Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dużo robię serów. Co tydzień praktycznie - taki nałóg. Więc jest szansa , że za szybko nie pójdą. A poza tym się uczę cierpliwości - bo do Cierpliwych nigdy nie należałem. Mam jeszcze brie 4 tygodniowego. Teraz spokojnie już w papierku dochodzi do siebie w lodóweczce. Za 3-4 tygodnie będzie konsumowany.

Ale sprawdza się ten sposób z linku powyżej. Jak się da sery do ciepłej dojrzewalni (z wilgotnością na poziomie 75-80%) to stają się bardziej miękkie i takie kremowe. A wystarczy na to kilka dni i potem można do lodówy wsadzić.

Wczoraj oscypiorki robiłem na święta a w następny czwartek wędzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416158
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Takie małe coś a tak cieszy...git......wiadomo, można w sklepie tanio kupić.... ale nie ten smak i nie ta satysfakcja....to mnie mobilizuje do dalszych eksperymentów....wędzę w następny czwartek, więc jak coś chcesz to wal jak w dym......


hhehehe idąc za własnym sukcesem odpaliłem tego Brie o którym wspominałem. W środku rozpływający się, mega kremowy. Ale niestety dla mnie za słony, Żona mówi , że nie. Ale dla mnie jest za słony i trzeba zmodyfikować przepis. Sól jest ok. Ale nie w większej ilości. Wtedy się robi niesmacznie. Więc jest sukces ale połowiczny. Nie mniej jednak konsystencja o niebo lepsza od Camemberta. Jest nad czym pracować....................................

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416383
Udostępnij na innych stronach

DESKA do serwowania serów PERSZINGA

 

Przepis jest prosty. Bierzemy kawałek dechy, trochę kleju, dwa uchwyty z CASTO, kilka magnesów neodymowych - i mamy deseczkę do serwowania. Obowiązkowo swoje serki na niej !!!!!

Jeszcze tylko nożyki jakieś trzeba zakupić. Bo wytłoczyć nie mam na czym. Ani wyciąć z arkusza blachy. A można by zrobić fajne z drewnianymi rękojeściami.

 

post-67697-0-88344300-1427751498_thumb.jpgpost-67697-0-97089700-1427751499_thumb.jpgpost-67697-0-03547300-1427751501_thumb.jpgpost-67697-0-04385500-1427751502_thumb.jpgpost-67697-0-92383700-1427751502_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417182
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Z tymi magnesami to powiem że świetny pomysł.... jednak czy podczas użytkowania np. na imprezie ubrudzony nóż od serów miękkich nie brudzi jakoś znacząco brzegu deski?

A czym zaimpregnowałeś deskę?? ja do mojej altany coś takiego mogę zrobić... będzie i funkcjonalność i ładny wygląd....  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417190
Udostępnij na innych stronach

Wszystko można wymyć. Magnesy też. Impregnowałem olejem słonecznikowym na gorąco.

Inne impregnaty nie wchodzą w rachubę bo to kontakt z żywnością.

Dzisiaj poszukam na allegro jakiś nożyków z drewnianymi rączkami co by pasowało.

Magnesy neodymowe ma jeden gość na allegro w bardzo szerokim zakresie kształtów i mocy.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417203
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ementaler z dnia 02.04.2015

 

8 litrów mleka - 946 g po tygodniowym dojrzewaniu w 12 stopniach.

Teraz idzie na 3-4 tygodnie w celu wykształcenia dziurcysi - 20-21 stopni.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

post-67697-0-74910900-1428502831_thumb.jpg

post-67697-0-91100800-1428502845_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418892
Udostępnij na innych stronach

A teraz zagadka : jak zrobić sernik z mleka słodkiego nie używając ani podpuszczki ani nie robiąc twarogu ????

Nie zrobiłem zdjęć bo za szybko został spałaszowany.

Następnym razem wkleję. Na teraz jest pytanie czy ktoś ma podobny przepis hehehehe

ZAZNACZAM - tego ciasta się nie piecze. Jedynie można zrobić biszkopt na spód albo dać biszkopciki ze sklepu. Na górę galaretka z owocami - coś ala sernik na zimno.

Ciekawy sposób obróbki mleka i uzyskania serka......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419732
Udostępnij na innych stronach

To  masz chyba ma mysli pasche.http://pl.wikipedia.org/wiki/Pascha_(potrawa)

 w przepisach chyba Kwasniewskiego wlasnie istnieje przepis na sernik niby na zimno, ale wg wszystkich rol robiebia paschy.

 Zgadlam?


 Zapomnialam dodac, ze wlasnie wg Kwasniewskiego, robi sie   z mleka i jaj, od razu, a pozniej sie odciska, a i bakalie ro nich sie daje

 Jesli trzeba podac dokladnie przepis, to musze poszperac, bo gdzies pomiedzy ksiazkami jest.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419739
Udostępnij na innych stronach

ANNAM: pudło :) do pashy dodaje się twarogu. A tutaj zero twarogu. Tylko mleko i kilka jeszcze kluczowych składników o których na razie nie napiszę :)

 

Kwaśniewski: to już bliżej. Ciepło, ciepło...... i może nawet gorąco.


Ok. Nie doczytałem. Jest jedna wersja która odpowiada temu.

 

Niech wam będzie. Dam wam przepis rodzinny.

 

SERNIK PERSZINGA

  • 2 litry mleka
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany
  • 5 jajek
  • Kostka masła
  • Szklanka cukru pudru
  • Sok z 1 cytryny
  • Bakalie
  • Gotowy biszkopt/Ew biszkopty
  • Galaretka
  • Owoce

Przygotowanie:
Mleko zagotować, jaja roztrzepać ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. cały czas mieszając. Gdy zrobi się serek odstawić do wystygnięcia. Odcedzić przetrzeć przez sitko.  Utrzeć masło z cukrem, dodać ser, sok z cytryny i bakalie. Masę wyłożyć na biszkopt i zalać galaretką.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419747
Udostępnij na innych stronach

@Perszing37, majpierw piszesz ze nie uzywamy twarogu ,a pozniej ze zagotowujesz mleko ze smietana jajami i gdy zrobi sie twarog wystudzic czyli senik z twarogu,mimo wszystko :)

A jak zrobic sernik z  zsiadlego mleka nie gotujac mleka? :tongue:

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419749
Udostępnij na innych stronach

Twaróg - to ser z mleka kwaśnego. A tutaj mleka kwaśnego nie ma. Powstaje ser , który nie jest twarogiem. Spisywane z książki kucharskiej mojej Mamy więc złe słowo użyte.

Zaraz to zmienię jak będę jeszcze mógł edytować.

Więc ten SERNIK Z TWAROGU nie powstaje. Mleko się ścina podczas gotowania w takie dziwne coś.

Porównać to mogę z używaniem mleka słabej jakości do wyrobu sera podpuszczkowego. Skrzep wtedy jest taki delikatny i się rozwala na drobne kawałeczki....

 

Cyt.: "Proces przygotowania twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu."

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419751
Udostępnij na innych stronach

Sok z cytryny także jest. I wszystko w temacie.

I żadnego indyjskiego sera nie robię tylko nasz polski z dziada pradziada.

Ty sobie rób indyjski - ja wolę to co nasze, polskie.

 

Właśnie poczytałem o wyrobie tego sera indyjskiego. I zupełnie inny skład. Nie ma jajek. Jest tylko sok z cytryny i mleko. I pewnie smak przez to jest także inny.

Ale oczywiście kolega się będzie spierał jak to zwykle był czynić. No ale cóż. Nie wszyscy na forum się muszą lubić i kochać :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419760
Udostępnij na innych stronach

Czyli podałeś przepis na paschę ;) Ja od lat robię z tego przepisu i do złudzenia przypomina ten który podałeś ;)

 

 

http://krzysiek.przepisy.net/pascha-5/

 

 

Ja dziś robię parmezan - za 5 minut tnę skrzep i podgrzewam ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419762
Udostępnij na innych stronach

Czyli podałeś przepis na paschę ;) Ja od lat robię z tego przepisu i do złudzenia przypomina ten który podałeś ;)

 

 

http://krzysiek.przepisy.net/pascha-5/

 

 

Ja dziś robię parmezan - za 5 minut tnę skrzep i podgrzewam ;)

Dokładnie. Czego to człowiek się nie nauczy na stare lata. Przez wiele urodzinowych okazji MAMA albo SIOSTRA robiły mi ten sernik. Miał niesamowicie kremową konsystencję i taki specyficzny smak. Ostatnio mi się zachciało go znowu. Więc z żoną poczyniliśmy. Jedno tylko spaprałem - za mocno odcisnąłem w gazie i wyszedł nieco za suchy. I nie przecierałem przez sitko. Więc następnym razem samoprasowanie (ale krótkie) oraz przecieranie.

 

heheheh PARMEZAN jest fajny. Ale kiedy masz zamiar go skosztować ??? min. 9 miesięcy ma dojrzewać. Moje mają już ok. 4 - więc jeszcze tylko albo aż 5 miechów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419768
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.