą do mojej wyczesanej zupy wigilijnej bo z nią musowo pierogi ruskie się je Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 2 Grudnia 2016 OO super mam ricotte i nie wiedzialam co z nia poczac:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Mam dość. W sobotę biorę 40 litrów mleka ale ricotty nie robię. Przepyszny ser ale szkoda, że szybkiego zużycia. OO super mam ricotte i nie wiedzialam co z nia poczacPrzypominam mój stary wpis: Ricotta jest z definicji niczym nie doprawiona tak jak mozzarella i mascarpone. Dla nas to i może "mdły smak" bo jesteśmy przyzwyczajeni do twarogów kwasowych. W ojczyźnie tych serów, we Włoszech, serwuje się je jako słodkie np. z pomidorami (smak kwaśny), bazylią (smak gorzki) i pieprzem (smak ostry), lekko posolone (smak słony). Wchodzą również do dań słodkich, ciast i deserów. Są surowcem uniwersalnym co jest ich zaletą.Ponieważ ricotta jest serkiem o mazistej wręcz konsystencji można bardzo łatwo uzyskać dowolny smak dodając do gotowej to, co nam w danym momencie pasuje.Przyprawioną solą, pieprzem i czosnkiem ricottę czasami wędzę w zimnym dymie przy tzw. "okazji". Formuję rulon z masy serowej i otaczam gazą jak cukierek lub robię coś w kształcie tradycyjnego klinka twarogowego.Ricotta wędzona w kształcie klinka: Edytowane 2 Grudnia 2016 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 2 Grudnia 2016 A mroziłeś ricotte? Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Tak. Jest nieco gorsza po rozmrozeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Mozesz odcisac ricotte jak najmocniej, dolozyc ziola czy czosnek i zrobic z nich male kuli w oleju , tak jak sie robi Labne. JA daje w olej slonecznikowy i dokladam rowniez suszone ziola i chilie do oleju.Pozniej jak znalaz na kanapke rozsmarowac. Moi goscie bardzo lubia rowniez na krakersy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zrobiłam grouyera z przepisu Biotita 11 listopada,teraz ma ładna skórkę jest wybrzuszony,leży w spiżarni w temp. 10-14 st. Chciałam zapytać jak długo będzie zachodziło oczkowanie wewnątrz sera,ponieważ chciałabym go zapakować do próżni,czy to jest dobry pomysł z tą próżnią.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Labne mi bokiem wyszedł. Część sfermentowalo. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Labne mi bokiem wyszedł. Część sfermentowalo. Ale moja wiadomosc byla do Perszing nie do Ciebie Michal Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Oczkowanie od 1-2 tyg. Ale musi byc wilgotnosc odpowiednia. Oczkowanie w wyzszej temperaturze 20-21 C. Potem proznia i 10-13 stopni. Dzis cheddara robilem. Ale popieprzona receptura. Wiecej nie robie teraz prasowanie po cheddaryzacji. Dosc dlugie i duzymi obciazeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 3 Grudnia 2016 A slyszales, moze probowales sera Morbier.? Bardzo ciekawa metoda produkcji.. :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Znam. Popiół stosowałem przy camembertach. Szybciej plesn porasta. Mi nie pasuje posmak popiołu. Już fajniejsze są sery twarde z przerostem niebieskiej pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 4 Grudnia 2016 To chyba potrzymam jeszcze z tydzień w wyższej i powinno być ok wczoraj zrobiłam goudę ,odpoczywa po prasowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 4 Grudnia 2016 A ja prasuję cheddara. Maskarycznie upierdliwa i czasochłonna technologia. I jeszcze prasowanie 36 h. Masakra.Ciekawe czy po finalnym prasowaniu te nie fajne pory się pozamykają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-529499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hechlak Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Mam pytanko odnośnie ricotty. Zakupiłem mleko od gospodarza. Zlałem smietanę (zrobilem masło pycha ),z mleka zrobiłem korycin (dodawalem chlorek wapnia)z serwatki po 24 godzinach usiłowałem zrobić ricottę.Serwatke podgrzałem do 95 C, na 2 litry dałem 10ml soku z cytryny i wymieszałem przez 1 minutę. Niestety tu całkowita porażka, przelałem przez chustę i otrzymałem 3-4 grudki plus biały osad doslownie 1 łyzeczka.Czy zebranie smietany i dodanie chlorku "wyeksploatowało" mleko tak ze juz nic sie nie da uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-532347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Albo za mało kwasu, albo za niska temperatura albo się zkisiła serwatka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-532378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Albo za mało kwasu, albo za niska temperatura albo się zkisiła serwatka Nie jestem specjalistką od serów, ale nigdy nie widziałam aby koledzy zbierali śmietanę z mleka . Albo za mało kwasu, albo za niska temperatura albo się zkisiła serwatka Tu chyba się mylisz... kolega pisze że serwatkę podgrzał do temp 95 stopni. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-532381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 20 Grudnia 2016 A ja prasuję cheddara. Maskarycznie upierdliwa i czasochłonna technologia. I jeszcze prasowanie 36 h.Prasuj dokładnie, zwłaszcza moją połówkę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-532385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zależy czym mierzył.. Ja używałem szpilkowego i porównując elektronicznym to zamiast 95 miałem 90 a to różnica. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-532407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Z tą ricottą u mnie też bywa różnie....Raz wychodzi ,a raz wszystko przelatuje przez sito i sama nie wiem od czego to zależy? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/34/#findComment-532414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.