Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

ale to ser dojrzewający
 

 Bede czekac :D i chyba dlatego ten zapach zmieniony jest.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-418995
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dzięki-rozumiem ,ze u góry podałeś przepis na krewetki w sosie majonezowo-śmietanowym,a ponizej przepis na domowy majonez ? i do  tego sosu i tej ilości krewetek potrzeba 150ml majonezu.W przepisie na majonez jest go znacznie więcej ,bo samego oleju jest 400ml-czy źle wyczytałam?

 

Wszystko przeczytałaś prawidłowo. Zrobiłem tłumaczenie przepisu o który prosiłaś, podkreślając że będziesz się o to upominać w razie opóźnień z mej strony. Myślę że majonez w podanej przez Svensonów ilości chyba się nie zmarnuje, i nie będzie go dla Ciebie za dużo. Zawsze jednak można zmienić proporcje i zrobić, jak to się mówi cytując klasyka, "Każdemu według potrzeb", więc nie widzę problemu :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419003
Udostępnij na innych stronach

Shanklish - ser suszony na słońcu

 

Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem.

Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych syryjskich domach przez co najmniej tydzień suszy się go na słońcu. Po obsuszeniu i obtoczeniu w przyprawach ser może dojrzewać nawet przez rok, pod warunkiem, że jest przechowywanym w ciemnym przykrytym gazą, a po zakończeniu procesu dojrzewania szczelnie zamkniętym naczyniu.

Im straszy ser tym bardzie wyrazisty jest jego smak.

W poniższym przepisie nie podaję ilości - każdy z Was może przygotować taką ilość i wersję shanklish, jaka Wam odpowiada.

Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami.

 

Składniki

  • jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu
  • mieszanka drobno zmielonych przypraw w skład której najczęściej wchodzą: tymianek, ostra papryka, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kumin, ziele angielskie, nasiona kolendry, pieprz i sól. W przypadku mieszanki warto jednak poeksperymentować, aby znaleźć własny ulubiony smak

 

Przygotowanie

Jogurt podgrzewać powoli na średnim ogniu, do czasu aż zacznie tworzyć się skrzep, po czym przelać na wyłożone gazą sitko lub do chusty serowarskiej i powiesić na około 12 godzin do odcieknięcia.

Odsączony ser wymieszać z przyprawami (część mieszanki pozostawić do późniejszego użycia) i uformować kule wielkości małej pomarańczy.

Serowe kule pozostawić na słońcu na 7-10 dni  (w polskich warunkach rozłożyć na kilku warstwach papierowych ręczników w lodówce, ręczniki codziennie wymieniając na suche).

Na serze mogą się pojawić niewielkie naloty pleśni i jest to normalne zjawisko 

Wysuszony ser oczyścić z ewentualnych nalotów, obtoczyć w przyprawach i zawinąć w gazę lub przełożyć do ciemnego naczynia przykrytego gazą i pozostawić na minimum tydzień do dojrzewania.

Ser powinien być suchy i kruchy.

 

Zdjęcie nie jest mojego autorstwa

http://3.bp.blogspot.com/-EnK5o2CO45I/VSWLkRWgt6I/AAAAAAAAFyg/PSgsYsCPi6w/s1600/shankleesh.jpg

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419024
Udostępnij na innych stronach

 

jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu

 

U mnie z tym będzie problem, zostaje mi tylko kupny. No chyba że zrobię z tłustego :)

 

Paweł super przepis :thumbsup:

 

 

Sąsiad - z tłustego nie próbowałem, ale biorąc pod uwagę Twoje zdolności to powinno się udać :)

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419037
Udostępnij na innych stronach

@camelki, czy ta mieszanka przypraw ma jakas oryginalna nazwe?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419040
Udostępnij na innych stronach

@camelki, czy ta mieszanka przypraw ma jakas oryginalna nazwe?  

 

nie mam pojęcia, ale shanklish można też obtoczyć w zatarze - tutaj masz przepis

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419041
Udostępnij na innych stronach

Nie - na słońcu tylko suszysz

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419045
Udostępnij na innych stronach

A coś wyczytałem o dojrzewaniu rok w piasku pustyni.

 

W wioskach tak jeszcze robią, ale w warunkach miejskich nie ma jak. Przecież nie będę jeździł co dwa tygodnie i sprawdzał czy mi ktoś sera z piasku nie wykopał

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419048
Udostępnij na innych stronach

Sąsiad - nie wiem, nigdy tak nie robiłem, tym bardziej Polsce

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419050
Udostępnij na innych stronach

Tylko pamiętaj, że ten piach musi być suchy

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419052
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami.
 

 To mnie interesowalo  :D

 

 

 

Zdjęcie

 Ale ten coj widzialam, byl bardziej szaro zolty  (?) 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419066
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze jedno jak głęboko zakopac ?

 

Sąsiad - nie wiem, nigdy nie zakopywałem

 

 

 

Zdjęcie

 Ale ten coj widzialam, byl bardziej szaro zolty  (?) 

 

 

Ania - to zależy od przypraw i czasu dojrzewania. Napisałem, że to nie jest moje zdjęcie.

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419079
Udostępnij na innych stronach

ser zakopywany w ziemi to "zmartwychwstaniec" - w rejonach północnych Polski zakopywanie było skutecznym sposobem na konserwacje serów , ponieważ tamtejsze ziemie zawierają znaczną domieszkę boraksu ( obecnie ten środek konserwujący jest zabroniony do stosowania) .

 

Melchior Wańkowicz pisał w "Szczenięcych latach" :

 

" W jadalnym pokoju czeka nieodłączna szynka , sery , tylko "zmartwychwstańca" nie ma bo go psi , zakopanego w ziemi , odnaleźli i zjedli , o co Alina dyszy na nas , Bogu ducha winnych , wściekłością ."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419119
Udostępnij na innych stronach

Kashta - ser śmietankowy do deserów

 

Kashta (zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem skrobi kukurydzianej i chleba.

Na Bliskim Wschodzie kashta najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków lub słodkich deserów albo przelewany do pucharków i podawany z owocami, miodem lub syropem daktylowym.

 

Składniki - wariant pierwszy

  • 1 litr niepasteryzowanego mleka (najlepiej prosto od krowy)
  • 0,5 litra gęstej śmietany
  • 3/4 łyżeczki wody różanej
  • 3/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Mleko wymieszać ze śmietaną (ewentualnie także z cukrem ) i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 20-30 minut.
Po dodaniu soku z cytryny zacznie tworzyć się skrzep. Odcedzić serwatkę, ser ponownie wymieszać  i pozostawić do odcieknięcia na bardzo gęstym nylonowym sitku przez około godzinę.

Po tym czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu.

 

Składniki - wariant drugi

  • 1 litr gęstej śmietany
  • 200 ml mleka
  • 5 łyeżk skrobi kukurydzianej
  • 4 kromki chleba tostowego bez skórki
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
  • opcjonalnie 1- 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Chleb obrać ze skórki, drobno pokruszyć, namoczyć w śmietanie przez 1-2 godziny a następnie zmiksować blenderem i gotować na średnim ogniu stale mieszając przez 8-10 minut. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z mlekiem (ewentualnie dodać cukier) ) i dodać do śmietany. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszając gotować do chwili aż zacznie gęstnieć.  Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

 

Poniżej kanafeh z kashta (zdjęcie nie jest mojego autorstwa)

http://1.bp.blogspot.com/-ABZkkLiQ2sA/VSxCLbl-XcI/AAAAAAAAFz8/Lm-OPTWQIv8/s1600/kashta%2B1.jpg

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-419896
Udostępnij na innych stronach

DZiekuje za przepis.   :thumbsup:  BArdzo lubie desery z tamtego rejonu swiata. Macie moze przepis na Kataifi?  CZy tez tylko gotowe kupowaliscie?  Jak maciejestempierwsza w kolejce po przepis :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-420041
Udostępnij na innych stronach

. Macie moze przepis na Kataifi? 

 

Ania - czy miałaś na myśli knafeh ?

 

Jeśli tak to zapraszam tutaj

 

http://4.bp.blogspot.com/-aeO4pQvisvo/UV8KHkzIOiI/AAAAAAAAAPI/OtvlP9HvHAY/s400/K%C3%BCnefe.jpg

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-420057
Udostępnij na innych stronach

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-420060
Udostępnij na innych stronach

te makaroniki to właśnie knafeh

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-420061
Udostępnij na innych stronach

To u nas pod inna nazwa sa.

Jednak ten deser jaki pokazuje zdjecie to z ciasta zrobione taka "mamamlyga" a mi chodzi aby byly one takie upieczone. U nas jest w sklepach  takie desery i ciasta wlasnie z tymi makaronikami,ktore maja texture. Nie sa miekkiei rozlazle.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-420256
Udostępnij na innych stronach

Oryginalne knafeh wygląda właśnie jak takie małe makaroniki, ale jak robisz z zamienników to takie ładne nie bedzie :(

To na zdjęciu jest polane mocno syropem, ale można też bardziej podpiec i dać mniej syropu

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-420270
Udostępnij na innych stronach

PAwel, tamte tez sa polane syropem, jednak trzymaj ksztalt.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-420399
Udostępnij na innych stronach

PAwel, tamte tez sa polane syropem, jednak trzymaj ksztalt.

 

Ania, bo nie robili z zamienników

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/5/#findComment-420407
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.