Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

hehehhe cwaniaczek - chcesz się podszkolić to do nas do nas :)

Mi się nie chce jeździć choć Podlasie bym z chęcią kiedyś obaczył :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538832
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Oczywiście.

Wszystkich zapraszamy na szkolenie. :)

Chętnie podzielony wiedzą i doświadczeniem. :)

 

Michale, szkolić się zawsze warto.

Nikt z nas nie jest alfą i omegą.

Mimo 5-letniej praktyki, dalej się uczę i niejedno potrafi mnie zaskoczyć. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538969
Udostępnij na innych stronach

eeeeeeeeee tam - ja już nawet osiągam powtarzalność  w aksamitnym i gorgonzoli :) hehehe

Że nie wspomnę o Korycinie :) bo to ser najmniej wymagający...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538996
Udostępnij na innych stronach

Jakim cudem w lecie chcesz mieć taki sam przekrój jak w zimie ?

 

W zimie mleko jest inne i inaczej pracuje. Nie masz pomieszczenia w którym je obrabiasz takiej samej stałej temperatury.

A dodatkowo w lecie mleko ma inny skład więc zawsze sery wychodzą  LEPSZE i INNE.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-539001
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zmajstrowałem kolejną gorgonzolkę i staję się fanem tego typu sera. Genialny do sałatek, sosów, makaronów , mięsiwa i co kto sobie jeszcze wymyśli.

Tutaj mamy winowajcę z 21.01.2017. Szybciej dojrzewała bo cały czas poza lodówką i w garażu gdzie temperatura oscylowała w 12 C.

post-67697-0-39654400-1488206724_thumb.jpgpost-67697-0-99838100-1488206724_thumb.jpgpost-67697-0-55186500-1488206725_thumb.jpgpost-67697-0-06870000-1488206726_thumb.jpg

 

No i mamy zabawę z dnia 17.02.2017 - automat po nowym oprogramowaniu jechał bez naszej ingerencji. Ser wysoko dogrzewany naszego kolegi - AKSAMITNY z chilli.

I 1 raz używałem harfy - proszę nie czepiać się drucików 1 mm. Ale szlag mnie trafiał przy próbie rozciągnięcia 0,3 lub 0,5 mm. Testy pozytywne więc na razie nie zmieniam na cieńszy.

 

post-67697-0-73109400-1488206898_thumb.jpgpost-67697-0-27846700-1488206899_thumb.jpgpost-67697-0-79672800-1488206899_thumb.jpgpost-67697-0-29393100-1488206900_thumb.jpgpost-67697-0-78765800-1488206900_thumb.jpgpost-67697-0-28774000-1488206901_thumb.jpg


[Dodano: 27 lut 2017 - 15:51]

Jakby jeszcze kto się chciał czepić tych opon - to sobie stoją i nikomu nie wadzą. A nie mam mozliwości na razie garazu przerobić na bardziej atrakcyjny dla serów. Wszystkie narzędzia są wcześniej sterylizowane i zachowane są podstawowe zasady higieny :) poza tym jak ktoś nie chce to niech serów moich nie jada - będzie więcej dla mnie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542598
Udostępnij na innych stronach

Nasza deska serów znowu zostala uzupełniona. Dzięki Tomku. Sandał Mnicha świetny, :D  klasy dobrego camemberta, który czasami kupuję.   :thumbsup:  Nastęnym razem konieczne pakowanie w próżnię.  :laugh:

Gorgonzola ekstra klasa, reszta też świetna.

 

 

post-55133-0-17164300-1488409197_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542926
Udostępnij na innych stronach

Nie wszystkie można pakować w próżnię. Np. Korycinów i pleśniaków się nie powinno. Dlatego w ALU. Tak samo się je przechowuje w lodówce. Żółte jak najbardziej można - następnym razem zapakujemy :) Dzięki i smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542936
Udostępnij na innych stronach

A chciałem poinformować, że tą zacną nazwę do mojego przedziwnego eksperymentu ala limburskiego wymyślił Paweł i strasznie mi się spodobała. Dopracuję recepturę aby była powtarzalna i będzie to mój autorski ser zwany "SANDAŁ MNICHA". Zdjęcia sprzed dojrzewania i w trakcie jak już złapał czerwoną maź :)

 

post-67697-0-28534000-1488442747_thumb.jpgpost-67697-0-41333400-1488442757_thumb.jpgpost-67697-0-53329600-1488442761_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542940
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Np. Korycinów i pleśniaków się nie powinno.
moge wiedziec czemu? mam zapakowany jeden korycin i nie wiem czy jesc czy nie :)  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542944
Udostępnij na innych stronach

Bo koryciny mają w sobie za dużo wilgoci. Tam praktycznie nie ma obróbki skrzepu jak się to dzieje w serach prasowanych. Zapakować można jak już wytworzy się jako taka skórka ale przechowywać dłużej na pewno nie. Bo po prostu się może popsuć. To nie reguła ale tak może się wydarzyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542945
Udostępnij na innych stronach

moj wsadzilam jak juz mial sucha skorke ...nic nie zaobserwowalam na nim ,jakiejkolwiek plesni ,bede musiala otworzyc i posmakowac ,jak bedzie ok to zapakuje jeszcze dalej i niech lezy ,,,bo to experyment :D  jest lezy juz tak sobie w lodowce od conajmniej roku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542946
Udostępnij na innych stronach

Nie wszystkie można pakować w próżnię. Np. Korycinów i pleśniaków się nie powinno. Dlatego w ALU. Tak samo się je przechowuje w lodówce. Żółte jak najbardziej można - następnym razem zapakujemy :) Dzięki i smacznego.

Pisałem o Mnichu.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542955
Udostępnij na innych stronach

hehehehe nie można - a wiem że wali - tak ma być - to czerwona maź :) szkoda , że mi się wczoraj skończył bo była to ciężka rewelacja :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542957
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Aksamitny z 28.01.2017. Całkiem przyjemny. Połowa poszła już sobie bo dostała nóżek....a połowa idzie sobie w czwartek :)

 

post-67697-0-08371400-1491933955_thumb.jpgpost-67697-0-86377700-1491933955_thumb.jpgpost-67697-0-54806300-1491933956_thumb.jpgpost-67697-0-21128600-1491933957_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-547445
Udostępnij na innych stronach

Ja korycina nieraz pakowałem do próżni. Nigdy mi się nie zepsuł, zawsze tylko po 4 minimum dniach od robienia. Co do konsystencji to raz wyszedł mi wręcz jak dogrzewana mozzarella, a proces nie odbiegal niczym od innych. Raz też miałem twardy i z dziurami jak Szwajcar. Wszystko zależy od mleka, a dokładniej od pory roku.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-548312
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.