Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Jest to mój pierwszy post na forum poza przywitaniem się. 

Postanowiłem opisać swoje skromne doświadczenia na zachętę dla tych, którzy - jak ja kiedyś - jedynie marzą sobie czytając to forum o swojej przyszłej wędzarni.

 

Muszę po pierwsze przyznać, że ja nie mam wędzarni. Mieszkając na dziewiątym piętrze w bloku było to trudne a teraz , po wybudowaniu domu, ciągle jeszcze coś wykańczam i dłubię. 

Mam za to kuchnię opalaną drewnem i kominek na drewno. Jedno i drugie z płaszczem wodnym (ogrzewanie domu i CWU zapewnione nawet bez prądu)

 

Budując kominy do tych urządzeń (systemowe polskie) postanowiłem zrobić tak, by móc je wykorzystać do zadymiania. Niekoniecznie się to podobało kominiarzowi przy odbiorach, ale po przeróbkach się jakoś udało. 

 

Wędzenie bez wędzarni to pierwsza nietypowa rzecz w moim wędzeniu. 

Druga to peklowanie wg własnego pomysłu. Ni to na sucho ni to na mokro.

 

Mój przepis i metoda od początku. 

 

1. Kupno mięsa. Trudna sprawa. Idę na łatwiznę i kupuję pakowane mięso w TESCO (duże porcje) Rozwiązuje to jeden problem - patrz pkt 2.

 

2. Masowanie. Początkowo używałem rąk i tłuczka ale teraz idę na łatwiznę i używam nóg. Opakowanie Tesco jest odporne na skakanie , bicie, kopanie deptanie itp. I tak właśnie po zakupie traktuję mięso. Długo i wytrwale aż mam pewność że jest jak poduszka :)

 

3. Peklowanie. Przyprawy - albo robię  w moździerzu mieszaninę typową do peklowania albo używam mieszaniny "zioła prowansalskie" nabytej w kubełku. 

Solenie na sucho . Wmasowuję ile wlezie i obtaczam solą peklową i przyprawami. Niczego nie odmierzam. Solę "ile zabierze". Soli do mięsa i tak wnika tyle ile potrzeba.  Owijam ciasno , dokładnie i wiele razy folią spożywczą. Wiele razy. Dla pewności zgrzewam lekko folię używając suszarki do włosów. (folia lekko się kurczy i uszczelnia)

Wkładam do lodówki i zapominam o tym na minimum tydzień (kiedyś mięso leżało miesiąc ale dobrze zapakowane i zgrzane)

Nie zaglądam, nie przewracam, sprawdzam tylko czy nie cieknie. 

 

4. Wędzenie. Używam komina o średnicy 18cm. Mogę do niego włożyć wędzonkę lub dwie (jedna pod drugą) Wisi jakieś 3m nad kuchnią opalaną drewnem (na zdjęciu) W kuchni z reguły wcześniej się pali. Wędzenie zaczynam jak drewno zamieni się w węgiel i żarzy. Na węglach kładę garnek stalowy z dziurawą pokrywką w którym są kawałki suchej dębiny i zrębki wędzarnicze ze sklepu internetowego. Dbam by do ognia nie było dopływu powietrza. (jakiś malutki i tak zawsze jest) .

Doglądam czy się dymi , jak nie to wymieniam "wkład garnka". To co z niego wyjdzie to węgiel, który będzie podtrzymywał żarzenie.  Trwa to 4- 5 godzin. Zależy jak wygląda wędzonka. 

 

5. Parzenie. W sumie staram się w ogóle nie parzyć, ale moja rodzina dopiero przyzwyczaja się do surowych wędzonek więc jeszcze trochę parzę. 

Dzięki pani ze sklepu, która mi kroi wędzonkę na przeźroczyste plasterki , moja rodzina się powoli przyzwyczaja.

 

Jeśli muszę to parzę dość standardowo. Wbijam termometr (taki mechaniczny) wkładam wszystko do worka zamykanego strunowo (IKEA) (worek zamykam odsysając słomką powietrze) . Wkładam do wrzątku.

Gaz włączam dopiero jak temperatura spadnie do 70 stopni. Tak by tą temperaturę utrzymywać. Niżej niż standardowo więc dłużej. Ale po jakimś czasie i tak wewnątrz wędliny jest temperatura jaka być powinna. Wtedy gaz wyłączam a garnek wędruje w chłodne miejsce. Czasem na noc. 

Dopiero jak wszystko jest zimne wyjmuję.

 

 

Chętnie odpowiem na pytania.

 

post-64705-0-20915200-1426516431_thumb.jpg

post-64705-0-97056300-1426516433_thumb.jpg

post-64705-0-46263200-1426516436_thumb.jpg

post-64705-0-42996800-1426516439_thumb.jpg

post-64705-0-77836100-1426516442_thumb.jpg

post-64705-0-61067500-1426516445_thumb.jpg

post-64705-0-14998500-1426516448_thumb.jpg

post-64705-0-99914800-1426516450_thumb.jpg

post-64705-0-35082300-1426516453_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/
Udostępnij na innych stronach

To, że ma podbite oko w środku to znaczy, niestety, że za słabo mu wpier.... :)

Chyba powinieneś więcej z bani :)

Kuchnia.... Szałowa :thumbsup:

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413048
Udostępnij na innych stronach

Luckymag , jeśli oczekujesz pytań to myślę , że nikt z moich kolegów forumowiczów ich Ci ich nie zada , poprostu Ty jesteś już  "za daleko " , lepszych efektów i wiedzy , która posiadłeś w ten szybki niebanalny sposób i co najlepsze zastosowałeś juz w praktyce my nie potrafiliśmy zrobić .Gratulacje !  :(  Podsumowując : wedzonki pokazane na zdjęciu nie zachwycają , jestes na najlepszej drodze ,przy Twoim sposobie peklowania ,do  spowodowania zatruć u swoich bliskich , oby nie było tam małych dzieci , ze  względu na nie kontrolowaną ilośc peklosoli , kolego -metodą ile zabierze - robi sie ciasto na pierogi , makaron i czasem jak sie nie zna człowiek na robocie zaprawe do murowania . Nie zaimponowałeś mi , wręcz uważam ,że Twoja metoda jak już pisałem solenia jest niebezpieczna i nie wiesz czemu ona słuzy , proponuję więc byś wybrał jakąś metodę nauki lub rozwijania hobby : a ) poprzez wiedzę z czytania forum , b) z literatury dostępnej oraz publikowanej tez na forum , c) jeśli już robisz jakiś wyrób , a nie chcesz studiować podstaw ,jak masz wiedzę ogolna to stosuj sie do przepisów podanych na forum , w publikacjach  internetowych lub z opracowań branzowych . 

Odpowiedając Ci jeszcze na Twoje Twierdzenie , ze kominiarz kręcił glowa - miał racje i dziwię sie ze Ci kominy odebrał , one powinny być wykonane zgodnie z projektem jaki miałeś zatwierdzony , na tym poprzestanę bo reszta to juz Twoja sprawa i Twojego ubezpieczyciela .Pozdrawiam 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413050
Udostępnij na innych stronach

Odjechałem ....  :facepalm:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413065
Udostępnij na innych stronach

Pewnie będziesz dalej wędzić po swojemu,ale spróbuj kiedyś zapeklować swoje mięska prawidłowo i uwędzić nawet w beczce no i sparz je do uzyskania odpowiedniej temp.dla danego wyrobu-i porównaj swoje wędlinki.Powinieneś poczuć różnicę.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413207
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie chciał sie chłopak pochwalic wyrobami i nową technologią, a tu zjeby :D

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413236
Udostępnij na innych stronach

Cóż, każdy orze jak może ale Luckymag długa droga przed Tobą, chłopaki dobrze radzą.... zacznij od początku a rodzina bedzie zdrowa i zadowolona :thumbsup:

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413355
Udostępnij na innych stronach

Skalę ocen każdy ma własną i jest ona zależna od wiedzy , tak myślę, zdarzało mi się widzieć i być przy degustacji tak zdup... wyrobów, że masakra, jednakże według wykonawcy wszystko było ok, nie przemawiała żadna argumentacja, wszystko kończyło się no tak ale nie itd :D

czyli

 

każdy orze jak może

lub jak mu wiedzy staje

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413381
Udostępnij na innych stronach

:cool: Trzeba przyznać, że kolega jest jak pomysłowy dobromir  :clap: wymyślił sobie wszystko od A do Z, ma i się cieszy. 

Od peklowania poprzez wędzenie na parzeniu kończąc wszystko inaczej, ale tym bardziej wielki podziw z mojej strony  :thumbsup:

Skoro postanowił założyć temat i pochwalić się tym co robi to.. chyba znaczy, że chciałby też spróbować czegoś innego, czegoś się nauczyć i my powinniśmy go do tego zachęcać! 

Przygotowanie wody z peklosolą nie jest bardziej czasochłonne od Twojego sposobu Lucky ;) może trochę więcej miejsca w lodówce zajmie pojemnik, w którym będzie się peklować mięso, ale co szkodzi spróbować  :yes:

Co do samej ilości soli... cóż może niefortunnie po prostu objaśniłeś ;) przecież przesolona wędlina nie byłaby smaczna ani nawet zjadliwa. 

Tak jak koledzy, zachęcam Cię do wypróbowania sprawdzonych metod, których uczą nas tu osoby zajmujące się wędlinami od dekad.. prawdziwi mistrzowie w tym temacie  :excl: Wszystkie zasady, reguły i procedury obchodzenia się z mięsem nie powstały przypadkowo.. mają na celu zapewnienie jak najsmaczniejszego i najzdrowszego wyrobu.  Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413418
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ale raban podnieśliście...

 

Kolega zastosował metodę tradycyjną:

 

- peklowanie na sucho z masowaniem

- wędzenie w kominie

- parzenie

A, że bez wagi i nogami?

Do dzisiaj ubijają kapustę nogami, solą ją "na oko" (zupę też)...

 

pozdr dz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413847
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam , czy w takich przypadkach wpadki  nie dać możliwości koleżanką i kolegą zmiany nicka (tak po cichu )  i jakby zaczęcia przygody z zadymianiem od nowa, a powiedzmy nad niefortunnym początkiem spuścić kurtynę niepamięci - i reaktywować koleżeństwo w szeregach Braci . Zgadzam się z PanemBoczkiem że chciał dobrze a wyszło jak wyszło dostał "zje" uzasadnioną ale jednak  (to inny autor z którym też się zgadzam )  i " raczej nie pojawi się" (z tą wypowiedzą też się zgadzam) a szkoda dla Niego bo może się nauczyć robić wędliny zgodnie ze sztuką  i Forum  które jakby z definicji chce szerzyć sztukę wędliniarską   .   Oczywiście to pytanie bardziej do Moderatorów i Admin i samego zainteresowanego

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413859
Udostępnij na innych stronach

Autor tematu nie jest, jak widać, zbyt częstym gościem na forum.

Przez rok po zalogowaniu nic nie pisał, a bezpośrednio po napisaniu tu pierwszego posta, wyszedł i więcej się nie pokazał.

Co znaczy, że nie przeczytał gromów jakie na niego spadły i nie to, jest przyczyną jego nieobecności. Widocznie taki jego urok. :)

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413867
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co znaczy, że nie przeczytał gromów jakie na niego spadły

 

Mógł przeczytać bez logowania, jako gość.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413869
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba że to jakaś podpucha.

 

Ku temu się właśnie skłaniam ;)

 

Moją uwagę zwrócił fragment o soleniu. Co innego solić z ręki na wyczucie, a co innego solić tyle, ile przyjmie mięso!

I to jeszcze peklosolą! Przecież to na kilometr pachnie manipulacją!

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413872
Udostępnij na innych stronach

 

 

Solenie na sucho . Wmasowuję ile wlezie i obtaczam solą peklową i przyprawami. Niczego nie odmierzam. Solę "ile zabierze". Soli do mięsa i tak wnika tyle ile potrzeba.

ja tu sobie wyobrażam Jamiego Olivera, który walnie na deskę i na mięso sól i obtacza i masuje i ta sól wnika sobie z przyprawami... i zawija je w te sreberka :laugh:  :facepalm: to wszystko kwestia wyobraźni i interpretacji tego co ktoś mógł mieć na myśli. 

 

 

Przecież to na kilometr pachnie manipulacją!

może i tak być :) jeżeli ktoś ma takie hobby, żeby zakładać konta a równy rok później dostawać ochrzan za jeden post..

Tak czy inaczej wynikła z tego sprawa nad którą można się zastanowić.

Czy zachęcać i motywować.. czy od razu rzucać gromy i straszyć  :rolleyes:

Jeżeli to tylko jakaś podpucha czy manipulacja to powinniśmy być wdzięczni tej osobie. (pokrętny tok myślenia, wiem..  i nie to nie jestem ja  :laugh: )

Już mi się Wasze teorie spiskowe zaczynają udzielać :P Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413880
Udostępnij na innych stronach

Robert, co innego solić czystą solą, co innego peklować bez ważenia peklosoli . Takie pomysły powinny być tępione, a najlepiej (w trosce o zdrowie ewentualnych naiwnych naśladowców) skasowane, co niniejszym poddaję pod rozwagę szanownej moderacji.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413884
Udostępnij na innych stronach

Jestem przeciwny takim dziwnym metodą solenia i ich nie praktykuję, ale faktycznie już gdzieś o tym słyszałem

 

Mam znajomego "Pana Jasia" który wędzi ponad 50 lat. Zanim nauczyłem się z forum i od Bagno i Dziadka co i jak robić to on mi właśnie sprzedał taką metodę.

 

Jest tylko jedna różnica - on robił to na mieszance p-soli i soli.

 

Do teraz tak pekluje szynki. Do gotowej mieszanki (czasami z przyprawami) wkłada szynkę i obtacza ją. Tyle ile się przyklei to zostaje. Później do pojemnika kamiennego i pekluje te szynki min. 2 tyg.

 

Co najlepsze to jego wyroby są powtarzalne, naprawdę dobre i bardzo ładnie uwędzone. Mimo, że jak z nim rozmawiam to on wszystko wie z doświadczenia i nie umie czasami czegoś nazwać fachowo lub przekazać co i jak robi.

 

Ale co do tego tematu to w pewnym momencie też miałem odczucie że ktoś sobie jaja robi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413887
Udostępnij na innych stronach

 

 

Takie pomysły powinny być tępione, a najlepiej (w trosce o zdrowie ewentualnych naiwnych naśladowców) skasowane, co niniejszym poddaję pod rozwagę szanownej moderacji.

tu się zgodzę.. Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413892
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.