Jump to content

Perszingowe wyroby z mleka


Perszing37

Recommended Posts

  • Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

 

Wszystkich zapraszamy na szkolenie
no jak tylko  termin (czas pozwoli ) to masz ucznia :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Jakim cudem w lecie chcesz mieć taki sam przekrój jak w zimie ?

 

W zimie mleko jest inne i inaczej pracuje. Nie masz pomieszczenia w którym je obrabiasz takiej samej stałej temperatury.

A dodatkowo w lecie mleko ma inny skład więc zawsze sery wychodzą  LEPSZE i INNE.....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Zmajstrowałem kolejną gorgonzolkę i staję się fanem tego typu sera. Genialny do sałatek, sosów, makaronów , mięsiwa i co kto sobie jeszcze wymyśli.

Tutaj mamy winowajcę z 21.01.2017. Szybciej dojrzewała bo cały czas poza lodówką i w garażu gdzie temperatura oscylowała w 12 C.

post-67697-0-39654400-1488206724_thumb.jpgpost-67697-0-99838100-1488206724_thumb.jpgpost-67697-0-55186500-1488206725_thumb.jpgpost-67697-0-06870000-1488206726_thumb.jpg

 

No i mamy zabawę z dnia 17.02.2017 - automat po nowym oprogramowaniu jechał bez naszej ingerencji. Ser wysoko dogrzewany naszego kolegi - AKSAMITNY z chilli.

I 1 raz używałem harfy - proszę nie czepiać się drucików 1 mm. Ale szlag mnie trafiał przy próbie rozciągnięcia 0,3 lub 0,5 mm. Testy pozytywne więc na razie nie zmieniam na cieńszy.

 

post-67697-0-73109400-1488206898_thumb.jpgpost-67697-0-27846700-1488206899_thumb.jpgpost-67697-0-79672800-1488206899_thumb.jpgpost-67697-0-29393100-1488206900_thumb.jpgpost-67697-0-78765800-1488206900_thumb.jpgpost-67697-0-28774000-1488206901_thumb.jpg


[Dodano: 27 lut 2017 - 15:51]

Jakby jeszcze kto się chciał czepić tych opon - to sobie stoją i nikomu nie wadzą. A nie mam mozliwości na razie garazu przerobić na bardziej atrakcyjny dla serów. Wszystkie narzędzia są wcześniej sterylizowane i zachowane są podstawowe zasady higieny :) poza tym jak ktoś nie chce to niech serów moich nie jada - będzie więcej dla mnie :)

Link to comment
Share on other sites

Nasza deska serów znowu zostala uzupełniona. Dzięki Tomku. Sandał Mnicha świetny, :D  klasy dobrego camemberta, który czasami kupuję.   :thumbsup:  Nastęnym razem konieczne pakowanie w próżnię.  :laugh:

Gorgonzola ekstra klasa, reszta też świetna.

 

 

post-55133-0-17164300-1488409197_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

A chciałem poinformować, że tą zacną nazwę do mojego przedziwnego eksperymentu ala limburskiego wymyślił Paweł i strasznie mi się spodobała. Dopracuję recepturę aby była powtarzalna i będzie to mój autorski ser zwany "SANDAŁ MNICHA". Zdjęcia sprzed dojrzewania i w trakcie jak już złapał czerwoną maź :)

 

post-67697-0-28534000-1488442747_thumb.jpgpost-67697-0-41333400-1488442757_thumb.jpgpost-67697-0-53329600-1488442761_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

. Np. Korycinów i pleśniaków się nie powinno.
moge wiedziec czemu? mam zapakowany jeden korycin i nie wiem czy jesc czy nie :)  
Link to comment
Share on other sites

Bo koryciny mają w sobie za dużo wilgoci. Tam praktycznie nie ma obróbki skrzepu jak się to dzieje w serach prasowanych. Zapakować można jak już wytworzy się jako taka skórka ale przechowywać dłużej na pewno nie. Bo po prostu się może popsuć. To nie reguła ale tak może się wydarzyć.

Link to comment
Share on other sites

moj wsadzilam jak juz mial sucha skorke ...nic nie zaobserwowalam na nim ,jakiejkolwiek plesni ,bede musiala otworzyc i posmakowac ,jak bedzie ok to zapakuje jeszcze dalej i niech lezy ,,,bo to experyment :D  jest lezy juz tak sobie w lodowce od conajmniej roku :)

Link to comment
Share on other sites

Nie wszystkie można pakować w próżnię. Np. Korycinów i pleśniaków się nie powinno. Dlatego w ALU. Tak samo się je przechowuje w lodówce. Żółte jak najbardziej można - następnym razem zapakujemy :) Dzięki i smacznego.

Pisałem o Mnichu.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ja korycina nieraz pakowałem do próżni. Nigdy mi się nie zepsuł, zawsze tylko po 4 minimum dniach od robienia. Co do konsystencji to raz wyszedł mi wręcz jak dogrzewana mozzarella, a proces nie odbiegal niczym od innych. Raz też miałem twardy i z dziurami jak Szwajcar. Wszystko zależy od mleka, a dokładniej od pory roku.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.