Luckymag Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Marca 2015 Witam. Jest to mój pierwszy post na forum poza przywitaniem się. Postanowiłem opisać swoje skromne doświadczenia na zachętę dla tych, którzy - jak ja kiedyś - jedynie marzą sobie czytając to forum o swojej przyszłej wędzarni. Muszę po pierwsze przyznać, że ja nie mam wędzarni. Mieszkając na dziewiątym piętrze w bloku było to trudne a teraz , po wybudowaniu domu, ciągle jeszcze coś wykańczam i dłubię. Mam za to kuchnię opalaną drewnem i kominek na drewno. Jedno i drugie z płaszczem wodnym (ogrzewanie domu i CWU zapewnione nawet bez prądu) Budując kominy do tych urządzeń (systemowe polskie) postanowiłem zrobić tak, by móc je wykorzystać do zadymiania. Niekoniecznie się to podobało kominiarzowi przy odbiorach, ale po przeróbkach się jakoś udało. Wędzenie bez wędzarni to pierwsza nietypowa rzecz w moim wędzeniu. Druga to peklowanie wg własnego pomysłu. Ni to na sucho ni to na mokro. Mój przepis i metoda od początku. 1. Kupno mięsa. Trudna sprawa. Idę na łatwiznę i kupuję pakowane mięso w TESCO (duże porcje) Rozwiązuje to jeden problem - patrz pkt 2. 2. Masowanie. Początkowo używałem rąk i tłuczka ale teraz idę na łatwiznę i używam nóg. Opakowanie Tesco jest odporne na skakanie , bicie, kopanie deptanie itp. I tak właśnie po zakupie traktuję mięso. Długo i wytrwale aż mam pewność że jest jak poduszka 3. Peklowanie. Przyprawy - albo robię w moździerzu mieszaninę typową do peklowania albo używam mieszaniny "zioła prowansalskie" nabytej w kubełku. Solenie na sucho . Wmasowuję ile wlezie i obtaczam solą peklową i przyprawami. Niczego nie odmierzam. Solę "ile zabierze". Soli do mięsa i tak wnika tyle ile potrzeba. Owijam ciasno , dokładnie i wiele razy folią spożywczą. Wiele razy. Dla pewności zgrzewam lekko folię używając suszarki do włosów. (folia lekko się kurczy i uszczelnia)Wkładam do lodówki i zapominam o tym na minimum tydzień (kiedyś mięso leżało miesiąc ale dobrze zapakowane i zgrzane)Nie zaglądam, nie przewracam, sprawdzam tylko czy nie cieknie. 4. Wędzenie. Używam komina o średnicy 18cm. Mogę do niego włożyć wędzonkę lub dwie (jedna pod drugą) Wisi jakieś 3m nad kuchnią opalaną drewnem (na zdjęciu) W kuchni z reguły wcześniej się pali. Wędzenie zaczynam jak drewno zamieni się w węgiel i żarzy. Na węglach kładę garnek stalowy z dziurawą pokrywką w którym są kawałki suchej dębiny i zrębki wędzarnicze ze sklepu internetowego. Dbam by do ognia nie było dopływu powietrza. (jakiś malutki i tak zawsze jest) .Doglądam czy się dymi , jak nie to wymieniam "wkład garnka". To co z niego wyjdzie to węgiel, który będzie podtrzymywał żarzenie. Trwa to 4- 5 godzin. Zależy jak wygląda wędzonka. 5. Parzenie. W sumie staram się w ogóle nie parzyć, ale moja rodzina dopiero przyzwyczaja się do surowych wędzonek więc jeszcze trochę parzę. Dzięki pani ze sklepu, która mi kroi wędzonkę na przeźroczyste plasterki , moja rodzina się powoli przyzwyczaja. Jeśli muszę to parzę dość standardowo. Wbijam termometr (taki mechaniczny) wkładam wszystko do worka zamykanego strunowo (IKEA) (worek zamykam odsysając słomką powietrze) . Wkładam do wrzątku.Gaz włączam dopiero jak temperatura spadnie do 70 stopni. Tak by tą temperaturę utrzymywać. Niżej niż standardowo więc dłużej. Ale po jakimś czasie i tak wewnątrz wędliny jest temperatura jaka być powinna. Wtedy gaz wyłączam a garnek wędruje w chłodne miejsce. Czasem na noc. Dopiero jak wszystko jest zimne wyjmuję. Chętnie odpowiem na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) To, że ma podbite oko w środku to znaczy, niestety, że za słabo mu wpier.... Chyba powinieneś więcej z bani Kuchnia.... Szałowa Edytowane 16 Marca 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Luckymag , jeśli oczekujesz pytań to myślę , że nikt z moich kolegów forumowiczów ich Ci ich nie zada , poprostu Ty jesteś już "za daleko " , lepszych efektów i wiedzy , która posiadłeś w ten szybki niebanalny sposób i co najlepsze zastosowałeś juz w praktyce my nie potrafiliśmy zrobić .Gratulacje ! Podsumowując : wedzonki pokazane na zdjęciu nie zachwycają , jestes na najlepszej drodze ,przy Twoim sposobie peklowania ,do spowodowania zatruć u swoich bliskich , oby nie było tam małych dzieci , ze względu na nie kontrolowaną ilośc peklosoli , kolego -metodą ile zabierze - robi sie ciasto na pierogi , makaron i czasem jak sie nie zna człowiek na robocie zaprawe do murowania . Nie zaimponowałeś mi , wręcz uważam ,że Twoja metoda jak już pisałem solenia jest niebezpieczna i nie wiesz czemu ona słuzy , proponuję więc byś wybrał jakąś metodę nauki lub rozwijania hobby : a ) poprzez wiedzę z czytania forum , b) z literatury dostępnej oraz publikowanej tez na forum , c) jeśli już robisz jakiś wyrób , a nie chcesz studiować podstaw ,jak masz wiedzę ogolna to stosuj sie do przepisów podanych na forum , w publikacjach internetowych lub z opracowań branzowych . Odpowiedając Ci jeszcze na Twoje Twierdzenie , ze kominiarz kręcił glowa - miał racje i dziwię sie ze Ci kominy odebrał , one powinny być wykonane zgodnie z projektem jaki miałeś zatwierdzony , na tym poprzestanę bo reszta to juz Twoja sprawa i Twojego ubezpieczyciela .Pozdrawiam Edytowane 16 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Marca 2015 Odjechałem .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Marca 2015 Tak zmasakrować wędliny... Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca 2015 Ja się spłakałem i się opanować nie mogę.....przepraszam.....błahahahahahahaha :-)) :grin: :-) > =D> Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SETI2 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Marca 2015 Ej no , nie pitolcie Inwencja twórcza na 6 tke :-) . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Marca 2015 Pewnie będziesz dalej wędzić po swojemu,ale spróbuj kiedyś zapeklować swoje mięska prawidłowo i uwędzić nawet w beczce no i sparz je do uzyskania odpowiedniej temp.dla danego wyrobu-i porównaj swoje wędlinki.Powinieneś poczuć różnicę. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Luckymag tak uwierzył w swoj sukces , ze juz sie nie pojawi w tym temacie. Edytowane 16 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Dokładnie chciał sie chłopak pochwalic wyrobami i nową technologią, a tu zjeby Edytowane 16 Marca 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Marca 2015 Cóż, każdy orze jak może ale Luckymag długa droga przed Tobą, chłopaki dobrze radzą.... zacznij od początku a rodzina bedzie zdrowa i zadowolona Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Skalę ocen każdy ma własną i jest ona zależna od wiedzy , tak myślę, zdarzało mi się widzieć i być przy degustacji tak zdup... wyrobów, że masakra, jednakże według wykonawcy wszystko było ok, nie przemawiała żadna argumentacja, wszystko kończyło się no tak ale nie itd czyli każdy orze jak możelub jak mu wiedzy staje Edytowane 17 Marca 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Marca 2015 Trzeba przyznać, że kolega jest jak pomysłowy dobromir wymyślił sobie wszystko od A do Z, ma i się cieszy. Od peklowania poprzez wędzenie na parzeniu kończąc wszystko inaczej, ale tym bardziej wielki podziw z mojej strony Skoro postanowił założyć temat i pochwalić się tym co robi to.. chyba znaczy, że chciałby też spróbować czegoś innego, czegoś się nauczyć i my powinniśmy go do tego zachęcać! Przygotowanie wody z peklosolą nie jest bardziej czasochłonne od Twojego sposobu Lucky może trochę więcej miejsca w lodówce zajmie pojemnik, w którym będzie się peklować mięso, ale co szkodzi spróbować Co do samej ilości soli... cóż może niefortunnie po prostu objaśniłeś przecież przesolona wędlina nie byłaby smaczna ani nawet zjadliwa. Tak jak koledzy, zachęcam Cię do wypróbowania sprawdzonych metod, których uczą nas tu osoby zajmujące się wędlinami od dekad.. prawdziwi mistrzowie w tym temacie Wszystkie zasady, reguły i procedury obchodzenia się z mięsem nie powstały przypadkowo.. mają na celu zapewnienie jak najsmaczniejszego i najzdrowszego wyrobu. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzzd1 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Marca 2015 Witam Ale raban podnieśliście... Kolega zastosował metodę tradycyjną: - peklowanie na sucho z masowaniem- wędzenie w kominie- parzenieA, że bez wagi i nogami?Do dzisiaj ubijają kapustę nogami, solą ją "na oko" (zupę też)... pozdr dz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Tak się zastanawiam , czy w takich przypadkach wpadki nie dać możliwości koleżanką i kolegą zmiany nicka (tak po cichu ) i jakby zaczęcia przygody z zadymianiem od nowa, a powiedzmy nad niefortunnym początkiem spuścić kurtynę niepamięci - i reaktywować koleżeństwo w szeregach Braci . Zgadzam się z PanemBoczkiem że chciał dobrze a wyszło jak wyszło dostał "zje" uzasadnioną ale jednak (to inny autor z którym też się zgadzam ) i " raczej nie pojawi się" (z tą wypowiedzą też się zgadzam) a szkoda dla Niego bo może się nauczyć robić wędliny zgodnie ze sztuką i Forum które jakby z definicji chce szerzyć sztukę wędliniarską . Oczywiście to pytanie bardziej do Moderatorów i Admin i samego zainteresowanego Edytowane 18 Marca 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Marca 2015 Autor tematu nie jest, jak widać, zbyt częstym gościem na forum.Przez rok po zalogowaniu nic nie pisał, a bezpośrednio po napisaniu tu pierwszego posta, wyszedł i więcej się nie pokazał.Co znaczy, że nie przeczytał gromów jakie na niego spadły i nie to, jest przyczyną jego nieobecności. Widocznie taki jego urok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Marca 2015 Co znaczy, że nie przeczytał gromów jakie na niego spadły Mógł przeczytać bez logowania, jako gość. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Marca 2015 Myślisz, że spodziewał się takiej reakcji i podgląda z ukrycia?Jak by tak było, to by raczej nie pisał wcale, chyba że to jakaś podpucha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Marca 2015 chyba że to jakaś podpucha. Ku temu się właśnie skłaniam Moją uwagę zwrócił fragment o soleniu. Co innego solić z ręki na wyczucie, a co innego solić tyle, ile przyjmie mięso!I to jeszcze peklosolą! Przecież to na kilometr pachnie manipulacją! Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Marca 2015 Solenie na sucho . Wmasowuję ile wlezie i obtaczam solą peklową i przyprawami. Niczego nie odmierzam. Solę "ile zabierze". Soli do mięsa i tak wnika tyle ile potrzeba. ja tu sobie wyobrażam Jamiego Olivera, który walnie na deskę i na mięso sól i obtacza i masuje i ta sól wnika sobie z przyprawami... i zawija je w te sreberka to wszystko kwestia wyobraźni i interpretacji tego co ktoś mógł mieć na myśli. Przecież to na kilometr pachnie manipulacją! może i tak być jeżeli ktoś ma takie hobby, żeby zakładać konta a równy rok później dostawać ochrzan za jeden post..Tak czy inaczej wynikła z tego sprawa nad którą można się zastanowić.Czy zachęcać i motywować.. czy od razu rzucać gromy i straszyć Jeżeli to tylko jakaś podpucha czy manipulacja to powinniśmy być wdzięczni tej osobie. (pokrętny tok myślenia, wiem.. i nie to nie jestem ja )Już mi się Wasze teorie spiskowe zaczynają udzielać :P Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Marca 2015 Robert, co innego solić czystą solą, co innego peklować bez ważenia peklosoli . Takie pomysły powinny być tępione, a najlepiej (w trosce o zdrowie ewentualnych naiwnych naśladowców) skasowane, co niniejszym poddaję pod rozwagę szanownej moderacji. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Marca 2015 Jestem przeciwny takim dziwnym metodą solenia i ich nie praktykuję, ale faktycznie już gdzieś o tym słyszałem Mam znajomego "Pana Jasia" który wędzi ponad 50 lat. Zanim nauczyłem się z forum i od Bagno i Dziadka co i jak robić to on mi właśnie sprzedał taką metodę. Jest tylko jedna różnica - on robił to na mieszance p-soli i soli. Do teraz tak pekluje szynki. Do gotowej mieszanki (czasami z przyprawami) wkłada szynkę i obtacza ją. Tyle ile się przyklei to zostaje. Później do pojemnika kamiennego i pekluje te szynki min. 2 tyg. Co najlepsze to jego wyroby są powtarzalne, naprawdę dobre i bardzo ładnie uwędzone. Mimo, że jak z nim rozmawiam to on wszystko wie z doświadczenia i nie umie czasami czegoś nazwać fachowo lub przekazać co i jak robi. Ale co do tego tematu to w pewnym momencie też miałem odczucie że ktoś sobie jaja robi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Marca 2015 Takie pomysły powinny być tępione, a najlepiej (w trosce o zdrowie ewentualnych naiwnych naśladowców) skasowane, co niniejszym poddaję pod rozwagę szanownej moderacji. tu się zgodzę.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Marca 2015 Chętnie odpowiem na pytania. Ja mam pytanie - czarodziej żeś jest? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Marca 2015 mi się podoba (nowa szkoła) gratulacje :clap: :clap: Serdecznie pozdrawiam Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11313-w%C4%99dzenie-jest-proste-moje-innowacje/#findComment-413926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.