Skocz do zawartości

Sery, serki i wszystko co z mleka


camelki

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

sernik ? najedli się i śpią

Podejrzewam, że pieką drugi .. bo po tamtym ani śladu :laugh::tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ANNAM- ten biały chleb to może  być bułka ?I tak łopatologicznie -to rozdrobnić go na kawałeczki powiedzmy półcentymetrowe?[no na takie większe wióry] Po co go trzymać w tym zamrażalniku,a nie w papierowej torebce ,czy pojemniku? bo rozumiem,ze ma być wysuszony na wiór.

Do czego jeszcze stosujesz tą panierkę?

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ula i Anuś - sernik jest tutaj i na blogu  :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beata  ja robilam z bulki ale z tostowego lepsza konsystencja ,moze dlatego ze u nas bulki sa do "bani" z bulki to tylko sam miasz bez skorki .panierke uzywam do wszystkiego jest grubsza niz taka typowa nasza,najlepiej do wszystkiego co jest smazone we ryturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ula i Anuś - sernik jest tutaj i na blogu  :D

Dziękuję .. obejrzałam i tu i na blogu  :) ciasto jak dla mnie na 5 ...bo jest dużo rodzynek  :thumbsup:

Paweł .. mam nadzieję, ze teraz zaskoczysz nas widokiem pięknej baby wielkanocnej lub mazurkiem ;) tylko nie pisz, że tego nie umiesz upiec :tongue: bo i tak nie uwierzę :laugh:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko nie pisz, że tego nie umiesz upiec :tongue: bo i tak nie uwierzę :laugh:

...albo że nie umiesz sfotografować :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ula i Anuś - sernik jest tutaj i na blogu  :D

Dziękuję .. obejrzałam i tu i na blogu  :) ciasto jak dla mnie na 5 ...bo jest dużo rodzynek  :thumbsup:

Paweł .. mam nadzieję, ze teraz zaskoczysz nas widokiem pięknej baby wielkanocnej lub mazurkiem ;) tylko nie pisz, że tego nie umiesz upiec :tongue: bo i tak nie uwierzę :laugh:

 

 

Nie upiekę, bo...... nie lubię tego typu ciast :)

 

...albo że nie umiesz sfotografować :tongue:

 

 

bo nie umiem, nie jestem zadowolonych z tych zdjęć

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie upiekę, bo...... nie lubię tego typu ciast  
 

 Zobaczcie panstwo jaki wybredny , a sernik u mnie ma 3 minus bo ma  muchy, znaczy sie rodzynki ;) , wiesz ile to jest wydlubywania, aby takie ciasto zjesc?http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,09_u3_orig.gif TAki sernik to dziewiczy powinien byc , nastepny taki zrobisz Camelku?http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,035_mz_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zobaczcie panstwo jaki wybredny , a sernik u mnie ma 3 minus bo ma  muchy, znaczy sie rodzynki ;) , wiesz ile to jest wydlubywania, aby takie ciasto zjesc?http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,09_u3_orig.gif TAki sernik to dziewiczy powinien byc , nastepny taki zrobisz Camelku?http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,035_mz_orig.gif

 

 

Zrobię Aniu, ale spróbuję go upiec z domowej ricotty, więc nie gwarantuję spektakularnych efektów

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobię Aniu, ale spróbuję go upiec z domowej ricotty, więc nie gwarantuję spektakularnych efektów

Wrodzona skromność przemawia ... a później nie dość że ciasta pobudzające kubki smakowe to jeszcze zdjęcia zarąbiste :) nawet Maad nie bardzo ma się do czego przyczepić :tongue: a potrafi ... :facepalm:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Z tego serka rowniez bedzie ok. Wiesz mam taki przepis na sernik pieczony, nie pamietam jak on sie nazywa, ale znajac smaki waszego serka ( ja tez go robie , bo u mnie zjadaja) i tego rernika to bedzie dobrana para. Poszperam, bo gdzies zakopany i moze upieke na swieta. :D  I nie ma rodzynek  :tongue:


I zrobie zdjecie nowym aparatek ( to wiadomosc dla Maad'a  :D  )

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Z tego serka rowniez bedzie ok. Wiesz mam taki przepis na sernik pieczony, nie pamietam jak on sie nazywa, ale znajac smaki waszego serka ( ja tez go robie , bo u mnie zjadaja) i tego rernika to bedzie dobrana para. Poszperam, bo gdzies zakopany i moze upieke na swieta. :D  I nie ma rodzynek  :tongue:

I zrobie zdjecie nowym aparatek ( to wiadomosc dla Maad'a  :D  )

 

Jak znajdziesz ten przepis to podeślij proszę

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Ok, zrobi sie, chyba juz go lekko namierzylam ( zawsze w pamieci grzebie gdzie to cos ostatnio wdzialam  :laugh:

 

No to czekam z niecierpliwością :)

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

camelki , teraz ja zrobiłam kulki z tego jogurtowego serka .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapusta-na-wedzonce/page-12?do=findComment&comment=416841 :D

Co do smaku kulek jeszcze nie mogę się wypowiedzieć ale sam serek bardzo delikatny - może zrobiłam go ciut za mało słony .Aha do masy od razu dałam nieco ziół prowansalskich .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

camelki , teraz ja zrobiłam kulki z tego jogurtowego serka .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapusta-na-wedzonce/page-12?do=findComment&comment=416841 :D

Co do smaku kulek jeszcze nie mogę się wypowiedzieć ale sam serek bardzo delikatny - może zrobiłam go ciut za mało słony .Aha do masy od razu dałaś nieco ziół prowansalskich .

 

Teoretycznie kulki można jeść już po 5 dniach, my zaczynamy...... na drugi dzień :D

Następnym razem, jeśli oczywiście będziesz miała ochotę, spróbuj z zaatarem

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z mojego wyciekło prawie 1litr serwatki a robiłam z 2 litrów jogurtu bałkańskiego i 400ml słodkiej 30% śmietanki.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ja nie mierzyłam ,mój serek robi się z 1l jogurtu Mlekowity i jakies 250ml śmietany,ale tak jak pisałam ,po trzech dniach  w miseczce jest jakies 2mm.tego odciekajacego płynu.Poczekam jeszcze do jutra do wieczora i zobaczę czy coś jeszcze ten jogurt "upusci"Konsystencja na dziś nie bardzo pozwalaj eszcze na toczenie kulek...

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie z 80% -90% "wycieku" było w pierwszej dobie aż byłam zdziwiona tą ilością bo jogurt był bardzo gęsty .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hurra ! dziś zapakowałam moje kulki w 4 słoiczki-jedne z czosnkiem niedźwiiedzim,drugie z płatkami pomidorówi papryką ,trzecie z rozmarynem ,czosnkiem i ziołami prowansalskimi i czwarty słoiczek to mix-kilka kulek z oregano kilka z bazylią kilka z tymiankiem .Wydaje mi się tylko ,ze sam jogurt mało posoliłam i kulki będą mało słone,choć za to ziołowe...Zastanawiam się ,czy nie sypnąć po odrobinie soli do słoika? czy najpierw odczekać i spróbować?

ps. do suszenia kulek zużyłam cały ręcznik papierowy i pod koniec brakło mi cierpliwości [mimo ,ze reczniki były wilgotne zaczęłam kulki obtaczać w przyprawach,acha pod koniec doczytałam ,ze należało je trzymać w lodówce ,,a u mnie leżały na stole...

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sol nie za bardzo rozpuszcza sie w olejach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to pozostaje mi zaczekać ze dwa dni i spróbować,no i robić drugą porcję....

Chciałaby zacząć od początku ,czyli od zrobienia jogurtu. W przepisie mam podane -na 1l. mleka 10g suchego zaczynu do jogurtu.Wiem,ze można go zastąpić jogurtem,tylko w jakiej ilości na 1l ?

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.