DZIADEK Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Września 2012 Przepis z- Obrót i Przetwórstwo Mięsa Dla przypomnienia młodszym, by zrobili ten rarytas dla swoich dzieci Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Września 2012 DZIADEK, Ty zawsze potrafisz rarytas wkleić białe mięsko :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Września 2012 DZIADEK, jak zwykle nieocenione informacje słonina to mój hmm zakazany owoc.. uwielbiany i pożądany :lol: :blush: trzeba będzie wcielić w życie ten patent Możesz jeszcze coś powiedzieć o produkcie końcowym? czy tak zasolona słonina magazynowana 6 miesięcy nabiera szczególnych właściwości smakowych? jak z jej konsystencją Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Września 2012 czy tak zasolona słonina magazynowana 6 miesięcy nabiera szczególnych właściwości smakowych? Do tego chlebek razowy, obowiązkowo kiszony ogórek i "po jednemu". Nie trzeba nic więcej :thumbsup: . Dodam że słonina powinna być gruba min. na dwa palce, lepiej trzy i "nie łykowata" ale dobrze wypełniona tłuszczem. Starannie natarta solą, zawinięta szczelnie w pergamin może stać w lodówce nawet rok i więcej (co jest mało prawdopodobne bo wcześniej skończy jako szlachetna zagrycha). Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Września 2012 Ja niestety :shock: odczytałem: Główny Zarząd Tyłów W.P. Warunki Techniczne W.T. M.O.N.Departament Żywnościowy M.O.N. Słonina solona standard. Tymczasowe Sposób produkcji I. Wstęp -1. Przedmiotem niniejszych warunków technicznych jest proces produkcyjny słoniny solonej standartowej. II. Surowiec2. Słonina przeznaczona na zasolenie musi pochodzić z tusz uznanych przez organ urzędowego badania ??. urząd rzeźnych i mięsa za zdolne do spożycia bez zastrzeżeń. 3. Słonina uzyskana z tusz wg 2. musi być świeża bez oznak zepsucia konsystencji jędrnej, bez skóry oraz wychłodzona od ??2 do ??8C. 4. Słonina może być poddana soleniu nie później niż 12 godziny po uboju. 5. Do zasolenia nie może być użyta słonina niewychłodzona lub niedostatecznie wychłodzona, oślizgła, zaparzona, z oznakami nawet zapoczątkowanego psucia się orza pochodząca z tusz słabo wykrwawionych. 6. Słonina musi być czysta, dokładnie pozbawiona mięśni bez śladów przekrwień, pobicia lub zaczerwienienia. Drobne przekrwienia i zabrudzenia należy usunąć płaskimi ścięciami, nie wolno stosować obmywania. Wszelkie luźne strzępy tłuszczu powstałe wskutek zacięć powierzchni winny być usunięte. Słonina nie może wykazywać zacięć zwłaszcza na obrzeżach połcia. 7. Słonina winna mieć kształt prostokąta o szerokości w najwęższym miejscu wynoszącym ?13 cm i grubości w najcieńszym miejscu 4cm. 8. Do zasolenia należy używać soli białej, jadalnej, suchej, drobnoziarnistej, bez zanieczyszczeń. III. Pomieszczenie produkcyjne. 9. Pomieszczenia w których dokonuje się zasolenia słoniny winny być chłodzone o temp. do -6 C. bez dostępu światła dziennego. W pomieszczeniach tych nie można przechowywać mięsa niewychłodzonego, wędlin i innych towarów powodujących zwiększenie wilgotności lub wydzielających woń. IV. Proces produkcyjny. 10. Połcie słoniny naciera się dokładnie solą na całej powierzchni i na krawędziach. 11. Natarte solą połcie słoniny układa się na podkładach zbitych z desek z drzewa bezwonnego. Podkłady muszą być gładkie zaś przed kładaniem słoniny wymyte do czysta, wysuszone i posypane warstwą soli zgodnie z ?? do wysokości około ?1 cm. 12. Każdą warstwę połci przesypuje się ????" . W czasie układania zasypuje się ??? szpary między ???:?. Sztapel zawiera ??? ułożone w warstwy słoniny do wysokości ??? cm. Z zewnątrz obsypuje się sztapel warstwą ok. ? cm. 13. Po tygodniu słoninę się ponownie naciera solą. Układa szczelnie w sztaple - jak ??. Jednakże wysokość sztapla winna wynosić do ?1.5 m. ??? obsypuje się warstwą soli 5 ???. 14. W jednym sztaplu ??? się ????" ???? poddane ?zasoleniu? najwyżej w ciągu ? kolejnych ???. 15. Przy każdym sztaplu znajdować się ma tabliczka z wyszczególnieniem data zasolenia i ??? słoniny prócz tego należy prowadzić książkę ??? w której odnotowuje się dla każdej ??? partii: A) Nazwę dostawcy i termin dostawy surowca. B) Datę zasolenia. C) Ilość ???. D) Datę przekładania słoniny. E) Datę: num??? ???? ?wysyłki oraz ??? wysłanej słoniny. 16. Po ??? tygodniach od zasolenia słonina winna być ??? do dalszego zamgazynowania w ???? ???? ???? od daty zasolenia V. 17. Słonię należy magazynować zgodnie z ???? ???? ???? MON słoniny solonej standartowej. Centralny Zarząd Przemysłu Szef Wydziału Technicznego Mięsnego. Główny Zarząd Tyłów WP Warunki Techniczne MON WT MON Departament Żywnościowy Słonina solona standartowa Tymczasowe Y... Bóg Może coś nie tak robię przy odczytywaniu skanów? :blush: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Września 2012 Ja swego czasu wykupiłem w UN dwie normy dotyczące słoniny wojskowej konserwowej (krojona i w płatach). Stanowią one uzupełnienie do materiału nadesłanego przez Dziadka. Obie powinny być gdzieś na forum lub stronie głównej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Września 2012 Batiar, i tak nieźle oczytałeś hehe najlepiej ściągnąć plik i powiększyć Do tego chlebek razowy, obowiązkowo kiszony ogórek i "po jednemu". Nie trzeba nic więcej .tu nie będę się spierał bo też tak lubię :grin: Tylko coś więcej powiedzcie o tym smaku produktu końcowego.. Czy słonina nabiera, jak tłuszcz w wyrobach dojrzewających, nut orzechowych? głębokiego, dojrzałego smaku? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Września 2012 Oczywiście proszę pamiętać, iż nie jest to słonina wojskowa konserwowa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Września 2012 Dzięki MaxellZnalazłem strony: http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=778&Itemid=4http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=818&Itemid=4https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1621 Mam ochotę poeksperymentować, ja gubię wagę ale Eliza i wnuki lubią moje eksperymenty. Szkoda że Dziadek nie uzupełnił mojej niemożności odczytania Jego skanu. :???: Pozdrawiam. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Września 2012 Batiar, powiększ go sobie klikając na skan 2 razy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Września 2012 Batiar, powiększ go sobie klikając na skan 2 razy. albo Zapisać obraz jako.... na dysku i wtedy można dowoli powiększać. Jest co prawda tekst trochę zamazany ale można spokojnie odczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Września 2012 Dziękuję, skan przepisałem do txt i zachomikowałem. :blush: :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarna Mańka Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Marca 2015 Znalazłam piękne zdjęcia słon iny typu wojskowego , niestety nie mogę znaleźć przepisu na jej przyrządzenie . Rozumiem , że jest peklowana solą i gotowana - tylko brak receptury . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Marca 2015 To wklejaj zdjęcia. Na naszym forum znajdziesz receptury. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarna Mańka Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Marca 2015 No właśnie znalazłam zdjęcia słoniny w stylu wojskowym na naszym forum a nie mogę znaleźć receptury . Jak wpisuję w wyszukiwarkę to cały czas te same zdjęcia i szczątkowy opis . Kilka nocy spędziłam czytając forum w poszukiwaniu tej receptury , ale bez efektów . Ciekawe i smaczne przepisy na przyrządzenie słoniny są ważne , bo jej sporo pozostaje po przerobie świniaka a : wędzona , smalec czy skwarki trochę się już przejadły . Dodatkowo jest to doskonałe zdrowe źródło energii , w przeciwieństwie do niszczących jelita węglowodanów , a na zdjęciach wyglądało bardzo apetycznie . Moje wnuki na pewno chętniej by jadły taką roladę , bo smalcu nie tkną a wędzona to raczej jako tłuszcz do jajecznicy . Zrobiłam taką pastę ze skwarków wg przepisu , Dziadka to zniknęła natychmiast . Jeżeli można to proszę o podanie linku na forum do receptury . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Marca 2015 Może w wyszukiwarkę wpisujesz złe kryteria i dlatego nic nie możesz znaleźć co prawda nie wiem o jakiej słoninie piszesz ale poszukaj w tematach które znalazłem, może znajdziesz to czego szukasz....https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=search&andor_type=&sid=a50a27c2eabced6f87f562d67226a4ea&search_app_filters[forums][sortKey]=date&search_content=both&search_app_filters[forums][noPreview]=1&search_app_filters[forums][pCount]=&search_app_filters[forums][pViews]=&search_app_filters[forums][sortKey]=date&search_app_filters[forums][sortDir]=0&search_term=s%C5%82onina&search_app=forums&st=25 Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Marca 2015 W okienku zaznaczonym strzałką musi pisać "Forum". Jeśli jest co innego, to naciśnij to okienko i wybierz Forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Marca 2015 Gdzie jest ta skwarkowa pasta dziadka? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Marca 2015 Gdzie jest ta skwarkowa pasta dziadka? Może, w tym linkuhttp://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/737-szybka-watrobianka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Marca 2015 Dzięki. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarna Mańka Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Marca 2015 Dziękuję , udało się znaleźć, w samą porę bo słonina była by zbyt długo peklowana i dzisiaj gotowałam , zobaczę co wyjdzie jak ostygnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Marca 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kielbasa-ze-smalczykiem-i-cebula/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1869-smarowka-smarowidlo-pomasta/ Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.