Skocz do zawartości

Słonina solona dla wojska


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

DZIADEK, jak zwykle nieocenione informacje :) słonina to mój hmm zakazany owoc.. uwielbiany i pożądany :lol: :blush: trzeba będzie wcielić w życie ten patent :)

Możesz jeszcze coś powiedzieć o produkcie końcowym? czy tak zasolona słonina magazynowana 6 miesięcy nabiera szczególnych właściwości smakowych? jak z jej konsystencją :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy tak zasolona słonina magazynowana 6 miesięcy nabiera szczególnych właściwości smakowych?

Do tego chlebek razowy, obowiązkowo kiszony ogórek i "po jednemu". Nie trzeba nic więcej :thumbsup: . Dodam że słonina powinna być gruba min. na dwa palce, lepiej trzy i "nie łykowata" ale dobrze wypełniona tłuszczem. Starannie natarta solą, zawinięta szczelnie w pergamin może stać w lodówce nawet rok i więcej (co jest mało prawdopodobne bo wcześniej skończy jako szlachetna zagrycha).
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja niestety :shock: odczytałem:

Główny Zarząd Tyłów W.P. Warunki Techniczne W.T. M.O.N.

Departament Żywnościowy M.O.N.

 

Słonina solona standard. Tymczasowe

Sposób produkcji

 

I. Wstęp -

1. Przedmiotem niniejszych warunków technicznych jest proces produkcyjny słoniny solonej standartowej.

 

II. Surowiec

2. Słonina przeznaczona na zasolenie musi pochodzić z tusz uznanych przez

organ urzędowego badania ??. urząd rzeźnych i mięsa za zdolne do spożycia bez zastrzeżeń.

3. Słonina uzyskana z tusz wg 2. musi być świeża bez oznak zepsucia konsystencji jędrnej, bez skóry oraz wychłodzona od ??2 do ??8C.

4. Słonina może być poddana soleniu nie później niż 12 godziny po uboju.

5. Do zasolenia nie może być użyta słonina niewychłodzona lub niedostatecznie wychłodzona, oślizgła, zaparzona, z oznakami nawet zapoczątkowanego psucia się orza pochodząca z tusz słabo wykrwawionych.

6. Słonina musi być czysta, dokładnie pozbawiona mięśni bez śladów przekrwień,

pobicia lub zaczerwienienia. Drobne przekrwienia i zabrudzenia należy usunąć płaskimi ścięciami, nie wolno stosować obmywania. Wszelkie luźne strzępy tłuszczu powstałe wskutek zacięć powierzchni winny być usunięte. Słonina nie może wykazywać zacięć zwłaszcza na obrzeżach połcia.

7. Słonina winna mieć kształt prostokąta o szerokości w najwęższym miejscu wynoszącym ?13 cm i grubości w najcieńszym miejscu 4cm.

8. Do zasolenia należy używać soli białej, jadalnej, suchej, drobnoziarnistej, bez zanieczyszczeń.

 

III. Pomieszczenie produkcyjne.

9. Pomieszczenia w których dokonuje się zasolenia słoniny winny być chłodzone o temp. do -6 C. bez dostępu światła dziennego. W pomieszczeniach tych nie można przechowywać mięsa niewychłodzonego, wędlin i innych towarów powodujących zwiększenie wilgotności lub wydzielających woń.

 

IV. Proces produkcyjny.

10. Połcie słoniny naciera się dokładnie solą na całej powierzchni i na krawędziach.

11. Natarte solą połcie słoniny układa się na podkładach zbitych z desek

z drzewa bezwonnego. Podkłady muszą być gładkie zaś przed kładaniem słoniny wymyte do czysta, wysuszone i posypane warstwą soli zgodnie z ?? do wysokości około ?1 cm.

12. Każdą warstwę połci przesypuje się ????" . W czasie układania zasypuje się ??? szpary między ???:?. Sztapel zawiera ??? ułożone w warstwy słoniny do wysokości ??? cm. Z zewnątrz obsypuje się sztapel warstwą ok. ? cm.

13. Po tygodniu słoninę się ponownie naciera solą. Układa szczelnie

w sztaple - jak ??. Jednakże wysokość sztapla winna wynosić do ?1.5 m. ??? obsypuje się warstwą soli 5 ???.

14. W jednym sztaplu ??? się ????" ???? poddane ?zasoleniu? najwyżej

w ciągu ? kolejnych ???.

15. Przy każdym sztaplu znajdować się ma tabliczka z wyszczególnieniem

data zasolenia i ??? słoniny prócz tego należy prowadzić książkę ??? w której odnotowuje się dla każdej ??? partii:

A) Nazwę dostawcy i termin dostawy surowca.

B) Datę zasolenia.

C) Ilość ???.

D) Datę przekładania słoniny.

E) Datę: num??? ???? ?wysyłki oraz ??? wysłanej słoniny.

16. Po ??? tygodniach od zasolenia słonina winna być ??? do dalszego

zamgazynowania w ???? ???? ???? od daty zasolenia

 

V.

17. Słonię należy magazynować zgodnie z ???? ???? ????

MON słoniny solonej standartowej.

Centralny Zarząd Przemysłu Szef Wydziału Technicznego

Mięsnego.

 

Główny Zarząd Tyłów WP Warunki Techniczne MON WT MON

Departament Żywnościowy Słonina solona standartowa Tymczasowe

Y... Bóg

 

Może coś nie tak robię przy odczytywaniu skanów? :blush:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja swego czasu wykupiłem w UN dwie normy dotyczące słoniny wojskowej konserwowej (krojona i w płatach). Stanowią one uzupełnienie do materiału nadesłanego przez Dziadka. Obie powinny być gdzieś na forum lub stronie głównej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Batiar, i tak nieźle oczytałeś hehe najlepiej ściągnąć plik i powiększyć :)

Do tego chlebek razowy, obowiązkowo kiszony ogórek i "po jednemu". Nie trzeba nic więcej .

tu nie będę się spierał bo też tak lubię :grin:

Tylko coś więcej powiedzcie o tym smaku produktu końcowego..

Czy słonina nabiera, jak tłuszcz w wyrobach dojrzewających, nut orzechowych? głębokiego, dojrzałego smaku? Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Maxell

Znalazłem strony:

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=778&Itemid=4

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=818&Itemid=4

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1621

Mam ochotę poeksperymentować, ja gubię wagę ale Eliza i wnuki lubią moje eksperymenty.

Szkoda że Dziadek nie uzupełnił mojej niemożności odczytania Jego skanu. :???:

Pozdrawiam.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...

No właśnie znalazłam zdjęcia słoniny w stylu wojskowym na naszym forum a nie mogę znaleźć receptury . Jak wpisuję w wyszukiwarkę to cały czas te same zdjęcia i szczątkowy opis . Kilka nocy spędziłam czytając forum w poszukiwaniu tej receptury , ale bez efektów .  :facepalm:  Ciekawe i smaczne przepisy na przyrządzenie słoniny są ważne , bo jej sporo pozostaje po przerobie świniaka a : wędzona , smalec czy skwarki trochę się już przejadły . Dodatkowo jest to doskonałe zdrowe  źródło energii , w przeciwieństwie do niszczących jelita węglowodanów , a na zdjęciach wyglądało bardzo apetycznie . Moje wnuki na pewno chętniej by jadły taką roladę  , bo smalcu nie tkną a wędzona to raczej jako tłuszcz do jajecznicy . Zrobiłam taką pastę ze skwarków wg przepisu  , Dziadka to zniknęła natychmiast . Jeżeli można to proszę o podanie linku na forum do receptury . Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W okienku zaznaczonym strzałką musi pisać "Forum". Jeśli jest co innego, to naciśnij to okienko i wybierz Forum.

 

post-39694-0-78789700-1427219455_thumb.jpg

 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.