Perszing37 Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 2 Lutego 2017 hehehhe cwaniaczek - chcesz się podszkolić to do nas do nas Mi się nie chce jeździć choć Podlasie bym z chęcią kiedyś obaczył Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 2 Lutego 2017 Nie muszę się podszkalać... A kusić będę serami litewskim. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 3 Lutego 2017 Oczywiście.Wszystkich zapraszamy na szkolenie. Chętnie podzielony wiedzą i doświadczeniem. Michale, szkolić się zawsze warto.Nikt z nas nie jest alfą i omegą.Mimo 5-letniej praktyki, dalej się uczę i niejedno potrafi mnie zaskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 3 Lutego 2017 Pokaż lepiej ser z mojej prasy - bom ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 3 Lutego 2017 Pokażę, skoro tylko skończę robić dzisiejszy. Będą 2 Aksamitne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 3 Lutego 2017 Wszystkich zapraszamy na szkolenie no jak tylko termin (czas pozwoli ) to masz ucznia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 3 Lutego 2017 Uczę się cały czas i powiem tak że nawet uzyskać powtarzalność w Korycinie to sztuka- mówię o mega pysznym serze. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 3 Lutego 2017 eeeeeeeeee tam - ja już nawet osiągam powtarzalność w aksamitnym i gorgonzoli heheheŻe nie wspomnę o Korycinie bo to ser najmniej wymagający... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 3 Lutego 2017 Ja mówię o takim samym przekroju bo smaku to nie problem. Zobaczę jak idzie z gouda bo robię którąś z rzędu. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-538997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 3 Lutego 2017 Jakim cudem w lecie chcesz mieć taki sam przekrój jak w zimie ? W zimie mleko jest inne i inaczej pracuje. Nie masz pomieszczenia w którym je obrabiasz takiej samej stałej temperatury.A dodatkowo w lecie mleko ma inny skład więc zawsze sery wychodzą LEPSZE i INNE..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-539001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 3 Lutego 2017 O tym mówię właśnie, a Korycin caly rok mają taki sam. Mówię o tym z Sumowa. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-539026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zmajstrowałem kolejną gorgonzolkę i staję się fanem tego typu sera. Genialny do sałatek, sosów, makaronów , mięsiwa i co kto sobie jeszcze wymyśli.Tutaj mamy winowajcę z 21.01.2017. Szybciej dojrzewała bo cały czas poza lodówką i w garażu gdzie temperatura oscylowała w 12 C. No i mamy zabawę z dnia 17.02.2017 - automat po nowym oprogramowaniu jechał bez naszej ingerencji. Ser wysoko dogrzewany naszego kolegi - AKSAMITNY z chilli.I 1 raz używałem harfy - proszę nie czepiać się drucików 1 mm. Ale szlag mnie trafiał przy próbie rozciągnięcia 0,3 lub 0,5 mm. Testy pozytywne więc na razie nie zmieniam na cieńszy. [Dodano: 27 lut 2017 - 15:51]Jakby jeszcze kto się chciał czepić tych opon - to sobie stoją i nikomu nie wadzą. A nie mam mozliwości na razie garazu przerobić na bardziej atrakcyjny dla serów. Wszystkie narzędzia są wcześniej sterylizowane i zachowane są podstawowe zasady higieny poza tym jak ktoś nie chce to niech serów moich nie jada - będzie więcej dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 1 Marca 2017 Nasza deska serów znowu zostala uzupełniona. Dzięki Tomku. Sandał Mnicha świetny, klasy dobrego camemberta, który czasami kupuję. Nastęnym razem konieczne pakowanie w próżnię. Gorgonzola ekstra klasa, reszta też świetna. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 2 Marca 2017 Nie wszystkie można pakować w próżnię. Np. Korycinów i pleśniaków się nie powinno. Dlatego w ALU. Tak samo się je przechowuje w lodówce. Żółte jak najbardziej można - następnym razem zapakujemy Dzięki i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 2 Marca 2017 A chciałem poinformować, że tą zacną nazwę do mojego przedziwnego eksperymentu ala limburskiego wymyślił Paweł i strasznie mi się spodobała. Dopracuję recepturę aby była powtarzalna i będzie to mój autorski ser zwany "SANDAŁ MNICHA". Zdjęcia sprzed dojrzewania i w trakcie jak już złapał czerwoną maź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 2 Marca 2017 . Np. Korycinów i pleśniaków się nie powinno. moge wiedziec czemu? mam zapakowany jeden korycin i nie wiem czy jesc czy nie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 2 Marca 2017 Bo koryciny mają w sobie za dużo wilgoci. Tam praktycznie nie ma obróbki skrzepu jak się to dzieje w serach prasowanych. Zapakować można jak już wytworzy się jako taka skórka ale przechowywać dłużej na pewno nie. Bo po prostu się może popsuć. To nie reguła ale tak może się wydarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 2 Marca 2017 moj wsadzilam jak juz mial sucha skorke ...nic nie zaobserwowalam na nim ,jakiejkolwiek plesni ,bede musiala otworzyc i posmakowac ,jak bedzie ok to zapakuje jeszcze dalej i niech lezy ,,,bo to experyment jest lezy juz tak sobie w lodowce od conajmniej roku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 2 Marca 2017 Próbuj. Jak nie będzie gorzki albo mocno kwaśny to nic mu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 2 Marca 2017 Nie wszystkie można pakować w próżnię. Np. Korycinów i pleśniaków się nie powinno. Dlatego w ALU. Tak samo się je przechowuje w lodówce. Żółte jak najbardziej można - następnym razem zapakujemy Dzięki i smacznego.Pisałem o Mnichu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 2 Marca 2017 hehehehe nie można - a wiem że wali - tak ma być - to czerwona maź szkoda , że mi się wczoraj skończył bo była to ciężka rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-542957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Aksamitny z 28.01.2017. Całkiem przyjemny. Połowa poszła już sobie bo dostała nóżek....a połowa idzie sobie w czwartek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-547445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Mnie ostatni korycin wyszedł po tygodniu leżakowania taki miękki ,ze aż smarowny .W smaku pyszny ,ale ta konsystencja ??-czy prawidłowa??? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-547474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Nie bardzo. Nie po tak krótkim czasie. Ale mnie ostatnio też wyszedł jakiś taki camembertowaty. Ale po 3 tygodniach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-547491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Ja korycina nieraz pakowałem do próżni. Nigdy mi się nie zepsuł, zawsze tylko po 4 minimum dniach od robienia. Co do konsystencji to raz wyszedł mi wręcz jak dogrzewana mozzarella, a proces nie odbiegal niczym od innych. Raz też miałem twardy i z dziurami jak Szwajcar. Wszystko zależy od mleka, a dokładniej od pory roku. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-548312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.