Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 27 Marca 2015 Ja dużo robię serów. Co tydzień praktycznie - taki nałóg. Więc jest szansa , że za szybko nie pójdą. A poza tym się uczę cierpliwości - bo do Cierpliwych nigdy nie należałem. Mam jeszcze brie 4 tygodniowego. Teraz spokojnie już w papierku dochodzi do siebie w lodóweczce. Za 3-4 tygodnie będzie konsumowany.Ale sprawdza się ten sposób z linku powyżej. Jak się da sery do ciepłej dojrzewalni (z wilgotnością na poziomie 75-80%) to stają się bardziej miękkie i takie kremowe. A wystarczy na to kilka dni i potem można do lodówy wsadzić.Wczoraj oscypiorki robiłem na święta a w następny czwartek wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 27 Marca 2015 VOLIA:: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 27 Marca 2015 Bardzo ładny wygląd sera. Ale miało być chyba Voila. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 27 Marca 2015 Nie fisiuj akmis nie fisiuj. Z PL z matury miałem 3 + ale już z matmy 5 +. I tak niech pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 27 Marca 2015 Ale to akurat francuski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 27 Marca 2015 Nie fisiuj nie fisiuj. Ważne , że Camembert wyszedł. Opłacało się doglądać..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 27 Marca 2015 Nie fisiuję. Mówię jak jest. Ale masz rację w tym, że ważne jest to, że wyszedł dobry ser. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 27 Marca 2015 Takie małe coś a tak cieszy...git......wiadomo, można w sklepie tanio kupić.... ale nie ten smak i nie ta satysfakcja....to mnie mobilizuje do dalszych eksperymentów....wędzę w następny czwartek, więc jak coś chcesz to wal jak w dym......hhehehe idąc za własnym sukcesem odpaliłem tego Brie o którym wspominałem. W środku rozpływający się, mega kremowy. Ale niestety dla mnie za słony, Żona mówi , że nie. Ale dla mnie jest za słony i trzeba zmodyfikować przepis. Sól jest ok. Ale nie w większej ilości. Wtedy się robi niesmacznie. Więc jest sukces ale połowiczny. Nie mniej jednak konsystencja o niebo lepsza od Camemberta. Jest nad czym pracować.................................... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-416383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 30 Marca 2015 DESKA do serwowania serów PERSZINGA Przepis jest prosty. Bierzemy kawałek dechy, trochę kleju, dwa uchwyty z CASTO, kilka magnesów neodymowych - i mamy deseczkę do serwowania. Obowiązkowo swoje serki na niej !!!!!Jeszcze tylko nożyki jakieś trzeba zakupić. Bo wytłoczyć nie mam na czym. Ani wyciąć z arkusza blachy. A można by zrobić fajne z drewnianymi rękojeściami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 31 Marca 2015 Z tymi magnesami to powiem że świetny pomysł.... jednak czy podczas użytkowania np. na imprezie ubrudzony nóż od serów miękkich nie brudzi jakoś znacząco brzegu deski?A czym zaimpregnowałeś deskę?? ja do mojej altany coś takiego mogę zrobić... będzie i funkcjonalność i ładny wygląd.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Wszystko można wymyć. Magnesy też. Impregnowałem olejem słonecznikowym na gorąco.Inne impregnaty nie wchodzą w rachubę bo to kontakt z żywnością.Dzisiaj poszukam na allegro jakiś nożyków z drewnianymi rączkami co by pasowało.Magnesy neodymowe ma jeden gość na allegro w bardzo szerokim zakresie kształtów i mocy. Edytowane 31 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-417203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Ementaler z dnia 02.04.2015 8 litrów mleka - 946 g po tygodniowym dojrzewaniu w 12 stopniach.Teraz idzie na 3-4 tygodnie w celu wykształcenia dziurcysi - 20-21 stopni.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Bardzo ładny wygląd. Mam pytanie używasz chusty do wyciskania sera? Warto użyć gazy, aby miał ładniejszy kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Używam różnie. W tym przypadku gaza na pierwsze prasowanie a potem już bez. Ale mam też chusty te niebieskawe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Ja ich akurat (niebieskich) nie używam, bo są dosyć grube i się odgniatają na serze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) To fakt. Faktura jest lepsza od gazy-muślinu. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-418905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 A teraz zagadka : jak zrobić sernik z mleka słodkiego nie używając ani podpuszczki ani nie robiąc twarogu ????Nie zrobiłem zdjęć bo za szybko został spałaszowany.Następnym razem wkleję. Na teraz jest pytanie czy ktoś ma podobny przepis heheheheZAZNACZAM - tego ciasta się nie piecze. Jedynie można zrobić biszkopt na spód albo dać biszkopciki ze sklepu. Na górę galaretka z owocami - coś ala sernik na zimno.Ciekawy sposób obróbki mleka i uzyskania serka...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 To masz chyba ma mysli pasche.http://pl.wikipedia.org/wiki/Pascha_(potrawa) w przepisach chyba Kwasniewskiego wlasnie istnieje przepis na sernik niby na zimno, ale wg wszystkich rol robiebia paschy. Zgadlam? Zapomnialam dodac, ze wlasnie wg Kwasniewskiego, robi sie z mleka i jaj, od razu, a pozniej sie odciska, a i bakalie ro nich sie daje Jesli trzeba podac dokladnie przepis, to musze poszperac, bo gdzies pomiedzy ksiazkami jest. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) ANNAM: pudło do pashy dodaje się twarogu. A tutaj zero twarogu. Tylko mleko i kilka jeszcze kluczowych składników o których na razie nie napiszę Kwaśniewski: to już bliżej. Ciepło, ciepło...... i może nawet gorąco.Ok. Nie doczytałem. Jest jedna wersja która odpowiada temu. Niech wam będzie. Dam wam przepis rodzinny. SERNIK PERSZINGA2 litry mleka0,5 litra kwaśnej śmietany5 jajekKostka masłaSzklanka cukru pudruSok z 1 cytrynyBakalieGotowy biszkopt/Ew biszkoptyGalaretkaOwocePrzygotowanie:Mleko zagotować, jaja roztrzepać ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. cały czas mieszając. Gdy zrobi się serek odstawić do wystygnięcia. Odcedzić przetrzeć przez sitko. Utrzeć masło z cukrem, dodać ser, sok z cytryny i bakalie. Masę wyłożyć na biszkopt i zalać galaretką. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) @Perszing37, majpierw piszesz ze nie uzywamy twarogu ,a pozniej ze zagotowujesz mleko ze smietana jajami i gdy zrobi sie twarog wystudzic czyli senik z twarogu,mimo wszystko A jak zrobic sernik z zsiadlego mleka nie gotujac mleka? Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Twaróg - to ser z mleka kwaśnego. A tutaj mleka kwaśnego nie ma. Powstaje ser , który nie jest twarogiem. Spisywane z książki kucharskiej mojej Mamy więc złe słowo użyte.Zaraz to zmienię jak będę jeszcze mógł edytować.Więc ten SERNIK Z TWAROGU nie powstaje. Mleko się ścina podczas gotowania w takie dziwne coś.Porównać to mogę z używaniem mleka słabej jakości do wyrobu sera podpuszczkowego. Skrzep wtedy jest taki delikatny i się rozwala na drobne kawałeczki.... Cyt.: "Proces przygotowania twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu." Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Sok z cytryny także jest. I wszystko w temacie.I żadnego indyjskiego sera nie robię tylko nasz polski z dziada pradziada.Ty sobie rób indyjski - ja wolę to co nasze, polskie. Właśnie poczytałem o wyrobie tego sera indyjskiego. I zupełnie inny skład. Nie ma jajek. Jest tylko sok z cytryny i mleko. I pewnie smak przez to jest także inny.Ale oczywiście kolega się będzie spierał jak to zwykle był czynić. No ale cóż. Nie wszyscy na forum się muszą lubić i kochać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Czyli podałeś przepis na paschę Ja od lat robię z tego przepisu i do złudzenia przypomina ten który podałeś http://krzysiek.przepisy.net/pascha-5/ Ja dziś robię parmezan - za 5 minut tnę skrzep i podgrzewam Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Trza po prostu wypróbować i tyle...Odnośnie tego indyjskiego sera Paneer to to ciekawa jestem czy? i jak bardzo w smaku przypomina ricotte? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Czyli podałeś przepis na paschę Ja od lat robię z tego przepisu i do złudzenia przypomina ten który podałeś http://krzysiek.przepisy.net/pascha-5/ Ja dziś robię parmezan - za 5 minut tnę skrzep i podgrzewam Dokładnie. Czego to człowiek się nie nauczy na stare lata. Przez wiele urodzinowych okazji MAMA albo SIOSTRA robiły mi ten sernik. Miał niesamowicie kremową konsystencję i taki specyficzny smak. Ostatnio mi się zachciało go znowu. Więc z żoną poczyniliśmy. Jedno tylko spaprałem - za mocno odcisnąłem w gazie i wyszedł nieco za suchy. I nie przecierałem przez sitko. Więc następnym razem samoprasowanie (ale krótkie) oraz przecieranie. heheheh PARMEZAN jest fajny. Ale kiedy masz zamiar go skosztować ??? min. 9 miesięcy ma dojrzewać. Moje mają już ok. 4 - więc jeszcze tylko albo aż 5 miechów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-419768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.